logo
MENÜ
Kezdőlap
Társalgás
ChanServ
NickServ
Galéria

Mottó:

A narancs egy kedvelt téli gyümölcsünk. Ellát bennünket télen is vitaminnal és ásvánnyal. 

Kedves Látogató!

Olvasd el figyelmesen ezt a néhány gondolatot, szánj erre néhány percet, hiszen hasznodra válhat ha tisztában vagy alapelveinkkel, a későbbi félreértesek és kellemetlenségek elkerülése végett. Kérünk, vedd figyelembe és tartsd be az itt leírtakat, saját érdekedben is! 

Köszönjük.

Társalgás IRC klienssel:

irc://narancs.ath.cx 

vagy a Társalgás menün keresztül.

A JAVA-s kliens használatához szükség ven a futtató környezetre. Ha nincs még a gépeden, innen letöltheted: Letöltés

 

Általános tudnivalók

 • Botok és BNC-k nem engedélyezettek !!!
  Megértésedet köszönjük...
 • Elsősorban, szeretnénk mindenki figyelmét felhívni arra, (mivel az a célunk, hogy mindenki jól érezze/érezhesse magát a chaten), hogy minden egyes név egy személyt takar, kérünk, ennek megfelelően írj és viselkedj, hiszen neked sem esne jól ha valaki Téged piszkálna valami miatt, ami nem tetszik neki; tehát tartsd tiszteletben a másik embert, fogadd el olyannak amilyen. 
  Amennyiben mégis nézeteltérésed támadna valakivel, azt ne mások előtt, hanem "privi"-ben próbáld rendezni, mivel egy személyes vita sokak hangulatát elronthatja, beleszólhatnak mások is, ami elmérgesedő veszekedést alakíthat ki feleslegesen, stb., és főleg nem is helyes lejáratni egymást (és magadat) mások előtt. Emellett kérünk, hogy ne írj soha nyilvános szobákban senkiről semmilyen személyes adatot, elérhetőséget, emailcímet, telefonszámot, stb., valamint ne másolj be privát beszélgetést, csak ha az illető akire ezek vonatkoznak, tud erről es hozzájárult.
 • Valamint ide tartozik az is, hogy az Operátorokat ugyanígy ne piszkáld, ne hergeld, ne tegyél rájuk megjegyzéseket és ne kritizáld Őket, a munkájukat, a lehető legjobban próbálják végezni azt. Ők is emberek. Minden esetben a legelőnyösebb megoldást probálják megtalálni mindenki számára; ha gondod van velük, keresd meg Őket "privi"-ben, és beszéld meg velük a problémádat türelmesen, vagy nyugodtan kérj tőlük segítséget bármiben. Az, hogy nem látsz @-os (kukacos) Opot a csatornán, nem jelenti azt hogy nincs is ..., így ha segítséget kérsz, csak írd be a szobába hogy Opot keresel, valamelyikük biztosan jelentkezni fog.
  Vedd figyelembe, hogy a szoba rendjéért kizárólag a szoba operátorai felelnek, így ha neked nincs ilyen jogosultságod, soha ne viselkedj úgy másokkal szemben, mintha lenne.

 • A chaten lehet színesen írni, rajzolni, különböző betűtípusokat használni, idegen nyelven írni, "szalonképes" vicceket mesélni, néhány szót, sort, nagybetűvel írni, azonban mindezeket csak addig, amíg ezek nem zavarják a beszélgetés menetét, légy tekintettel másokra. (Egyébkent a nagybetűs írásmód valaminek a kihangsúlyozását, "kiabálást" jelent, így kérünk, lehetőleg ne használd ok nélkül és túl gyakran).
 • Szabadon lehet beszélni (írni) bármilyen témáról, azonban a téma és a megfogalmazás ne legyen senkire nézve sem sértő, bántó, ne legyen rasszista, ezen felül szintén légy tekintettel a kis-, és fiatalkorúakra, (talán Te is épp az vagy):), soha nem tudhatod kik ülnek a többi gépnél. Ha olyan témáról beszélsz, mellyel kapcsolatban igen eltérőek lehetnek a vélemények, pl: politika, vallás, zene, sport, számítastechnikai kérdések, szexuális másság, bármiféle hovatartozási kérdés megvitatása, hallgasd meg a másik személyt, es kultúráltan társalogj, ne légy indulatos, ne veszekedj, ne erőltesd hogy minden áron a Te álláspontodat fogadják el, hiszen nem vagyunk egyformák. 
 • Ne felejtsd el, hogy káromkodni, közönséges, trágár és obszcén szavakat használni mindenki tud, arra nem lehet senki büszke ha csak így képes felhívni magára a figyelmet.
 • Nem illendő dolog valakit a háta mögött kibeszélni, kilépése után, vagy ha éppen nincs bent a chaten, nyilvános szobákban tartózkodj ettől az egyáltalán nem etikus viselkedéstől.
 • Figyelj oda arra is, hogy ami csak két embert érint, érdekel, vagy két emberre tartozik, azt ne a közös szobában akard megbeszélni partnereddel.
 • Nem szerencsés floodolni, (sorokat beírni gyors egymásutánban folyamatosan), ne akarj csak Te írni a szobában, hagyd hogy mások is leírhassák a vélemenyüket, gondolataikat, egyébkent ha túlzásba viszed a floodolást, vagy túl nagy ábrát akarsz berajzolni, előfordulhat az is hogy legvégső esetben kiesel.
 • Amennyiben arra vagy kíváncsi, hogy X.Y. mikor volt utoljára a chaten, ezt a /ns info név parancs beirásával lekérheted mint publikus információt, ha mégsem sikerülne, kérj nyugodtan segítséget a szobában. A #narancs szobában a !seen <nick> is használható. (Információ csak regisztrált nickek keresésénel áll rendelkezésre).
 • Kifejezetten tilos az internet látszólagos anonymitását kihasználva bárki gépében bármifajta kárt okozni, vagy erre egyáltalan kísérletet tenni, internetkapcsolatát megzavarni. (A server esetében is, ez esetben feljelentést von maga után a cselekmény, illetve a kisérlet).
 • Ezen felül reméljük, hogy mindenki tud normálisan, másokkal szemben udvariasan, kultúráltan, a chat szellemének megfelelően viselkedni, amennyiben mégsem, akkor előfordulhat hogy kirúgásra, esetleg hosszabb kitiltásra kerül sor. A tiltás mértéke, időbeni hatálya arányos az elkövetett dolog súlyával, ha nem értessz valamit pontosan kitiltásoddal kapcsolatban, vagy bármilyen kérdésed van (miért kaptad, mikor jöhetsz vissza a chatre, stb.), akkor írd meg az narancs@atw.hu címre.
  Természetesen ezzel kapcsolatban is lehet az Opokhoz fordulni, azonban egyik Op sem fogja felülbírálni a másik döntését egyeztetés nélkül.

 • Az összes többi felmerült kérdéssel keress meg egy IRC Operátort a serveren, vagy írj emailt az narancs@atw.hu címre. Ugyanide várjuk az ötleteket, javaslatokat, hozzászólásokat, kritikákat.


Reklámozásra vonatkozó kérdések

 • Amit szabad : Saját weboldaladat, vagy bármilyen más olyan oldalt, melyet szivesen megmutatnál másoknak, reklámozhatsz, ez természetesen nem tilos. Alkalmanként ugyanígy népszerűsítheted a Narancs serveren lévő bármely szobát is, azonban kérünk ne floodolj, ne írd be egymás után ötször, vagy két percenként a reklámozott oldal vagy a szoba nevét, ezzel az erőltetéssel úgyis csak rossz érzést, ellenszenvet váltassz ki az emberekben. Azonban ha szobádban pl.játékot fogsz tartani (kvíz, stb.), akkor a játék kezdete előtt beírhatod többször is a szoba nevét egymás utan, de csak és kizárólag ilyen esetben.
 • Amit nem szabad: Nem szívesen látjuk más chatek reklámját, valamint olyan oldalak nevét, címét, melyek bármilyen szempontból bárkire nézve zavaróak, bántóak, sértőek, vagy megbotránkoztatóak, viszolygást keltőek lehetnek, emellett vedd figyelembe ez esetben is, hogy a chaten gyakran vannak kis-, illetve fiatalkorúak.

Nevekre (nick) vonatkozó tudnivalók

 • Válassz magadnak mások számára (is) elfogadható nevet.
 • Neved ne legyen senkire nézve sem sértő, megbotránkoztató, obszcén, vagy bármilyen szempontból bántó, ne legyen a névben rasszista utalás, káromkodásra emlékeztető kifejezés, ne legyen mások erkölcsi-, vagy jóizlését esetleg sértő személynév sem. Ne válassz olyan nevet sem, mely megtévesztő lehet a kevésbe gyakorlott chatelők számára; mint pl. különböző operátori mivoltra, vagy a Services-re utaló nickek.
 • Praktikus, ha nevedet minél előbb regisztrálod, mivel ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy ezt a nevet csak Te használhatod. Lehetőleg olyan emailcimet adj meg mely valós, amin el lehet érni esetlegesen, illetve ha elhagynád jelszavadat, ennek alapján fognak az Operátorok beazonosítani. Fontos, hogy ha nem lépsz be a chatre ezen a regisztrált néven 180 napig, a 180. nap elteltével automatikusan törlődik, ez után újra kell regisztrálnod, ha más nem tette meg a törlődés óta helyetted. Amennyiben előre tudod hogy hosszabb ideig nem jössz a chatre, de nevedet szeretnéd megtartani, keress meg ezzel egy Server Admin-t, biztosan meg fogja tudni oldani, hogy a név a Tiéd maradjon hosszú távon.
  Abban az esetben, ha más leregisztrálta, mivel Te nem voltál a chaten huzamosabb ideig, nem áll módunkban a nick visszaszerzésében segíteni az "eredeti tulajdonos"-nak, ezt neki magának kell megbeszélnie a név új gazdájával. 

 • Ha elvesztetted jelszavadat, nem működik, vagy nem emlékszel rá, kérj segítséget az IRC Operátoroktól. 
 • Privát beszélgetések folyamán történt sértegetés, bármilyen zaklatás, atrocitás esetén az Opok nem tudnak, így nem is segíthetnek, nektek magatoknak kell megoldani; kivéve azt az egy esetet, ha valakire több panasz érkezik különböző személyektől, viselkedése, stílusa, zaklatása miatt. Egyébként a /silence név (vagy /ignore név) parancs használata a legegyszerűbb, így mellőzheted, tehát a továbbiakban nem látod mit ír az illető, akinek a mondókájától szabadulni szeretnél.

Szobákkal kapcsolatos információk

 • Csinálhatsz magadnak akár több saját szobát is, ahol Te is Operátor lehetsz. Lépj be a kívánt nevű szobába a /join #szobanév parancsot használva, majd ha szükséged van rá, regisztráld le a /cs register #szobanév jelszó rövid.leírás parancs használatával. Ahhoz, hogy szobát tudj regisztrálni, a nevednek is regisztráltnak kell lennie.
  Szobanevek megválasztására nagyjából ugyanaz vonatkozik mint a névválasztásra. Meg tudod adni a szoba témáját, mely mindenki számára látható a szobalistában, a /topic #szobanév ...szöveg... parancs használatával, kérünk hogy itt is légy tekintettel a feljebb leírtakra, valamint gondolj arra hogy más chat reklámozása ilyen formában sem megengedett.

 • Szobádban "te vagy az úr", ott az általad kialakított szabályok az elsődlegesek, az IRC Operátorok nem szólnak bele a szobák életébe, kivéve, ha esetleg konkrét megkeresés érkezik egy problémával kapcsolatban, vagy segítségkérés; azonban joguk van a szoba Operátorait, alapítóját felülbírálni vitás esetekben.
 • Szobád jelszavával, beállításával, módosításával kapcsolatban szintén fordulhatsz az Opokhoz, illetve elképzelhető hogy alkalmanként találhatsz segítséget a #Help szobában ücsörgők személyében. (Szoba jelszavával kapcsolatos és ehhez hasonló kérdésekben csak a szoba alapítójának, "founderenek" tudunk segitséget nyújtani, ezt kizárólag IRC operátor tudja neked megoldani).
 • A szobák regisztrációja, hasonlóan a nevekhez, 60 nap utan törlődik, ha az eltelt 60 nap alatt nem látogatta senki a szobát. Akárcsak a nickek esetében, ha más idő közben leregisztrálta, későbbi visszaállitásra nincs lehetőség.

 

Az összes többi felmerült kérdéssel keress meg egy IRC Operátort a serveren, vagy írj emailt az narancs@atw.hu címre. Ugyanide várjuk az ötleteket, javaslatokat, hozzászólásokat, kritikákat.

Érezd jól magad nálunk, kellemes időtöltést, tartalmas, jó szórakozást kívánunk !