BARTOS CSABA ISTVÁN ÉLETRAJZA

(Hiteles, a mester közreműködésével készült)

Polgári nevén: Bartos Csaba István, teljes művésznevén: Moslékfőző Vasgyomrú Füstös Alkesz Marhavágó Tetovált Nagy Bartos Cs. Pisti, alias: - A Tetovált Emberi Hulladékfelemésztő Pöcegödör- aki a világtörténelem legnagyobb filozófus zsenijének tartja magát. Születésének pontos dátumát nem lehet tudni, 1977 és 1979-es évek közötti időre tehető, az angol Wikipédia szerint 1979. január 18-án született, egy Bács-Kiskun megyei kisfaluban Csikérián. Radikális kommunista-sztalinista ideológiát követő családban nőtt fel, nagyapja a Rákosi időkben tagja volt az ÁVO-nak, részt vett az államosításokban és a deportálásokban is. Apja szintén elkötelezett marxista-leninista eszméket valló, a munkásmozgalomba tevékenyen részt vevő propagandista volt. Szülei fizikai munkások voltak.

Bartos Cs. Pisti 16-éves korában vándorfilozófusnak csapott fel, mint önkéntes utazó, hajléktalan és csavargó, gyalogszerrel és vonattal becsavarogta  Magyarország nagy részét, de járt Ukrajnában, és Romániában is. Utazásai során utak mellett árkokban, erdőkben, bokrok és fák alatt húzta meg magát. Útjai során alkalmi napszámos munkákat is vállalt, olyankor pajtákba, istállókba, disznóólakba és fészerekbe lakott. A háztáji munkáiért többnyire kevés pénzt, ételmaradékokat olykor apróbb állatokat, baromfikat és alkoholt kapott. Élelemre útja során soha nem költött, mezők, rétek, erdők zöldjeiből, dögkutakból,  utcai szemeteskukákból, csatornákból és szeméttelepek kidobott hulladékaiból táplálkozott.

Vándorlásai időszakában ismerte meg Szombathelyen Szent Varecza Laci költőt, aki segítette eszmei kibontakozásában. Bartos őt tartja egyik szellemi nagyatyjának. Csavargásainak élményeit később több szociográfiai írásban, korrajzokban és versekben is megörökítette. 19-éves korában gyári munkás lett, először vágóhídon, majd a műanyagiparba dolgozott több évig, mint betanított munkás.  

Kora gyerekkora óta ösztönösen mindent megeszik, állítása szerint olyan erős gyomra, és olyan sok gyomor sava van, hogy bármit könnyedén, minden baj nélkül meg tud enni és emészteni. Büszke arra is, hogy evőeszközök nélkül, kézzel eszik meg mindent.

Bizarr étvágyának tudható be, hogy mindennapi ételei: nyers húsból, szemétből, háztartási hulladékból, elhullott állatokból, haszonállatok takarmányából, moslékból és műanyagféleségekből állnak. Bartos mindenevőségéhez a  20-as életéveibe járva filozófiát is gyártott, állítása szerint extrém étkezési szokásaival akarja felhívni eszméjére és a tanításaira a figyelmet. Egy másik variációja szerint a nyers hús és a szemétevéssel egyben a kapitalizmust és az általa gyűlölt nyugati típusú demokráciát kívánja ábrázolni, és szimbolikusan felemészteni, az-az megsemmisíteni.    

 Extrém életmódjához a mindennapos alkohol okozta illumináltsága is hozzátartozik, saját bevallása szerint 5-éves kora óta iszik, 12-éves kora óta pedig alkoholista. 4-éves kora óta dohányzik. Saját elmondása szerint ő Európa legnagyobb alkoholistája és legerősebb dohányosa. Különösen büszke még tetoválásaira is. 17-éves korától mostanáig a testét saját kezűleg tetoválja, eddig összesen 51-db különböző írás, és rajz található meg rajta.     

Több füzetben megjelent kiadványa közül, az interneten is olvasható verseire a legbüszkébb. Állítása szerint több ezer oldal kéziratos verset, prózát és filozófiai művet, valamint egy önálló eszmerendszerű államfilozófiát dolgozott ki.    

Kommunistának vallja magát, példaképei között szerepel: Sztálin, Rákosi, Pol Pot és Ceausescu

Több éve tanyán lakik, földművelőként és napszámosként dolgozik.   

Mostanában nagy sikert aratnak videós szereplései, egyedi megjelenésével, nem mindennapi stílusával, különös észjárásával és groteszk előadásmódjával nagy népszerűségre tett szert.           

 Bővebb életrajzi adatok: Bartos Cs. Istvánról az angol Wikipédiában olvasható.     

 

Összeállította: Laki Tamás

Az oldal megtekintését a tartalomban előforduló obcén kifejezések miatt, 18 év felett ajánljuk...