Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntöm honlapomon!

 

Pirisáné Nagy Katalin vagyok. Életemet a népviseletéről híres Sárközben élem (felét Alsónyéken, felét Bátán). A népi értékek szeretetét és a ruhák készítésének mikéntjét édesanyámtól, az alsónyéki Nagy Imrénétől tanultam. Édesanyám barátnője, a decsi Fülöp Ferencné Viktória néni nekem ajándékozott hagyatékát alapul véve kezdtem el a gyöngyöspárta készítését.

Két nagylányom a Bátai "Sárköz" Néptánc Együttesben táncol kiskora óta. Orsolya népi gyöngyékszereket is készít, szép eredménnyel. Réka hobbija a régi fényképek gyűjtése, viseletek tanulmányozása. Az Ő kérésükre, bíztatásukra hosszas előtanulmány után kezdtem el részükre készíteni a kontypántlikás parittyafőkötőt. (Réka és táncos párja az általam készített tekerődzőbíboros viseletben megnyerte a 2009. évi Sárközi Lakodalom alkalmából rendezett csárdásversenyt.)

Sokat tanulok a néprajzi könyvek leírásaiból, a tájházak és magángyűjtemények darabjaiból, népi iparművészektől, az itt élő idős emberek elbeszéléseiből, és mindenkitől, akitől csak lehet. Szeretem kikérni munkáimról a hozzáértő emberek véleményét és szívesen veszem bárki építő jellegű bírálatát, tanácsát.

2009-ben a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti osztálya által Szekszárdon megrendezett zsűri napra 7 munkámat vittem értékelésre. Mindegyik kapott zsűriszámot. (4 "A" és 3 "B" kategóriásként minősült.)

2012-ben kaptam meg a népi iparművész címet a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályától. Ekkor már 35 db zsűriszámmal rendelkező munkám volt. Ebből 16 db "A" minősítésű.

Tagja vagyok a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek és a Bátai Kézműves Egyesületnek.

Célom a népművészeti értékek, különös tekintettel Sárköz népművészetének megőrzése, a népviselet, öltözködési kultúra továbbvitele, átörökítése az ősi hagyományok alapján a még fellelhető régi és új anyagok feldolgozásával.

Vállalom:

  • régi viseletek felújítását, átalakítását,
  • viselet készítését régi és új anyagokból,
  • bármely tájegység viseletének rekonstruálását mintadarabok, régi fényképek alapján,
  • népi és iparművészeti női és férfi felsőruházat készítését,
  • alsóruházat (ing, pöndő) készítést
  • egyéb ruházati kiegészítők (bársony perém, tornyosbársony, recefőkötő, kontypántlikás parittyafőkötő, rostkötés) készítését,
  • népies jellegű utcai ruhák készítését,
  • alsószoknyák keményítését.


Néprajzi Múzeum, 2015. október- XVl. Országos Népművészeti Kiállítás

ARANY OKLEVÉL díj - viseletkészítő kategória