A világ úgy emlékszik, az ABBA története 1974 áprilisában kezdődött, mikor megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált a Waterloo című felvétellel, de addigra a csapat már két éve létezett, és tagjai azelőtt is tapasztaltnak számítottak a show business terén Svédországban.

Minden 1966 júniusában kezdődött, mikor Björn Ulvaeus megismerkedett Benny Anderssonnal.

Björn egy népszerű folk stílusú együttesben, a Hootenanny Singers-ben játszott, miközben Benny Svédország első számú pop együttesében, a Hep Stars-ban zenélt abban az időben.

1966 nyarán a két együttes szabadtéri turnéra indult Svédországban, mikor útjaik keresztezték egymást. Björn csapata egy partit tervezett aznap este, és meghívták a Hep Stars-t is. Björn és Benny hamar megismerkedtek, és még azon a nyáron újabb partit rendeztek, ahol elhatározták, hogy közösen írnak egy dalt.

Benny és Björn, apja segítségével minden hangszert, erősítőt egy irodába szállítottak az éjszaka közepén. Az éjszakai munka eredménye az Isn't It Easy To Say című dal lett, melyet később a Hep Stars játszott.

1969-ben a két csapat népszerűsége kissé csökkent. A nyárion a Hottennany Singers kevesebb felvételt készített, és csak alkalmanként léptek fel, miközben Benny úgy döntött, teljesen kiszáll a Hep Stars-ból. A két barát folytatta a dalok írását, és felvételeket készítettek. Bíztatta őket egy hangfelvételeket készítő cég, és a kiadó, Stig Andersson (később az ABBA managere). Stig hitte, hogy előbb-utóbb a két fiú világsztár lesz.

A második Björn és Benny felvétel a Hey Old Man! lett, amiben már két nő is énekelt: Agnetha Fältskog és Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Ez volt az első alkalom, hogy együtt énekeltek.

Frida 1967 ősze óta énekesnő volt. 1969 márciusában, egy dél-Svédországi városban, Malmöben lépett fel a Hep Stars, Fridának pedig egy kabaréban volt fellépése. Benny és Frida akkor ismerték meg egymást. Agnetha sikeres szólóénekes révén, 1968-ban egy TV műsorban szerepelt, ahol fellépett Björn is. Ok ott ismerkedtek meg egymással.

Egy kabaré előadáson az „elfoglalt, szórakozó házaspárok” szerepében már együtt tűntek fel, ami nem nagyon volt sikeres, ezért e négyes felállás gondolatát egy időre elfelejtették.

További felvételeket készítettek. 1971 júliusában Björn és Agnetha összeházasodott. Ősszel Björn és Benny elkezdte a munkát Stig Andersonnal, a Polar kiadó producerével. 1972 tavaszán úgy döntöttek, hogy újra megpróbálják a házaspáros felállást, ezért elkészítették a People Need Love-ot. Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid néven benn voltak a legjobb 20 között a svéd toplistán. A sikeren felbuzdulva újabb munkákba kezdtek 1972 őszén, ami hosszú jövőt, nagy sikereket ígért.

1973 februárjában részt vettek az Eurovíziós Dalfesztiválon a Ring Ring című számmal, amit Björn, Benny és Stig szerzett. Közben Agnetha már terhes volt első gyermekével, Lindával.

Alig az év harmadánál, a svéd és angol nyelvű felvételekkel lesöpörték versenytársaikat a színpadokról. Népszerűségük nem volt kétséges, és úgy döntöttek, abbahagyják eddigi szóló karrierjüket, és csak az együttesre koncentrálnak.

Mindenki megjegyezte a Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid (Frida) elnevezést, de hosszúsága miatt nem volt az igazi. Stig kényelmesebb nevet választott: az ABBA elnevezést, ami a tagok keresztnevéből állt össze.

Az egyetlen probléma az volt, hogy az ABBA nevet már egy svéd halkonzerv gyártó cég használta, de Stig elintézte, hogy a cég odaadja nevét az együttesnek.

1973 nyarán bejárták Svédország színpadait, ősszel pedig elkezdték következő albumuk készítését, ekkorra hivatalosan is megkapták az ABBA elnevezést. Az év végén újra felbukkantak az Eurovíziós Dalfesztiválon a Waterloo című számmal.

A Waterloo volt az első igazi nemzetközi siker: a toplisták csúcsán volt Angliában, Nyugat-Németországban, Norvégiában és Belgiumban, és az első 5 helyezett között volt más államokban is. Az Egyesült Államokban a hatodik helyen szerepelt a nyilvános listán.

Beutazták egész Európát, számtalan TV és rádió fellépésük volt több hónapon keresztül.

Népszerűségük Angliában nem volt ennyire nagy, felvételeik a következő 18 hónap során alig súrolták a toplistákat, de Európában kétségtelenül befutottak.

1974 őszétől kezdve 1975 elejéig Európában turnéztak, és készítették harmadik albumukat, ami ABBA néven került kiadásra 1975 tavaszán. Az SOS szám nagy sikert ért el Angliában, az első volt 18 egymást követő top 10-es listán.

Ezt folytatta a Mamma Mia, ami a toplista első helyezettje volt a Waterloo óta. A felvétel az I Do, I Do, I Do, I Do, I Do -val együtt remek áttörés volt Ausztráliában 1975 nyarán.

1976 márciusában elkészült a Fernando című szám, ami az egyik legsikeresebb számuk lett. Még ebben a hónapban alapos munkába fogtak, készítették az Arrival albumot, mely őszre el is készült. Szinte mindenhol a No.1 lett. De ezt az albumot is felülmúlta a Dancing Queen című szám, ami 1976 augusztusában készült el, és Amerikában az első volt a toplistákon.

A következő szám az Arrival-on a Money, Money Money, amely meghódította a toplistákat. Eközben készültek az európai és ausztráliai turnéjukra, 1977 februárjában el is indultak. 3.5 millió jegy kelt el csak a két londoni koncertre, minden fellépéskor teltház volt. A Knowing Me, Knowing You című szám 5 hétig volt az első az angol toplistán.

Mikor márciusban, a turné során Ausztráliába értek, elkezdték készíteni filmjüket, az ABBA - The Movie-t, ami világszerte az egyik legsikeresebb film lett 1978-ban. Visszaérve a turnéról, Stockholmban Björn és Benny új dalok írásába fogott, és 1977 májusában elkezdtek felvételeket készíteni. Az eredmény az ABBA - The Album lett, amit 1977 decemberében adtak ki Norvégiában, a világ többi részén pedig 1978-ban. Agnetha ekkor várta második gyermekét, Christiant.

Az új album második száma, a Take A Chance On Me szintén jelentős sikernek számított, a harmadik volt a toplistán Amerikában, az ABBA - The Album pedig a legsikeresebb albumuk volt az Egyesült Államokban, negyedik helyezést ért el.

Ezután megint stúdióba vonultak, új számokat készítettek. Az első eredmény a Summer Night City lett, 1978 szeptemberében. A felvétel végül nem került fel a készülő albumra, ami első volt Svédországban, október 6.-án, amikor Frida és Benny összeházasodott.

1979 januárjában újabb felvétel készült, a Chiquitita, ami a new yorki UNICEF gálán került bemutatásra. A Chiquitita 1979 legsikeresebb felvétele lett. Björn és Agnetha úgy döntöttek, hogy elválnak. A dolog az ABBA végét jelentette volna, de megegyezek, hogy a szétválás ellenére tovább folytatják a munkát.

Új albumon dolgoztak, ami 1979 áprilisában végül kiadásra került Voulez-Vous néven. A Does Your Mother Know volt az utolsó szám, amiben Björn szólót énekelt.

1979 őszén bejárták Kanadát, az Egyesült Államokat és Európát, közben kiadták vadonatúj számukat, a Gimme! Gimme! Gimme!-t. A körút Írországban ért véget az I Have A Dream kiadásával.

Az új év új albumot, a Super Trouper-t jelentette. Februárban újra stúdióban dolgoztak. A munkát megszakítva, a turné befejezéseként márciusban Japánba utaztak, három hétre. Júliusban a The Winner Takes It All készült el, ami Angliában, Hollandiában és Belgiumban az első helyezést érte el.

A Super Trouper albumot 1980 márciusában adták ki, Angliában sikerét csak a Beatles, Elvis Presley és Cliff Richard múlta fölül.

Úgy látszott, ígéretes évtized kezdődik az ABBA számára. Ám 1981 februárjában Benny és Frida bejelentették válásukat, ami egy ideig nem befolyásolta munkájukat, de végül is úgy döntöttek, hogy befejezésként elkezdik készíteni a legutolsó albumukat.

1981 decemberében a One Of Us és a The Visitors albumuk egyszerre készült el, Európában nagy sikert hozott nekik.

1982 volt az ABBA utolsó éve. Kiadták az eddigi 10 évet átfogó dupla albumukat: The Singles - The First Ten Years címmel.

A dupla album hamar több toplista élére került, de a legelső az új számok közül, a The Day Before You Came zavaros reakciókat váltott ki. Furcsa módon csak 32 darab kelt el Angliában, amíg Svédországban, Norvégiában és Hollandiában a legjobb 5 felvétel között volt, Belgiumban pedig a leghallgatottabb szám volt.

A legutoljára felvett szám az Under Attack volt 1982 decemberében, aminek változó sikere volt a világ toplistáin.

Ebben az időben már kezdtek teljesen eltávolodni egymástól, és már soha többet nem szerepeltek együtt, nem készítettek újabb felvételeket.

Néhány év múlva, mikor újabb csapatok tűntek fel, kezdett feledésbe merülni az egykori ABBA zenéje. A svéd kiadó 1992-ben úgy határozott, hogy kiadja az ABBA Gold albumot, ami a legsikeresebb számokat tartalmazta. Az album robbanásszerűen a világ toplistái élére került, és az egyik legnagyobb sikere volt az együttesnek.

A siker ellenére az együttes tagjai mindennemű ötletet, vállalkozást visszautasítottak az esetleges újabb együttműködésre. Az ABBA több mint 22 éve bomlott fel. Zenéje ma is remek szórakozást nyújt minden korosztály számára.

Vissza a kezdőoldalra