Üdvözöl a(z) Orbiter - Ûrrepülés Szimulátor!

     Modulok
· Főoldal
· Ajánlj minket!
· AvantGo
· GYIK
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Rovatok
· Szavazások
· Személyes adatok
· Toplisták

     Látogatók
Jelenleg 1 vendég és 0 regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Keresés     Nyelv
Kezelőfelület nyelve:


 Orbiter leírások: Ismerkedés a műszerfallal!

KezdetekNos, ne fecséreljük az időt, ugorjunk a pilótafülkébe és nézzünk szét, hogy utána végre felszállhassunk! Mielőtt azonban tövig taposnánk a gázt, kicsit nézegessük meg a műszereket!

Az alapjárgányunk a DeltaGlider lesz, legalábbis a betanulási időszakban. Ha elindítottad az Orbitert, a Scenario fülön találod a különböző alap szituációkat. A különböző események mappákba vannak rendezve. Válaszd ki a DeltaGlider mappát, abban pedig a DG and DG-S című forgatókönyvet. Két látszólag egyforma űrhajót fogsz látni, egyik sem létezik a valódi világunkban, de ezzel most ne törődj! A bal oldali gép egy egyszerű DeltaGlider, a jobb oldali ugyanaz, mint a bal, de ebben van egy ScramJet hajtómű is. (ha nagyon érdekel, nézd meg a linket angolul, de később még ejtünk szót erről is). Valamivel nagyobb teljesítményű gép.
Ha jól megnézed az eléd táruló képet, akkor éppen azt látod, amint mindkét űrhajó mindenféle nyílásai, antennái, hő szabályzó radiátorai kinyílnak. Ez most annyira nem érdekes, inkább csak azt mutatja, milyen szépen animált a masina. Most nyomd meg az F3-at, ekkor egy ablakban azt fogod látni, milyen objektumok vannak ebben a szituációs fájlban! Válaszd ki a GL-01S-t (ő lesz az erősebb gép), nyomd meg az OK gombot, majd zárd be az ablakot a jobb felső sarokban lévő X gombbal. Most nyomd meg az F1-et, ekkor "beültél" a pilótafülkébe. A látvány gondolom kissé érdekes, de most inkább nyomd meg az F8-at kétszer. A fenti ábrát fogod látni. Az F8-cal tudsz váltani a "Cookpit" látványai között, egyszerű panel, grafikus panel és virtuális cookpit.
Beszámoztam a különböző műszereket, kezelőszerveket, hogy tudd melyikről beszélek éppen. Vegyük sorra őket. (Műszerek 1)

1. HUD kapcsoló. A HUD az angol Head Up Display rövidítése, vagyis a szélvédőre kivetített kijelző nevét takarja. Három üzemmód közül választhatunk, felszíni (SRFC-surface), keringési (orbit), illetve az összekapcsolódáshoz szükséges (dock) üzemód. Ki is lehet kapcsolni, ha zavar, bár meglehetősen hasznos eszköz.

2. és 4. A fedélzeti számítógépek képernyői (MFD - Multi Function Display - multifunkciós kijelzők), melyeket különböző üzemmódba kapcsolhatjuk. Erről később részletesen beszélünk majd, egyenlőre nem foglalkozunk vele.

3. Ez a három zöld négyzet azt jelzi, hogy a három futómű kiengedett állapotban van. Ha villog, akkor éppen a kiengedett és a behúzott állapotok között vándorol, vagy ide, vagy oda. Ha nincs ott, akkor a futók be vannak húzva. A három négyzet alatt és fölött vízszintes vonalak a HUD jelei, szintvonalak, melyeket jól ismerhetsz bármilyen repcsis programból.

5. Az aerodinamikai felületek vezérlő gombjai, vagyis a szárnyakon lévő csűrőlapok vezérlését kapcsolhatjuk csak magasság vezérlésére (pitch), illetve teljes vezérlésre (on), amikor a gépet be is dönthetjük. Ezek a felületek csak a légköri repülésben játszanak szerepet.

6. A segédhajtóművek vezérlési állapotjait kapcsolgathatjuk, kikapcsolt (off), forgatás (rot), és lineáris(lin) állapotokban. Erről már beszéltünk korábban melyik mire jó...

7. Ezek a gombok az automatikus navigációs gombok, később ezekről is beszélünk részletesen, a legfontosabb a KILLROT gomb, mely az űrhajó bármilyen forgását szünteti meg! A többit majd odafönt az orbitális pályán megnézzük, mire jó.

8. A magassági kormány "trimmelésére" való, légköri repülésnél használjuk, repcsis programokból ismerős lehet.

9. A különböző fedélzeti nyílások kezelésére használatos gombok. RADIATOR a hőkiegyenlítő radiátor (űrlégkondi), RETRO DOORS a retro (fékező) hajtómű szárnybelépő éleire épített nyílásai. Kinyitása nélkül nem lehet fékezni. CABIN HATCH a kabin tetőre szerelt ajtó, végül az AIRLOCK LADDER pedig a gép orrán lévő zsilipkamra létrája. Van még két fontos airlock controll gomb, ezeket később mutatom meg!

10. Üzemanyag szintjelzők. A MAIN a fő- és a fékező hajtómű üzemanyaga, az RCS a segédhajtómű üzemanyag szintje, a SCRAM pedig a scramjet hajtómű üzemanyag szintjét mutatja. Ha elfogynak, nem irányíthatjuk többé a gépet. Legfeljebb vitorlázhatunk a légkörben.

11. Mechanikus műszerek a gép bólintási, illetve a dőlési szögét mutatja.

12. Elektronikus műszer a gép függöleges sebességét mutatja (bal), illetve a pontos siklási szöget és a siklással megtehető távolságot (jobb)

13. Műhorizont, repcsis programokban már láttad!

14. A scramjet hajtómű teljesítményét és fogyasztását jelzi. A scramjet hajtómű csak 3 és 8 Mach között működik, alatta nem elég gyors a gép a működtetéséhez, fölötte pedig túl gyors, a beömlő nyílások megsérülhetnek!

15. A fő és a segédhajtóművek fogyasztása és teljesítménye látható rajtuk.

16. A scramjet hajtómű vezérlésére szolgáló kar, mellette a hajtóművek egyéb beállításai

17. Az emelő hajtómű (hover) vezérlése és beállítása

18. A főhajtómű vezérlése. A kar alatti tartományba húzva a fékező hajtómű üzemel. Két hajtómű van, melyeket egyszerre érdemes vezérelni, különben a gép irányt változtat. Egyenlőre a többi beállító gombot se piszkáljuk, később beszélünk ezekről is.

Már csak két műszerfal maradt, amit picit tanulmányoznunk kell és repülhetünk is.

A további műszerfalakat a Ctrl+Fel nyíl segítségével érheted el, ekkor a képernyő tetején látod majd a műszerfalat, melyen pár kapcsolót találsz. (Műszerek 2 )

1. Ez az elülső zsilipkamra külső ajtaját nyitja, zárja.

2. A zsilipkamra belső ajtaját kezeli

3. A zsilipkamra levegő nyomását vezérli (PRESSURIZE - nyomás alá helyezés; EVACUATE - légnyomás megszüntetése)

4. ezek a műszerek a segédhajtóművek állapotait, illetve a forgási sebességeket jelzi, sokkal inkább érdekes, mint hasznos egyenlőre.

5. Ezek a műszerek pedig a scramjet hajtómű jelzi, szintén inkább érdekes, mint hasznos...

Végül már csak egy panel maradt, erről a panelről a Ctrl+Le nyíllal tudsz az előző panelre visszamenni, utána pedig szintén a Crtl+Le nyíllal lemenni az alsó műszerfalra. Ezt fogod látni : (Műszerek 3 )

Ezek a karok az aerodinamikai féklapok kezelésére valóak, többnyire a leszállás utolsó fázisában használatosak, amikor lassítani kell a talajfogáshoz. Teljesen úgy működnek, mint a repcsis programokban a fékszárnyak.

2. Ezzel a karral lehet a futóműveket behúzni, kiengedni.

3. Ezzel a karral pedig az orrkúpon elhelyezkedő zsilipkamra hővédő pajzsát lehet kinyitni, becsukni. Felszálláskor, illetve visszatéréskor, úgy általában a Földön ajánlott zárva tartani. Kivéve persze az egy helyben tartózkodás esetét. Általában kinn az űrben nyitva van, különösen összekapcsolódáskor, illetve EVA (EVA - Extra Vehicular Activity - azaz űrhajón kívüli aktivitás, vagyis űrséta!)esetén.

Nos, minden fontos dolgon túl vagyunk, szálljunk fel! Remélem még be van töltve az előző oldalon lévő szituációs fájl és látod a DeltaGlidert a Kennedy Space Center kifutóján! 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Kezdetek
· Több hír: admin


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Kezdetek:

Az első repülések I.


     Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 10


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Kapcsolódó rovatok

Kezdetek

"Bejelentkezés" | Belépés/Regisztráció | 10 hozzászólás | Keresés
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Re: Ismerkedés a műszerfallal! (Értékelés: 1)
Szerző: csoss Dátum: 2009. January 28. Wednesday, 21:01
(Profil | Üzenet küldése)
nem tudom mi van a progival, most kezdeném a repülést, de ahogy kiválasztom az F3-mal a típust, és kilépek az ablakból, a képernyő elkezd villogni, és hiába nyomom meg az F1-et, nem történik semmiRe: Ismerkedés a műszerfallal! (Értékelés: 1)
Szerző: rolandi350 Dátum: 2009. July 06. Monday, 23:33
(Profil | Üzenet küldése)
Én szeretném felvenni egy orbiteressel a kapcsolatot !
Ha valaki olvassa amit írok és ért ezekhez kérem írjon egy mailt ide: rolandi350@gmail.com
Majd ott adok MSN-t és mehet a tudás transzfer :DAmber (Értékelés: 1)
Szerző: mhhi Dátum: 2011. November 30. Wednesday, 09:59
(Profil | Üzenet küldése)
coordinating sash in the waistline. A charming sweep prepare finishes off the look fake rolex for sale [www.waswatches.net] . watches review [www.waswatches.net] Select white, comfortable white or ivory. Strapless Organza Gown with Beaded Ruffle Detail A wonderful selection for your fun bvlgari watches fake [www.waswatches.net] , flirty bride, this strapless organza gown with ruched bodice is slimming and sexy replica Tag Aquaracer [www.waswatches.net] belly bars jewellery [www.waswatches.net] . A quite beaded ruffle detail in the waistline and skirt hem lends just the appropriate amount of flair. The sweep teach is simply appropriate for adding that "wow" effect. White or ivory, it's up to you. Tea Size Satin Gown with 3D Floral Details Style This fashion buying expertise Watchcopiez. December 28th, 2009 Which is why it flourishing industry for replica watches replica watches for sale [www.waswatches.net"] , that is certainly not will, regardless of all of the legal penalties creation. seadweller [www.waswatches.net] "Jack (Értékelés: 1)
Szerző: mhhi Dátum: 2012. January 06. Friday, 13:34
(Profil | Üzenet küldése)
cheapest replica rolex watches [www.se*****ches.net] gemeni [www.wawatches.com] The high-priced nature with the infant coronary heart keep track of is producing numerous expectant mother and father to faux Burberry watches resort to renting 1 replica omega [www.se*****ches.net] . Renting a infant coronary heart keep track of is price powerful and it gives mother and father by having an further solution of acquiring it when they lastly choose to. Even so, the selection of renting the gadget is produced appealing by producers, as well as additional appealing may be the selection to acquire the unit bvlgari fake [www.cen*****ches.com] , because it provides the mother and father the incentive to attempt the item. Whichever way you appear at it, replica cartier declaration watches [www.bowatches.net] rolex us [www.donewatches.net] a infant coronary heart keep track of is a superb factor to get, due to the fact practically all households possess a infant within their long term programs. next watches [www.donewatches.net"] AsFoley (Értékelés: 1)
Szerző: andre5w Dátum: 2012. November 02. Friday, 10:04
(Profil | Üzenet küldése)
ll have difficulty following via on that request ugg crochet boots infant array [www.benoulet.com] ugg crochet boots infant array . kids pink ugg boots [www.benoulet.com] kids pink ugg boots The very best scenario would be to possess a realistic method towards the season, appreciate the development from the children and enjoyable baseball stories that each and every group, win or shed, experiences all through a season. Tale of Two Teams The and have already been hit with injuries this season but whenever you appear at their Division standings, New York"s in initial location and Boston final location. ugg classic cardy [www.benoulet.com] ugg classic cardy ugg cardy knit boots [www.benoulet.com] ugg cardy knit boots ugg boots cheap [www.benoulet.com"] ugg boots cheap "WHY? white ugg boots [www.benoulet.com"] white ugg boots " In the event you watched this weekend"s series from Fenway Park the answer was correct in front of you, "age" trumped "youth. " In the event you watched any from the games this weekend you understood why the team"s are exactly where they are at ugg suburb crochet boot review [www.benoulet.com] ugg suburb crochet boot review . Because opening day Boston"s had 30 players on and off the DL whilst the Yankees have had 21. Some playersAlphonse (Értékelés: 1)
Szerző: andre5w Dátum: 2012. November 09. Friday, 02:36
(Profil | Üzenet küldése)
produced both in cotton montblanc replica [www.watchescan.com] montblanc replica , A pair of denims, polyster or maybe a mixture of equally the cotton in conjunction with the polyster breitling replica watches [www.watchescan.com] breitling replica watches . fake watches [www.watchescan.com"] fake watches The placement of your respective entrance top rated or again pocket collectively aided by the expected waistline band assortment tends to make you opt for a pant which aptly matches whilst utilizing the shirt. The belt of the pant just can make the pant maintain on restricted a certain grip in direction of physique of your buyer. eberhard replica watches [www.watchescan.com] eberhard replica watches But, presently the clutches or even buckles or types or sorts of symbols about the belt illustrates the consumer s fad for just about any vogue. There is not any question during the risk that males of all ages might be style conscious and any one can choose between the most cost effective t-tops inside the branded clothes from your distinct popularMelvin (Értékelés: 1)
Szerző: andre5w Dátum: 2012. December 22. Saturday, 03:56
(Profil | Üzenet küldése)
solutions from China. It s time for The united states to have again to its roots!. four. It tends to make very good enterprise feeling panerai replica swiss [www.lef*****ches.com"] panerai replica swiss . Pretty much absolutely everyone on my checklist will likely be finding beaded jewellery this 12 months cheap fake rolex watch [www.lef*****ches.com] cheap fake rolex watch , which includes the fellows! I check out it like a reward for them and no cost ad of my perform for me!. five. It beats buying. I Loathe to buy, even prior to I labored retail jacob co replica [www.lef*****ches.com] jacob co replica , I HATED it. This manner , I reach be imaginative in spurts and everybody enjoys the uniqueness in their presents. fake watches for sale [www.lef*****ches.com"] fake watches for sale six. It s an exciting approach to learn--and show-off--new competencies:. Knotted pearl necklaces throughout because I eventually mastered knotting. I"ll be generating about 20-25 pairs of coin pearl dangle earrings. My wire wrapping expertise are becoming superior currently and that i m only midway by blancpain replica watches [www.lef*****ches.com] blancpain replica watches . sevenRe: DayZ Origins Sever level guide with picks :D (Értékelés: 1)
Szerző: qinger Dátum: 2013. October 30. Wednesday, 07:03
(Profil | Üzenet küldése)
Fleetwood Mac Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net] co-founder John McVie has been Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]diagnosed with cancer, Coach Outlet [www.coachoutletonlinebsa.com]forcing the group to cancel upcoming Coach Online Outlet [www.coachoutletonlineusac.net] shows on its world tour.The band just completed the European Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]leg of the tour and had been Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletase.com] scheduled to perform 14 shows in Australia Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletase.com] and New Zealand in November and December. Coach Outlet Online [www.coachfactoryoutletcoti.com]An announcement on the band's Facebook page did not disclose Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]details about McVie's cancer, Coach Factory Store [www.coachoutletain.com]only saying that the 67-year-old is "now scheduled to be in treatment Coach Factory Online [www.coachoutletstoreian.com] for cancer during that period of time."'Rumours' still the perfect Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]album after 35 years"We are sorry Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]to not be able to play these Australian and New Zealand dates," Coach Outlet Store Online [www.coachoutletstoreona.com]the announcement said. "We hope our Australian Coach Bags Outlet [www.coachoutletonlineeao.com]and New Zealand fans as well as Fleetwood Mac fans everywhere will join us in wishing John and his family Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletase.com]all the best."Original members of the group Coach Outlet [www.coachoutletonlinebsa.com] -- including Lindsey Buckingham, Michael Kors Handbags Outlet [www.mmichaelkorsoutletpl.net]Mick Fleetwood, John McVie and Stevie Nicks -- returned to touring last April after Michael Kors Outlet Store Online [www.michaelkorsoutletstoreptf.com] a three-year break from the road.They toured the United States first, Michael Kors Bags Outlet [www.michaelkorsoutletpft.com]then traveled to Europe. Michael Kors Outlet Online [www.michaelkorsoutletacs.net]Their classic 1977 "Rumours" album was rereleased earlier Michael Kors Outlet Store [www.michaelkorsffactoryoutlett.com]this year with unreleased studio and live tracks.John McVie and Mick Chanel Handbags [www.chaneloutletmobia.net]Fleetwood started the group in 1967. Chanel Outlet Store [www.ukchanelpusesonlines.com] Fleetwood Mac's 35 Chanel Bags [www.chanelpursesukoutlets.net] years of 'Rumours'Re: DayZ Origins Sever level guide with picks :D (Értékelés: 1)
Szerző: qinger Dátum: 2013. October 30. Wednesday, 07:21
(Profil | Üzenet küldése)
Fleetwood Mac Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net] co-founder John McVie has been Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]diagnosed with cancer, Coach Outlet [www.coachoutletonlinebsa.com]forcing the group to cancel upcoming Coach Online Outlet [www.coachoutletonlineusac.net] shows on its world tour.The band just completed the European Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]leg of the tour and had been Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletase.com] scheduled to perform 14 shows in Australia Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletase.com] and New Zealand in November and December. Coach Outlet Online [www.coachfactoryoutletcoti.com]An announcement on the band's Facebook page did not disclose Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]details about McVie's cancer, Coach Factory Store [www.coachoutletain.com]only saying that the 67-year-old is "now scheduled to be in treatment Coach Factory Online [www.coachoutletstoreian.com] for cancer during that period of time."'Rumours' still the perfect Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]album after 35 years"We are sorry Coach Factory Outlet [www.coachoutletstoresset.net]to not be able to play these Australian and New Zealand dates," Coach Outlet Store Online [www.coachoutletstoreona.com]the announcement said. "We hope our Australian Coach Bags Outlet [www.coachoutletonlineeao.com]and New Zealand fans as well as Fleetwood Mac fans everywhere will join us in wishing John and his family Coach Outlet Store [www.coachfactoryoutletase.com]all the best."Original members of the group Coach Outlet [www.coachoutletonlinebsa.com] -- including Lindsey Buckingham, Michael Kors Handbags Outlet [www.mmichaelkorsoutletpl.net]Mick Fleetwood, John McVie and Stevie Nicks -- returned to touring last April after Michael Kors Outlet Store Online [www.michaelkorsoutletstoreptf.com] a three-year break from the road.They toured the United States first, Michael Kors Bags Outlet [www.michaelkorsoutletpft.com]then traveled to Europe. Michael Kors Outlet Online [www.michaelkorsoutletacs.net]Their classic 1977 "Rumours" album was rereleased earlier Michael Kors Outlet Store [www.michaelkorsffactoryoutlett.com]this year with unreleased studio and live tracks.John McVie and Mick Chanel Handbags [www.chaneloutletmobia.net]Fleetwood started the group in 1967. Chanel Outlet Store [www.ukchanelpusesonlines.com] Fleetwood Mac's 35 Chanel Bags [www.chanelpursesukoutlets.net] years of 'Rumours'


Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzõik tulajdonai, minden más tartalom: © 2006 Antal János

Az Orbiter, Martin Schweiger (c) 2000-2005 által írott és karbantartott ingyenes szoftver! Minden jog a fejlesztõ tulajdona!

PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke terméktámogatás nélküli szabad szoftver, amelyre a GPL licensz érvényes.
Oldalkészítés: 0.35 másodperc