Tisztelt Olvasó!

Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot adunk a "Munkamédia" Biztonsági és információs jelek, szimbólumok, piktogramok képgyűjtemény használatához.

Felhasználói jogoultságok

Ennek a gyűjteménynek az elkészítésével az volt a cél, hogy az élet valamennyi területére kínáljuk mintát munkáink illusztrálására, illetve azon munkáltatói feladatnak eleget téve, mely előírja a minél szélesebb körű információk átadását a munkavállalóknak és a munkavégzés hatókörében tartózkodóknak. A képek minőségére az emf, illetve wmf-formátum (bővített Windows metafájl és Windows Médiafájl) a garancia, hiszen ezek a vektoros képek, ha megfelelő képszerkesztőt használunk (CorelDraw, Adobe Illustrator stb.) tovább szerkeszthetők, elemeire szétszedhetők, átszínezhetők stb. A másik nagy előny a rendkívül kicsi fájlméret. Így dokumentumaink megnyitása, melyekben ezen képek közül szúrtunk be, használtunk illusztrálásra, nem fog okozni semmi nehézséget.

2012-ben a képtárat két mappára osztottuk. Az egyik neve emf, míg a másik wmf nevet kapta. Az előbbiben továbbra is a fentiekben ecsetelt emf-fomrátumú képek találhatóak. Míg a másikban wmf kiterjesztésű - ugyancsak vektoros - képeket. Ezek azért kerültek az anyagba, mert a minőségük sokkal jobb, és a fájlméretük is megfelelő. Nyissa meg a mintafájlt innét!

2018. végére a CD könyvtáraiban már kb. 7000 db jel, kép, piktogram található kategóriákba rendezve! 2021-ben már közel 10.000 db a piktogramok száma!

Saját magunk is "gyárthatunk" táblát, ha az elemek/Táblaszerkesztés mappában megkeressük az ott lévő sablon-fájlokat (melyek az egyszerűség kedvéért Word-ben készültek), de a munka megkönnyítése érdekében ezen lapon belül is lehetőség van a megnyitásukra Sablon1, Sablon2, Sablon3, vagy a Sablon4 feliratokra kattintva. Az itt található piktogramok lecserélésével a felirat megváltoztatásával szabadon készíthetünk egyedi alkotásokat. A fantáziánk szab csupán határt egyedi elképzeléseinknek. Pl. munkahelyi kockázatelemzések és más munkák anyagaiba válogathatunk a rendelkező, tiltó, figyelmeztető, veszélyszimbólumok és egy vegyes piktogramokat tartalmazó dokumentumok megnyitása után. Ezek is kész sablonként, mintaként használhatók.

A gyakorlottabb felhasználók minden segítség nélkül el fognak igazodni a különböző mappák tartalmában. Ha az operációs rendszerük Windows XP, akkor az intéző beépített képnézőjét használhatjuk (nézetek ikonra kattintás után válasszuk ki a miniatűrök sort). Windows 7 operációs rendszerben nincs ez a funkció, ott meg kell tanulni, hogyan kell megjeleníteni a képeket. Ha van a gépén képnéző, amivel meg tudjuk tekinteni az egyes mappák tartalmát, társítsa ehhez.. Ha szeretne gépére telepíteni egy képnéző programot, kattintson a lap tetején található Képnéző telepítése gombra, és máris telepítheti az ingyenes IrfanWiev nevű programot is. Ha rendszerünk "tudja" a már említett miniatűrök beállítást nincs különösebb teendőnk, járjunk el a fentiek szerint keressük meg a CD-t a gépünkön és tallózzunk a szokásos módon.

A Microsoft Office programcsomagnak része Microsoft Office Picture Manager. Nem kötelező, de javaslom ennek használatát, mert ez esetben nincs teendőnk, az alábbiakon kívül.

Viszont már nem része az Office 2013 csomagnak. Javaslom, hogy töltsük le és telepítsük az ingyenes Microsoft Office SharePoint Designer 2010 programot az alábbi helyről.
Van magyar nyelvű verzió is, melyet letöltés előtt kell beállítani. Ha kell a telepítéshez egy kis segítség, készítettem a képernyőkivágásokkal illusztrált fájl a használathoz: Érdekel>>>

Állapítsuk meg, hogy rendszerünk 32 vagy 64 bites és ennek megfelelően telepítsük a képnézőt

Közvetlenül lemezről való telepítés 32 bites rendszerre, 64 bites rendszerre. Csak a Munkavédelmi ABCD teljes verziójában működik az Internet nélküli telepítés.

Bármelyik könyvtára megnyitva elsőként társítsuk a programot a Microsoft Office Picture Manager-el!

Ezt követően a képeket ebben az alkalmazásban láthatjuk:

Elsőként a kiválasztott kép jelenik meg, de ha aktiváljuk a Miniatűr nézet ikont, akkor valamennyi mappában lévő kép elénk tárul.

Az alábbi Tallózás gombra kattintva keresse meg a CD meghajtóját, válassza ki a képtár mappát, és azon belül a kívánt csoportot megnyitva és a fentiek szerint eljárva megtekintheti a tartalmat.

2020-tól újabb mappák és piktogramok kerültek az összeállításba!

Kellemes időtöltést és jó munkát kíván a képtár összeállítója:

Somogyi Gábor


 

Frissítve: 2021. március