Üdvözöl a(z) Orbiter - Ûrrepülés Szimulátor!

     Modulok
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· AvantGo
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Rovatok
· Szavazások
· Személyes adatok
· Toplisták

     Látogatók
Jelenleg 1 vendég és 0 regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Keresés     Nyelv
Kezelőfelület nyelve:


 Holdutazás 24 óra alatt

Hogyan utazzunk a HoldraA most következő részekben egy vadi új kiegészítővel (add-on) ismerkedünk meg, ez pedig a TTM24. A rövidítés annyit jelent, hogy 24 órás transzfer a Holdra (Transfer to The Moon in 24 hours).

Egy kis történelem.
A dolog érdekessége, hogy ez nem fantázia, ez egy létező projekt volt a NASA-nal, de sajnos a Nemzetközi Űrállomás fejlesztése mellett döntöttek, a Hold benépesítése helyett! A terveket Dr.Stanley K. Borowski készítette. Dr.Borowski 1987 óta dolgozik a NASA-nál, területe a nukleáris meghajtás, valamint a fúziós és nukleáris reaktorok. Végzettségét tekintve, nukleáris mérnök.
A terveket korábbi ötletei alapján készítette, mely ötlet a nukleáris rekator magon történő gázok átvezetése és ezzel az űrhajó meghajtása volt. A továbbfejlesztett ötlet a kiáramló gázok utánégetésén alapszik, mellyel kivételesen nagy tolóerőt lehet elérni.
Sajnos ez a projekt a fiók mélyére került és csak Pat Rawlings - a NASA hivatásos "megálmodó" emberének - rajz asztalán volt kézzelfogható. Weboldalán sok érdekes ötlet képi megvalósítását láthatod.(www.patrawlings.com)
Igaz, ahhoz, hogy a projekt megvalósulhasson, ahhoz előbb a Holdon kellett volna bázist építeni és elindítani az oxigén kitermelését a Hold kőzeteiből, de ez már szinte mellékes.

A terv lelke egy újrahasználható, moduláris rendszer, melynek a fő eleme az a rakéta, amely egy nap alatt juttatja el az utasokat a Holdig. A rendszernek nincs földi leszálló egysége, de van holdraszálló egysége. Sőt, mi több, még a Hold-on is tud közlekedni egy rover segítségével.
Maga a hordozórakéta hajtóanyaga oxigén, melyet egy nukleáris reaktor magján vezetnek keresztül. Az így felhevült gáz - mely előzőleg folyékony volt -, igen nagy térfogatváltozáson megy keresztül az égéstérben és nagy sebességgel távozik a hajtómű fúvókáján. A hajtómű égésterében azonban még hidrogénnel keverik, így az igen magas hőmérséklet miatt az égni kezd, mely további tolóerőt biztosít.

A moduláris rendszer alapvetően három részből és két különféle űrállomásból áll.
Az űrállomások két félék lehetnek, van egy "parkoló" a hordozó rakétáknak, mely "parkolóban" fel is töltik üzemanyaggal a visszaútra őket. A Föld körül is és a Hold körül is kerint egy-egy. A Hold körül keringő állomás egy kiegészítőt még tartalmaz, a leszálló egységet.
A második féle űrállomás csak a Föld körül kering, ez egy olyan állomás, ahol maguk az utasok várakoznak, egyfajta "váróterem" állomás. Forgó moduljai mesterséges gravitációt gerjesztenek.

A rendszer legfontosabb része az utasmodul (PTM), amely a Föld körül keringő "váróteremhez" dokkolt. Az űrállomásról az utasok átlebegnek az utasmodulba, amely ezután leválik az állomásról és szép lassan a mellette keringő "parkoló" állomáshoz navigál, ahol a nukleáris hordozó rakéta várja. Összekapcsolódnak, majd a Holdig repülnek egy speciális röppályán. Ott Hold körüli pályára áll és amikor a Hold körül keringő "parkoló" űrállomás közelébe ér, ott szétválnak, ahol is a hordozó bedokkol az állomásra és újratöltik. Eközben az űrállomáshoz dokkolt leszálló egységgel kapcsolódik össze az utasmodul, amellyel a Hold felszinére ereszkedik. Ott egy rover gurul alá, azzal összekapcsolódik, a leszálló egységről lekapcsolódik és máris gurulhat a Hold felszinén.

Ez kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. Amikor majd repülsz vele, majd meglátod, milyen egyszerűen vezethető gépről van szó.

Néhány technikai adat azoknak, akik érdeklődnek. Akit ez nem érdekel, nyugodtan hagyja ki ezt a részt.
Az utasmodul 2 főnyi legénységgel repül, 18 utast képes szállítani a 8 méter hosszú és 4,5 méter átmérőjú sörös dobozra emlékeztető űrhajó. 15 tonnát nyom. Csak segédhajtőművekkel rendelkezik, ezekkel lehet irányítani csakis, kizárólag.
A nukleáris hordozórakéta 25 méter hosszú, 7,6 méter átmérőjű, melynek az elülső része 4,5 méteresre szűkül. A 7,6 méter átmérőjű és 15 méter hosszű részben kapott helyet a hidrogéntartály, mely 46 tonnát nyom, a kupszerű 7,5 méteres részben pedig a 112 tonnát tartalmazó oxigéntartály kapott helyet. Két hajtóművel rendelkezik. A gép teljesen újrahasznosítható. Annyi hidrogént tartalmaz, amennyivel a Holdra oda és vissza is lehet utazni, de oxigént csak annyit tartalmaz, amennyi egy útra elegendő. Így a Holdat elérve a Hold körül keringő állomáson kell újratankolni oxigénnel. A nukleáris fűtőanyag a reaktorban 44 oda-vissza útra elegendő.
A leszálló egység kémiai rakétákkal működik, meglepő módon folyékony hidrogénnel és oxigénnel. A hidrogént a Hold körül keringő űrállomásról lehet pótolni, oda pedig az utasokat nem szállító teher járatokkal juttatják el.
A rover a Hold felszinén használatos, hatkerekű elektromos holdjármű.
A tervek szerint a Holdon a közetekből termelnék ki az ott felhalmozódott oxigént, mely a Mare Serenitatis (É.SZ. 21 fok, K.H. 29 fok) térségében található a legdúsabban. Az itt elterülő vidéken ugyanaz a narancssárga talaj található, mint milyen az Apollo-17 asztronautái találtak Taurus-Littrow völgy közelében. Ez a talaj 13-szor gazdagabb oxigénben, mint a tipikus holdpor. Számítások szerint 1 tonna oxigén 25 tonna nyersanyagból nyerhető ki, hevítéssel. Évente így 11 000 tonna lunáris oxigént (LUNOX) lehetne kitermelni.

A következő írásokban benézünk az utasmodul pilótafülkéjébe, megismerkedünk a műszerekkel, majd a későbbiek folyamán elrepülünk vele a Holdra. De ezúttal 24 óra alatt!
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Hogyan utazzunk a Holdra
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Hogyan utazzunk a Holdra:

A DGIII rejtelmei


     Hír értékelése
Értékelés: 3.33
Szavazat: 3


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Hogyan utazzunk a HoldraKezdetek

"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 9 hozzászólás | Keresés
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: Holdutazás 24 óra alatt (Értékelés: 1)
Szerző: econom25 Dátum: 2008. July 12. Saturday, 15:55
(Profil | Üzenet küldése)
efwfwRe: Holdutazás 24 óra alatt (Értékelés: 1)
Szerző: rolandi350 Dátum: 2009. July 06. Monday, 23:34
(Profil | Üzenet küldése)
Én szeretném felvenni egy orbiteressel a kapcsolatot !
Ha valaki olvassa amit írok és ért ezekhez kérem írjon egy mailt ide: rolandi350@gmail.com
Majd ott adok MSN-t és mehet a tudás transzfer :DAngela (Értékelés: 1)
Szerző: mhhi Dátum: 2011. November 30. Wednesday, 09:58
(Profil | Üzenet küldése)
dewitt watches [www.waswatches.net] adjusting the admeasurements with the straps or chains. This affection makes it possible for abounding people of altered measurements to make use of the aforementioned view watch replicas [www.waswatches.net] watches swiss [www.waswatches.net] picot [www.waswatches.net] tag heuer replica [www.waswatches.net] . It too stored in apperception that a person area of this view was real huge ticket and appropriately people can not enable to purchase additional than 1. replica rolex watches for men [www.waswatches.net] As well as the adjusting is real easy and may be carried out at residence. It's going to not yield you additional than five minutes. fake watches for men [www.waswatches.net"] An real essential affair that 1 needs to ac*****ulate in apperception about Replica Omega Watches like Omega Constellation blahnik sandals Convenience at its finest Manolo blahnik on-line shop can give you the top provides Manolo blahnik marriage ceremony footwear Make the day particularNathaniel (Értékelés: 1)
Szerző: mhhi Dátum: 2012. January 06. Friday, 13:33
(Profil | Üzenet küldése)
bridesmaid attire. This could be the fanciful method to obtain suggestions for this kind of skirt we want to your marriage ceremony. The kind of skirt we opt for, it'll consider at the same time as all satisfying women inside your marriage celebration. To accomplish this, we ought to considerably just take the few of opposite designs. You'll be able to get just exactly the same tone within the ac*****ulation of types quality replica watches [www.se*****ches.net] . Historically, in new decades have already been anticipated exactly the same clothes for that bridesmaids. Quite a few birds cite to become exactly the same attire for his or her bridesmaids roger dubuis replica watches [www.se*****ches.net] Tag Heuer SLR fake [www.wawatches.com] , as they've their method together the corridor. brietling watches [www.se*****ches.net] On the other hand, rolex singapore [www.se*****ches.net] today, a lot of brides happen to be meditative some additional maudlin to choose bridesmaids attire. Each and every employee can speak about in form, replica omega railmaster watches [www.donewatches.net] watches sale [www.donewatches.net"]timberland boots (Értékelés: 1)
Szerző: timberland Dátum: 2012. July 24. Tuesday, 05:36
(Profil | Üzenet küldése)
The Famous timberland boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] People Players was founded on June 1, 1974 by Duncan Iacobelli Diane Dupuy of Hamilton. At inception, the company consisted of Dupuy and an assistant, eleven performers, and Dupuy's mother Mary Thornton; Thornton designed and built the costumes and props. The timberland mens boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] company's original piece was Aruba Liberace, in which a life-size character of Liberace plays the piano. It is still the company's signature performance. Liberace attended a showing of Aruba Liberace, and was so impressed he invited Famous mens timberland boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] People Players to perform with him in Las Vegas. The company debuted in Las Vegas in October 1975; over the subsequent ten years, the company performed with Liberace both in Las Vegas and internationally. A 1984 CBS television movie was made about Dupuy's early work and meeting Liberace called Special People. The CBC produced and aired Carnival of the cheap timberland boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] Animals as a result of the increasing popularity of Famous People Players. In 1982, Famous People Players was invited to perform in the People's Republic of China. In 1994, the company opened the Dine and Dream Theatre; Paul Newman funded the restaurant's discount timberland boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] development from some of the proceeds of Newman's Own products and Phil Collins funded the theatre's sound system. http://www.timberlandshoeoutlets.co.uk/ [www.timberlandshoeoutlet.co.uk]Harvey (Értékelés: 1)
Szerző: andre5w Dátum: 2012. November 02. Friday, 10:31
(Profil | Üzenet küldése)
, has been using the Reds organization for 5 years now and his profession batting typical stands at. 313. He"s hit 119 house runs more than that time and has added 401 RBI. Clay Buchholz, toddler ugg boots [www.benoulet.com] toddler ugg boots the forgotten man within the Red Sox rotation Posted on January 19 grey cardy ugg boots [www.benoulet.com] grey cardy ugg boots , 2012 by Erik Venskus We"ve heard a great deal about Josh Beckett and Jon Lester, who struggled to provide the Sox clutch begins late within the season after which had been tar and feathered from the media for their beer and chicken scandal, because the finish from the season. We"ve heard a great deal concerning the final two spots within the rotation and also the cast of thousands which will attempt to fill them all off season. Daniel Bard, Alfredo Aceves, Carlos Silva, Aaron Cook, ugg men [www.benoulet.com"] ugg men Vincente Padilla ugg coupon code [www.benoulet.com"] ugg coupon code , Felix Doubront, Andrew Miller, Tim Wakefield, the list goes on and onFrancis (Értékelés: 1)
Szerző: andre5w Dátum: 2012. November 09. Friday, 02:33
(Profil | Üzenet küldése)
thinking about Ugg Boots. In the event you assume this is simply not ample for you personally blancpain replica watches [www.watchescan.com] blancpain replica watches , you will get much more info on websites. In the event you assume you"ll need a pair of those sneakers glashutte watches fake [www.watchescan.com] glashutte watches fake fake watches for men [www.watchescan.com"] fake watches for men replica tag heuer watches [www.watchescan.com] replica tag heuer watches , acquire on the web chopard fake [www.watchescan.com] chopard fake . You will find numerous fashionable Ugg boots in your case pick. But whenever which you need to make sure to not be described as a undesirable way and acquire duplicate Ugg. I can provide you with a internet site nationugg. com. Listed here fake baume mercier [www.watchescan.com] fake baume mercier , replica welder [www.watchescan.com] replica welder you never ever fret you re completely wrong. Ugg Boots for everybody Ugg Boots for All Fri the weather conditions cool. We"ve got typically observed the outdated guy stated, that ought to preserve you heat start out to your toes. This winter season, the attractive and heat footwear, it"s crystal clear which the boots, observed inside a number ofLeroy (Értékelés: 1)
Szerző: andre5w Dátum: 2012. December 22. Saturday, 03:45
(Profil | Üzenet küldése)
Kürze on the internet von Laptop Planet, Replica Rolex Swiss Watch [www.lef*****ches.com"] Replica Rolex Swiss Watch Amazon und John Lewis. omega replica watches for sale [www.lef*****ches.com"] omega replica watches for sale quality rolex replica watches [www.lef*****ches.com] quality rolex replica watches Laptop Earth hat das Samsung Collection five Chromebook für 299 £. Zac Efron would like to realize success in some way it even now will not really know his Disney picture from your Superior College Musical movie collection to remove quality replica watches [www.lef*****ches.com"] quality replica watches . So is his visual appeal inside the movie Nicholas Sparks The Blessed 1 suited just for diehard lovers, and languishing teenager ladies. The actor introduced listed here is exclusively his well-known aspect of Prince Charming and kitsch poses with phrases such as you ought to be kissed daily throughout the location. In the course of the Iraq War would be the soldier Logan Thibault (Zac Efron 17 Once more ) replicawatches [www.lef*****ches.com"] replicawatches replica patek philippe watches [www.lef*****ches.com] replica patek philippe watches , the impression of the youthful girl from the ruins of the battlefield. The point that he appears to be like for the photoRe: DayZ Origins Sever level guide with picks :D (Értékelés: 1)
Szerző: qinger Dátum: 2013. October 30. Wednesday, 07:04
(Profil | Üzenet küldése)
Fleetwood Mac Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net] co-founder John McVie has been Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]diagnosed with cancer, Coach Outlet [www.coachoutletonlinebsa.com]forcing the group to cancel upcoming Coach Online Outlet [www.coachoutletonlineusac.net] shows on its world tour.The band just completed the European Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]leg of the tour and had been Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletase.com] scheduled to perform 14 shows in Australia Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletase.com] and New Zealand in November and December. Coach Outlet Online [www.coachfactoryoutletcoti.com]An announcement on the band's Facebook page did not disclose Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]details about McVie's cancer, Coach Factory Store [www.coachoutletain.com]only saying that the 67-year-old is "now scheduled to be in treatment Coach Factory Online [www.coachoutletstoreian.com] for cancer during that period of time."'Rumours' still the perfect Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]album after 35 years"We are sorry Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]to not be able to play these Australian and New Zealand dates," Coach Outlet Store Online [www.coachoutletstoreona.com]the announcement said. "We hope our Australian Coach Bags Outlet [www.coachoutletonlineeao.com]and New Zealand fans as well as Fleetwood Mac fans everywhere will join us in wishing John and his family Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletase.com]all the best."Original members of the group Coach Outlet [www.coachoutletonlinebsa.com] -- including Lindsey Buckingham, Michael Kors Handbags Outlet [www.mmichaelkorsoutletpl.net]Mick Fleetwood, John McVie and Stevie Nicks -- returned to touring last April after Michael Kors Outlet Store Online [www.michaelkorsoutletstoreptf.com] a three-year break from the road.They toured the United States first, Michael Kors Bags Outlet [www.michaelkorsoutletpft.com]then traveled to Europe. Michael Kors Outlet Online [www.michaelkorsoutletacs.net]Their classic 1977 "Rumours" album was rereleased earlier Michael Kors Outlet Store [www.michaelkorsffactoryoutlett.com]this year with unreleased studio and live tracks.John McVie and Mick Chanel Handbags [www.chaneloutletmobia.net]Fleetwood started the group in 1967. Chanel Outlet Store [www.ukchanelpusesonlines.com] Fleetwood Mac's 35 Chanel Bags [www.chanelpursesukoutlets.net] years of 'Rumours'


Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzõik tulajdonai, minden más tartalom: © 2006 Antal János

Az Orbiter, Martin Schweiger (c) 2000-2005 által írott és karbantartott ingyenes szoftver! Minden jog a fejlesztõ tulajdona!

PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.59 másodperc