JavaScript1.2 szükséges az összes funkció használatához!
2024. Március 29, Péntek  

Menü

Látogatók

747013

Támogatás, reklámhely

Reklámfelület, megjelenési lehetőség a versenyeken...
Tovább>>

Hírek

Korábbi hírek>>

Böngésző

firefox letöltés

Ajánlott böngésző

firefox

mozilla

opera

konqueror

Internet Explorer 6 előtti böngészők csak részben ismerik a CSS-t!

Emiatt az oldal kinézete eltérhet a tervezettől!
Használd az ajánlott böngészők egyikét!

ie

Belépés

Név:
Jelszó:


Regisztráció
Jelszó reset

Tabella

Legutóbbi verseny

2022-10-23
Nyirád

Háttérben

Logó

Banner

Versenypályák

Hajmáskér

Pálya hossza: 0 m
Pályaút szélessége: 0 m
Pálya területe: 0 m2
Aktív: Aktív pálya

Ismertető a településről:

A Bakony-hegység és a Balaton között, a Séd-völgye mellett a X. században keletkezett település. A századfordulón idetelepítették az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb lőterét. A község határában található az I. és II. világháborús katonai temető. A falu műemléki látványossága az 1747-ből származó barokk katolikus és az 1782 táján épült református templom.

www.hajmasker.hu

Szálláshelyek a közelben:
http://www.veszpreminfo.hu


Történelme:

Hajmáskér a középkor óta magyarok lakta község, amely Veszprémtől 13, a Balatontól 12 kilométerre keletre, a Séd folyó völgyében, a 8-as főút mellett terül el. Oklevelekben Keer /1343/, Hadmasker /1424/, Haymaskér/1702/ néven szerepelt. A helynév előtagja a hagyma szóból származó nyelvjárási hajmásból, az utótagja pedig a Kér törzsnévből származik, Ez azt jelenti, hogy őslakói a honfoglaló hét törzs egyikéhez, a Kérhez tartoztak. A XVIII. században 379 lelket írtak össze. 1857-ben ezer főt, 1869-ben 929-et. A nagyobb mértékű gyarapodás a századforduló után, a monarchia katonai kiképző tüzérségi főiskolájának megszervezésével függ össze. A község határában lévő hatalmas lőteret a honvédség ma is használja. 1930-ban 2200, 1941-ben 4711 lélek lakta a falut, illetve a laktanyaegyüttes közelébe épített lakótelepet. A községben 1945-ig nyolcszáz - kilencszáz főt foglalkoztató hadiüzem is működött. A község településtörténetének és ebből következően identitástudatának következő nagyon jelentős állomása a katonai telep megépítése volt 1908-1911-ben. Ezzel végleg intézményessé vált a vidék évszázados katonai jellege. A tüzérségi lövőiskola, lőtér, a 'tábor' és létesítményei a monarchia állítólag legnagyobb katonai telepének, egy valóságos modern városnak a megteremtését jelentették, ami feltétlenül hatott a falu népének életére, mindennapjaira és mentalitására is.

A hatalmas, soképületű hajmáskéri katonai bázist 1944-ben a németek, 1945 után a szovjet hadsereg használta egészen 1990. november 15-ig. Az országból kivonuláskor az első szovjet katonai szerelvény Hajmáskérről indult. A falu mellett található a szépen rendben tartott katonai temető, ahol békében nyugszanak egymás mellett több nemzet katonafiai /német, szerb, orosz stb./.
(C) 2005 Magyar Országos Roncsderby Szövetség  | morsz.roncsderby@freemail.hu