Üdvözöl a(z) Orbiter - Ûrrepülés Szimulátor!

     Modulok
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· AvantGo
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Rovatok
· Szavazások
· Személyes adatok
· Toplisták

     Látogatók
Jelenleg 1 vendég és 0 regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Keresés     Nyelv
Kezelőfelület nyelve:


 A TTM24 műszerei

Hogyan utazzunk a HoldraLegutóbb sikeresen megismerkedtünk a TTM24 történelmi hátterével és áttekintettük a rendszer fő elemeit.
Most tanulmányozzuk kicsit a műszerfalat, valamint az egyes eszközök jellemzőit.


A PTM, azaz az utasmodul nehéz, mint egy metró szerelvény, lassan és óvatosan mozog a légüres térben. Mivel fő hajtóművei nincsenek, csak segédhatóművei, ezért eleinte nehéz lesz megszokni, hogy csak azokkal lehet irányítani, de legalább így precízen irányíthatjuk a gépet.

A fő műszerfalon (mivel nincs is felső és alsó, csak fő) sok érdekességet találunk. Kicsit csaltam és az eredeti doksiból másoltam ide a képeket, ezért elnézést, de úgy gondoltam, így jobb, áttekinthetőbb.

A 1-es gombpáros a Holdon lesz érdekes, amikor a leszállóegységgel már a Hold talaján állunk, a rover pedig alánk gurult. A rover e felső gomb hatására felemelkedig, hogy az utasmodulhoz kapcsolódhasson. Ha ez megtörtént, akkor az utasmodult le lehet választani a leszálló egységről és már le is lehet engedni a rovert az alsó gombbal normál pozícióba. Így már lehet is vele autókázni a Holdon.

A 2-es kar, az a botkormány, amivel a segédhajtóművekket irányíthatjuk és így magát a hajót is! Ha egérrel "belekapaszkodunk" akkor a jobb és bal gomboknak is van jelentősége, de én mégis azt javaslom, hogy a hagyományos módon vezérelve az űrhajó elég kezes, erre az egeres matatásra nincs különösebb szükség...

A 3-as kar akkor funkcionál, amikor a hordozó rakéta hozzá van kapcsolva az utasmodulhoz. Ezzel lehet gázt adni. Fékező hajtóművek nincsenek, úgyhogy jól gondold meg, mikor mekkora gázt adsz, mert a lassításhoz menetiránynak háttal kell fordítani az egész hajót és az bizony nagyon lassan mozog. Ugyanis a hordozó rakétán nincs segédhajtómű, tehát az utasmodul kénytelen mozgatni. Mivel a két eszköz tömege összeadódik, ezért nagyon lassan reagál!

A 4-es kar szintén a Holdra szálláskor lesz fontos, az utasmodulhoz kapcsolt leszálló egység teleszkópos támasztó lábait engedi ki, illetve húzza vissza. Leszálláskor ki kell engedni, majd leszállás után, amikor a rover az utasmodul alá gördült, vissze kell húzi, ezáltal a leszállóegység leengedi az utasmodult a rover "ölébe" a rover pedig leengedi normál pozícióba és így már lehet vele közlekedni!

Az 5-ös rész ismerős lehet, ez a már megismert MFD, azzal a csinosítással, hogy a két oldalán mintegy érintőképernyő gombjaival lehet vezérelni az MFD-t. Jobb oldalon azért még helyet kapott három mechanikus gomb is, a ki/bekapcsoló, a különböző módok kapcsolására szolgáló Mode gomb, valamint az egyes képernyőkhöz tartozó Menu gomb.

A 6-os panel már sokkal érdekesebb, bár csak a megvalósítás változott. Itt kaptak helyet ugyanis az autopilot rendszert vezérlő gombok, a segédhajtómű lineáris illetve forgató módba kapcsolását irányító gomb, valamint a HUD állapot kapcsolói.

A 7-es egy érdekes kijelző. Erről még nem volt szó! Az utasmodul ugyanis három dokkoló porttal rendelkezik. Az elülső alkalmas az utasok ki- és beszállására, a felső és a hátsó viszont csak a többi modul csatlakoztatására. A felső a leszálló egységhez, a hátulsó pedig a hordozórakétához szükségeltetik. A kijelző pedig azt mutatja meg, hogy melyik az aktív dokkoló port. Ugyanis az MFD dokkoló képernyője egyszerre csak egy dokkoló nyílást képes kezelni. Ha a REL felirat világít, akkor egyik dokkoló sem működik.

A 8-as gombhármas megint izgalmas. Az utasmodul bal oldalán van egy légzsilip, melyen keresztül az utasok elhagyhatják az utasmodult, amikor az megérkezik a holdbázishoz. Ehhez tartozik egy kis hidacska, hogy az utasok ne botorkáljanak keresztül a légzsilip és a bázis ajtaja között mindenféle holdporon. Ezt a hidacskát működteti a BRIDGE gomb. A középső AIRLOCK gombbal lehet kinyitni a légzsilip ajtaját, a HATCH gomb pedig a hajó alján lévő két vészkijárai nyílást nyitja.

Ez minden, amit a műszerekről tudni érdemes és kell is. Biztosan észrevetted, hogy a hajó csak egy darab MFD-vel rendelkezik, ami néha nehézkessé teszi a navigációt. Főleg, ha már megszoktad a két MFD-s vezetést és tudod, hogy pályára álláskor jó, ha a légköri repülési adatok mellett az orbitális pálya alakulását is figyelemmel kisérheted. Szerencsére itt nincs légköri repülés, csak a Hold felszinére szálláskor lehetnek nehézségeid. De ha meg tudod szokni, akkor kellemes repülésben lesz részed!

Akövetkező cikkben már a Holdutazással foglalkozunk, megtanuljuk hogyan lehet 24 óra alatt megtenni a Föld-Hold utat, amire az Apollo űrhajóknak 3-4, néha 5 napra volt szüksége. Ehhez persze nem a hagyományos röppályát használjuk, de valami nagyon hasonlót. Az alapműveletek után ezt fogjuk elsajátítani, plusz még megtanuljuk, hogyan kell távirányítással vezetni valamit. Ez a valami a hordozó rakéta lesz.
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Hogyan utazzunk a Holdra
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Hogyan utazzunk a Holdra:

A DGIII rejtelmei


     Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Hogyan utazzunk a HoldraKezdetek

"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 10 hozzászólás | Keresés
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: A TTM24 műszerei (Értékelés: 1)
Szerző: rolandi350 Dátum: 2009. July 06. Monday, 23:35
(Profil | Üzenet küldése)
Én szeretném felvenni egy orbiteressel a kapcsolatot !
Ha valaki olvassa amit írok és ért ezekhez kérem írjon egy mailt ide: rolandi350@gmail.com
Majd ott adok MSN-t és mehet a tudás transzfer :DRe: A TTM24 műszerei (Értékelés: 1)
Szerző: mhhi Dátum: 2011. November 30. Wednesday, 09:44
(Profil | Üzenet küldése)
gownwhich maintain the skin coated . You do not need to celebrate your large occasion questioning regardless of whether the gown is appropriate for you personally you. You will discover a whole lot of factors why modern day wedding ceremony gown styles just will not reduce it for some brides to become. breitling 1884 [www.waswatches.net] [www.waswatches.net] Usually it is for spiritual factors. replicawatches [www.waswatches.net] [www.waswatches.net] 1 illustration is, gold case [www.waswatches.net] [www.waswatches.net] rolex fake watches [www.waswatches.net] [www.waswatches.net] Replica View Tag Heuer, and so on., assists you conserve the income and will take treatment of each and every consumer extremely nicely gold keeper rings [www.waswatches.net] [www.waswatches.net] . Get IWC Classic Selection Restricted Version Aquatimer Automated Mens IW323105 to spice up your existence, to become the most beneficial celebration within the workplace, and company convention. dkny uk [www.waswatches.net] [www.waswatches.net] We're positive which you are proud of one's Replica Watches Good View. com. Accessible in 18 karat gold or metal, karen millen jewellery [www.waswatches.net] [www.waswatches.net] Dial two alternatives tochristian (Értékelés: 1)
Szerző: mhhi Dátum: 2011. November 30. Wednesday, 09:49
(Profil | Üzenet küldése)
fake watches [www.waswatches.net"] really is certainly a curious marriage ceremony! Every thing has an viewpoint on what it desires you to perform. Enjoying cards are spread all over the place replica iwc [www.waswatches.net] , at random as well as some added flowers in the backyard that Alice stumbles on new rolex submariner [www.waswatches.net] . Somewhat woman dressed inside a mild blue gown, using a small white sash about her center and also a headband skips down the aisle watches sell [www.waswatches.net] , dropping flowers with every single skip. Just before she is totally down the aisle, accurist ladies watch [www.waswatches.net] the bridesmaids and groomsmen commence to stroll down the aisle as partners. The attire with the bridesmaids are exactly the same mild pastel colours since the invitation, watch brands [www.waswatches.net] apart from for 1 who should have already been the Maid of Honor, the males in tux with ties that match the bridesmaid they're strolling with. 1 with the groomsmen, the most beneficial guy, omega constellation automatic [www.waswatches.net] seems toJulian (Értékelés: 1)
Szerző: mhhi Dátum: 2011. November 30. Wednesday, 09:50
(Profil | Üzenet küldése)
MasterCard the Jaeger LeCoultre Cup. panerai 1950 [www.waswatches.net] A Jaeger LeCoultre Reverso view was offered to Juan Cruz Androgue with the Julius Baer Polo Group, soon after Androgue was chosen because the tournament's Finest Novice Participant. fake tag heuer watches [www.waswatches.net] Very first launched by Jaeger LeCoultre in 1931 in the ask for of polo gamers for any wris*****ch which could stand up to the rigors of their activity, cheap fake rolex [www.waswatches.net] replicawatches [www.waswatches.net"] monogram vernis [www.waswatches.net] the Reverso has absent on to turn out to be significant waistline which can be flattering to only about at any time figure out. A light-weight, shimmery silk flourish using the bust may also assist draw the interest upward even though complete duration leading extends to this ankles. milgauss [www.waswatches.net] This certain appealing quantity is good sufficient to put on all of the time and is also for rolex models [www.waswatches.net]Luke (Értékelés: 1)
Szerző: mhhi Dátum: 2011. November 30. Wednesday, 09:54
(Profil | Üzenet küldése)
summertime situation) fake watches for sale [www.waswatches.net"] . bvlgari replica [www.waswatches.net] watches day date [www.waswatches.net] Having a nod towards the colourful marriage ceremony developments of 2009 avenger skyland [www.waswatches.net] , a number of brides are preparing a marriage ceremony and reception that shows a choice for modern day elegance and deciding on attire fashioned from brocade or charmeuse which are adorned with beads swiss watchmakers [www.waswatches.net] , fake rolex for sale [www.waswatches.net] flowers, large bows, and embroidery. with the love of his life is a feeling overwhelming enough to make you cry. However, there is a good deal of shopping to do before you get to the climax of rolling those tears down your eyes. The shopping would majorly involve your dog's wedding attire shopping day date watch [www.waswatches.net] . If it is a male dog you sure need a dog tuxedo and if it is a female dog you need a dog bridal gown. In this day and age, of ever growing technologyadams (Értékelés: 1)
Szerző: mhhi Dátum: 2012. January 06. Friday, 13:31
(Profil | Üzenet küldése)
what goes attempt to ideal with all the gown. Haudio videoe you without doubt believed Ain what hairstyle will match your gown? For attire having a extremely superior neckline a hairstyle using the hair taken up operates make an effort to greatest. It retry to greatest fdesignerriend is really worth twisking for your hair stylisbuyt in what design of gown youwill make an effort to be sporting to purchottom it tag replica [www.wawatches.com] tag heuer copies [www.cen*****ches.com] . patek philippe-complicated-26050 [www.se*****ches.net] tag heuer professional 200 meters [www.se*****ches.net] That way you'll be able to grinding each talk about whToat hairstyle will function make an effort to very best and can even attempt it out initial. replica rolex where should i buy [www.donewatches.net] watchesSell.com [www.donewatches.net] Fintry to finest good friend in the event you acquire Thingsa designer promenade gown on-line be sure you purchase it in lots of timdresse. earth watch [www.se*****ches.net] Almost totally gowns will will need some slight modific place initiontry to very besttimberland boots (Értékelés: 1)
Szerző: timberland Dátum: 2012. July 24. Tuesday, 05:36
(Profil | Üzenet küldése)
The Famous timberland boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] People Players was founded on June 1, 1974 by Duncan Iacobelli Diane Dupuy of Hamilton. At inception, the company consisted of Dupuy and an assistant, eleven performers, and Dupuy's mother Mary Thornton; Thornton designed and built the costumes and props. The timberland mens boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] company's original piece was Aruba Liberace, in which a life-size character of Liberace plays the piano. It is still the company's signature performance. Liberace attended a showing of Aruba Liberace, and was so impressed he invited Famous mens timberland boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] People Players to perform with him in Las Vegas. The company debuted in Las Vegas in October 1975; over the subsequent ten years, the company performed with Liberace both in Las Vegas and internationally. A 1984 CBS television movie was made about Dupuy's early work and meeting Liberace called Special People. The CBC produced and aired Carnival of the cheap timberland boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] Animals as a result of the increasing popularity of Famous People Players. In 1982, Famous People Players was invited to perform in the People's Republic of China. In 1994, the company opened the Dine and Dream Theatre; Paul Newman funded the restaurant's discount timberland boots [www.timberlandshoeoutlet.co.uk] development from some of the proceeds of Newman's Own products and Phil Collins funded the theatre's sound system. http://www.timberlandshoeoutlets.co.uk/ [www.timberlandshoeoutlet.co.uk]Gus (Értékelés: 1)
Szerző: andre5w Dátum: 2012. November 02. Friday, 10:36
(Profil | Üzenet küldése)
ugg classic mini boots sale [www.benoulet.com] ugg classic mini boots sale fly for the Phillies . Prior to the game, the Phillies announced that second baseman Chase Utley left camp to determine a specialist for his injured knees and he"s most likely to begin the season on the disabled list. Freddy Galvis, the top candidate to replace Utley, hit a two-run triple to tie it at three. ASTROS 7, MARLINS 4 JUPITER, Fla. (AP) -Miami"s Anibal Sanchez gave up six runs and seven hits in just two 2-3 innings. uggs nordstrom [www.benoulet.com"] uggs nordstrom All of the hits against Sanchez had been singles. He threw 38 of 49 pitches for strikes as his ERA rose from 0. 00 to 11. 57. Brett Wallace hit a three-run homer, just inside the right-field foul pole, on Wade LeBlanc"s second pitch. Jose Reyes had hit initial three-hit game of spring instruction, raising his batting typical from. 182 to. 269. TWINS eight, white ugg boots [www.benoulet.com"] white ugg boots RED SOX 4 FORT MYERS, Fla. (AP) -FelixManuel (Értékelés: 1)
Szerző: andre5w Dátum: 2012. November 09. Friday, 02:35
(Profil | Üzenet küldése)
Michael Jordan of the prospective, the blokes while in the proper cir*****stances, he mentioned, jacob watches replica [www.watchescan.com] jacob watches replica to the picture of Michael Jordan footwear concord fake [www.watchescan.com] concord fake , as well as in certain the producers of every pair of Michael Jordan s new solo no cost sequence. tag heuer replica [www.watchescan.com] tag heuer replica Sporting activities gamers are usually anxious with regards to the part of on the web gaming. fake watches for sale [www.watchescan.com"] fake watches for sale a shoe is wonderful area to an athlete. It provides sizeable stability from the time they may be outside the house the true court docket replica u boat [www.watchescan.com] replica u boat . Aside with the people, there are several gentlemen and girls inside the vicinity inside the route from the planet are insane about sneakers. Obtained an excellent manufacturer is regarded, nevertheless, patek philippe replica watches [www.watchescan.com] patek philippe replica watches needed for each and every of them. You have to be acquired for that procedure on the whole overall look dunk sneakers sneaker gives comfortKristofer (Értékelés: 1)
Szerző: andre5w Dátum: 2012. December 22. Saturday, 03:32
(Profil | Üzenet küldése)
trustworthiness throughout the eyes in the buyer, provided that the firms and also their websites which are rated about the initially or 2nd website page inside the consequence of the lookup completed will likely be viewed as kinds possessing a commendable track record by probably buyers. also delivers visibility in the direction of the net website rolex swiss replica watches [www.lef*****ches.com] rolex swiss replica watches , and visibility signifies considerably much more people will or actually need to head over to the positioning. swiss replica panerai watches [www.lef*****ches.com"] swiss replica panerai watches And when it s an item or assistance primarily based primarily web page then it truly is the many a lot far more valuable because of the simple fact this means that you"ll find opportunities that substantially a lot more goods goes to generally be received. replica watches for women [www.lef*****ches.com"] replica watches for women Web sites that offer a thing have to truly truly feel the exact same consequence too. breitling replica [www.lef*****ches.com] breitling replica . Electronic Age Advertising Team,


Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzõik tulajdonai, minden más tartalom: © 2006 Antal János

Az Orbiter, Martin Schweiger (c) 2000-2005 által írott és karbantartott ingyenes szoftver! Minden jog a fejlesztõ tulajdona!

PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.65 másodperc