Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntöm honlapomon!

 

Pirisáné Nagy Katalin vagyok. Életemet a népviseletéről híres Sárközben élem (felét Alsónyéken, felét Bátán). A népi értékek szeretetét és a ruhák készítésének mikéntjét édesanyámtól, az alsónyéki Nagy Imrénétől tanultam. Édesanyám barátnője, a decsi Fülöp Ferencné Viktória néni nekem ajándékozott hagyatékát alapul véve kezdtem el a gyöngyöspárta készítését. Két nagylányom a Bátai "Sárköz" Néptánc Együttesben táncol kiskora óta. Orsolya népi gyöngyékszereket is készít, szép eredménnyel. Réka hobbija a régi fényképek gyűjtése, viseletek tanulmányozása. Az Ő kérésükre, bíztatásukra hosszas előtanulmány után kezdtem el részükre készíteni a kontypántlikás parittyafőkötőt. (Réka és táncos párja az általam készített tekerődzőbíboros viseletben megnyerte a 2009. évi Sárközi Lakodalom alaklmából rendezett csárdásversenyt.) Sokat tanulok a néprajzi könyvek leírásaiból, a tájházak és magángyűjtemények darabjaiból, népi iparművészektől, az itt élő idős emberek elbeszéléseiből, és mindenkitől, akitől csak lehet. Szeretem kikérni munkáimról a hozzáértő emberek véleményét és szívesen veszem bárki építő jellegű bírálatát, tanácsát.

2009-ben a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti osztálya által Szekszárdon megrendezett zsűri napra 7 munkámat vittem értékelésre. Mindegyik kapott zsűriszámot. (4 "A" és 3 "B" kategóriásként minősült.)

2012-ben kaptam meg a népi iparművész címet a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályától. Ekkor már 35 db zsűriszámmal rendelkező munkám volt. Ebből 16 db "A" minősítésű.

Tagja vagyok a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek és a Bátai Kézműves Egyesületnek.

Célom a népművészeti értékek, különös tekintettel Sárköz népművészetének megőrzése, a népviselet, öltözködési kultúra továbbvitele, átörökítése az ősi hagyományok alapján a még fellelhető régi és új anyagok feldolgozásával.

Vállalom:

Régi viseletek felújítását, átalakítását
Viselet készítését régi és új anyagokból
Bármely tájegység viseletének rekonstruálását mintadarabok, régi fényképek alapján
Népi és iparművészeti női és férfi felsőruházat készítését
Alsóruházat (ing, pöndő) készítést
Egyéb ruházati kiegészítők (bársony perém, tornyosbársony, recefőkötő, kontypántlikás parittyafőkötő, rostkötés) készítést
Népies jellegű utcai ruhák készítését
Alsószoknyák keményítését


Néprajzi Múzeum, 2016. január - XVl. Országos Népművészeti Kiállítás

ARANY OKLEVÉL díj - viseletkészítő kategória