Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 3 dkg zsír, kis só, kis olaj, 3-4 evőkanál zsemlyemorzsa
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a zsírt, jól összedolgozzuk és kisujjnyi sodralékokat csinálunk belőle, majd kettévágjuk mindegyiket. Lobogó, sós vízben kifőzzük. Az olajon a morzsát megpirítjuk, tálba tesszük és a nudlikat erre szűrjük. Jól elkeverjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, kb. 20-30 dkg liszt (attól függ, mennyire lisztes a burgonya), egy jó kanál búzadara, 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír, 1 tojás, só
A héjában megfőtt és áttört burgonyát elvegyítjük a zsiradékkal, liszttel, darával, megsózzuk és egy tojással összegyúrjuk. Pihentetés nélkül dolgozzuk ki.
A burgonyás tésztát cipókra osztjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, ezután két ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ezeket a csíkokat 1/2cm széles metéltre vágjuk és jól meglisztezve, egyenként a deszkán tenyérrel egy mozdulattal megsodorjuk. Sós vízben kifőzzük, jól leöblítjük, 10 dkg olajon vagy zsírban 10 dkg zsemlemorzsát rózsaszínűre pirítunk, és a kifőtt tésztát abban óvatosan megforgatva, illetve gyengén összerázva és jól átforrósítva, azonnal tálaljuk. Cukorral vagy anélkül fogyasztjuk. Készíthetjük pirított morzsa helyett mákkal (10 dkg mák, 10 dkg cukor), de akkor csak nagyon gyengén zsírozzuk.
Végy egy embert, aki nem nagyon fut, nevezd be egy meleg nyári nap a Maraton váltóba, majd a célbaéréskor tedd tepsibe! :)
Hozzávalók 4 személyre: 0,5 kg krumpli 1 tojás 15 dkg rétesliszt 15 dkg mák, 15 dkg porcukor, vagy 15 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg zsír, 1 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só |
Elkészítés: A jól megmosott krumplit - lehetőleg olyat, ami főzésnél szétesik - gyengén sózott vízben puhára főzünk, forrón meghámozzuk és azonnal áttörjük. Ha kézmelegre hűlt, összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, a tojással, csipetnyi sóval. Meglisztezett deszkán egy centi vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott késsel kb. 1x5 cm-es csíkokra vágjuk és tenyérrel, lisztes deszkán nudlikat sodrunk a csíkokból. Mákos nudlihoz: A nudlikat forró, lobogó, enyhén sós, zsíros vízbe tesszük, és addig főzzük, míg a víz felszínére feljön. A megfőtt nudlikat szűrőkanállal kiszedjük és megszórjuk a darált mákkal, majd óvatosan megforgatjuk, hogy minden nudli "fekete" legyen. Porcukorral bőven meghintve tálaljuk. Prézlis nudlihoz: A zsemlemorzsát a zsíron közepes barnára pirítjuk, és kevés vajat morzsolunk rá. A nudlikat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük, és addig főzzük, míg a víz felszínére feljön. A megfőtt nudlikat szűrőkanállal kiszedjük és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Porcukorral vagy fahéjas porcukorral bőven meghintve tálaljuk. Előtte tartalmas levest (gulyás, fejtettbab, vagy palócleves) tálalunk. |
Elkészítési idő
20 perc
Elkészülési idő
35 perc
Hozzávalók 2 személyre
Elkészítés
1. Az ementálit lereszeljük és elkeverjük a juhtúróval, illetve a
tejföllel. A hagymát megtisztítjuk, nagyon vékonyan felkarikázzuk,
kevés vajban megfonnyasztjuk és összekeverjük az ementális, tejfölös
juhtúróval. 2. A nudlihoz a lisztet összekeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést vájunk, amibe beletesszük a tojást. Végül kevés vízzel az egészet sima tésztává gyúrjuk, és fakanállal addig keverjük, míg elválik a tál oldalától. 3. Ezután a kész tésztát vizes vágódeszkára fektetjük és a forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. A nudli akkor főtt meg, ha felúszik a víz felszínére. 4. A lecsöpögtetett nudlikat a sajtos-juhtúrós keverékkel rétegezve, vajjal kikent tűzálló tálba tesszük. 5. Az ételt 15 percre forró sütőbe rakjuk, hogy a sajt megolvadjon, majd azonnal tálaljuk.
Tálalás, díszítés
Friss zöld salátát vagy reteksalátát adunk hozzá, tetejére kevés
tejfölt kanalazhatunk és durvára vágott petrezselyemmel
díszíthetjük.A remek receptet Dömpi találta nekünk a
www.gourmandnet.hu oldalon!
|