Érdekességek tárháza

Török konyha és étkezési szokások 1.

Török konyha – Török étkezési szokások

 

Törökországi utazásaink során mindig megismerkedek néhány új ízzel.  A kedvenceim a sütik, melyek olyan jó émelygősen édesek, de a zöldséges és hal ételeiket is nagyon szeretem. Étteremben ritkán eszünk általában a férjem rokonai látnak minket vendégül.  A következőkben az étkezési szokásokról és néhány különleges, hazánkban nem igazán ismert vagy kicsit másképp ismert ételről írok néhány mondatban.

 A nagy közös reggeli

 Ami nekem nagyon furcsa volt először az a nagy közös reggeli. Az egész család, meg a közelben lakó rokonok, sőt még a szomszédok is átjártak egymáshoz és általában 10-20 fő eszik együtt, de az ünnepek alatt ez a duplája is lehet. Vannak családok, akik ugyanolyan asztalt használnak, mint mi. De sok helyen főleg a falvakban a  sofra (ejtsd szofra) nevű kis asztalkaszerűséget használnak. Kis behajtható lábai vannak és kb. 20-30 cm a magassága a földtől, ezt körbe ülik a földön. A reggeli elmaradhatatlan része a zeytin (olívabogyó), a sós fehér sajt, a reçel (ejtsd recsel), tojásrántottát is gyakran esznek, a helva (török édesség)  és a muhlama vagy másik nevén kuymak is gyakori, és persze a kenyér. A reçel a lekvárhoz hasonló étel csak sokkal sűrűbb és szirupos. Sokféle ízben kapható, az én kedvencem a gül reçeli, amit rózsából készítenek és csodálatos íze van. Nem kenik rá a kenyérre, hanem belemártogatják a kis kenyér darabokat. Egy falat sós étel, egy falat édes, mindenből esznek egy picit. A sajt és a helva is apró darabokra felvágva kerül az asztalra.

Ami még nagyon furcsa volt számomra, hogy a tojásrántottát nem teszik ki külön kis tányérokba, hanem mindenki az asztal közepén lévő nagy közös serpenyőből eszik. A muhlama vagy a másik a Fekete-tenger vidékén elterjedt neve a kuymak (ejtsd kujmák), kukoricalisztből, vajból, vízből és az erősen sós (nálunk sajnos nem kapható) fehér sajtból vagy joghurtból készül. Ez az egyik kedvenc török ételem. Ezt sem teszik ki külön tálkába, hanem mindenki mártogatja a kenyerét a közös serpenyőbe. A helva ami egy édesség, nagyon sok ízben előfordul pl. kakaós, mogyorós, vaníliás stb. Ezeket is apró darabokra vágva helyezik a tányérokra, melyből mindenki eszeget. A reggeli elmaradhatatlan része a tea (török fekete tea) , meg egyébként minden étkezés után, de úgy egész nap során rengeteg teát fogyasztanak. Még a legnagyobb melegben is forrón isszák a teát. Rám mindig furcsán néztek, amiért megvártam hogy számomra iható hőmérsékletű legyen a tea, a simán meleg (tehát nem a forró) tea számukra már hidegnek számít és ők úgy már nem isszák meg.

Az elmaradhatatlan tea

 A teát a speciálisan erre a célra készült edényben főzik. A çay demlik (csáj demlik) két részből áll. Az alja nagyobb a felső része kisebb. Először az alsó részét tele töltjük vízzel és felforraljuk, utána a felső részbe teszünk néhány kanállal a szárított teából és ráöntjük a felforrt vizet lefedjük és az alsó részt újra feltöltjük vízzel, és a tetejére helyezzük a felsőrészt és megvárjuk, amíg az új víz is felforr. Utána alacsony lángon még kb. 10-15 percig főzzük. Ha elkészült a tea akkor külön-külön öntenek a pohárba a felső teás és az alsó vizes részből. Általában először a teás részből töltenek és attól függ, hogy milyen mennyiséget, hogy ki milyen erősen vagy gyengén szeretné inni a teát, majd ezután feltöltik a poharat a forró vízzel.

 Ebéd Isztambulban egyszerűn, olcsón és finoman

 Ebédidőben csak ritkán voltunk a rokonoknál, mert vásárolgattunk, sétáltunk, várost néztünk. De ebédre és vacsorára is általában főtételt esznek. Isztambulban a Galata-hídon található kis étkezdékben szoktunk finom halas szendvicseket enni. Én a halon kívül más húst nem eszek meg, ezért nem egyszerű velem az élet, de szerencsére Törökországban ez nem probléma, mert van sok rizses, halas, zöldséges ételük. A halat frissen fogták ki a tengerből, frissen sütötték ki és a friss  kenyér közé tették a salátával együtt.  A másik étel, amit sokszor ettünk a pide, ez olyan lapos kenyér szerűség ami töltve van. Van belőle sajtos, burgonyás, darálthúsos stb. Ezek az ételek olcsók és finomak is.

 Kahve

 Kávét ritkán isznak, minden étkezést teával zárnak és naponta többször teáznak. De többször láttam hogy hogyan készítik. Minden hozzávalót már a főzés előtt beletesznek, tehát ha valaki pl. tejjel és cukorral issza a kávét akkor azt már előre beleteszik és összefőzik a kávéval. Én nem szeretem a kávét, de mikor barátaink egyszer mogyoróvajas kávét készítettek, azt nem bírtam ki hogy ne kostoljam meg.

Édességek

 Nagyon sok salátát és gyümölcsöt fogyasztanak, de bőven esznek édességeket is. A baklava, kadayif (ejtsd kádájif), pişmaniye ( ejtsd pismánije), sütlaç (ejtsd szütlács) nevű édességeket kóstoltam és nagyon finomak, édesek és émelygősek és én imádom az ilyen ízeket. Törökországban nagyon sokféle baklava kapható pl. pisztáciás, diós, mogyorós, kakaós stb.

Sütlaç elkészítése: a rizst, tejet, cukrot összefőzzük. Utána leszűrjük, kis tálkákba öntjük, majd hűtőbe helyezzük, hogy lehűljön és hidegen fogyasztjuk.

A helva is az édességek közé tartozik, de a reggeli kapcsán már bővebben írtam róla. A lokum vagy másik nevén türkish delight  dobozban ( vagy a piacokon kimérve) kapható apró zselés édességek gyűjtő neve. Különböző ízekben kapható, van amelyik töltve van pisztáciával vagy mogyoróval, van sima, van amelyik kókuszreszelékbe van beforgatva, nagyon sokféle van, az én kedvencem a rózsa ízű.

 Ayran

 A délutáni séták közben szinte mindig ittunk ayran-t (ájrán). Ez egy nagyon finom joghurtos ital, amit kis műanyag dobozokban árulnak és kiválóan csillapítja az ember szomját. Az ayrant  natúr joghurtból, vízből, sóból és fokhagymából készítik. Mikor Trabzonban voltunk Kahraman Köyüben a férjem szülőfalujában ott a rokonai készítettek ayran-t. Igazi házi ayran volt, sokkal finomabb mint a bolti.  Friss házi tejet ittunk mindennap és olyan sajtot ettünk, amit a férjem apukája készített házilag, a húgai pedig otthon sütötték a kenyeret. Igazi élmény volt hogy bepillanthattam egy kis török falu mindennapjaiba.

Seymen Krisztina Nurgül