2015.április 11. Kürtöld világgá:csodakalács a kürtőskalács!
Egyszerre székely,erdélyi és magyar a fejedelmi ízű kürtőskalács! (e édesség a székely,az erdélyi és a magyar hagyomány része,valamint Erdélyben a magyar identitás,kreativitás kifejezője)
És egyszerre hagyományos és megújulásra képes örökbecsű
modern finomság,amely nyomtatásban először egy 1926-os
kiadású,a Brassói Lapok könyvosztálya által kiadott sza-
kácskönyvben jelent meg,de már 1876-ban a szegedi publi-
kálású Rézi néni szakácskönyve is a kalács fejlődésének
lépéséről tanúsít. Magyarország múltjával is összefonódott sütemény,hiszen 260 éve elválaszthatatlan részét képezi országunk értéke-
inknek és beágyazódott gasztronómiánkba.
Először Székelyföldön honosodott meg. Neve onnan ered,hogy a leleményes székelyek a füstelveze-
tőt kürtőnek nevezik.
Régebben főleg ünnepi alkalmakra(esküvő,keresztelő stb...) készítették,illetve szolgálták fel a jónépnek,de mára a
mindennapok részévé vált fogyasztása. S miként készült akkoriban e illatozó,kúp alakú kalács,a- mit én kislegénykoromban találóan "édes kéménynek" becéztem? A tésztát fahengeren forró parázs felett vagy terméskövek kö-
zött szított parázson forgatták.Felületét olvasztott vajjal bekenték,majd kristálycukorba forgatták,ami rákaramelizálódott. A majdnem készre sült kürtőskalács cukormázára vagdalt diót szórtak,s rövid ideig tovább sütötték.A parázsról való levétel után a kalácsot a sütőfáról azonnal leütötték,majd őrölt dióba forgatták.A kakaós,fahéjas,kókuszos,színesdrazsés utóborításo- kat csak a múlt század végén kezdték széleskörűen alkalmazni. Az aranybarna,fenséges zamatú csemege mára HÍR védjeggyel ren- delkező különleges terméknek minősül,mely 2015.január 29-én-mint kiemelkedő nemzeti érték-bekerült a Nemzeti Értéktárba. Az erdélyi-székely-magyar kürtős világszerte siker,óriási poten- ciál rejlik benne,mint székelyföldi brandben. Írásom főszereplőjéről elmondható,hogy az erdélyi táplálkozás- kultúra jelképe,de mára megkerülhetetlen eleme a majálisoknak,ki- rakodóvásároknak,de a strandokon is rendkívül népszerű kicsiknek- nagyoknak egyaránt. Egyébiránt a Balatoni-parti büfék "királya",és a gyanútlan fogyókú- rázók elcsábítója,a búcsúk vásárfia,és szinte minden fesztivál és gasztronómiai rendezvény elengedhetetlen velejárója,ahol számtalan ízvariációban kínálják:a kuriózum kürtős mellett megkóstólhatjuk a Csokicseppes Kürtőskalácsot,a Kürtős Krémest,a Kürtős Karikákat,de még a Kürtős Csapágyat is! A kíváncsi lurkók pedig a kézműves foglalkozásokon ki is próbálhatják a nyalánkság tésztájának kelesztési technikáját,valamint a szénkezelés művészetét. Nevezhetjük botratekercsnek,lyukas süteménynek,dorongfánknak,dorongos fánknak,kürtősfánknak,kürtős pánkónak,vagy akár "édes kéménynek":-) is, a végeredmény úgyis mindíg ugyanaz:mennyeien finom! A belőle áradó fodrozó illatgyöngyöktől már messziről megindul az ember nyálelválasztása. Azon melegében váljék minden kóstolójának egészségére! Egy butyuta szinoníma a kürtőskalácsra:egy nagy lyuk tésztával körültekerve :-)Kürtõskalács