L. Kecskés András

L. Kecskés András életrajza


L. Kecskés András több mint, fél évszázada fáradhatatlanul tevékenykedik a magyar és magyar vonatkozású, valamint más közép-európai nemzetek középkori, reneszánsz és barokk zenei örökségének kutatásáért, hiteles előadásáért és megismertetéséért.

Általános iskoláit Pásztón és Óbuda-Csillaghegyen végezte, Pannonhalmán majd az óbudai Árpád Gimnáziumban tanult. Érettségi után 1962-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában (Conservatorium) folytatta tanulmányait. 1970-től Bécsben a Zeneakadémia (Hochschule für Musik in WIEN) gitár-lant-viola da gamba szakos hallgatójaként gitár- és lantművész diplomát szerzett. A Széchenyi Könyvtárban becsüs és antikvárius képzettséget is nyert. Később elvégezte a Pázmány Péter Hittudományi Akadémia 3 éves hittudományi kurzusát.

1960-tól a Műszaki Egyetem SKÉNÉ irodalmi színpadának alapítója és állandó muzsikusa volt. A Bakfark Bálint Lanttrió tagja lett.

1963-ban az Egyetemi Színpad régizenei, "Virágnak virága" című koncert sorozatának előadása fűződött nevéhez.

1965-ben megszervezte a budai "Zenélő Udvar"-t, közben a munkásszállásokon tartott 1500 zeneműsoráért Kiváló Népművelő kitüntetést kapott. Ez évben három hónapig Hollandiában (Den Haag) koncertezett.

1965-70-ig a Nemzeti Színház zenész tagja, a Filharmónia foglalkoztatott művésze volt. Zeneakadémiai tanulmányai mellett, Prof. Dr. Clemencic (Bécs) régizenei együttesének, a Clemencic Consortnak tagja lett. Közreműködőként szerepelt közel félszáz hanghordozón (Harmonia Mundi, Franciaország).

1970-ben megalakította a Collegium Musicumot és a Kecskés Együttest.

1972-73-ban fél éven át az USA-ban és Kanadában koncertturnézott. Jancsó Adriennel és Béres Ferenccel segítette Püski Sándort a magyar irodalom tengerentúli terjesztésében.

1975-ben saját együttesével Belgiumban a Brugge-i Régizenei Világverseny győztese lett.

1976-82 között európai turnék és hanglemezfelvételek sokasága következett.

1983-tól a Visegrádi Palotajátékok egyik alapítója, majd közreműködője volt. A Közép-európai Régizenei Nyári Akadémia elindítója és tanára Ráckevén majd Szentendrén napjainkig(2010-ben volt a XXVII.).

1984-ben Szigetváron elkészült a "Régi török zene Európában" című hanglemezük felvétele, melyet idehaza, majd Isztambulban és Ankarában mutattak be hangversenyeken, osztatlan sikerrel.

1985-ben Szegeden a JATE dísztermében Csomasz Tóth Kálmán zenetudóst ünnepelték.

1988 óta minden évben rangos fesztiválok állandó szereplői: Stary-Sach, Radovljica, Barcelona, Velence, Ptuj, Blankenburg, Bécs, Linz, Csíkszereda, Szentendre, stb.

1990-től 20 CD hanghordozó felvételét készítették el magyar zeneműveket tolmácsolva.

1994-ben Ausztráliai turné következett, az Adelaide-i Fesztivál közreműködői voltak.

1996-ban 12 koncertből álló sorozatot mutattak be a régi magyar egyházi zenéből.

1997-ben bécsi koncertjükön a híres Mozart-Saal leghosszabb koncert ráadásával (90 perc) hívták fel magukra a figyelmet "A kuruc küzdelmek zeneköltészete" című műsorukkal. Ez év októberében a zentai csatára emlékezve Bécsben, Savoyai Jenő herceg palotájában játszottak.

1998-ban a Budapest-Peking-Budapest légi járat beindításához tartozó kulturális küldöttség tagjaként a Kecskés Együttes nagy sikerrel koncertezett Pekingben, Sandungban.

1999-ben Krakkóban, a Jagello Egyetem udvarának koncertsorozatában jeleskedtek. Ez évben a török gazdasági szakemberek kíséretében Budapestre érkezett Demirel elnököt köszöntötték egy sikeres koncert résztvevőjeként a Budapest Hiltonban.

2000-ben számtalan ifjúsági hangversenyen és hivatalos zászlószentelésen mutatták be millenniumi műsorukat "Magyar hősök és szentek" címmel, majd a szombathelyi Savaria Játékokon léptek fel ókori hangszerekkel. Októberben a Győri Koboz- és Lantfesztivál szervezésében vettek részt, melyre a koronát a december 2-i koncerttel tették fel a Zeneakadémia Nagytermében.

2001 és 2002-ben száznál több koncerten bizonyították a honi középkori, reneszánsz és barokk zene létjogosultságát. Ezek közül is kiemelkedett a Zeneakadémián bemutatott Kájoni-est, mellyel Domokos Pál Péterre emlékeztek.

2003-ban a Rákóczi Szövetséggel együtt nyitották meg a Rákóczi-évet: "A kuruc küzdelmek zeneköltészete" című műsorukkal idézték fel a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcot, 300. évfordulóján, ugyancsak a Zeneakadémia nagytermében.

2004. január 9-én elsőként nyitották meg a Zeneakadémián az országos Balassi-évet a költő születésének 450. és halálának 410. évfordulójára emlékezve.

2005. szeptember 16-án Szécsényben, a Magyar Parlament előtt mutatták be Bocskai és Rákóczi koncertjüket. Decemberben számos helyen játszották a pásztói betlehemest és a hazai karácsonyi énekeket.

2006-ban az országban elsőként Tinódi Lantos Sebestyén és Bakfark Bálint születésére és halálára, továbbá Szenczi Molnár Albert 300 éves zsoltárfordítására emlékeztek számos hangversenyen. Január 18-án a gyöngyösi őstörténeti kongresszus sikeres résztvevői, előadói voltak. Júliusban a 1456. évi nándorfehérvári győzelem 550. évfordulóján a Duna Ünnepének és tihanyi koncerteknek voltak a közreműködői. Augusztusban a bécsi Clemencic Consort-tal Svájcban és Bécsben szerepeltek. Szeptember hétvégéin ókori zenével lepték meg a hallgatóságot Aquincumban. Október 6-8-án Győrött az V. Nemzetközi Gitár- és Lantfesztivál szervezői ill. fellépői voltak, Kónya Istvánnal, Toyohiko Satoh-val és Tokos Zoltánnal. Október 21-22-én a lengyelországi Patkovac-i 56-os eseményeket felidéző Szolidárnoszty ünnepségeinek részvevői voltak Varsóban Glemp Bíboros-érsek jelenlétében. Október 23-án este a pesti ferencesek templomában Szent Kapisztrán János halálára emlékeztek "A magyar szabadságharcok" c. műsorukkal.

2007-ben "Szent Erzsébet és a zene" című koncertjükkel járták az országot. Élő CD-felvételt készítettek Pogányban. G. Machaut miséjét adták elő Milánóban. Magyar karácsonyt tartottak Bécsben, a Belvedere kastélyban.

2008. január 24-én Mátyás király emlékműsoruk volt. Filharmóniai országos koncert-sorozat és a VII. Győri Koboz-és Lantfesztivál tette teljessé az évüket.

2009-ben református CD-felvételt készítettek. Petőfi halálának 160. évfordulójára koncertekkel emlékeztek. Előadásokat tartottak Bihari János Rákóczi-indulójának 200. évfordulójára. CD-felvétel és nyári koncertek következtek a Balatonnál, majd a Győri Koboz- és Lantfesztivál augusztus 10-14. között. Magyar karácsonyt tartottak a bécsi Albertinában december 12-13-án, majd Vácott, a püspöki palotában 20-án. Ezt követte a dalmát karácsony a Budapest IV. kerületi Horvát Kisebbségi Önkormányzatnál.

2010-ben újabb hangfelvételek következtek: "Petőfi él", "Verbunkosok" és "Csokonai". Március 15-ére nagykoncerttel emlékeztek a budapesti Magyarok Házában. Június 18-án a lipcsei Szamárünnepen tartottak középkori koncertet a bécsi Clemencic Consort-tal. Július 22-én együtt ünnepeltek 18 ország külképviselete képviselőinek társaságában az évek óta megrendezett Duna Ünnepén, amelynek a kezdetek óta állandó részvevői. Részt vettek 10 régihangszeres koncerten a Szentendrei Nyár rendezvényein. Augusztus 7-én Várpalotai várjátékok, majd Zánka, Balatonföldvár és Balaton-felvidéki koncertkörút következett. Augusztus 19-én volt "Szent István a muzsikában" című koncertjük, 21-én Kalocsán, 22-én Dömösön ill. Esztergomban léptek föl. Szeptember11-én a "Huszárok ünnepé"-n voltak Szentendrén.

L. Kecskés András jelentős szerepet vállalt a hazai zenei oktatásban, a koboz, a lant és más hangszerek zenészeinek képzésében. Évekig vezetett régizenei speciális kollégiumot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárképző szakán. Közreműködésével indult a Koboz és Lantfesztivál hazánkban. Új tehetségek elindításával és kibontakoztatásával nagymértékben hozzájárult/járul ennek a műfajnak a fejlődéséhez. A magyar régi zenei műfajban ma sikeresen fellépő előadók egy része a magas színvonalon vezetett Kecskés Együttes neveltjeiből kerül ki. Segítette és támogatja a határon túli magyar zenészeket. A bécsi Clemencic Consort vezetőjével, René Clemencic-csel megismertette több magyar kódex (pl. Vietorisz, Iglói, stb.) zenei anyagát, aki aztán ezeket műsoraiban szerte a világon népszerűsítette, majd ezért 80. születésnapján Budapesten megkapta a külföldieknek odaítélhető Pro Cultura Hungariae díjat.

Munkakörén túl végzett szakmai és társadalmi szolgálatai és teljesítménye, az életművének másik, nem kevesebb megbecsülést érdemlő része. 1991-ben a szovjet hadsereg mielőbbi kivonulásának szószólója volt. 1992-től a KDNP lapjának, a Szentendre és Vidékének megbízott szerkesztőjeként is tevékenykedett. (Ugyanezen címmel ma is ez a hivatalos városi hetilap.) 1993-tól a máig működő Pro Musica Antiqua Hungarica (A Régi Magyar Zenéért) Egyesület alapítója és elnöke. 1993-tól a szentendrei KDNP választott titkára. A visegrádi Szent György Lovagrend tagja. 1996-tól hat éven keresztül a szentendrei dalmátok (Horvát Kisebbségi Önkormányzat) elnöke, majd tagja. A dalmát kulturális hagyaték leírója, (CD) kiadója és terjesztője. Tagja a Magyar Újságírók Közösségének, 2004-től a Miskolci Bölcsészegyesület Nagy Lajos Egyetemén a régi magyar zene professzora.

L. Kecskés András fáradhatatlanul dolgozik a magyar és közép-európai kulturális közösség jó hírének megóvásáért is. 2006-ban a Kecskés Együttes tagjaival együtt kapta az 56-osok művészeti kitüntetését. Feleségével, Pastinszky Krisztina művészettörténésszel Szentendre belvárosában felépítették zenestúdiójukat, melyben a mai napig 160 irodalmi és zenei rendezvénynek adtak helyet. A koncertnek is alkalmas terem a Szentendrei Nyár egyik zenei centrumává vált. Szentendre Pro Urbe kitüntetettje.