|
|
|
Búzafű - BÚZACSÍRA
(Tricitum aestivum)
A búzacsíra gyógyító
ereje magas
vitamin és
ásványi anyag tartalmának
köszönhető.
A daganatos,
és szív-és érrendszeri
betegségek megelőzésében,
emésztési folyamatokban,
csontvédelemben
játszik kitüntetett szerepet.
A búzaszem un. embrió része, csíraállománya gazdagon
bővelkedik
ásványi anyagokban, amelyek szerepet játszanak a
búzaszem egészséges fejlődésében, növekedésében, érésében.
Melyek ezek a nélkülözhetetlen ásványi anyagok, vitaminok?
Elsőként a magas E-vitamin,
kálium,
foszfortartalom
emelendő ki, de
vas,
cink, B1-, B2-, B6-vitamin,
folsav,
biotin,
króm,
magnézium,
kalcium
mennyisége sem lebecsülendő.
Mindezek a felsorolt nyomelemek, ásványi anyagok nagyon jelentős
élettani és biokémiai funkciót töltenek be az emberi
szervezetben.
Méltán nevezhető
szív- és csontvédő, rákmegelőző tápláléknak.
Testünk
nap, mint nap előállít olyan káros oxigén molekulát un. szabad
gyököt, amelynek egy elektronja elvész. Ennek eredményeként ezek
a molekulák képesek a testen végigcikázni és felvenni egy extra
elektront, bárhol, ahol a szervezetben rábukkannak.
Az elektronvadászat során a véráramban vándorló koleszterin
molekulát károsítva az érfal rugalmasságát megváltoztatják. A
merev artériafal kialakulása az első lépés a szív-érrendszeri
betegségek kialakulásában. Egy 31000 személyen végzett amerikai
vizsgálat bebizonyította, hogy a megnövelt búzacsíra
fogyasztás csökkenti a
szabadgyök-képződést, ezáltal a szív-érrendszeri
betegségek kialakulásának kockázatát.
Egy
másik amerikai vizsgálat arról számol be, hogy azok a magas
vérkoleszterin szinttel rendelkező személyek,
akiknek napi 20 g búzacsírát adagoltak, három hónap elteltével 7%-ban
csökkent a koleszterin szintjük. A kedvező változás a búzacsíra
kiemelkedően magas E- vitamin tartalmának köszönhető.

A búzafű
segítségével erőnk megsokszorozódik, kétféleképpen tudja
helyreállítani az energiaszintet. Elsőként a táplálkozási
hiányosságokat, a hiányok pótlásával, másodszor pedig a
fölösleges anyagok eltávolításával, amelyek eltömítik a
sejteket, a vért, a szöveteket és a szerveket.
A búzafűben lévő
remek minőségű ásványok, vitaminok, enzimek és
aminosavak energiával töltik fel sejtjeinket, emellett a búzafű
segít megszabadulni a többlet zsírtól, az ásványi
lerakódásoktól és azoktól a proteinektől, amelyek az emésztő és
kiválasztó szervekben, valamint a vérben lappanganak. Így a
szervezet energiát takarít meg, amelyet a test máskülönben az
önmaga küzdelmes tisztítására használt volna föl.
A búzafűben lévő életerő – létfontosságú
tápanyagkészletével együtt – állítja vissza a test fiatalságát.
Ha megfőzöd a füvet, mi marad? Egy élettől teljesen megfosztott,
puszta anyagváz. Amikor főzzük az ételt, tönkretesszük az
enzimeit és az életerejét. Nem csoda, hogy gyorsan öregedünk,
satnyulunk, és a kelleténél fiatalabban halunk meg.

Élet csak
életből származhat. A búzafű, ahogy szépen növekszik otthon egy
tálban, az élet és a vitalitás esszenciája. A búzafű
klorofilljában lévő alkotóelemek még a legelcsigázottabb testet
is képesek megfiatalítani.
A búzafű enzimek
az étrendbe beiktatva pótolják a testben előállított, belső
enzimeket, meghosszabbítva azok élethosszát.
A búzafűben elkülönített legfontosabb enzimek a következők:
sejtkróm oxidáz
(citokróm oxidáz), mely a megfelelő sejtlégzéshez szükséges antioxidáns;
lipáz, egy zsírbontó enzim;
proteáz,
a fehérjeemésztést elősegítő anyag;
amiláz,
mely megkönnyíti a keményítő emésztését;
cataláz,
ami katalizálja a hidrogénperoxid vízzé és oxigénné bomlását a
vérben és a szövetekben;
peroxidáz,
amely hasonlóan működik, mint a cataláz, csak a sejtek szintjén;
transzhidrogenáz, egy olyan enzim, mely segít a szív
izomszöveteit jó erőben tartani; szuperoxid-diszmutáz.
Érdekes
megjegyezni, hogy amikor ezek az enzimek mennyiségben és
erősségben hanyatlanak – ami az öregedéskor történik –, a test
egyre kevésbé tud elbánni a nehéz zsírokkal, a fehérjékkel és a
fölösleges kalóriákkal.

Ez felelhet a túlsúlyból és a korai öregségből adódó
gondokért, amelyek manapság annyi embert gyötörnek.
Az is említésre
méltó, hogy az enzimek közül három – a citokróm-oxidáz, a
peroxidáz és a kataláz – aránylag nagy koncentrációban található
meg a normális vörös és fehér vérsejtekben. Ugyanakkor egy rákos
beteg testében a számuk többnyire jelentősen leapad.
Mi az a búzafűlé?
A búzafű a kb.15 cm-re megnőtt csíráztatott bio tönkölybúza. A
búzafűlé, a búzafű préselt, édeskés zöld leve. A búzafüvet azért
kell kipréselni, mert az emberi emésztőrendszer nem képes nagy
mennyiségű rostot megemészteni.
A tapasztalatok szerint semmilyen káros mellékhatása nincs,
ember és állat egyaránt fogyaszthatja. Kismamák, szoptatós anyák
ugyanúgy, mint kétéves kortól a gyermekek.

Mit tartalmaz a búzafűlé?
Friss
leve természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és
klorofillt tartalmaz.
• Tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot, amelyre a
szervezetünknek szüksége van.
• Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosav a
megfelelő arányban lelhető fel benne.
• Az egyik leggazdagabb A- és C-vitamin forrás. Egyenlő arányban
gazdag E-, F-, K-, és B- vitaminokban.
• Enzimek sokasága, amelyek az emberi szervezetben lejátszódó
percenkénti sokmillió biokémiai reakciót vezénylik és
ellenőrzik. A búzafűlé magas enzimtartalma miatt azonnal
reakcióba lép a mérgekkel, és a gyomorban összegyűlt nyálkával.
• Klorofill, amely a növények napenergia hasznosításának anyagi
eredménye. Szerepe a növényen belül az, hogy szén-dioxidot vesz
fel, és oxigént ad le, miközben ATP-t termel , amely a biológiai
folyamatok kémiai energiaforrása. Molekulaszerkezetét tekintve
nagy a hasonlóság a vér hemoglobinjának szerkezetével, amely
viszont oxigént vesz fel, amit a sejtekbe juttat, és onnan
szén-dioxidot szállít a tüdőbe.
• Jelentős a
B17 (laetrile) tartalma, amely a tudós és kutató körökben
elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja
szét a ráksejteket.
Mire jó a búzafűlé?
•
Összetevőinek felsorolásából is következik a széleskörű
alkalmazhatósága, de hozzáférhetőségének nehézségei miatt
elsősorban a rákellenes alkotóelemeiről vált híressé
• Segít az immunrendszer megerősítésében.
• Bél-, emésztési, méregtelenítési, problémák esetén segít az
emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a
kórokozó baktériumokat, és segít visszaállítani a hasznos
baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az
egészséges immunrendszer érdekében.
• Súlyfelesleg folyamatos leadása
• Normális széklet
• Életerő
• Kisebb fáradékonyság
• Nagyobb munkabírás
• Betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás
• Magas klorofilltartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a
sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében
komoly szerepe van
• Vágás, égés, bőrpír, csípés esetén rácsepegtetni a
bőrfelületre.
• Komolyabb esetekben, (nyitott sebek, fekélyek, daganatok,
stb.) lével átitatott kendőt borogatásként alkalmazhatunk
• Hajra téve hajmosás előtt egy órával, segít a lestrapált,
töredezett haj regenerálásában. Jól bedörzsölve a viszkető,
korpás fejbőrre is hatékony.
• Gargalizálva felfrissíti a leheletet, könnyít a torokfájáson.
Csökkenti a fogínyvérzést. és képes megszüntetni a duzzadt
fogínygyulladást.
• A finoman szűrt, desztillált vízzel 1/1 arányban hígított
búzafűlé szembe csepegtetve nyugtatólag hat (pirosodás, égő
viszkető, nyomás) tünetek esetén.
Hogyan kell fogyasztani?
A
kipréselt lé nem tartható el még hűtőszekrényben sem, mert
alkotórészei gyorsan elreagálnak egymással és elbomlanak. Tehát
a búzafűlét csak frissen préselve érdemes fogyasztani. A
búzafűlétől elvárt reakciók sejtszintű megvalósulása miatt
fontos, hogy fogyasztása éhgyomorra történjen, és ivása után
legalább egy órán át ne jusson szervezetünkbe szilárd étel.
Milyen jelenségek kísérik a fogyasztást?
A
búzafűlé igen intenzív méregtelenítő hatása a szervezetünkből
távozó anyagokat - legyen ez vizelet, széklet, izzadság, vagy
fülzsír - minőségileg ill. mennyiségileg megváltoztathatja.
Gyakran a tisztítókúrák kezdetén levertség az első tünet. Az
émelygő érzés azt jelzi, hogy a tisztulás beindult. Lehetséges,
hogy a méregtelenítési tünetek erősödnek: étvágytalanság,
émelygés, hányás, hasmenés, izzadás, különböző fájdalmak,
hőemelkedés, fáradékonyság, aluszékonyság, stb. jelentkezik.
Ezek a jelei annak, hogy szervezet tisztul, a nem odavaló
salakanyagoktól, amelyek 20-30-40 év alatt felhalmozódtak. Az
említett - egyesek által gyógyulási válságnak nevezett -
jelenségek nem mindenkinél jelentkeznek, akiknél viszont igen,
azoknál az első időszak néhány napjára korlátozódik.
Hogyan juthatunk búzafűléhez?
Attól
függően, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre, és mennyi
lekötetlen szabadidővel, munkabírással rendelkezünk, többféle
lehetőség áll a rendelkezésünkre. Lehet a búzafüvet otthon
termeszteni, de készen is beszerezhető. Lehet a füvet naponta,
speciális préssel otthon préselni, de választatjuk a FitoMed
Mélyfagyasztott Búzafűlé kockáját is. Bölcs dolog a döntés előtt
tájékozódni, hiszen a bekerülés/megtérülés arány szubjektív, nem
általánosítható.
|
Összetevők 100 g-ban |
Energia |
341 kcal |
Kálium |
837 mg |
Kalcium |
69 mg |
Magnézium |
250 mg |
Cink |
6 mg |
Króm |
18 microg |
B1-vitamin |
1350 microg |
B2-vitamin |
660 microg |
B6-vitamin |
1200 microg |
E-vitamin |
11,7 mg |
Folsav |
520 microg |
Biotin |
17 microg |
A B17 szerepe a rákmegelőzésben
(Gyógynövényekkel a rák ellen)
A
hagyományos gyógynövényismeret segítsége. A „vérgyökér” és a
„rucatalp” (A népi orvoslás eredményei) – Búzacsíra, búzafű és
klorofill – A cékla és az antocián – A feketenadály és az
allantoin – A fokhagyma és a Kyolac – A fagyöngy és az Iscador –
A barackmag és az amygdalin, a B17-vitamin, a Laetrile –
Öntevékenység, a beteg választási lehetősége
Alfred
Taylor szerint „sohasem értünk el annyi sikert ember által
kitalált kemikáliákkal, mint növényi kivonatokkal”.
Mervin
Handinge kutatócsoportja 1500 kaliforniai növényt vizsgált
végig, ebből végül - háromévi kutatás után – 6 bizonyult
hatásosnak állatkísérletek során. Az egyik oregoni származású
kutató innen hozta magával szabadságáról azt a növényt, melyet a
helybeliek gyógynövényként használtak, és
állatkísérletben hatásosnak
bizonyult rák ellen.
A rákkutató tehát nincs ráutalva a vakvéletlenre, a hagyományos
orvoslás növényi gyógyszereit veheti alapul.
Évszázadok folyamán
nem kevesebb, mint 3000 növényfajt alkalmaztak rák kezelésére.
Ezek nagy része lehet, hogy csak csökkentette a testi és lelki
szenvedést, de nem szüntette meg a betegséget. Csak lelki hatása
lehetett annak, amit Teodosius római császár udvarában
alkalmaztak.
Egy verbénagyökeret kettévágtak, egyik felét a
beteg nyakába akasztották, a másikat tűzhelyen ízzó szén fölé
függesztették. A népi analógiás gondolkozás szerint „ahogy a
gyökér száradt, a daganat is úgy száradt el”.
Ne általánosítsunk
elhamarkodottan.
A népi orvoslás
nem tartható csupán babonás gyógymódok összességének.
Meglepetés
is lehetséges. Fell kereskedőktől tudta meg, hogy a Lake
Superior táján élő észak-amerikai indiánok a „vérgyökér” (Sanguinaria
canadensis) vörös levével kezelnek rákbetegséget. Ennek alapján
hatásos rákkezelést dolgozott ki vérgyökérkivonat, cink-klorid,
liszt és víz keverékéből. A pasztát ruhára kente, és naponta a
tumorra helyezte.
Ha a tumor inkrusztált volt, előbb bemetszést
végzett, így tette rá. Általában 2-4 hét alatt elhalt a daganat,
további két hét alatt kiesett az elhalt rész, és begyógyult a
seb. A londoni Middlesex Hospitalban tökéletesítették Fell
technikáját. 25 mellrákesetről számoltak be.
Tíz közül csak 3
tért vissza két éven belül további kezelésre.
Az Egyesült
Államokban a legújabb időkig alkalmazták ezt a módszert
szemölcs, orrpolip és bőrrák kezelésére.
A Felléhez nagyon
hasonló „kemosebészeti” módszert újította fel Phelan
munkatársaival: vérgyökeres cink-klorid-paszta alkalmazásával a
betegek daganatai meggyógyultak, beleértve orr- és
külsőfül-rákot is. A sanguinaria alkaloidák gyógyító hatással
vannak egerek Ehrlich-rákjára és szarkóma 37-re.
Az
észak-amerikai Maine vidéken a Penobscot indiánok a „májusi
alma” (Podophyllum peltatum) gyökerével rákot kezeltek.
Az újabb
elemzés podophylloxin, alfa- és béta-peltatin hatóanyagot
mutatott ki a növény gyantájában. Mindháromnak daganatkárosító
hatása van egereken. Citosztatikumként hörgő-, hererák és
leukémia ellen alkalmazható. Számos citosztatikum magasabb rendű
növények izolált hatóanyagaiból készül. Apocyanaceae,
Celastraceae, a Magnolia, a Rutaceae, a Simiroubaceae és
Thymelaeaceae fajokból nyert kivonatok a legaktívabb rák elleni
szerek.
A
citosztatikumként alkalmazott izolált, koncentrált növényi
hatóanyagok toxikus mellékhatásai éppoly súlyosak lehetnek, mint
a szintetikus szereké.
Velem együtt sok híve van a gyógynövények
természetes formában való alkalmazásának. A szófiai Petkov
professzor szerint is a gyógynövények biológiailag aktív
anyagaikkal együtt egy élő szervezet termékei, ezeket tehát az
emberi szervezet természetesebben asszimilálhatja, olvaszthatja
magába, mint a szintetikus, gyári szereket, melyek idegen
anyagok a szervezet számára. Éppen ezért a gyógyszerártalom, a
káros gyógyszer-mellékhatás is elenyésző gyógynövények
esetében.
Nincs
mindig szükség laboratóriumra, gyógyszergyárra, hogy rákmegelőző
és – gyógyító hatóanyagokhoz jussunk. Nézzünk körül
veteményeskertjeinkben, erdőinkben, mezőinken, de még kert híján
is hozzájuthatunk gyógynövényhez (klorofillhoz), ha otthonunkban
búzát csíráztatunk, búzafüvet termesztünk.
Ugyanis a klorofill,
a búzacsíra és a búzafű aktív hatóanyaga meggátolja a rákkeltő
anyagok mutagén hatását. A gátló hatás egyenes arányban van a klorofilltartalommal. Nem a klorofill az egyetlen aktív tényező
a búzacsírában – az E-vitamin és a karotin is szerepet játszik
-, de a klorofill a legfontosabb, több karcinogén anyag mérgező
hatását csökkenti.
A klorofill széltében elterjedt növényekben
és egyes baktériumokban. Morita mutatta ki munkatársaival, hogy
60 különböző megvizsgált növényfaj közül számos bizonyult
antimutagén hatásúnak. Legrészletesebben a káposztát
tanulmányozták. Hatékony tényezőt találtak benne, de maga ez a faktor egyelőre ismeretlen. Lehetséges,
hogy a vizsgált növényekben a klorofill az aktív tényező, de ez
még további megerősítést igényel.
A klorofill
más ismert rákképződést gátló anyagokkal együtt antioxidánsnak
bizonyult „becteriatest” során. Hosszú évek óta ismeretes a
klorofill gyógyszerfertőzések, gennyes folyamatok kezelésében.
Gyógyító adagban sohasem bizonyult mérgezőnek. Ígéretes tehát
alkalmazása nem toxikus kemoprevencióként, megelőzésként.

A rák
gyógyításaként és megelőzéseként is rendszeresen fogyasszunk
csírázó búzát vagy/és búzafüvet.
A csíra magostul fogyasztható
mézzel kanálszámra, vagy müzlibe keverhető 2 evőkanálnyi
mennyiségben. Tálcán, tányérban, befőttesüvegben is
csíráztatható a búza, legkönnyebb azonban speciális
csíráztató-edényt használni. „Csivitál” néven a Natura GT
forgalmazza az 5 egymásba illeszthető, kerek műanyag edényt,
melyek közül négynek alján körív alakú nyílások vannak, így csak
annyi víz marad a tálkában, amennyi éppen elegendő a magvak
nedvesen tartásához.
A
csíráztatás módja: kb. negyedkilónyi csíráztatásra forgalomba
hozott, vegyszermentes búzamagot hideg vízben alaposan
megmosunk, majd újabb tiszta vízzel leöntve, egy éjszakára
beáztatjuk. Másnap leöntjük az áztatóvizet, leöblítjük hideg
vízzel a búzát, és a csíráztatóedények alján szétterítjük
fél-egy centiméter vastagságban. Szellős, világos helyen
legalább 18-20 oC-on tartjuk. (Minél magasabb a hőmérséklet,
annál gyorsabb a csírázás.) Naponta kétszer átmossuk a magvakat,
majd visszahelyezzük a tálkákba (vagy tálkákkal együtt mossuk
át, vízbe merítve) – és 2-3 nap múlva már 2-3 mm-es a csírák
hossza, így fogyasztható. 4-6 nap alatt 2 cm a csírahosszúság,
1-2 hét alatt a csíra búzafűvé növekszik. A csírákon kívül fehér
szőröcskék formájában kis gyökérszőrök is nőnek ki a magvakból.
A búzamag természetesen mindenestül fogyasztható.
A céklát a
világ népi orvoslása vérképző és „vérjavító” gyógynövényként
alkalmazza hosszú ideje. De rákellenes szerként is ismerik. A
Békés megyei Battonyán jegyeztem fel ezt a javaslatot:
„Mindennap 10 dkg nyers, lereszelt céklát kell megenni: ez
ellensége a ráknak.” Ezt az alkalmazásmódot újabb kutatások
igazolták. „Első ízben 1961-ben figyelt fel rá az orvostudomány
az egész világon – írja Willfort -, midőn dr. med. Alexander
Ferenczi tanulmányai megjelentek. A híres magyar orvos és kutató
ugyanis felfedezte, hogy a cékla leve tumorellenes hatóanyagot
tartalmaz, az antociánt. Ezen kívül azt is megállapította, hogy
a céklalé közvetlen gyógyító eszköz a leukémia ellen. További
lépést jelentett, hogy dr. med. S. Schmidt közleménye szerint a
céklalé értékes gyógyszer a röntgen- és radioaktív sugárártalom
ellen.
Ferenczi Sándor céklalével kezelt 38 betege közül csak
kettő nem reagált a kezelésre, a többieknél javulás jelei voltak
megfigyelhetők. Nyolc közülük hosszú időre tünetmentessé vált. A
kezeltek közül 32 rák-, 3 szarkóma-, 3 leukémia-eset volt. Mivel
ez a kezelés, éppúgy, mint a cukorbaj inzulinkezelése,
szubsztitúciós terápia (pótlásos kezelés), ezért az egész élet
folyamán megszakítás nélkül folytatandó. A finomra reszelt
céklát géppel vagy kézi préssel sajtoljuk ki, s az így nyert
levet a nap folyamán kortyonként igya meg a beteg. Nincs még
pontos adat a szükséges napi mennyiségről, gyakorlatilag annyit
fogyasszon, amennyit bír, akár napi félliternyi mennyiséget is.
Később 2-2,5 decire csökkenthető az adag. A lé mézzel
édesíthető, ízjavítás végett almalével, sárgarépalével
keverhető. Lé helyett nyers céklareszelék is megfelelő lehet.
Ferenczi kiegészítő gyógymódnak nevezi az operáció, besugárzás
és citosztatikum mellett, de vannak, akik természetgyógyászati
kezeléstervbe illesztve alkalmazzák, elutasítva a hivatalos
kezelésmódokat.
Ferenczi
munkatársa, a vegyész Paul Seeger tisztázta állatkísérletekben
az antocián hatásmechanizmusát. E szerint a tumorgátló, a
mérgező citosztatikus szerekkel szemben nem a sejtosztódást, a
mitózist gátolja (normális sejtek osztódását is mérgezve), hanem
élettani hatóanyag: növeli a ráksejtek csökkent oxidációját
olyan módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a
rák tulajdonképpeni okát, a kóros anyagcserét szünteti meg. A
cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora, a daganatsejt légzését
normalizálja.
A szilícium
a szervezet mezenchimális védekezőképességét nagymértékben
fokozza, és a céklának – a hagymán kívül – az összes növények
közül a legnagyobb a szilíciumtartalma.. (100 grammban 20,6 mg.)
Ennek tulajdonítható, hogy nyers céklalé hatására a szervezet
védekezésében vezető szerepet játszó nyiroksejtek (limfociták),
plazmasejtek és falósejtek felszaporodnak, és az elhalt
ráksejtek száma is növekszik.

Charles
J. Macaliser akkor kezdett a külső kifekélyesedett rák
feketenadály-kezelésével foglalkozni, amikor a Lancet egyik
1896-i számában Thompson prof. érdekes megfigyelésére bukkant.
Egy kifekélyesedő arcszarkóma miatt többször operált beteget
végül is menthetetlen, többé nem operálható betegként küldtek
haza. A három hónap múlva ellenőrző vizsgálaton megjelent beteg
arcán, szájában nyoma sem volt tumornak. A megdöbbent
professzornak elmondta, hogy a beteg részre
feketenadálylevél-pépet helyezett, és a tumor fokozatosan
eltűnt. Ennek ismeretében Macaliser feltételezte, hogy a
feketenadály valamilyen daganatnövekedés gátló hatóanyagot
tartalmazhat. A feketenadály irodalmát kezdte tanulmányozni, és
klinikai kísérleteket végzett vele. Dr. H. E. Kirschner A
természet gyógyító füvei (Nature’s Healing Grasses) című művében
is több érdekes esetet ír le. Pl. egy 86 éves asszony orra jobb
oldalán vörös, csecs alakú növedék támadt. Orvosa szabályos,
hagyományos módon kezelte, de ennek hatása rövid ideig tartott,
a növedék kiújult. A beteg fiának tanácsára
feketenadály-gyökérpépes borogatást tettek rá, és miután
hatásosnak bizonyult, ezzel kezelték. 60 nap alatt teljesen
eltűnt a bibircsók.
Mint a
levél, mind a gyökér allantoint tartalmaz, ez a tumorgátló
hatóanyag. 10-12 közepes nagyságú levél zúzalékából készíthető a
külsőleg alkalmazható pép, vagy a porrá őrölt gyökeret keverjük
megfelelő mennyiségű vízzel, hogy nyákos massza képződjék. A
pépes borogatás mellett Kirschner feketenadály-levelekből
készült ún. speciális „zöld ital”-t (green drink) is adott a
betegeknek. Macalister mindezek mellett allantoinmosást is
végzett nagy kiterjedésű, nem rosszindulatú fekélyek esetében,
jó eredménnyel. A sarjadzást és hámosodást segítette elő.
Régi adatokkal rendelkezünk a fokhagyma rák elleni
alkalmazásáról. Mint már említettem, az egyiptomi Ebers-papirus
szerint indurációkat („bőrkeményedés”, ami adott esetben bőrrák
is lehetett) az egyiptomi orvos papok külsőleg fokhagymával
gyógyítottak. Hippokratész (i.e. 460-377) fokhagymát írt elő
méhrák ellen. Az i.e. 450-ből származó indiai Bower-kézirat hasi
tumorokra fokhagymát javallt. A Nemzeti Rákkutató (National
Cancer Institute) kutatója, Hartwell figyelt fel arra, hogy
Franciaországban alacsonyabb a rák előfordulása ott, ahol
magasabb a fokhagymafogyasztás. Bulgáriában a nagy
fokhagymaevőknek nincs rákjuk, és egy victoriai (British
Columbia) orvos sikeresen kezelt rosszindulatú daganatokat,
fokhagymát javasolva. Ezek az adatok is arra utalnak, hogy
szélesen elterjedt volt világszerte a daganatok
fokhagymakezelése, ugyanakkor a fokhagyma egyike a legősibb és
legsokoldalúbban felhasznált gyógynövényeknek.
Két
clevelandi kutató számolt be arról, hogy szarkómával fertőzött
egerekbe egyúttal a fokhagyma baktériumölő hatóanyagát, az
allicint is fecskendezték; nem észleltek daganatnövekedést, a 6
hónapos megfigyelési idő alatt az állatok egészségesek maradtak.
Míg ha csak szarkómával fertőzték őket, 16 napon belül az összes
egér elhullott. Kroenink friss fokhagymával etetett nőstény
egereket, és ez megakadályozta az emlőrák kifejlődését. K. Asai
japán kutató szerint számos aktív hatóanyag van a fokhagymában,
mely gyógyító hatással bír, de a germánium az, ami a rákot
illetően a legfontosabb tényező. (A germánium nyomelem
rákgyógyító és –megelőző hatása bizonyított, és a fokhagyma a
germánium egyik legjobb természetes forrása.) A naponta nagy
mennyiségű fokhagymát fogyasztó népeknél – pl.
a kínai és koreai
népnél – ezért alacsony a rák előfordulása. A tokiói
Orvosegyetemi Higiéniai
Laboratóriumban (Medical University Laboratory of Hygienics)
végzett állatkísérletek tanúsága szerint a naponkénti
fokhagymabevitel megelőzi a rákképződést. Ráksejteket
fecskendeztek két patkánycsoportba. Az egyik csoport
táplálékkiegészítésként fokhagymát is kapott, a kontrollcsoport
nem. Ez utóbbi csoportban rák fejlődött ki, míg a fokhagymával
táplált csoport teljesen mentes maradt a ráktól. A
Szovjetunióban végzett kutatások szerint a fokhagyma nemcsak
állatokban késlelteti, gátolja a tumor növekedését, hanem
emberekben is.
Ez azzal is
magyarázható, hogy a fokhagyma, éppúgy, mint a vöröshagyma,
majoránna és zöld chili, antioxidáns tulajdonságú, ezért
használják számos országban konzerválószerként, pl. az
avasodásnak igen ellenálló forralt vaj, a ghee készítésénél.
Búcsút
mondva az állatkínzó, állatölő kísérleteknek, néhány
fokhagymával sikeresen kezelt rákesetet vegyünk még szemügyre.
Az 56 éves hawaii Charlotte Akana elbeszélése: „1982 júniusában
diagnosztizálták nálam a tüdőrákot. Műtéti eltávolítást
kíséreltek meg, de amikor megnyitották a mellkast, a sebészek
látták, hogy a tumor túl közel van az aortához, lehetetlen
kivágni a ráknövedéket. Zárták a mellkast, és radioterápiát
kezdtek. Ezzel – mondották az orvosok – mintegy 3 hónapig
élhetek még. Tudja, a daganat szóródott a szervezetemben.
A besugárzás rettenetesen beteggé tett. A hányinger és a
hányás ellen Liquid Garlic Kyolacot (folyékony
fokhagymakivonatot) kezdtem szedni, 14 grammot guava gyümölcs
levében kétszer napjában.

Nemcsak a hányingeremet szüntette meg,
a vesémen is segített, ami mindig gyengén működött. Miután fél
éve szedtem a Kyolacot a laboratóriumi vizsgálat azt mutatta,
semmi baja nincs a vesémnek. Rendbe jött, holott semmi mást nem
szedtem, mint fokhagymát kiegészítésül a szokásos diétámhoz.
Jelenleg a rákom remisszióban van, a tumorok összezsugorodtak
vagy eltűntek.” Charlotte Akana 1984 februárjában halt meg. Két
évvel élte túl a megjósolt véget. A fokhagymakivonat
kétségtelenül hozzásegítette, hogy ezeket az éveket több
energiával és optimizmussal élje át. John fia elmondása szerint:
„Tíz évvel fiatalabbnak látszott, és több energiája volt, mint
bármikor.”
Ugyancsak
Morton Walker közli a másik történetet is. A 76 éves minnesotai
Ed Winthizernek hasnyálmirigyrákja volt, onkológus kezelőorvosa
tudtára adta, hogy csak 6 hónapja van hátra.
E rákféleség
kórjóslata valóban nagyon rossz, és betegünknél hányás,
hányinger, székrekedés, fogyás, húgyhólyagtágulat,
fél-fellángoló erős hasi fájdalom jelezte a súlyosságot. Mr.
Winthizer tudomásul vette, hogy gyógyíthatatlan beteg,
használtruha- és autóüzletét bérbe adta, és várta végzetét.
Egyre gyengült, ágyba kényszerült. Fia nem nyugodott bele a
halálos ítéletbe, fokhagymakivonatot szerzett: „Apám, valamit
tennünk kell!” Mr. Winthizer legyőzte fokhagymával szembeni
ellenszenvét, és szedni kezdte a kivonatot. Hamarosan elég
erősnek érezte magát, hogy felkeljen, és fia kiropraktikus
kezelésének is alávesse magát. A Liquid Garlic folyamatos
szedése közben fáradtsága és fájdalmai megszűntek. Három hét
múlva 7 háztömböt sétált körül, majd másodmagával egy udvarukba
dőlt fát hasított fel. A St. Cloud Memorial Kórház évek óta
ellenőrzi állapotát, többek között követéses szonogrammal is. A
hasnyálmirigyrák növekedése megállt. Ma, 81 éves korában ismét
vezeti üzletét, miután a fokhagyma – mondja – megmentette az
életét.
A következő történet egy „renitens” betegről szól. Lila Kappas
66 éves betegnek (New York City) jobb oldali emlőrákja a bal
emlőbe is áttétet képezett. Nagyfokú gyengeséget érzett, és a
hagyományos kezelés nem volt eredményes. 1983 áprilisában 4
kezelés után nem fogadott el több kemoterápiát. „Úgy éreztem,
megöl ez a kezelés. Elpusztította a testemet. Naponta 20-25-ször
hánytam, és napjában tízszer is szörnyű szédülési rohamom volt,
be kellett hunynom a szemem, hogy el ne essem. Mind egy szálig
kihullott a hajam. Annyira kétségbeestem, hogy az éjszakákat
ágyamban ülve ébren töltöttem, azon törve a fejem, hogy miképp
öljem meg magam. Az onkológusok méregbe gurultak, amikor
bejelentettem, hogy abbahagyom a kúrát. Mondtam, inkább békésen,
mint erőszakosan haljak meg, olyan módon, hogy a kemoterápia
tönkretesz. Úgy tételezték fel, hogy júliusban meghalok.”
Azután
kezébe vette saját kezelését, és egy alternatív gyógymódokat
alkalmazó orvost keresett fel New York Cityben. A Revici-féle
rákellenes táplálkozás- és kezelés-programot kezdte el. Emanuel
Revici 87 évesen is folytatja munkáját az Alkalmazott Biológiai
Intézet (Institute of Applied Biology) igazgatójaként. (Az újabb
olaszországi kísérleti eredmények alapján onkológusok is
használják a Revici-féle szelénkészítményt rák ellen.) A kezelés
eredményesnek bizonyult, visszafejlődtek a daganatok a hónalji
nyirokcsomókban is. A beteg saját elhatározásából Liquid Garlic
fokhagymakészítményt is szedett. „Három hónapra beszüntettem
szedését, ekkor ismét kezdtem gyengébbnek érezni magam. Így
visszatértem a Kyolachoz (fokhagymakészítményhez), és rögtön
éreztem az erő feltámadását.”
Világszerte
sokféle fokhagymakészítmény van forgalomban, ezek nem érik el a
természetes fokhagyma hatásosságát. Az kénytelen élni
fokhagymagyönggyel, kapszulával vagy más készítménnyel, aki nem
képes természetes fokhagymát fogyasztani. A japán Kyolac
tartható jelenleg a leghatékonyabbnak. Maga a gyár termeszt
organikusan, mérgek nélkül fokhagymát, azután 2 évig is elhúzódó
kíméletes gyártásmóddal igyekeznek megőrizni a fokhagyma teljes
hatékonyságát, ugyanakkor teljesen szagtalanítani. Tiszta
fokhagymán kívül egyes készítményekben B1- és B12-vitamin, vagy
alga, élesztő és alga, C-vitamin és kalcium vagy lecitin is
található. Mindezek fokozzák a rákellenes kúra hatékonyságát.

Egyik
gyógynövénykönyvünk említi, hogy a fagyöngyöt „a nép ősidők óta
a rák gyógyítására használja. Egyik-másik kutató e hitet
legalábbis részben igazolta.” Valójában sokkal többről van szó,
mint hogy egyik-másik kutató részben igazolta. Svájcban
jártamban ismerkedtem meg a Steiner Rudolf által alapított és
azóta hatalmas orvos- és kutatógárda által továbbfejlesztett
antropozofikus orvoslással. Basel mellett, Arlesheimben működik
a Szent Lukácsról elnevezett klinika és az a Weleda
gyógyszergyár, mely növényekből, fémekből, ásványanyagokból,
vitaminokból homeopatikus, természetes gyógyszereket állít elő.
Nemzetközi jó hírnevet vívtak ki maguknak készítményeikkel. E
gyár kutatólaboratóriumában folytak kísérletek a fagyönggyel, és
ezek alapján injekciósorozatokat állítanak elő rosszindulatú
daganatok kezelésére és korai szakaszban megelőzésére.
A fehér fagyöngy figyelemre méltó hatóanyaga a viszkotoxin, mely
helyi elhalást okoz a szövetekben, s ezért nagy jelentősége van
a rákkutatásban. Rák elleni gyógyszerként hozzák forgalomba a
fagyöngykészítményeket Iscador (Weleda AG), Plenosol (Dr. Madaus
E. Co.) és Isorel (Novipharm) néven. Hatásuk három pontban
foglalható össze: 1. Daganatsejt citotoxikus hatás. A fagyöngy
olyan fehérjéket tartalmaz, melyek az eddig ismert legerősebb
citosztatikumok, sejtnövekedést megállító hatóanyagok. Hatásukat
azonban nem általános sejtmérgekként fejtik ki, hanem a
nukleinsavak által végbemenő információs folyamatot
befolyásolják, mint specifikus represszor vagy korrepresszor
anyagok. Élettani terminológiában: a transzkripció („átírás”)
stádiumában specifikusan gátolják az RNS-szintézist.
Gyógyító adagban tehát nincs tulajdonképpeni citosztatikus
hatásuk, hanem a daganatsejtek szaporodását gátolják az előbb
leírt mechanizmus alapján. 2. Tumorspecifikus hatás.
Állatkísérletekben sikerült kimutatni, hogy a radioaktív
izotóppal jelölt fagyöngyfehérjék a szervezetben „megkeresik” a
daganatot, és hozzákötődnek. Ezt valószínűleg az ún. lektinek
segítségével teszik. 3. Immunstimuláló hatás. A szervezet
ellenálló képességét növelik a fagyöngy hatóanyagai, és így
hozzásegítik ahhoz, hogy saját maga győzze le a daganatot.
Emberben is kimutathatóan növekszik hatása a fehérvérsejtek
száma, különösen a T-limfociták számát növeli, de a RES
fagocitáló aktivitása (sejtek idegen anyagokat, vírusokat stb.
bekebelező működése) is fokozódik, kissé emelkedik a
testhőmérséklet stb.
Röviden
összefoglalva: a daganatra nézve citotoxikus (sejtméreg), a
szervezet egészére nézve immunstimuláns, immunitást fokozó.
Gyors „humorális” (testnedvekben érvényesülő) reakciót hoz
létre, míg a lassan létrejövő celluláris (sejt)-védelem
kialakul.
Újabb
vizsgálatokkal arginint is kimutattak a fagyöngy hatóanyagai
között, melyről megállapították, hogy a daganatos megbetegedések
kialakulását gátolja.
Az első
fagyöngyből kivont készítményt R. Steiner útmutatása alapján Dr.
Ita Wegmann kezdte alkalmazni a harmincas években, Svájcban. A
készítményt azóta folyamatosan továbbfejlesztették az egyre jobb
hatás érdekében.
A. Leroi és
R. Leroi 50 gyógyult, műthetővé vált daganatos betegről számol
be tanulmányában. Ezekben az esetekben matematikailag zárja ki a
spontán gyógyulás lehetőségét. 
A
hatásterület a korai (prekarcinómás) állapotoktól a már nem
műthető daganatokig terjed. Műtét utáni fagyöngykúra alkalmazása
mellett – e kezelésmód hívei és alkalmazói szerint –
egyértelműen nagyobb a teljes gyógyulás esélye. A kezelés főként
bőr alatti injekciók formájában történik. Egyszerű fagyöngytea
nem volna elegendő a daganat leküzdéséhez. A készítmény
eredményes alkalmazása nemcsak a fagyöngy alkotóelemein múlik,
hanem azon is, hogy azok hatásfokát különféle újszerű
eljárásokkal milyen mértékben sikerül fokozni. Nem mindegy az
sem, milyen gazdanövényen termesztett fagyöngyből készül a
kivonat. Dinamizált fémek hozzáadásával a fagyöngykészítmény
hatékonyságát és bizonyos szervrendszerekbe történő beépülését
fokozzák. Hosszú időn át intenzív alkalmazás szükséges, majd
éveken át a kúrák rendszeres ismétlése. Hatására javul a testi
állapot, fokozódik az életerő, enyhülnek az alvási, emésztési,
kiválasztási és hőháztartásbeli zavarok. A lelki életben is
változás következik be: a beteg élénkebben érdeklődik saját és
környezete problémái iránt, visszatér alkotóereje és életkedve.
Az antropozofikus orvosi rákkezelés nemcsak fagyöngykúrából áll,
holisztikus, alternatív módszert jelent az étrendtől a
művészetterápiáig.
Hangsúlyozzák a hosszú kezelés szükségességét. Visszaesésekkel
évekbe is beletelhet, míg sikerül helyrehozni azokat a
károsodásokat, melyeket az éveken, évtizedeken át tartó
testi-lelki túlterhelés s a nyomában kialakult általános
anyagcserezavarok, majd a rákelőttes állapotok, legvégül pedig
maga a kifejlődött rákos megbetegedés okoztak.
Mindezek alapján
érthető, hogy
a gyógyítás folyamata nem lehet egyszerű, időtartama sem
rövid. Nem elég csupán megállítani a kóros folyamatot, hanem új,
egészséges életvezetés kialakításával mintegy át kell
programozni a lélek és test kóros beidegződéseit is. Még
visszaesés után is lehetséges gyógyulás.
Barackmagból állította elő a B17-vitamint tartalmazó
kivonatot ifj. Ernst Krebs vegyész 1949-ben. Édesapja, idősb
Ernst Krebs klinikailag igazolta gyógyító hatását az ötvenes
években. A kristályosított, koncentrált B17-vitamin a Laetrile.
A természetes B17-vitamin, az amygdalin több száz növényben
előfordul. Nagyobb mennyiségben a következőkben: lucerna,
csírázó lucerna, köles, vízizsázsa, mungo, keserűmandula (napi
adagja 5-10 szem), alma-, sárga- és őszibarack-, cseresznye-,
körte és szilvamag. Vad növényekben és magokban nagyobb
mennyiségben található, mint ugyanezek domesztikált fajtáiban. A
modern mezőgazdasági és élelmiszer-ipari módszerek olyan
változásokat idéztek elő az ipari civilizációban élő ember
táplálkozásában, hogy az átlagétrendből ez a vitamin szinte
teljesen hiányzik, számos kutató szerint ezért növekszik a
rákesetek száma. Természetes körülmények között élő népek és
népcsoportok, melyek kiegyensúlyozott vegetárius típusú,
B17-vitaminban gazdag táplálkozást folytatnak, egészségesek,
hosszú életűek és mentesek a ráktól. Például a Kelet-Afrikában
élő népcsoportok, amint ezt már Albert Scheitzer és George
Ohsawa is megfigyelte és értelmezte. Az étrendben levő
B17-vitamin védő értékére példa, hogy a
Fülöp-szigeteken és
Nyugat-Afrikában, ahol a falusi körzetekben az étrend nagy
mennyiségű B17-vitaminban gazdag cassavát tartalmaz, a rák
rendkívül ritkán fordul elő. Ahol ezen népek körében a nyugati
típusú táplálkozásmódot vezették be, vagy elköltöztek
szülőföldjükről, és felhagytak hagyományos táplálkozásmódjukkal,
szinte rögtön megjelentek a nyugati betegségek, a rákot is
beleértve.
Már a régi rómaiak gyógyszerként alkalmazták a
keserűmandula-vizet, az Aqua amygdalorum amarumot.
A régi Rómában
rekordot ért el a sárgabarackmag-kivona orvosi használata.
Robiquart és Boutron 1830-ban tisztított formában állította elő
az amygdalint, amit a német Liebig 1830-ban fedezett fel.
Az amygdalin
rákgyógyításra felhasználásának első említése a Paris Médicale
Gazette 1845 szeptemberi számában található. A cikkben Inozemcev,
a moszkvai cári egyetem professzora amygdalinnal sikeresen
kezelt két esetet említ.
Az amygdalin újrafelfedezése a század első évtizedeiben történt.
Idősb Ernst Krebs sárgabarackmag-kivonattal állatkísérletekben biztató
eredményeket ért el, de mivel a felhasznált tisztátlan kivonat
toxikus volt, nem követték kutatásait, akkor még nem fejlődött
rákgyógyító módszerré.

Évek múlva fia ismét visszatért a
sárgabarackmag-kivonat vizsgálatára, és annyira tisztította,
hogy elvesztette toxicitását. Ez a kristályosított kivonat volt
a Laetrile. 1949-ben Krebs junior magának fecskendezte be, hogy
meggyőződjék nem mérgező voltáról. Krebs és munkatársai, idősb
Krebs kezdték betegeiken tesztelni, ellenőrizni a Laetrile
hatását. Biztató volt az eredmény. Habár az 1950-es években
előírt adagok ahhoz képest, amit ma szükségesnek tartunk, igen
alacsonyak voltak, már 10 mg-os adagokkal is közérzetjavulást,
fájdalomcsillapítást és a túlélési periódus növekedését érték
el.
1950-től
kezdve egyre több gyakorló orvos alkalmazza a Laetrilét. Nagyobb
előrelépést jelentett, amikor táplálkozási programmal
kombinálták. A vegetárius étrendből kizártak minden állati
fehérjét, és helyette sok nyers növényi ételt, gyümölcsöt,
salátát, dióféléket és magvakat adtak. Ásványi anyagokkal,
vitaminokkal, enzimekkel egészítették ki a diétát.
A Laetrilét szájon át vagy érbe és izomba adott injekciók
formájában adják napi 1-14 grammig terjedő adagokban.
Ezzel
szemben például James Primavera szerint: „A természetnek van
igaza, az egész sárgabarackmagot együk, nem helyes az olajat
kivonni. Naponta 10 magot rendelek, és még Laetrilét is adok
szükség esetén. Hippokratésznak adok igazat: hagyd a gyógyszert
a vegyész fazekában, ha beteged élelemmel meg tudod gyógyítani.
Más szóval, először táplálékot használj, végül drogot. A legtöbb
orvos először gyógyszert, végül táplálékot rendel. Ezért ilyen
kétségbeejtő az állapotunk! Hippokratészhez kell visszamennünk,
az egész beteget kell kezelnünk, és ő legyőzi a betegségét.”
Primavera
szerint az a probléma a hivatalos orvostudománnyal, az orvosi
establishmenttel, hogy a mikroszkóp alatt nem látják a
hiánybetegséget. Márpedig a rák – hiánybetegség. A skorbutra sem
találtak volna megoldást, ha metszeteket készítettek volna a
beteg testszöveteiből, és ezeket vizsgálgatták volna vég nélkül,
a vészes vérszegénységre sem. A C- és a B12-vitamint nem
láthatták volna – nem volt ott. Ugyanez érvényes a
B17-vitaminra.
Az idősebb
Krebs kategorikus megállapítása szerint egyetlen idült
anyagcsere-eredetű (hiány-) betegség sem előzhető meg vagy
gyógyítható mással, mint a megfelelő hiánypótló étrenddel. Az
igazi gyógyítás vagy megelőzés ugyanazt az anyagot igényli,
foglalja magában, amelynek hiánya a betegséget okozta. A
skorbutot például a C-vitamin (és C-vitamin-tartalmú növények,
élelmiszerek) előzik és gyógyítják meg, a pellagrát a
B3-vitamin, a nikotinsav, a beriberit a B1-vitamin, a vészes
vérszegénységet a B12-vitamin. A rák pedig B17-vitamin, azaz
nitrilozid hiánybetegség. (A Laetrile elnevezés a kémiai névből
származik: laevomandelnitril.)

A Laetrile
szelektíven pusztítja a ráksejteket, a normális sejtekre nem
mérgező. A fentieken kívül Burk, J. Richardson, M. Moolenburgh,
H. Nieper és mások is kedvező eredményekről számoltak be. A
gyógyítási kísérletek még nem zárultak le, a rákon és a
sarlósejtes vérszegénységen kívül az idült ízületi gyulladás (rheumatoid
arthritis) és a magas vérnyomás betegség kezelésére is
kiterjednek. Dick Richards gyakorló orvosi tapasztalata szerint,
ha nem is drámai a Laetrile hatása, de jelentős segítséget
jelent. Megfelelően alkalmazva fontos része, sőt sarkköve a rák
kezelésének. Az amygdalinterápia, akkor mond csődöt, ha túl kis
adagban adják. A természetes kivonat hatásosabb, mint a
szintetikus.
Jason Winters története is ide kívánkozik. 46 éves koráig
naponta 30 cigarettát szívott el. Ekkor gyógyíthatatlan rákot
állapítottak meg nála, mely a nyaki verőér köré fonódott, és a
torkolati vénához is kapcsolódott. Próbakimetszéssel
megállapított diagnózis után radikális műtétet javasoltak, mely
a daganattal együtt nyelve, állkapcsa, nyakizmai egy részének
eltávolítását jelentette volna. A műtét előtt a duzzanat
csökkentésére öthetes kobaltbesugárzás-kúrát írtak elő, melynek
következtében elvesztette ízérzékét, az érintett oldalon arcán
égési seb keletkezett, és kihullott a haja. 263 fontról 170-re
fogyott le. Ekkor fedezte fel a tiszta méz és az E-vitamin
kedvező hatását: minden kobaltkezelés után több kanál mézet
evett, és arcát E-vitaminos kenőccsel kente. A besugárzás után a
felajánlott radikális nyakműtétet visszautasította. „Nagy
részletességgel elmondta a műtétet a sebész. Megkérdeztem tőle,
hogy a műtét segítségével tovább élhetek-e. Bizonytalanul
válaszolt: talán igen. Ekkor egyenesen a szemébe néztem, és ezt
mondtam: nem. Az orvos megkérdezte, mit értek ezen a nemen. Nem
operáltatom meg magam. Felálltam, és kisétáltam a rendelőjéből.
Énekelt a szívem. Megmentettem a nyelvem, és békében halok meg.
Ekkor hallottam a Laetriléről.” Ekkor következett be drámai
fordulat a halálra ítélt beteg történetében. Megtudta, hogy
sárgabarackmagból készül, és egy kevés ciánt is tartalmaz, 30
országban engedélyezett gyógyszer, és felhasználják rákos
betegek kezelésére, Észak-Amerikában azonban tiltott szer.
Winters öngyógyításként naponta 50 magot evett meg. (Mérgező
adag, tilos, ellenjavallt ilyen mennyiség bevétele!) Úgy tűnt,
hogy sikerült megfékeznie a daganatot, sőt mintha csökkent volna
terjedelme. Ekkor azonban a sárgabarackmag árusítását
betiltották a reformboltokban. A beteg a mexikói Tijuanaban a
Centrerás klinikát kereste fel, ahol a napi kezelés Laetrile
injekcióból és enzimbeöntésből állott. Tíz nap alatt a daganat
felére apadt, majd – a további természetes gyógymód-kezelés
eredményeként – teljesen meggyógyult. Azzal a tanáccsal
bocsátották haza, hogy szedje tovább a Laetrile tablettát.
Ellenőrző vizsgálatra hívták be oda, ahol eredetileg kezelték,
és tapasztalták a daganat visszafejlődését. „Egyikük se
nevetett, nem gratuláltak, nem voltak boldogok. Midőn végül
megmondtam, hogy Laetrilét szedtem, az az orvos, aki a
nyelveltávolításos műtétet javasolta, kijelentette, nem is
lehetett rákom, a másik megint csak műtétet javasolt. Azt
gondoltam, mielőtt az ellenőrző vizsgálaton megjelentem, az
orvosok boldogok lesznek, hogy a daganatom eltűnt, megkérdezik,
mit csináltam, azután sajtó-konferenciát hívnak össze, elmondva,
mi történt. Hány ember szabadulhatna meg borzalmas csonkító
műtétektől, melyek nem az okot szüntetik meg!”

CSÍRÁZTASSUNK
2. nap

3. nap

4. nap már nem kell lefedve tartani a magokat, hogy ne száradjon
ki, mert a fű állapotát elérte.
(reggel és este permetezzük)

5.nap már
ugyanúgy néz ki, mint a fű, ettől kezdve egyre hosszabb és
hosszabb lesz, kb. 6cm magas. Tovább öntözzük, reggel és este,
permetezzük, mindennap, egészen a betakarításig.
|
|
|
|