OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
BLOG -vagy ahhoz hasonló

menü:
főoldal
Nyereményjáték csalók a FACEBOOK-onA FACEBOOK egy közösségi oldal, ahol a cél az lenne, hogy ismerőseiddel tudd tartani a kapcsolatot, megtaláld őket, beszélgess velük, megosszátok egymással gondolataitokat, élményeiteket.

Alapjában véve a FACEBOOK nem rossz. Helyesen használva, megfelelő ismerősök körében egy jó hely. Más kérdés, hogy esetleg az ember ismerősei sok "szemetet" megosztanak, ami az embert nem érdekli, esetleg még bosszantja is.

Az emberek ugye mindig örülnek annak ami ingyen van, főleg ha az egy népszerű telefon, tévé, vagy más nagy értékű tárgy. Főleg jó ha ezért nem kell mást tenni, mint lájkolni (kedvelni, "tetszik"-elni) egy oldalt. Vannak azonban felhasználók akik ezt kihasználják.
Létrehoznak egy felhasználót. Indítanak egy jól hangzó nyereményjátékot hogy "lájkoljátok emberek". A bejegyzés terjed, mert mindig van aki elhiszi hogy ez igaz és szeretne nyerni. Így az oldal/felhaszáló nagyon népszerű lesz.
Hetekig, hónapokig terjed ez, általában a felhasználó nem is egy hanem több játékot hirdet így meg, és több tíz ezer lájkot szerez.
Ha nem bukik le akkor végtelenségig tudja ezt csinálni. Ha lebukott, vagy nagy a veszély akkor regisztrál egy új nevet és újrakezdi.

Egy tetszetős nyereményjék, amiből végül nem lesz semmi:


Mi értelme ennek? Egy biztos, hogy egy sokak által kedvelt oldalnak előnyei vannak. Ha megoszt valamit azt több ezren látják. Ez jól jön akkor ha reklámot oszt meg, mert azért meg fizetnek neki. Tehát ha sok ismerősöd van akkor pénzt tudsz azzal keresni!
Több ezer ember adataihoz fér hozzá, amiből szintén pénzt tud csinálni, mondjuk hogy eladja harmadik félnek.
Olyan tartalmat is oszthat ami vírusos, így vírust juttathat a felhasználó gépére és ezzel adatokat, vagy pénzt lophat.
Meg ki tudja még milyen előnyei vannak.

Külön "öröm", hogy a le is bukott, elég ha megváltoztatja a nevét, profilképét, és ha legközelebb megoszt valamit akkor nem tudom hogy ez a csaló oldal. És így az összegyűjtött ismerőseit is meg tudja tartani.

"Enyhébb" esetben nincs nagy átverésről szó, csak egy bolt próbálja így népszerűsíteni magát. De ez sem szép, mert ígér egy nyereményt, de aztán nem adja ezt oda. Ebből látszik, hogy nem tisztességes az üzlet, és ha ezt megteszi itt, akkor az üzletben ha vásárolok is ki tudja mennyire lesz tisztességes.

Lájkolod a bejegyzést, de utána hiába várod a sorsolást, mert senki nem nyer:


Néha azzal védekeznek a megosztók, hogy "dehát csak egy kattintás nekem és úgysem ártok ezzel senkinek". Hát.. árt az összes ismerősének, mert ajánl egy olyan boltot amiről ő sem tudja hogy jó e, lehet hogy drága, rossz minőségű az árú vagy a kiszolgálás, nincs garancia stb. Plusz árt a saját szavának, mert ezek után az ismerősei nem hisznek majd neki ha ajánl egy tényleg jó boltot. Esetleg még rá haragudnak majd, mert ő ajánlotta és ők pedig pórul jűrtak ott.
Ezeken túl a sok megosztás nagyobb forgalmat és több pénzt jelent a boltosnak. Ha lájkolom akkor pénzt adok neki, pénzhez juttatom. Pedig ő hülyét csinált belőlem, sok ezer emberből, mert a nyereményt nem adja oda, nem sorsolja ki, még nevet is magában hogy milyen buták az emberek.


Feltételezzük, hogy vannak korrekt emberek, cégek akik tisztességesek és ha nyereményjátékot hirdetnek akkor azt az ajándékot ki is sorsolják, oda is adják. Honnan tudjuk hát, hogy melyik igazi és melyik hamis? Nézzük mik azok a jelek, amikből látjuk hogy hamis a nyereményjáték, átverés és biztos hogy nem lesz kisorsolva a nyeremény, és így fölösleges lájkolni, osztani:

1-A felhasználó 2 napja létezik, de már 5 nyereményjátékot indított.

2-Nincs mögötte valódi ember vagy cég aki nevét adná a játékhoz. Ember esetén valódi profil, név, fénykép, elérhetőség. Cég esetén weboldal, elérhetőség, üzlet, telefonszám, cím. A cég nevére keressünk rá a neten, ha semmi találat akkor az is gyanús.

3-Nagy értékű a nyeremény és eddig még egy nyeremányjátéka sem volt a felhasználónak ami befejeződött és nyert is valaki, az előző nyertesnek a neve, elérhetősége nincs meg, nem tudok beszélni vele, nincs egy fotó amin átveszi a nyereményét, vagy egy poszt hogy megköszöni azt. Ha azt írják, hogy: "az előző játékon Szabó János nyert, vegye fel velünk a kapcsolatot", akkor az szintén kamu, hiszen ha ők sorsolták ki Szabó jánost, akkor ott van a link hozzá, ott van a profilja, csak kattintanijuk kell és írni neki, nem pedig a nyertesnek kell jelentkezni.

4-Hihetetlenül nagy értékű nyeremény. Ha valaki azt mondja hogy kisorsol egy 20 ezer forintos telefont az hihető. Ha egy 200 ezer forintos telefont sorsol az már gyanús, de ha a 200 ezer forintos telefonból sorsol ki 200 darabot azt már ne higyjük már el. Ez 40 millió forintba kerülne. Kicsi ország vagyunk, nincs olyan cég aki 40 milliót adna csak azért hogy páran lájkolják. (Ha azt mondaná, hogy vásárolj tőle X forint értékben és akkor nyerhetsz akkor azt jobban elhinném.)

5-A felhasználó egy híres embernek (énekes, színész stb) adja ki magát, állítja hogy ő az, és a képen is ő látható. Ekkor nézzük meg a profilját. Ha énekes és mégis vacak telefonokról rak fel képeket akkor az kamu profil, nem az énekes. Egy énekes a fellépéseiről ír, és nem telefonokat sorsol ki, hanem mondjuk a saját lemezét. És attól mert oda van írva hogy "hivatalos" még nem lesz az.

Ha valaki nem tudná BÁRKI regisztrálhat BÁRKI nevében a FACEBOOK-on, bárki ki adhatja magát híres embernek, cégnek, szép lánynak, bárminek. Azt is vegyük tudomásul, hogy egyesek rossz szándékkal regisztrálnak, hogy becsapjanak minket és látszólag ártalmatlan dolgokat osztanak meg, amikről kiderülhet mégsem olyan ártalmatlan. Ne higyjünk el mindent azonnal, nézzünk utána vannak e árulkodó jelek. A csalókat pedig ne segítsük azzal, hogy mégis lájkoljuk őket, mert "hátha igaz".
Hivjuk fel erre az ismerőseink, gyermekeink, szüleink figyelmét is!

Ha ezt átolvastad akkor téged már nem lesz ilyen könnyű átverni.
Amennyiben valós nyereményjátékot találtok ahhoz pedig sok sikert kívánok!

2015.december 28.


Vissza a főoldalra