OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
BLOG -vagy ahhoz hasonló

menü:
főoldal
OVERMAX OV-GAMER2 kézi játékgép tesztjeEz egy hordozható kis játékgép, melyet a TESCO is forgalmaz.
Amit ígér a csomagolás:
-16 bit, 2.7 colos kijelző, 111 játék, AV kimenet, "full sound", "full color".
A dobozra nyomtatva az olvasható, hogy a gép 3 darab AAA elemmről üzemel, vagy hálózati csatlakozóról, de a dobozon van egy ragasztott cetli, miszerint csak elemről üzemel.
A gép dobozán nincsenek képernyőképek a játékokról, így nem tudhatjuk hogy mi vár ránk.


A dobozban megtaláljuk az alapgépet, az AV kábelt, egy csuklótartót és a többnyelvű használati utasítást. A gép nem túl nagy, de legalább zsebben is elfér, elég könnyű. Megtalálható rajta a 4 iránygomb, 4 akciógomb, egy RESET egy SELECT és egy START gomb. A gép alján van a ki-be kapcsoló gomb, az AV kimenet ami egyben a fülhallgató csatlakozó is, és a hangerő szabályozó. A gép hátulján a könnyen levehető elemfedél, és egy lyuk ami az érintőceruza tartására szolgál szerintem (ez a készülék nem érintőképernyős, de van olyan változat és valószínűleg ugyanazt a házat használják).

Gépet bekapcsolva egy főmenü fogad minket, ahol öt kategória közül választhatunk. Ha választottunk akkor azon belül találjuk meg a játékokat. Milyen játékokat? Sport játékok, régi klasszikus játékok feldolgozásait, logikai játékokat. A játékok nagy része a kisebb gyermekeket, vagy kezdő játékosokat célozzák meg.

Sok játék nagyon le van butítva, egyszerűsítve, így könnyebb az irányítás, könnyebb sikert elérni, megérteni a játék lényegét. Néhány játékban csak nyomogatnunk kell egy vagy két gombot mint az őrült (vagy megadott időben), és ebben ki is merül a játék.
Vannak komolyabb játékok is, jó szórakozást nyújtanak, de általában rövidek (mondjuk csak 4-5 pályát tartalmaznak), ez kezdőknek jó, mert sikerélményt ad a végigjátszásuk.

A grafikára különösebb panasz nem lehet, a "16 bit" az látszik, mert szépek a játékok, néhol komoly gépek grafikáit idézik, és a hangok, digitalizált beszólások is egész jók. A készüléken van AV kimenet és érdemes ezt kihasználni, mert tévén játszani nagyobb élvezet mint a kis képernyőn, a saját képernyőt inkább csak akkor használjuk ha nincs kéznél tévé.

A játékok egy részében lenne 2 játékos üzemmód is, de mivel nincs másik irányító így csak egyedül tudunk játszani, pedig kettesben lehet hogy még élvezetesebb a játék. Az Overmax gyárt "asztali" gépeket is, valószínűleg azokon is ezek, vagy ehhez hasonló játékok vannak és ott ugye van két irányító. A játékok egy részénél az is gyanús, hogy nem ilyen irányításhoz készült hanem például mozgásérzékelős tennisz/golf ütőhöz (az asztali gépekhez ilyen is van).

Megéri e beszerezni a gépet, kinek éri meg?
Sok játékot tartalmaz. Amíg azokat végig próbálgatja az ember már azzal elmegy egy délután. Biztos lesz köztük pár játék amivel szívesen játszik az ember, azokkal megint jól elmegy egy-két délután. Ha ezekre rá unnánk akkor pedig van több játék amelyik hosszabb időre is lekötheti a játékost, még egy komoly felnőtt embert is (logikai játékok, póker, passziánsz). Úgy gondolom minden korosztály és minden játékos csoport talál neki tetsző játékot a gépben, amivel néhány percet/órát el tud tölteni. Nagyoknak komoly játékok, kicsiknek az "egy gombos" játékok.
Gyermeknek a gép szerintem ideális, bár néhány játék nehéz attól függetlenül, hogy kicsiknek készült. Komoly játékosok csak néhány játékkal lesznek elégedettek. A játékok jó része egy Sega Megadrive vagy Super Nintendo játékhoz képest (ezek is 16 bites gépek) túl egyszerű, gyenge.
Ha olcsón vesszük a gépet (5-6 ezer körül) akkor egy-egy játék kb. 60 forintba kerül, ha így nézzük már nem olyan rosszak a játékok. Sokat emel a gép értékén, hogy tévén is játszhatunk vele. De főleg gyerekeknek ajánlom a gépet, meg olyan családba ahol nincs számítógép.
Az viszont szemétség, hogy nincs hálózati csatlakozó rajta, vagy beépített saját aksi. (Mondjuk én megoldottam, egy univerzális mobiltelefont töltőt kötöttem az elemek helyére és azzal tökéletesen üzemel a masina -így nem kell külön elemekre költeni.)

Nézzük a játékokat sorban:

1. Kategória (8 játék):

Extreme Power Soccer
A büntető rúgást gyakorolhatjuk a játékban. Egy mérce mutatja, hogy fel-le, másik hogy jobbra-balra mennyire lőjük a labdát. Ha úgy érezzük hogy megfelelő akkor nyomunk egy gombot és csodálhatjuk a lövésünket és a kapus vetődését. Gyakorolhatunk, vagy játszhatunk a gép ellen.

Bowling Master
Az. A golyó mozog jobbra-balra, mi meg amikor jól esik indíthatjuk a gurítást. Néha teljesen nem arra gurítja mint amerre irányítottuk, így inkább szerencse kell hozzá mint tudás. Csak egyedül játszhatjuk, így kicsit unalmas.

VR Tennis World Champ
Tennisz. Valószínűleg mozgásérzékelőhöz készült, mert mi nem vagyunk a képernyőn, sem az ütőnk. Feladatunk csak annyi, hogy ha nagyjából átjött már a mi térfelünkre a labda, akkor megnyomunk egy gombot, amivel visszaütjük azt. Ennyi. Ülünk, nyomogatjuk a gombot és nézzük a meccset. Azért el lehet vele lenni, a sok digitalizált szöveg eléggé feldobja :-)

Baseball World League
Az, baseball. Csak el kell ütnünk a labdát, a többi esemény magától zajlik.

Table Tennis
Asztali tennisz, azaz ping-pong. Ahogy a Tennisz-nél, itt is egy gombot kell csak nyomogatni, amivel szerválunk, meg elütjük a labdát. Kellemes rajzfilmes grafika, jó hangok, nem olyan rossz.

Master Golf
Golfozhatunk egyet. Szép digitalizált hátterek előtt, kellemes zenére. El lehet vele lenni, ez a játék nincs úgy leegyszerűsítve mint a többi, sokkal több múlik a játékoson.

TV Boxing
Box "bele a képernyőbe". Látjuk az ellenfelünket, meg a saját boxkesztyűnket és nincs más dolgunk, mint nyomogatni a gombot és péppé verni. Kapunk egy elég szép háttérgrafikát, meg digitalizált szöveget. 3 ellenfél közül választhatunk. Ennyi.

Fishing Master
Hát... horgászat. Nekem nagyon nem jön be, de biztos sokan élvezik.


2. Kategória (16 játék):

Highway Racing
Az igen komoly nyitóképernyő után rájövünk, hogy ez egy felülnézetes autóverseny. Igazából egész jó.

TANK
Az ATARI klasszikus TANK játékának sokadik feldolgozása. Kellemes grafika, korrekt játékmenet, el lehet vele lenni.

Shudu
Sudoku.

Hitting
Egy gorillával állunk a domb tetején és egy kővel kell megdobálni az egereket, akik a domboldalban lévő lyukakba próbálnak befutni. Az intróban a Donkey Kong Country zenéje szól és a két szereplő is nagyon ismerős.

Lawn Purge
Fűnyíró szimulátor. Le kell nyírni a füvet :-)

Kakuro
Valami logikai játék, nem jöttem rá a szabályokra.

Snake
A telefonokon népszerű játék feldolgozása. Itt nem csak egy üres képernyőn kell tekeregni a kígyóval, hanem egy szépen kidolgozott környezetben.

Boxes
SOKOBAN klón. A ládákat kell visszatolni az eredeti helyükre. Nehézséget az okoz, hogy csak tolni tudunk, így gondolkodni kell, hogy milyen útvonalon, milyen sorrendben tologassuk a ládákat, hogy az jó is legyen. Egy nyugodt kis logikai játék.

Over Speed Racing
Egy TURBO OUTRUN/LOTUS klón. Elég jó játék, bár kicsit nehéz, mert időlimites a játék és az idő amit alapból ad az kevés egy pálya végigjátszásához, ezért ezt az elszórt pénzeszsákok és a tartálykocsik elütésével pótolni kell.

Diamond
Klasszikus falbontó játék, sok felvehető extrával, kellemes kivitelben.

Archery
Egy ijjal kell célba lőni, minél pontosabban. Ennyi.

Bee Fighting
Egy GALAXIAN/GALAGA klón, csak itt nem az űrben hanem egy virágos réten kell írtani az ellenfeleket. A világos képernyő miatt kicsit nehezebb a játék, egyébként élvezetes.

Fish War
Meg kell enni a kis halakat, a nagyok elől meg elmenekülni. Eddig jutottam a játék megértésében. Végüléis csak úszkálni kell egy hallal.

Shoot
A felszálló lufikat kell egy emberkével lelövöldözni. A főszereplő egyenesen a nagysikerü PANG játékból jött. Egy aranyos kis könnyű játék.

Motor Storm
Motorkrossz, egy kanyargós-sáros úton kell versenyezni, lehagyni a többi motorost, kikerülni az autókat, farönköket és egyéb akadályokat. A grafika olyan mintha 3D-s textúrázott pályán játszanánk, ez nincs így de akkor is nagyon szép.

Zuma
Logikai játék, ha három vagy több egyforma elem egymás mellé kerül akkor azok eltűnnek. Középen van egy forgatható szobor, annak a szájában jelennek meg a különböző kövek és azokat kell a többi kő közzé belőni, hogy sűlyeszteni tudjunk. A játék ügyességet és gondolkodást is igényel, a minősége nagyon jó, én órákig eljátszok vele.


3. Kategória (16 játék):

Super X Man
A játék a Super Nintendo-s CONTRA koppintása, annyira hogy a grafika nagy része is onnan lett másolva. Nem olyan komoly mint a SNES változat, nincs annyi esemény, ellenfél, de ez nem is baj, legalább átláthatóbb, könnyebb a játék. Lőni kell, ugrálni, mozogni jobbra-balra, úgyhogy elég komplex az irányítás. Nem könnyű a játék, ez a leg komolyabb akció játék a gépen.

Noshery
Egy büfét üzemeltetünk. Jön egy vendég és nekünk olyan ételt, italt kell adnunk amilyet kér.

Protean Girl
Egy kis csirkével kell területeket körbekeríteni. Ha megtesszük akkor ott megjelenik a fotó adott része. Lényeg, hogy minden területet felfedjünk. Ebben óriásira nőtt pókok próbálnak megakadályozni minket, kerüljük őket.

Apple Chess
Logikai játék.

Poker
Pókerezhetünk a gép ellen, 3 ellenfél közül választhatunk, majd indul a parti. Egyértelműen hosszú távú szórakoztatást nyújt. A gép jól játszik, nem könnyű nyerni de nem is lehetetlen, 500 dolcsival kezdünk és addig játszhatunk amíg ez el nem fogy.

Card
Passziánsz. Kicsit lassabb az irányítás mint egérrel, de el lehet vele lenni.

Javelin
Gerelyhajítás vagy mi a szösz.

Add em Up
Logikai játék számokkal, sajna nem értem a szabályokat.

High Jump
Magasugrás.

Trap
Agyag galamb lövészet. Nincs túlbonyolítva, a célkereszt magától rááll a korongra, nekünk csak a lövés gombját kell megnyomni a megfelelő időben.

110 Hurdles
Gátfutás.

Fencing
Vívás.

Triple
Távolugrás.

Billiards
Billiárdozhatink egyet. Bár ellenfél nincs, így csak annyi hogy ütögethetjük a golyókat.

Bomber Man
Kis manussal bombákat kell lerakni, amik ha felrobbannak akkor utat törnek, kinyírják az ellenfeleket, vagy épp minket. Nyugis játék kellemes grafikával, egész jó.

the Mouse and the Cat
Ez egy PAC-MAN klón. Egy egérrel kell epreket gyűjteni a pályán, ahol macskák üldözik a főhőst. Ha megesszük a speciális bogyót akkor a főhős változik macskává és az ellenfelek egérré, olyankor mi ehetjük meg őket.


4. Kategória (68 játék):

Maggie and Anto
Kedves grafikájú, nem túl nehéz arcade játék. Egy kis macit irányítunk, tudunk ugrani és lőni valami buborékot. A feladat az, hogy a pályán mászkáló ellenfeleket kell lelőni a buborékkal, majd a buborékban rekedt ellenfelet felvenni. Ekkor pontot kapunk. 1000 pont után jön a következő pálya. Az ellenfelek egy idő után újra megjelennek a pályán, úgyhogy óvatosan ácsorogjunk.

RaceHorse
Lóverseny. Nyomkodni kell a gombot mint az őrült és akkor a mi lovunk lesz a gyorsabb nem az ellenfélé. Ennyi.

Skateboard
Csak nyomogatni kell a gombot hogy gyorsak legyünk, a figuránk meg magától csinálja a trükköket, ugrat stb.

Boxing
Csak nyomogatni kell a gombokat mint egy őrült és akkor mi leszünk a jobbak.

Motorboat
Motorcsónak verseny.

Strongman
Szintén csak gyorsan kell nyomogatni a gombokat és akkor mi húzzuk gyorsabban a kocsit.

Super Sky
Verekedős játék "bele a képernyőbe" stílusban. Szép háttér előtt egy bandita támad ránk, nekünk meg le kell verni. Ha ez sikerül akkor újra jön, és újra, és újra..

Master Slam
Pankrációs, bunyós játék. Tudunk jobbra-balra menni, meg van két akció gombunk. Nincs túlbonyolítva, de ismerkedni a stílussal megfelel.

Maze
Egy labirintusból kell megtalálni a kiútat, ráadásul időre.

Honor and Peace
Ikari Warriors /Commando klón. Felfelé haladunk egy pályán és egy kommandóssal kell gyilkolni, túlélni. Könnyű a játék, mert nem kötelező lelőni az ellenfeleket, ki is kerülhetjük őket. A pályák végi főellenségek nem túl nehezek, csak mindíg maradjunk velük szembe, vagy oldalról sorozzuk meg.

Monkey King
Valami emberkével kell repülni valahol kína felett és lődözni a felénk repülő tárgyakra. Sokat nem játszottam vele.

Squirrel
Egy mókus fiúval kell a mókus lányokhoz átlövöldözni a mogyorót. Aranyos, mesés, de szerintem kicsit nehéz játék.

Sea Wolf
Egy motorcsónakkal vagyunk. Alulról tengeralattjárók támadnak, fentről repülők, néha szemből hajók. Folyamatosan mozogni kell és lőni felfelé és lefelé. Az ellenfelekből néha extra fegyverek és más cuccok esnek ki, a szakaszok végén főellenség vár ránk. A grafika nagyon szépen rajzolt, alul többrétegű scroll fut. Egyszerű játék de nagyon jó minőségű, a játéktermi gépeket idézi. Bár a pontszámot elfelejtették benne kiírni, így cél nélkül megy az öldöklés.

Backgammon
Valami kínai logikai/társas játék.

Firecracker
A tüzet kell elvezetni a csövek segítségével a bal oldalról a jobb oldalra, ehhez a csöveket kell forgatni.

CAT
A színes cicákat kell a színnel jelölt helyükre helyezni.

Ice World
Lépkedni kell a jéktömbökön, gondolom össze kell szedni a számokat, de sokat nem játszottam vele.

Smart Eye
Látunk valami ábrát és nyomni kell valami gombot, de... nem igazán értettem meg hogy mi is a feladat :-)

Rabbit
Van egy nyúlunk. Ha nyomunk egy irányt, a nyúl az adott irányba megy addig, míg falnak nem ütközik. Feladat pedig hogy a nyulat elvezessük a répához.

Precipice
Egy gyerkőc áll a képernyő tetején, alul meg van egy kijárat. Feladat, hogy a kapott elemeket lerakva egy utat építsünk, hogy a gyerek át tudjon menni a kijáratig.

Push Gem
Logikai játék, nekem nagyon tetszik. Színes kövek vannak a pályán és úgy kell rendezni őket, hogy a fent látható alakzatot vegyék fel. Egy-egy oszlopot tudunk mozgatni jobbra-balra, vagy fel és le. A lépések száma korlátozott.

The Car
A szép kezdőképernyő után látjuk, hogy ez nem a Need For Speed, hanem csak egy logikai játék. A parkolóban autók állnak, az egyik szeretne kiállni, nekünk az a feladatunk, hogy utat csináljunk neki. Az autók csak előre és hátra tudnak menni, így egyre kacifántosabb módon tudjuk csak megoldani a pályákat.

Duel
A vadnyugaton találjuk magunkat, ahol pisztolypárbajt kell vívnunk. Az utcán állunk, a gép visszaszámol és nyorsan nyomni kell a tűz gombot. Ha nyerünk akkor újra ez jön, és újra, és újra.. Ennyi a játék, szerintem ez így kevés.

Push Boxs
Még egy SOKOBAN klón, a ládákat kell a helyükre tolni.

Pets Crossing
FROGGER klón.

Loop Lenend
A fent pattogó golyókat kell egy emberkével elkapkodni, majd ledobni az alső részre, de úgy hogy három egysorma színű ha egymás mellé kerül akkor eltűnik.

Fancy
Egy bagollyal kell a pályán lévő elemeket tologatni úgy, hogy három egyforma színű egymás mellé kerüljön és elporladjon.

Farm Keeper
Egy majmot irányítunk, a fáról gyümölcsök esnek le, a feladat hogy a hátunkon pattogtatva eljuttassuk azokat a képernyő jobb szélére.

Apex Gun
Emlékeztek a régi időkből az "1941" című játékra? Na, ez annak egy elég jól sikerült klónja. 4 repülőgép közül választhatunk. A pályán lentről felfelé haladunk, le kell lődözni az ellenséges repülőket. Felvehetünk extra fegyvereket, poweup-okat. Elég jó játék.

Boom Blocks
Egyszerű TETRIS ahol néha bombák esnek lefelé.

Smart Bomber
Egy Bomberman klón. El lehet vele lenni.

... (névtelen)
Le kel pucolni az ablakot időre. A játéknak van egy üdvözlő képernyője, de ott nincs kiírva hogy mi a neve a játéknak.

Last Hero
Akció játék. Egy katonával ácsorgunk az utcán és a felettünk repkedő helikoptereket kell lelődözni. Egyszerű de szórakoztató játék, szép grafikával.

Harry
Nem jöttem rá mit kell csinálni :-)

Virtual Table Soccer
Csocsó szimulátor. Csak fel-le kell mozgatnunk a bábúinkat. Ennyi.

Pro Crack
Egy aránylag jó PANG klón. A képernyőn gömbök pattognak, a főszereplővel tudunk mozogni és felfelé lőni. Cél, hogy az összes gömböt szétlőjük. A nagyobb gömbök először csak kisebb gömbökké esnek, azok esetleg még kisebbekké, és csak a legkisebb (kék színű) gömbök fognak eltűnni. Az eredeti játékban a "kötél" is szétlövi a gömböket, itt csak a "csákja", emiatt nehezebb kicsit a játék.

Rugged Hammer
Nem jöttem rá, hogy mit kell csinálni, de fentről színes kövek esnek időnként, amiket kalapáccsal szét tudunk ütni, de ezen túl... Valószínűleg úgy kell ügyeskedni, hogy az egyforma színűek egymás közelébe kerüljenek és elporladjanak.

Hammer
Kellemes grafikájú arcade játék. Egy főhőst irányítunk a pályán. Egy kalapáccsal ki tudjuk ütni a talajt. Ha egy ellenfél ilyen gödörbe esik akkor csapdába kerül. Ha oda szaladunk és ráütünk a kalapáccsal, akkor meghal. Cél, hogy az összes ellenfelet megöljük ezzel a módszerrel.

Dogde Ball
PONG szerű játék. A főhősünket fel-le kell mozgatni és visszaütni a labdát. Nagyjából ennyi.

Aqua Mix
Logikai játék. Kettesével esnek le fentről az elemek, ezeket úgy kell elhelyezni, hogy az azonos színűek csoportokba rendeződjenek és eltünjenek.

Armored Fox
Lövöldözős játék. Egy tank beljesében ülünk, az ablakon át látjuk a csatamezőt ahol ellenséges tankok és katonák mászkálnak. A célkereszt segítségével le kell lődöznünk őket. Tudunk rakétát lőni, meg van egy gépfegyverünk erre a célra.

Maze Ball
Egyszerű TETRIS-nek nézem.

Fighting Man
Mint a SUPER SKY, csak más grafikával. Szét kell verni a képernyőn megjelenő ellenfelet.

Sky Roller
Egy golyót kell gurítani óvatosan, hogy ne essen le.

Boxing Match
Csak nyomkodni kell a gombokat mint az őrült és akkor legyőzzük az ellenfelet.

Skee
Sielni kel és a zászlókat/kapukat kerülgetni. Elég sivár a grafika.

Roll Ball
Egy tálcán kell egyensúlyozni a golyókat és elérni hogy a lyukba guruljanak és ne essenek le oldalt.

Sweeper
"Ablakmosó" játék. Időre le kell tisztítani az ablakot.

Shoot Hoop
Kosárra kell dobálni. Ennyi.

Edacity Snakes
Egyszerű SNAKE klón.

Space Ghost
A megjelenő űrhajókat kell lelődözni. Érdekesség hogy háttérként egy délamerikai piramis és a húsvét szigeteki szomorcsoport szolgál.

Stone Age
Mint a PUSH GEM, a pályán lévő elemeket kell úgy rendezgetni, hogy úgy nézzen ki mint a fenti kis ábrán.

Quasi-Archery
Célbalövés ijjal.

Itt meglepő módon jön 15 olyan játék, ami már volt:
-Monkey King
-Squirrel
-Sea Wolf
-BackGammon
-Firecracker
-Push Gem
-The Car
-Duel
-Push Boxs
-Pets Crossing
-Smart Bomber
-.. névtelen ablakmosós
-Last Hero
-Harry
-Virtual Table Soccer

5. Kategória (3 játék):
A három játéknak nincs külön neve, "Drum Master" a neve a kategóriának. Mindhárom játékban annyi a dolgunk, hogy megadott időben megnyomjuk a jobbra irányt vagy a tűz gombot, amik itt a jobbra és balra irányoknak felelnek meg. A felső sorban színes gömbök jönnek jobbról és balról, amikor középre érnek akkor kell a neki megfelelő irányt lenyomni. Az együttesesnél meg akkor mikor a dobra érnek.


Egyikben egy csónakban eveznek.


Másikban egy együttes zenél.


Harmadikban kislányok énekelnek, tapsolnak.

Ha élőben is megnéznétek akkor íme egy idegennyelvű video teszt:

Rupieciarnia: Konsola Overmax 111 Games in 1 (1. rész)
Rupieciarnia: Konsola Overmax 111 Games in 1 (2. rész)
Rupieciarnia: Konsola Overmax 111 Games in 1 (3. rész)


Végezetül néhány jobban sikerült címképernyő:2014. április 14.


Vissza a főoldalra