OrgONA APARTMAN


 

 

ZEMPLÉN

 

Földrajzi adottságai tekintetében Borsod - Abaúj - Zemplén megye az ország egyik legváltozatosabb, legszinesebb megyéje. Itt találkozik az Alföld az Északi - Középhegységgel.

 

 

A zempléni – hegység vagy Tokaji – hegység az Északi – középhegységhez tartozik. A Bodrog és a Hernád folyó között helyezkedik el. Vulkanikus eredetű, kőzetanyaga riolit és andezit, ill. tufa. Leglátványosabban fennmaradt vulkáni tevékenység tanújelét mutató hegye a Tokaji-hegy.
A Zempléni – hegység meredek csúcsaira várakat építettek, sajnos sok közöttük ma már csak romos állapotban látható.

 

 

Boldogkőváralja:

A Hernád folyó völgyének keleti oldalán, egy távolról is jól látható sziklaszirtet ékesítenek Boldogkő várának restaurált falai. Azon kőváraink közé tartozik, melyet a tatárjárás után emeltek a környező vidék Tomaj nemzetségbeli földesurai.

 

 


Regéci vár:

A regéc nevet először 1298-ban említik először, megemlékezve arról hogy a Baksa nembeli Simon fia György Regéc alatt ütközött meg 1285-ben az országra tört tatárok egyik seregével. Az első biztos adat a vár létére 1307-ből származik, ekkor Aba nembéli Amádé nádor Regécen állított ki egy oklevelet. A várat nagy valószínűséggel az Aba nemzetség tagjai emelték a 13 – 14.század fordulója környékén.

 

 

Fűzéri vár: