Névnap és névnapok

Milyen névnap van ma?

Ez az oldal a névnapokkal, a magyar naptárban előfordoló keresztnevekkel foglalkozik.
Lehetőséget nyújt névnapi képeslap küldésére is.A névnap mint hagyomány

A világ egy részén a születésnap mellett a névnap megünneplése is szokás. Ekkor az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt a családja, barátai megünneplik. Egyes nevekhez verses gyűjtemények és névnapi köszöntők, rigmusok továbbá tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak.
A névnapok egy része a szentek egyházi ünnepnapján alapul.

A névnapok ünneplése számos nép körében elterjedt. A magyarok hagyományosan felköszöntik a családtagjaikat, munkatársaikat, ismerőseiket névnapjukon, bár a névnap általában kevésbé fontos mint a születésnap. A családtagok, barátok gyakran meg is ajándékozzák egymást a névnapjukon, a nőket általában virággal.

A magyarokon kívül megünneplik a névnapokat például a csehek, lengyelek, oroszok, románok, szlovákok, valamint a skandináv és a balti országok lakói.
Egyes országokban a névnap ugyanolyan fontos ünnep, mint a születésnap (pl. Lengyelországban). Nem ünnepelnek névnapot viszont például az angolszász országokban, Franciaországban, Hollandiában. A balkáni országok közül az ortodox hagyományú népeknél (pl. bolgárok, görögök, szerbek) az egyes szentek ünnepnapján elterjedt szokás a névnap ünneplése, a katolikus népeknél (horvátok, szlovének) ugyanakkor a névnap ünneplése mára kiment a divatból.

Magyarországon általános szokás megünnepelni a névnapot, azonban az kevésbé jelentős és kevésbé személyes, mint a születésnap, ugyanis szélesebb körben köszöntik fel az embert, és csekélyebb külsőségekkel.
Habár Magyarországon valamennyi adható utónevet a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének kell engedélyeznie, a névnapok kijelölésére nincs központi szerv, vagyis tulajdonképpen a naptárban lévő névnapok nem hivatalosak. Arról, hogy egy új névnek mikor legyen a napja, a naptárkészítők, például az egyházak döntenek, annak okán, hogy a névnapok eredetileg is valamilyen szent ünnepéhez kötődtek.

Felhasznált forrás: Wikipédia, "Névnap" (2013.05.27.)

Az oldal célja

Az egyik ok, amiért létrehoztam ezt a weboldalt, hogy megkönnyítsem egy névnap időpontjának megtalálását. Többször megesett már velem, hogy megfeledkeztem egy barát, kedves ismerős névnapjáról... Ráadásul még kellemetlenebb volt az a tény, hogy ő az enyémről előzőleg nem. Talán Önnel is előfordult már ilyen, de most itt a lehetőség, hogy ez ne történhessen meg velünk újra.
Csak be kell gépelni a nevet a keresőbe, és azonnal kiírja a program a névnap pontos idejét.

A második ok, hogy kényelmesen és gyorsan meg tudjon emlékezni az Önnek fontos személy neve napjáról.
Küldjön képeslapot az oldalról, szerezzen örömet barátjának, hozzátartozójának. Ehhez nyújtunk Önnek segítséget azzal, hogy széles választékban kínáljuk a névnapi képeslapokat lehetőleg mindenki ízlésének megfelelően.

A harmadik ok, amiért elkészítettem az oldalt, hogy segítséget nyújtsak a névválasztásban. Mint szülő én is megtapasztaltam, hogy milyen nehéz feladat egy olyan nevet választani a gyermekemnek, ami egy életen át elkíséri. Megfelelni a szülők és nagyszülők kívánalmainak, elképzeléseinek.
Aztán nem beszélve arról a tényről, hogy már a neveknek is van divatja, tehát mondhatjuk egy névre, hogy "kiment a divatból". Tetszik vagy sem, valóban vannak olyan keresztnevek, amit már nem adnánk gyermekünknek, unokánknak, habár még drága nagypapa ezt a nevet viseli.

Tehát ezekben a dolgokban szeretnék segíteni, és remélem, hogy hasznosnak találják ezen törekvésemet!

Jó böngészést az oldalon!


Google PageRank


nevnapok.atw.hu © 2013.  Design & coding by : markystudio