Oldal navigáció: Címlap
Kezelés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. február 19. péntek, 21:10

CSAK IDEIGLENES SZÖVEG


Most csak a
regisztrált felhasználók érhetik el a rekordokat (Címlap / Főmenü / Periodikák / Periodika adatbázis 1. alpont).


Periodikák menüpont kezelése

A periodikák listáját és azok lelőhelyeit későbbiekben bárki elérheti a Címlap / Főmenü / Periodikák / Periodika adatbázis 1. alpont alól.

Navigáció és keresés a periodikák között:

Közel 3400 rekord van a periodikák adatbázisában. (Ez nem jelenti azt, hogy ennyi periodikát tartunk nyilván. Sok azonos című periodika van, amelyről eltérő részletességű adatunk van. Ezek külön rekordba kerültek. Lásd.  'Miért így' menüpont)

Navigáció:
Egy lapon egyszerre 8  periodika címet láthatunk. Ezért szükség volt navigációs lehetőségre a rekordok között. Lehet előre, hátra lépegetni és a tábla elejére/végére ugrani. Be lehet írni egy tetszőleges lap számot is, és program odaugrik. 

Keresés (szűrés):
A kereső mezőbe lehet  beírni a keresett betűcsoportot.  A keresés találatot ad ki akkor is, ha a szavakon belül találja meg ezt a betűcsoportot, tehát nemcsak szavakra keres.  Ezért néha olyan találatokat is kapunk, amelyekre nem gondoltunk. Erre azért volt szükség, hogy ne vesszenek el érdekes találatok.  
A következő mezőkben lehet keresni  (az eredményes kereséshez ezek egyikét be is kell jelölnünk!!):
- Cím
- Alcím
- egyszerre a Cím vagy az alcímben
- egyszerre a Cím, alcím vagy az utalásban
- Közreadó
- Város
Múzeum szerint is lehet szűrni a találatokat. Ilyenkor az adott múzeum könyvtárának összes periodikája megjelenik.
A mezőben való keresés és a múzeum szerinti keresés kombinálható. ÉS kapcsolatban vannak egymással.

A KERESÉSNÉL MÉG VANNAK HIBÁK (lásd MÉG FEJLESZTÉS ALATT !!)

 

Találatok

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy  melyik könyvtárban van az általunk kiválasztott periodika, akkor annak címe előtt található számra kattintva megjelennek a találatok.


TERVEZET  /  MÉG NEM KÉSZÜLT EL:


Regisztrált tagok belépése

A felhasználói felület csak a rendszer adminisztrátor által regisztrált személyek számára elérhető.  Ők a címlapon léphetnek be ide.

Minden múzeumi könyvtár csak 1 belépési ponttal rendelkezne majd a felhasználói menübe. A könyvtárosok a későbbiekben ezen a felületen keresztük módosíthatják majd a könyvtárukra vonatkozó adatokat.

Regisztrált felhasználók
is a Címlap / Főmenü / Periodikák / Periodika adatbázis 1. alpont alól érhetik el a rekordokat (most még).
Ők ha a címlapon a felhasználó nevükkel és a jelszavukkal belépnek, elérhetik a felhasználói menüt is. Itt módosíthatják az adataikat, megváltoztathatják a jelszavukat vagy az e-mail címüket.     Ha felhasználó nevüket, vagy az e-mail címüket megváltoztatják, akkor ezzel beléphetnek majd újból a felhasználói menübe. 
Fontos azonban tudni, hogy az érintett könyvtár adatainak módosítására csak akkor lesz lehetőségük, ha ugyanezt a változtatást a rendszer adminisztrátornak jelentik és ő is elvégzi ezt a változtatást. Tehát a user név és az e-mail cím változtatást nagyon meg kell gondolni. Ugyanez nem vonatkozik a jelszó megváltoztatására, az ilyen következmények nélkül IS változtatható.

Rekordok módosítása
(ez csak egy elgondolás, hogy milyen módon lehetne a rekordok tartalmát megváltoztatni )
Az adatbázis tábla rekordok változtatását a könyvtári főadminisztrátor és az érintett könyvtár könyvtárosa végezheti.  Ez a funkció regisztrációhoz lenne kötve.   
Új periodika rekordok felvitelét egyenlőre csak a rendszer adminisztrátor tudja elvégezni.

Adatmentés
Adatmentésre (backup) van lehetőség, de ehhez be kell lépni az adminisztrátori felületre. Ezeket a mentéseket havonta 1-szer célszerű lemezre menteni és azután a honlap alkönyvtáraiból törölni. Ez a rendszer adminisztrátor dolga lenne.

 

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 08. szerda, 16:21