OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
BLOG -vagy ahhoz hasonló

menü:
főoldal
BEREGI TAMÁS : PIXELHŐSÖK című könyvének bemutatása.


Beregi Tamás több éves kutatómunka után írt egy könyvet, mely PIXELHŐSÖK címmel jelent meg, és a videojátékok történetét meséli el, ahogy a könyv említi "az első ötven évet".

2010 őszén jelent meg a könyv, nagyobb könyvesbolokban, vagy webshop-okban szerezhető be.
Ára 5995 ft (webshop-ok gyakran olcsóbban adják).
Ezért kapunk egy kb. 446 oldalas könyvet és egy DVD lemezt.

Lássuk a könyvet..

A könyvet kézbe véve első benyomás, hogy elég súlyos (nehéz). Vastag, színes, jó minőségű papírra van nyomtatva, ezért a képek nagyon szépek, a szöveg tű éles, jól olvasható. A könyv tömve van színes képekkel, dekorációval, így vízuálisan nagyon szép. A képek mellett sok a szöveg is, tehát nem csak egy képeskönyvet kapunk.

A könyv valahol az 50-es évektől ismerteti a számitógépes játékok keletkezését, az első játéktermi gépeket, az első otthoni konzol és számitógépek megjelenését. Bemutatásra kerül minden kulcsfontosságú játék, fontosabb cégek, minden jelentős esemény, mely befolyással volt a játékok fejlődésére.
A könyvet olvasva az oldalakon inverz (narancssárga, később kék) dobozokat találunk, melyekben rengeteg extra információt, érdekes dolgot olvashatunk játékokról, cégekről, programozókról (itt látszik a komoly kutatómunka).

A könyvben találunk riportot COWBOY-al, aki a játék-újságírás kultikus alakja. Összefoglalást találunk a 80-as években virágzó klubéletről (Csokonai klub, program másolások stb), az első könyvekről-újságokról, melyek számitógépes játékokkal foglalkoztak.
Bemutatásra kerülnek a magyar játékgyártás nagy sikerei. Riportot olvashatunk azzal a csapattal, akik a LAST NINJA első részét készítették.
A könyvben több játékstílus is kitárgyalásra kerül, hogy hogyan alakult ki és hogyan fejlődött tovább.
A könyv végén ismertetésre kerülnek a PC-s játékgyártás jelentősebb állomásai, stratégiai játékok, 3D grafika fejlődése (Command and Conquer, Warcraft, GTA, DOOM, QUAKE, Tomb Raider, Need For Speed stb).
Pozitív:
Nagyon sok jó minőségű színes kép, rengeteg információ, riportok, kulissza titkok.
Negatív:
Szerencsére nagyon ritkán, de előfordul, hogy nehezen olvasható a képre írt narancssárga szöveg.
1-2 screenshot túl közel került a könyv közepén lévő hajtáshoz, van ami pont rá lett rakva (pl Commando). Ezek a képek nehezen láthatók, élvezhetők.
Néhány screenshot nagyon kicsi, miközben mellette óriási üres helyek tátongnak, itt jó lett volna nagyobb méretben megjelentetni azt.

Lássuk a DVD-t..
A DVD-t behelyezve egy PC-be rögtön elindul egy keretprogram. Itt találunk egy platform választó menűt. Négy platform közül választhatunk:
1- ZX Spectrum
2- Commodore 64
3- Amiga
4- Ms-Dos


ZX Spectrum-ot választva megjelenik egy játék lista, mellettük egy kis képernyő. Ha a listán kiválasztunk egy játékot, akkor a kis képernyőn azonnal elindul és lehet játszani vele.

Commodore 64-et és AMIGÁT választva betöltődik egy keretprogram. Itt választhatunk egy csomó játék közül, láthatunk róla screenshot-ot, és a "PLAY" gombra kattintva (vagy két kattintás a névre) rögtön indul a játék. Az amulátor kicsit lassan jön be, várni kell pár másodpercet, de utána szépen futnak a programok. Játékok mellett DEMO SCENE programokat is találunk a DVD-n, ezeket is érdemes megnézni.

MS-DOS-t választva megjelenik egy lista a DVD-n lévő játékokról. Itt ha kattintunk egy játék nevén, akkor azonnal elindul a játék (a DOSBOX emulátorban, tehát újabb gépeken is gond nélkül futnak). Mindegyik teljes verziós játék, csak ritkán akad DEMO verzió (pl. Alone in the Dark, Prince os Persia 2). Érdemes ezeket a játékokat (esetleg az egész DVD-t) felmásolni egy HDD-re vagy Pendrive-ra, és akkor a hosszabb lélegzetvételű játékokban el is menthetjük az állást. Játszhatunk olyan játékokkal, mint DOOM, Sim City, Command and Conquer, Civilization, Mortal Kombat, Settlers, Populous, Ultima, Warcraft, Wing Commander. Sok stratégia, RPG/szerepjáték és kalandjáték van a játékok között (például a híres "ADVENTURE").

A DVD-n találunk C64-re 183 játékot, 102 demót, Amigára 131 játékot, 37 demót, Spectrum-ra 83 játékot, és kb. 100 Ms-DOS játékot. Ezek ingyenes programok, de akkor is megspóroljuk a munkát, hogy nekünk keljen összevadászni. Persze aki kedvet kap, az tovább növelheti a gyűjteményt.
A C64 és AMIGA játékok a DVD-n RP9 kiterjesztésű fájlokként vannak. Ne ilyedjünk meg, ez egyszerű tömörített fájl amit egy WinZip vagy WinRar meg tud nyitni, és benne megtaláljuk magát a játékot, képet róla meg valami kisérő infót. Kicsomagolva bárki tetszőleges emulátorral tudja használni őket. Ha kedvet kaptunk, a neten még több ezer játékot és demót találhatunk.
Pozitív:
Kb. 500 játék ami telepítés nélkül fut, köztük nagy klasszikusok, meg vagy 140 demó.
Negatív:
Spectrum játékok kis ablakban futnak, nincs lehetőség nagyításra.
C64 és AMIGA játékok lassan indulnak el, illetve maga az emulátor. E mellett a keretprogram állandóan azzal zaklat minket, hogy vegyük meg a teljes verziót.
A DVD-n összesen 800 MB adat van, még legalább háromszor ennyi férne rá. Igazán meg lehetett volna még tölteni képekkel, videókkal, játékokkal. Kerülhetett volna rá valami klipp, ami mozgásban mutatott volna több tucat játékot, vagy egy-egy játék vagy gép tesztje, esetleg korabeli cikkek, reklámok.

Összegzés:
Az esetleges negatív pontok ellenére a könyvet érdemes beszereznie mindenkinek, akik szeretnek nosztalgiázni és fájdalom nélkül tudják nélkülözni az árát.

Nem lehet mindent belezsúfolni egy ilyen könyvbe. Egy-egy régi gépről és játékairól, vagy egy-egy játékstílusról is simán meg lehetne tölteni egy-egy ilyen könyvet. Reméljük készülnek majd még ehhez hasonló alkotások, addig is köszönjük ezt az alkotónak.


2012. szeptember 10.

Vissza a főoldalra