OLI76.HU - Orosz Olivér weboldala
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
személyes blog festmények, airbrush online játékok android retro rovat videoton tvc programozás
BLOG -vagy ahhoz hasonló

menü:
főoldal
A Magyar Sci-fi Remekei : Pirx Kalandjai


1972-ben úgy döntöttek a Magyar tévénél, hogy készítsünk sci-fi filmet, vagy ne is, inkább sorozatot.
Elő is vették Stanislaw Lem lengyel sci-fi író könyvét és az abban szereplő Pirx pilóta kalandjait dolgozták fel.A sorozat 5 részből áll és nagyon alacsony költségvetéssel készült, ha minden igaz 100 ezer forint volt az össz költségvetés és 5 hét alatt le is forgatták az egészet.

A háttereket terepasztalon rakták össze, a figurák kék háttér előtt mozogtak, majd úgy vetítették őket a háttérre.
A hátterek egy része háztartási tárgy, citromfacsaró, vagy éppen akvárium.
A belső tereket berendezték modern hatású bútorokkal.
A látvány ma már megmosolyogtató, de gyerek fejjel akkor nagyon tetszett.A blue-box technika újdonság volt akkor, és elvarázsolt minket, amikor az élő szereplők a makettek előtt mozogtak. Ma már látja az ember a trükköt, főleg hogy nem sikerült mindent tökéletesre megcsinálni. A súlytalanság jelenetnél például a színész egy helyben ült és kapálózott, miközben a trükkmesterek a képét jobbra-balra mozgatták a képernyőn.
Utómunkára, javításra nem volt mód, mert két kamerával vették fel a jeleneteket, az egyik vette a szereplőket kék háttér előtt, a másik pedig a makettet, a hátteret és rögzítésre már a végleges, kevert kép került.Az öt rész mind külön történet, önmagukban nézhetőek. Logikai bukfencek vannak a részekben, az ember sokszor a haját tépi. Ilyen az, amikor Pirx felszáll az űrhajóval ami 2-3 másodperc alatt kint van az űrben. Ezután egy ovális képernyőn nézi az űrt, közben egy vagy max két gombot nyomogatva vezérel mindent.

Az egyik részben láthatunk egy robotot, Terminus-t, ami elég viccesen néz ki, kb egy gyerekjáték felnagyítva. Később viszont az ötödik részben már olyan robotokat tudnak gyártani, amiket nem lehet megkülönböztetni az emberektől. Kicsit nagyot fejlődtek, nincs átmenet a gagyi és az emberi robotok között.

Lesz majd még egy robotos rész, amikor a Mars-on üldöznek egy megbolondult, elszabadult robotot. Ez egy vicces jelenet, mert terepasztalon vették fel és az elszórt homokon játékautók bukdácsolnak.Az űrhajók, űrállomások elég fura látványt nyújtanak, és gyakran háztartási gépeket fedez fel bennük az ember.
Néhány űrhajó azért szerintem egész jól sikerült.

A történetbe került egy szerelmi szál is. Pirx-nek akadt egy barátnője, akivel mindig konfliktusa támadt, hiszen ő romantikára vágyik, Pirxnek viszont mindig meg kell oldania egy problémát.

A filmet kiadták DVD-n is, illetve 2012 őszén vetítette az MTV2, 2014-ben pedig az M3.

Technikailag elég gyenge a film. Ne feledjük azonban, hogy 1972-ben készült, ez volt az első próbálkozása a magyar televíziónak, kis költségvetéssel készült, így mindent úgy oldottak meg benne ahogy tudtak. Egy-egy részt 6 nap alatt vettek fel.

A történetek nem túl erősek, nincsenek túl bonyolítva és nem is túl hosszúak. Eredetileg komolyabb történetek voltak ezek, csak a vezetőség úgy döntött egyszerísítsék le, hogy a nézők könnyebben megértsék.
A sorozatban azért feltűnnek neves színészek, akik jelenléte, játéka emeli a színvonalat (Márkus László, Zenthe Ferenc stb).

Összességében a "gagyi de szerethető" kategória.

Szereplők:
-PAPP JÁNOS
-SUNYOVSZKY SZILVIA
-SOMOGYVÁRI RUDOLF
-BÁLINT ANDRÁS
-BOTH BÉLA
-FARÁDI ISTVÁN
-HORVÁTH ISTVÁN
-ZÁCH JÁNOS
-UJLAKY LÁSZLÓ
-HARSÁNYI FRIGYES
-SZENDRŐ IVÁN
-SZALAI EDIT
-MÁRKUS LÁSZLÓ
-ZENTHE FERENC
-SÓLYOM ILDIKÓ
-CSURKA LÁSZLÓ
-CSÁSZÁR ANGÉLA
-IZSÓF VILMOS
-SZAKÁCSI SÁNDOR
-IVÁNKA CSABA
-MAGDA GABI
-KARSAI JÁNOS
-K. TÓTH IMRE
-THYRING VIOLA
-BÁSTI LAJOS
-SINKOVICS IMRE
-TORDY GÉZA
-TOMANEK NÁNDOR
-BÁLINT ANDRÁS
-HORVÁTH PÉTER
-BAY GYULA
-KÉRY GYULA
-DEÁK SÁNDOR
-FILLÁR ISTVÁN
-BLASKÓ PÉTER
-SZILÁGYI TIBOR
-FÜLÖP ZSIGMOND
-DÓZSA LÁSZLÓ
-SZATMÁRI LIZA
-SÁFÁR ANIKÓ
-TATÁR ESZTER
-HENKEI GYULA
-VOGT KÁROLY


2012. november 10.
(frissítve: 2015 november)

Vissza a főoldalra