Póker elmélet

(Az alapoktól az alap szintű BSS stratégiáig.)


A Texas Hold'em játékszabályai

Tartalom

Bevezetés

A Texas hold'em szabályai nagyon könnyen elsajátíthatók. Minden játékos két saját lapot kap. Ezután öt közös lap terül le az asztalra, melyeket mindenki láthat. Először három, majd még egy, végül az utolsó lap is asztalra kerül. Ezeket mindenki szabadon felhasználhatja saját lapjaihoz, ezért közös lapoknak nevezzük őket. Eközben négy licitkörre kerül sor, melyekben licitálhatsz lapjaidra vagy be is dobhatod azokat. A játék a flop előtti körrel kezdődik, melyről a következő fejezetben részletesen olvashatsz. Ebben a játékszakaszban kapod meg két kezdőlapodat.

A flop előtt - a saját lapok kiosztása

Két játékos vaktétet fizet

A játék kezdete előtt két játékosnak úgynevezett vaktétet kell fizetnie. Azért nevezzük vaknak, mert még nem látták lapjaikat. Van egy kisebb tét, a kisvak, és egy nagyobb, a nagyvak, amely általában duplája a kisvaknak. A fizetés nem önkényesen történik. Az a két játékos teszi be ezeket a téteket, akik közvetlenül az osztó bal oldalán ülnek. Minden körben más játékos lesz az osztó, a pozíciók az óramutató járásával megegyező irányban változnak. Az aktuális osztó előtt egy valamivel nagyobb méretű "zseton" található, ezt gombnak is nevezzük.

Mindenki két lapot kap

Mindenki kap két lapot, és elkezdődik az első licitkör. Elég erős lapjaid vannak, hogy zsetont vagy pénzt rakj be? Inkább dobnod kellene? A következő fejezetben megtudod, hogyan zajlik egy licitkör.

Mit csinálhatsz egy licitkörben?

Kiszállsz

Ha nem akarsz tovább játszani, eldobhatod a lapjaidat, és kiszállhatsz a körből. 

Nyitsz

Ha még senki nem nyitott, te nyithatsz. Például azt mondod: „nyitok tíz zsetonnal", és ezzel meghatározod az árat. Ilyenkor a többieknek is legalább ennyit kell fizetni, ha tovább akarnak játszani. Ha nem akarnak, mert túl drága nekik, akkor ki kell szállniuk.

All-innek nevezzük, amikor az összes zsetonodat vagy pénzedet berakod. Ha all-int mondasz, akkor nem rakhatsz már be többet, de nem is kényszeríthetnek arra, hogy idő előtt kiszállj. A leosztás végéig automatikusan játékban maradsz, és meg is nyerheted a partit, ha a végén te tartod a legerősebb kezet.

Emelsz

Emelheted is a tétet, például egy ellenfeled tíz zsetonos nyitását húsz zsetonra. Ezzel megemeled az árat, így már ezt kell kifizetnie mindenkinek, aki játékban akar maradni. Ha valaki nem akar fizetni, ki kell szállnia.

Megadsz

Ha már nyitott valaki előtted, akkor megadhatod a tétet. Egyszerűen ugyanannyit fizetsz, amennyivel nyitottak. Ha ellenfeled tíz zsetont rakott be, akkor te is tízet raksz. Így továbbra is játékban maradsz.

Passzolsz

Ha még senki nem licitált, passzolhatsz. Ez azt jelenti, hogy nem nyitsz, hanem továbbadod a lehetőséget a következő játékosnak. Ilyenkor kivársz, és megnézed, mi történik.

 

Mikor kerülsz sorra?

A licitkörök megfelelő rendje érdekében bizonyos szabályok alapján zajlik a sorrend. Alapvetően mindig az óramutató járásával megegyező irányban haladunk. Ha valaki cselekedett, a tőle balra ülő játékos következik.

Az első licitkörben a nagyvaktól balra ülő játékos kezd. A második licitkörtől mindig az osztótól balra ülő játékos kezd.

Ha mindenki cselekedett, akkor a tétek összegyűjtve az asztal közepére kerülnek. Ez a pot, amiért a játék zajlik. Aki megnyeri a leosztást, megnyeri a potot is.

Flop, törn, river - öt közös lap

Flop, az első három közös lap

Az osztó három lapot helyez az asztalra, melyeket mindenki láthat: ez a flop. Nem csak egy játékos használhatja fel őket, hanem mindenki, ezért közös lapoknak nevezzük őket. Mindenki kialakíthat velük pókerkezet, de csak gondolatban egészíted ki velük saját lapjaidat, nem veszed fel őket az asztalról. Most kezdődik a második licitkör, amelyben ismét licitálhatsz lapjaidra. Ha ennek vége, ismét a potba kerül az összes pénz.

Turn, a negyedik közös lap

A negyedik közös lap, a törn is nyíltan kerül az asztalra. Ezt is hozzáteheted gondolatban a lapjaidhoz, felhasználhatod, hogy kialakítsd a kezed.A még játékban lévő játékosok lejátsszák a harmadik licitkört. Ismét a potba vándorol minden pénz, és következik a river.

River, az ötödik közös lap

Az utolsó licitkörben érkezik az ötödik, és egyben utolsó közös lap, a river. Könnyen felrúghatja az erőviszonyokat, ha valamelyik játékos erős kezet tud kialakítani vele.A negyedik licitkör az utolsó alkalom, hogy licitálj. Aki nem száll ki, és hajlandó tartani a tétet, részt vesz a játék utolsó szakaszában, a terítésben.

Terítés - tiéd a legerősebb kéz?

A terítésnél minden játékos felfedi lapjait, és megnézik, kinél van a legerősebb kéz, mert az nyeri a leosztást, és vele a potban lévő pénzt. Felmerül a kérdés, hogyan alakítasz ki kezet, vagy ahogy a Texas hold'emben nevezzük: pókerkezet?

HOGYAN ALAKÍTASZ KI PÓKERKEZET?

Egy pókerkéz mindig öt lapból áll, nem négyből, nem hétből, hanem pontosan ötből. Azonban csak két saját lapod van, így a közös lapokat is fel kell használnod. Az is lehet, hogy a pókerkezed kialakításához nem használod fel mindkét saját lapodat, hanem csak egyiket, és ehhez a közös lapok közül négyet választasz. Sőt, akár azt is mondhatod, hogy csak közös lapok alkotják a kezed. Ez nem számít - a lényeg, hogy pókerkezed öt lapból álljon.

Pókerkezek

Royal flöss (royal flush)

A legerősebb pókerkéz a royal flöss. Azonos színű tízesből, bubiból, dámából, királyból és ászból áll, pl. pikk színben.


Színsor (straight flush)

A második legerősebb kéz a színsor. Azonos színű, közvetlenül egymást követő lapokból áll. Ha két játékosnak is színsora van, az nyer, akinél nagyobb lapok vannak.

Póker (four of kind)

A póker négy azonos értékű lapból áll, pl. négy királyból. Ha két játékosnak is pókere van, az nyer, akié magasabb. Ha mindkettőjüknek ugyanaz a pókere van (tehát ha az asztalon négy azonos értékű lap van), akkor az ötödik lap értéke dönt, mivel a pókerkéz mindig öt lapból áll. Ha az ötödik lap is azonos, akkor a játékosok osztoznak a poton.

Full (full house)

A full egy pár és egy drill kombinációja. Ha két játékosnak is fullja van, elsőként a drilleket kell összehasonlítani, és az nyer, akié magasabb. Ha egyforma drilljük van, akkor a pár nagysága dönt.


Flöss (flush)

Flössnek nevezünk öt azonos színű lapot. Ha két játékosnak is flösse van, az nyer, akinél magasabb lapok vannak.

Sor (straight)

Öt egymást közvetlenül követő értékű lap a sor. Ha két játékosnak van sora, az nyer, akinél magasabb lapok vannak.

Drill (three of kind)

A drill három azonos értékű lapból áll. Ha a játékosoknak egyforma drilljük van, akkor az első vagy második melléklap nagysága dönt, mivel a pókerkéz mindig öt lapból áll.


Két pár (two pair)

A két pár természetesen két párból áll. Ha két játékosnak is két párja van, akkor először a nagyobb párokat kell összehasonlítani. Ha ezek egyformák, akkor a kisebb párok következnek. Abban az esetben, ha ezek is egyformák, az ötödik lap, a segéd (kicker) dönt.

Pár (pair)

A pár két azonos értékű lapból áll. Mivel a pókerkéz mindig öt lapból áll, tartozik még hozzájuk három melléklap. Ha két játékosnak egyforma párja van, akkor a melléklapokat hasonlítjuk össze a legnagyobbal kezdve.

Magas lap (high card)

Ha még egy párod sincs, akkor már csak a lapok értéke számít. Ha a terítésnél két olyan játékos is van, akinek nincs párja vagy erősebb keze, akkor a lapok értéke alapján kell dönteni. Az nyer, akinél a magasabb értékű lap van.

 

Összefoglalás

Ezek a Texas hold'em szabályai. Megtudtad, hogy egy játékban négy licitkör van, egy a flop előtt, egy a flop után, egy a törn után, az utolsó pedig a river után. Flop, törn és river - így nevezzük a közös lapokat, melyek egymás után, nyíltan kerülnek az asztalra.

Önmagában elég egyszerű játéknak tűnik, de a látszat csal. A Texas hold'emben nagyon bonyolult helyzetek is adódnak, és a tapasztalatlan játékos könnyen megszabadulhat zsetonjaitól. A következő cikkből megtudod, hogyan birkózhatsz meg ezekkel a helyzetekkel, és hatékony stratégiát is találsz az általad választott játékváltozathoz.

 

Következő cikk(BSS-Sok zsetonos stratégia)