Könyvajánló

 

Szeretettel köszöntöm honlapomon!

Pirisáné Nagy Katalin vagyok. Életemet a népviseletéről híres Sárközben élem (felét Alsónyéken, felét Bátán). A népi értékek szeretetét és a ruhák készítésének mikéntjét édesanyámtól, az alsónyéki Nagy Imrénétől tanultam. Édesanyám barátnője, a decsi Fülöp Ferencné Viktória néni nekem ajándékozott hagyatékát alapul véve kezdtem el a gyöngyöspárta készítését. Két nagylányom a Bátai "Sárköz" Néptánc Együttesben táncol kiskora óta. Orsolya népi gyöngyékszereket is készít, szép eredménnyel. Réka hobbija a régi fényképek gyűjtése, viseletek tanulmányozása. Az Ő kérésükre, bíztatásukra hosszas előtanulmány után kezdtem el részükre készíteni a kontypántlikás parittyafőkötőt. (Réka és barátja az általam készített tekerődzőbíboros viseletben megnyerte a 2009. évi Sárközi Lakodalom alaklmából rendezett csárdásversenyt.) Sokat tanulok a néprajzi könyvek leírásaiból, a tájházak és magángyűjtemények darabjaiból, népi iparművészektől, az itt élő idős emberek elbeszéléseiből, és mindenkitől, akitől csak lehet. Szeretem kikérni munkáimról a hozzáértő emberek véleményét és szívesen veszem bárki építő jellegű bírálatát, tanácsát.

2009-ben a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti osztálya által Szekszárdon megrendezett zsűri napra 7 munkámat vittem értékelésre. Mindegyik kapott zsűriszámot. (4 "A" és 3 "B" kategóriásként minősült.)

2012-ben kaptam meg a népi iparművész címet a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályától. Ekkor már 35 db zsűriszámmal rendelkező munkám volt. Ebből 16 db "A" minősítésű.

Tagja vagyok a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek és a Bátai Kézműves Egyesületnek.

Célom a népművészeti értékek, különös tekintettel Sárköz népművészetének megőrzése, a népviselet, öltözködési kultúra továbbvitele, átörökítése az ősi hagyományok alapján a még fellelhető régi és új anyagok feldolgozásával.

Vállalom:

  • Régi viseletek felújítását, átalakítását
  • Viselet készítését régi és új anyagokból
  • Bármely tájegység viseletének rekonstruálását mintadarabok, régi fényképek alapján
  • Népi és iparművészeti női és férfi felsőruházat készítését
  • Alsóruházat (ing, pöndő) készítést
  • Egyéb ruházati kiegészítők (bársony perém, tornyosbársony, recefőkötő, kontypántlikás parittyafőkötő, rostkötés) készítést
  • Népies jellegű utcai ruhák készítését
  • Alsószoknyák keményítését