Hír: Elhunyt Liska Dénes
(Kategória: Egyéb)
Küldte: admin
Friday 13 July 2012 - 22:05:00

Nyolcvanöt éves korában váratlanul elhunyt Liska Dénes író, dramaturg, a Szabó család "atyja"; az első magyar folytatásos rádiós hangjáték útjára indítóját szerda este érte a halál.
Liska Dénes Budapesten született 1927. június 26-án. A Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakának elvégzését követően pályáját a Vígszínházban kezdte, majd 25 éven keresztül a József Attila Színház vezető dramaturgja volt. Nevéhez fűződik az első magyar folytatásos rádiós hangjáték, a Szabó család útjára indítása 1959-ben, a családregény-sorozatot szerzőtársaival 40 éven keresztül írta hétről hétre.
Alsó sor balról: Liska Dénes, Mednyánszky Ági, Moór Mariann, Balogh Erzsi, Major Anna. Felső sor balról: Tahi József, Zenthe Ferenc, Benkő Péter, Detre Annamária, Kardos Zoltán, Meixler Ildikó, Balázsi Gyula és Gáspár Imola, a Magyar Rádió Szabó család című rádióműsor szereplői. A rádiójáték 1959. június 30-án került először adásba, a 2000. adást 1997. október 14-én sugározták.Fotó: Czimbal Gyula
A József Attila Színháztól való távozása után a Magyar Televízió Ifjúsági osztályán gyermek- és ifjúsági műsorokat szerkesztett. A Magyar Televízió szórakoztató osztályának vezetőjeként ment nyugdíjba. Több könyve jelent meg: a Fiúk! Fel a fejjel! című a cserkészéletről szól, a Zárt ajtók mögött címűben Bajor Gizi rejtélyes halálát dolgozta fel, írt a nemzet atyjáról Deák Ferencz az anekdoták tükrében címmel, a Szabó család történetét pedig a Papa, Mama, meg a többiek című kötetében írta meg.

Utolsó könyve A szerelemgyerek, egy jellegzetes családtörténet, amely a 20. század válságokkal, háborúkkal terhes világában felnövő gyermek, fiatalember útkereséséről szól. Könyvei és számos hangjátéka mellett kitalálta a gyerekeknek szóló telefonmese szolgáltatást, amelyet 55 éven keresztül szerkesztett, rendezett. A mesékből válogatás jelent meg CD-n és könyvben Drótmesék címmel.Ezen hír származási helye: Szabó család hangjáték emlékoldal
( http://users.atw.hu/mrszabocsalad/news.php?extend.9 )