MAGYAR
VENDÉGLÁTÁSTÖRTÉNET
1. féléves alternatív tárgy
tervezete.
(A
KVIF és ÓMT. közötti együttműködési megállapodás értelmében
a
tervezetet összeállította: Dr. Csizmadia László és Bóta
László)
Helyszín:
BGF.
KVIF Vendéglátóipari Intézet
Budapest
V. Alkotmány utca 9-11.
Intézetvezető:
Dr. Csizmár József
Téma
vezető:
Jelöltek:
-
Csizmadia András
-
Ladocsi Teréz
-
Előadások
száma
12.
A
tárgy hallgatói:
Várhatóan
fő.
Kérjük
meghatározni!
-
a főiskolai képzésben résztvevők ( 4 éves nappali )
?
szemeszter
-
vendéglátó szakmanager (2
éves nappali)
?
szemeszter
-
vendéglátó szakközgazdász képzés hallgatói (3 éves levelező) ?
szemeszter
-
távoktatásban résztvevők számára
? szemeszter
-
vendéglátó manager (2
éves levelező)
? szemeszter
-
vendéglátó szakoktató (4 éves levelező)
? szemeszter
-
mixer képzés
(1 éves
)
-
idegenforgalmi szak hallgatói számára ?
-
manager aszisztens
-
idegenforgalmi szálloda szakmanager???
A
magyar vendéglátástörténet tárgy célja:
Szakmatörténeti
hagyományaink feltárásával és
emlékeinkkel teljesebb oktatásával szeretnénk hozzájárulni, mesterségünk
és gazdaságunk fejlesztéséhez. A múlt tapasztalatai, az új ötletek, a kutatások
eredményei, az új technológiák, módszerek
együtt jelentik azt a többletet azt a forrást melyekből a fejlődés a
modernizáció eredményesen táplálkozhat. Hagyományainkat is magába ötvöző,
minőségibb termékek előállításával mesterségünk gyarapíthathatja
nemzetgazdaságunkat, a piacon nemcsak mások divatos irányzatainak követői hanem
önálló arculattal a sajátunk formálói és exportörei lehetünk. (Exportunkat és bevételeinket növelve
indirekt módon ugyan, ez hozzájárulhat társadalmi gondjaink némelyikének az enyhítéséhez.)
Ha nem tudatosítjuk az
ifjúságban az előttünk járt nemzedékek ismereteit hagyományait és
tapasztalatait, melyeknek ők lesznek a folytatói, miként várhatjuk el, hogy
tudják mit örököltek, hol folytassák azt ami az elődök munkája nyomán reájuk
maradt? Miként várhatjuk el, hogy ne veszítsék és ne dobják el értékeiket - mint
tehetetlen fogyasztó, olcsó divatos káprázatok után kapkodva, mások befolyása,
irányítása, ízlése után kullogva?
Reméljük
hozzájárulhatunk a magyarság kép módosításához, a magyarság önmagáról alkotott
elképzelésének és, a külföld felé sugárzott képének
változtatásához.
Változtathatunk, a
leegyszerűsítve
csikós-gulyás-gatya-kulacs arculat egyoldalúságán
is.
Romantikus
képzelgésektől mentesen tartalmasabbá tehetjük ezt egy összetettebb képben, ahol a művészetek,
gyógyvizek és sok más mellett, a
historizmus, múltunk emlékeinek bemutatása is jobb megközelítésben jelenhetne
meg.
Elődások
címe és tartalmi vázlata.
1,
Általános vendéglátás
történet
Tartalma:
Ételkészítési,
táplálkozási szokások az őskortól napjainkig. Tájak és korok konyhaművészeti
emlékei. A történeti, régészeti anyag hírességeinek ismertetése. Nagyobb tájegységek, népek
jellegzetességeinek fejlődésének áttekintése. Nyersanyagok, fűszerek. Italok.
Konyha technológiai eljárások, terítési tállalási szokások. Evőeszközök. Asztali
és konyhai edények. Lakomák emlékei.
(Esetleg
földrészenként, vallásonként, kulturális egységenként, népenként.... stb.)
Az
iparszerű vendéglátás kialakulása.
Kocsmák. Karaván szeráj, fogadó, hotel, motel, botel, rotel (Fürdőházak, Mulatók,
Bordélyházak) Teaházak -
kávéházak kialakulása. Cukrászat.
Lehetséges
előadók és közreműködők:
2, A honfoglaló magyarok és rokon kulturájú lovas népek étkezési és vendégfogadási szokásairól.
Tartalma:
Régészeti
hagyaték, történeti források, a néprajzi, összehasonlító néprajzi
ismeretek.
Fennmaradt
történeti források, és tárgyi emlékanyag áttekintése és bemutatása. A
gasztronómiai emlékei az okleveles forrásokban. Asztali és konyhai edények.
Evőeszközök. Felhasznált nyersanyagok bővülése. Fűszerek. Italok.
Tűzhelyekről-konyhákról. Konyha technológiai, terítési - tállalási
jellegzetességek. Textiliákról. Az elkészítési és tállalási szokások
sajátosságai. Hétköznapok és jeles napok; lakodalmak, ünnepek étkezési és
asztali szokásairól. Böjtök, vallási előírások. Lakomák emlékei. Az utazók
ellátásáról.
Az
uralkodók szakácsai és konyhái.
Lehetséges
előadók és közreműködők:
Vékony
Gábor -
Laszlovszky
József: Államalapítás és árpádkori konyha, evés, ivás régészeti emlékei,
történetének és kultúrájának kutatási lehetőségei
Tomka
Péter: Étkezési és vendégfogadási szokások a népvándorláskori nomád
népeknél
Gyulai
Ferenc: A honfoglaló magyarság ételeinek régészeti-növénytani
forrásai.
Bartosiewicz
László: A honfoglaló magyarok húsfogyasztása.
3, Az európai szellemi áramlatok időszakainak és hatásának áttekintése és magyar tükröződésük.
A
románkor szellemiségének hatása a gasztronómiára; Étkezési és vendégfogadási
szokások az Árpádok Magyarországán.
Tartalma:
Fennmaradt
történeti források, és tárgyi emlékanyag áttekintése és bemutatása. Törvények,
adományok és a gasztronómiai más emlékei az okleveles forrásokban. Asztali és
konyhai edények. Evőeszközök. Felhasznált nyersanyagok bővülése. Fűszerek.
Italok. Konyha technológiai, terítési - tállalási jellegzetességek.
Tűzhelyekről-konyhákról. Textiliákról.
Az
elkészítési és tállalási szokások sajátosságai, gyarapodása és miként ágyazódott
be mindez a magyar ízlés hagyományaiba. Hétköznapok és jeles napok; lakodalmak,
ünnepek étkezési és asztali szokásairól. Böjtök, vallási előírások. Lakomák
emlékei. Az utazók ellátásáról: Kocsmák és fogadók emlékei. A nemesség,
polgárok, szerzetesek, szolgák és jobbágyok szokásai.
Az
uralkodók szakácsai és konyhái. Külföldi (francia, itáliai ... stb.) hatások
emlékei.
Lehetséges
előadók és közreműködők
Valter
Ilona: Románkori szellemiség hatása a hétköznapokban, ünnepeken és a vallási
gyakorlatban.
A szerzetesség és szerzetes rendek étkezési szokásai
Kubinyi
András: Kocsmázás a középkorban.
A magyar konyha emlékei a középkorban és reneszánszban a számadások
tükrében
4, A gótika korának hatása az étkezési és vendégfogadási szokásokra ünnep és hétköznapokon.
Tartalma:
Fennmaradt
történeti források, és tárgyi emlékanyag áttekintése és bemutatása. Törvények,
adományok és a gasztronómiai más emlékei az okleveles forrásokban. Külföldi
(francia, itáliai ... stb.) hatások emlékei. Asztali és konyhai edények.
Evőeszközök. Felhasznált nyersanyagok bővülése. Fűszerek. Italok. Konyha
technológiai, terítési - tállalási jellegzetességek. Tűzhelyekről-konyhákról.
Textiliákról.
Az
elkészítési és tállalási szokások sajátosságai, gyarapodása és miként ágyazódott
be mindez a magyar ízlés hagyományaiba. Hétköznapok és jeles napok; lakodalmak,
ünnepek étkezési és asztali szokásairól. Böjtök, vallási előírások. Lakomák
emlékei. Az utazók ellátásáról: Kocsmák és fogadók emlékei. A nemesség,
polgárok, szerzetesek, szolgák és jobbágyok szokásai.
Az
uralkodók szakácsai és konyhái.
Lehetséges
előadók és közreműködők
Kubinyi
András: Kocsmázás a középkorban.
A
magyar konyha emlékei a középkorban és reneszánszban a számadások
tükrében
Engel
Pál:
5,
Reneszánsz konyha és lakomák magyarországi emlékei
Tartalma:
Fennmaradt
történeti források, és tárgyi emlékanyag áttekintése és bemutatása. Törvények,
adományok és a gasztronómiai más emlékei az okleveles forrásokban. Külföldi
(itáliai, ... stb) hatások emlékei. Asztali és konyhai edények. Evőeszközök.
Felhasznált nyersanyagok bővülése. Fűszerek. Italok. Konyha technológiai,
terítési - tállalási jellegzetességek. Tűzhelyekről-konyhákról.
Textiliákról.
Az
elkészítési és tállalási szokások sajátosságai, gyarapodása és miként ágyazódott
be mindez a magyar ízlés hagyományaiba. Hétköznapok és jeles napok; lakodalmak,
ünnepek étkezési és asztali szokásairól. Böjtök, vallási előírások. Lakomák
emlékei. Az utazók ellátásáról: Kocsmák és fogadók emlékei. A nemesség,
polgárok, szerzetesek, szolgák és jobbágyok szokásai.
Az
uralkodók szakácsai és konyhái.
Lehetséges
előadók és közreműködők
Kubinyi
András: Kocsmázás a középkorban.
A magyar konyha emlékei a középkorban és reneszánszban a számadások
tükrében
6, XVI-XVII századi hatások a magyar
konyhára
Török konyha , francia és német (osztrák)
hatások a magyar konyhai és
vendéglátó szokásokra
A reformáció hatása.
Tartalma:
Török,
francia, német hatások a magyar szokásokban. Asztali és konyhai edények.
Nyersanyagok, fűszerek. Italok. Konyha technológiai, terítési - tállalási
jellegzetességek. Tűzhelyekről-konyhákról. Textiliákról. Hétköznapok és jeles
napok; lakodalmak, ünnepek étkezési és asztali szokásairól. Böjtök vallási
előírások. Lakomák emlékei. Az utazók ellátásáról: Kocsmák és fogadók. (Fürdőházak, Mulatók, Bordélyházak) A
nemesség, polgárok, szerzetesek, szolgák és jobbágyok szokásai. Törvények,
adományok és a gasztronómiai más emlékei az okleveles forrásokban.
Az
uralkodók szakácsai és konyhái.
Lehetséges
előadók és közreműködők
-
Dr. Kisbán Eszter Pécs JPTE Néprajzi Tanszék
-
Dr. Csapó Katalin
-
Nagyváthy Éva ?
7, XVIII. századi gasztronámia a barokk tükrözödése a magyar hagyományokban:
Polgári
szokások
Tartalma:
-
Polgári szokások. A nemesség szokásai.
-
Iparszerű vendéglátás kialakulása ( csárdák, fogadók, korai
kávéházak
-
Patikáriusoktól a cukrászmesterekig. 1727. a fennmaradt első magyar nyelvű
cukrász könyv
-
Híres lakomák emlékei (Gvadányi József: Egy peleskei nótárius budai utazása;
Bercsényi lakodalma, stb.)
-
Konyha technológiai, terítési - tállalási jellegzetességek.
Tűzhelyekről-konyhákról. Textiliákról. Hétköznapok és jeles napok; lakodalmak,
ünnepek étkezési és asztali szokásairól. Böjtök vallási előírások. Lakomák
emlékei.
//Az
utazók ellátásáról: Kocsmák, csárdák, fogadók. (Fürdőházak, Mulatók, Bordélyházak)
emlékei.//
Lehetséges
előadók és közreműködők
Dr.
Draveczky Balázs
8, A XIX. századi magyar gasztronómia összetevői.
Tartalma:
A
monarchia népeinek és tájegységeinek hatása a magyar konyhára és
vendéglátásra.
-
Dr. Kisbán Eszter Pécs JPTE Néprajzi Tanszék: Klasszikusnak nevezett magyar
ételekről
-
Konyha technológiai, terítési - tállalási szokások. Tűzhelyekről-konyhákról.
Textiliákról. Hétköznapok és jeles napok; lakodalmak, ünnepek étkezési és
asztali szokásairól. Vallási előírások. Lakomák emlékei.
//Az
utazók ellátásáról: Kocsmák, csárdák, fogadók, hotelek, ( Fürdők, Mulatók, Bordélyházak.)
emlékei.//
Lehetséges
előadók és közreműködők
9,
Magyar tájegységek jellegzetességeinek áttekintése
Tartalma:
(Nyírség,
Palócok, Nagykunság, Tisza vidék, Hortobágy, Békés, Bakony, Szigetköz,
Sopron-Kőszeg, Őrség-Göcsej, Balaton, Somogy, Szekszárd-Paks, Villány-Siklós,
......?)
Lehetséges
előadók és közreműködők
Dr.Csizmadia
László: tájegységek
konyhái
Sári
Zsolt múzeológus Szolnok: Népi és alföldi konyhák
Dr
Pető Mária néprajzos Szolnok főiskola
Dr.
Csapó Katalin: tájegységek konyhái
Vendéglátóipari Múzeum Tel/fax: 375-6249
Dr.Toma
Lászlóné: tájegységek konyhái
Vendéglátóipari Múzeum Tel/fax: 375-6249
Szacsvai
Éva néprajzos tájegységek konyhái
Néprajzi Múzeum
Csizmadia
András: Tájegységek, borok históriája
Javaslatot
kérni: Dr.T Bereczki Ibolyától Szentendre Skanzen
főig.h.
10,
Magyar tájegységek és magyarországi
nemzetiségek jellegzetességeinek áttekintése, és
színfoltja
a magyar konyhaművészetben.
Különös
tekintettel az alábbiakra:
Erdély:
Mezőség, Székelyek, Pártium, magyar szász és vlach-román szokásai, a moldvai
csángó magyarok szokásai
Felvidék:Szepesség
és Mátyusföld, ... stb. németek, lengyelek, csehek, és a tót atyafiak szokásai a
magyar konyhaművészetben
Lajta-vidék
(Burgenland)
Kárpátalja:
Rutének szokásai Pákozdi Judit: Kárpátaljai
receptkönyv
Bácska
szokásai, szerbek szokásai
A
Szerémség
Horvátország
és Szlavónia jellegzetességei
Lehetséges
előadók és közreműködők
Pákozdi
Judit (Hagyományos és mai Magyar Konyha főszerk.)
11, A XX. század magyar gasztronómiai hagyományai. A kávéházak, közélet, irodalom. A Gundel
Tartalma:
-
Vampeticstől Gundelig
-
Kávéház és közélet
-
Konyha technológiai, terítési - tállalási szokások. Tűzhelyekről-konyhákról.
Textiliákról. Hétköznapok és jeles napok; lakodalmak, ünnepek étkezési és
asztali szokásairól. Vallási előírások. Lakomák emlékei. ( Fürdők, Mulatók, Bordélyházak.)
Az
utazók ellátásáról: Kocsmák, fogadók, hotelek stb. motelek. /Botel és Rotel/
Lehetséges
előadók és közreműködők
-
Dr. Sali Noémi ( Sali Gézáné): Kávéházi könyv szerzője Szeged JATE francia
tanár
-
Eleki Edit: Irodalmi kávéházak
-
Halász Zoltán irodalmár: A Gundelről
12,
A XXI. század étkezési, konyhai és vendégfogadási irányzatai a világban.
A magyar konyha fejlődése és fejlesztése lehetséges és kívánatos irányainak áttekintése.
Tartalma:
-
Európa népei: (Magyarország, Franciaország, Anglia, Spanyolország,
Olaszország,Svájc Németország, Skandinávok,Balkán népei: Szerbia, Horvátország,
Szlovénia, Bulgária, Görögország, Albánia, Törökország Csehország, Lengyelország, Balti népek:
Észtország, Lettország, Litvánia, Ukrajna, Moldavia, Románia
stb.)
Oroszország
Észak-Amerika
Dél-Amerika
népei:
Afrika
népei:
Ausztrália
Ázsia
népei:
Kína
India
Japán
Arab
népek
Lehetséges
előadók és közreműködők
Kiegészítő
javaslatok:
1,
Az előadásokhoz célszerű volna
bemutatókat, gyakorlatot is biztosítani. A szakmai gyakorlatokat érdemes
volna összehangolni ezekkel. DB.
Felmerült
személyek nevei:
Dr.
Draveczky Balázs:XVIII-XIX-XX. század konyhája Vendéglátóipari Múzeum
Tel/fax:375-6249
Valter
Ilona: Románkori szellemiség hatása a hétköznapokban, ünnepeken és a vallási
gyakorlatban.
A szerzetesség és szerzetes rendek étkezési szokásai.
Kubinyi
András: Kocsmázás a középkorban.
A magyar konyha emlékei a középkorban és reneszánszban a számadások
tükrében.
Laszlovszky
József: Államalapítás és árpádkori konyha, evés, ivás régészeti emlékei,
történetének és kulturájának kutatási lehetőségei
Tomka
Péter: Étkezési és vendégfogadási szokások a népvándorláskori nomád
népeknél
Gyulai
Ferenc: A honfoglaló magyarság ételeinek régészeti-növénytani
forrásai.
Bartosiewicz
László: A honfoglaló magyarok húsfogyasztása.
Dr.
Csapó Katalin: tájegységek konyhái
Vendéglátóipari Múzeum Tel/fax: 375-6249
Dr.Toma
Lászlóné: tájegységek konyhái
Vendéglátóipari Múzeum Tel/fax: 375-6249
Dr.Csizmadia
László: tájegységek
konyhái
Szacsvai
Éva néprajzos tájegységek konyhái
Néprajzi Múzeum
Tanácsot
kérni: Dr.T Bereczki Ilona Szentendre Skanzen főigh.
Sári
Zsolt múzeológus Szolnok: Népi és alföldi konyhák
Dr
Pető Mária néprajzos Szolnok főiskola:
Alföldi konyha
Csizmadia
András: Tájegységek, borok históriája
Dr.
Kisbán Eszter: Néprajzi Tanszék Pécs JPTE. A 6. témához.
Szeibert
Róbert - ujgurok,
-
Távol-keleti konyhák, különféle kulturák összetevőiről lenne érdemes tőle
hallani.
Pákozdi
Judit: Kárpátalja receptkönyv ( Hagyományos és mai magyar
konyha.)
Szabó
Ernő irodalom, borászat,
kávéházak
Márai
Attila: polgári konyha Szentendre
(
vendéglő,
tetőtér), Nosztalgia Presszo
Láng
Gundel
Budai
Gábor: Gundel
Halász
Zoltán irodalmár(80 esztendős): A
Gundelről
Dragoni
Árpád: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vendéglátással kapcsolatban adjon
szerzőt.
Dr.
Sali Noémi ( Sali Gézáné) Szeged
JATE francia tanár.
Kávéházak
Eleki
Judit: Irodalmi
kávéházak
Gyakorlati
bemutatókhoz:
Szigeti
Andor ( 80 esztendős): tájegységek
konyhái Néprajzi Múzeum
-
Könyvéről ( miként készült stb.) tapasztalatairól érdemes volna őt
hallgatni
Tóth
Gyuri: tájegységek konyhái
Szentendrei Skanzen
Szakál
László: ünnepi ételeink
Soltvadkert
Szántó
András magángyűjtő: Eleink ételei. -
Könyvéről (miként készült, milyen nehézségekkel és szükséges ismeretekkel lehet
ilyet összeállítani, hogyan gyűjtsünk recepteket szakácskönyveket stb.)
hallhatnánk tőle.
Hegedűs
Péter: Fortuna polgári
konyha
Jakabfi
László: Alabárdos polgári
konyha
Gulner
Gyula: polgári
konyha
Gyulai
.............. : Kis Bojtár indonéz
konyha