Főoldal Főmenű

Vidám játékok, versenyek, kézműves foglalkozások, uszodalátogatás,  biciklitúrák,  egyéb  sportolási  lehetőségek, angol- és német nyelvgyakorlás, bábjelenetek, éneklés, bibliai történet, beszélgetés  és meglepetések

    Igével élünk Segédanyagok Könyvesboltok Receptek Szépirodalom Fórum
 

Receptek

Az alábbiakban Pálinkás Ibolya összegyűjtött receptjeit, gondolatait olvashatjátok az egészséges életmód jegyében.
(Még rendezés alatt...)

 Cipócskák teljes kiőrlésü gabonákból  (kenyértészta)

 Törődjünk egészségünkkel!

Cipócskák teljes kiőrlésü gabonákból  (kenyértészta)

(Waldorf Óvoda – Meseház cipója)

Hozzávalók:  (25-30 főre)

-          1 kg tönkölybúzaliszt

-          1 kg teljes kiőrlésű rozsliszt

-          1 kg-nyi (inkább kevesebb) fehér liszt

-          maréknyi kukoricadara

-          1 egész Liga margarin

-          étolaj

-          kovász vagy 5 dkg élesztő

-          2 dl rizstej (lehet tehéntej is)

-          kb. 1.5  l víz

-          pici méz

-          3 púpos evőkanál só

-          2 teáskanál őrölt kömény

-          vegamix ízlés szerint

 Az elkészítés menete:   A hozzávalókból fateknőben  vagy nagy edényben kenyértésztát készítünk. (A fehér liszt egy részét félretesszük, majd ezzel  szórjuk a cipócskákat.)

A tésztából cipókat (óriás zsömléket) formálunk, amelyeket tepsiben helyezünk el.  A mennyiség kisütéséhez három nagy tepsire van szükség.

Előmelegített sütőben sütjük 220 fokon kb. 45 percig. Közben megnézzük.

 Megjegyzés: Ízesíthetjük egy fej hagymával és/vagy fokhagymával

                     A cipócskák formázásába  vonjuk be a gyermekeket is!

 Jó étvágyat! Jó egészséget!

  

Görheny (lepcsánka, tócsni - a szegények étele)

 

Alaprecept

Hozzávalók:  10 nagy szem krumpli
                        4 evőkanál zsíradék
                        kb. 0.5 l-es bögre liszt
                        só ízlés szerint, víz, zsiradék a tepsibe (kb. 4 kanál)

A krumplit meghámozzuk és apróra reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a zsiradékot, a sót, s annyi vizet, hogy megfelelő sűrűségű  (éppen csak kavarható) legyen.  Az átlagos méretű tepsit zsírozzuk, beleöntjük a masszát, a tetejét elegyengetjük.  Sütőben megsütjük. Akkor jó, ha a villát beleszúrva nem ragad, illetve a szélein ropogósra sült. Melegen savanyúsággal, salátával fogyasztjuk.  Hidegen is fogyasztható, de frissen az igazi.

Az alaprecept módosításai:

1. A masszába zsír vagy olaj helyett apróra vágott tepertőt vagy a tepertő alját tesszük.
2. Dúsíthatjuk egy-két  beleütött tojással és/vagy fokhagymával.
3. Szokták tepsi helyett lábasban, olajban, szakaszosan,  kisebb lángos-szerűen (mindkét oldalát)  sütni.
4.  Használhatunk fele-fele arányban csicsókát és krumplit.
5. Készíthetjük liszt nélkül. Ebben az esetben  tojás, vegeta vagy  delikát,  két-három evőkanál  liszt, búzadara, tejfel vagy joghurt kerül bele – ízlés szerint. A krumpli és csicsóka mennyiségét természetesen változtathatjuk. Kerülhet túlsúlyba a tojás is.  Színezőnek sóska- vagy parajpürét tehetünk bele -  mennyisége ízlés szerint. Ne tepsiben, hanem jénai tálban süssük.  Ügyeljünk, hogy ne legyen túl  magasan a tálban, mert nem sül át.  Kockákra vágva különleges „sütemény”. Kísérletezzen, hogyan ízlik Önnek és a családnak! Jó étvágyat! 

 

 Görheny (lepcsánka, tócsni, a szegények étele)

 Alaprecept

Hozzávalók:  10 nagy szem krumpli
                         4 evőkanál zsíradék
                        kb. 0.5 l-es bögre liszt
                        só ízlés szerint, víz, zsiradék a tepsibe (kb. 4 kanál)

A krumplit meghámozzuk és apróra reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, a zsiradékot, a sót, s annyi vizet, hogy megfelelő sűrűségű  (éppen csak kavarható) legyen.  Az átlagos méretű tepsit zsírozzuk, beleöntjük a masszát, a tetejét elegyengetjük.  Sütőben megsütjük. Akkor jó, ha a villát beleszúrva nem ragad, illetve a szélein ropogósra sült. Melegen savanyúsággal, salátával fogyasztjuk.  Hidegen is fogyasztható, de frissen az igazi.

 

Az alaprecept módosításai:

1. A masszába zsír vagy olaj helyett apróra vágott tepertőt vagy a tepertő alját tesszük.
2. Dúsíthatjuk egy-két  beleütött tojással és/vagy fokhagymával.
3. Szokták tepsi helyett lábasban, olajban, szakaszosan,  kisebb lángos-szerűen (mindkét oldalát)  sütni.
4.  Használhatunk fele-fele arányban csicsókát és krumplit.
5. Készíthetjük liszt nélkül. Ebben az esetben  tojás, vegeta vagy  delikát,  két-három evőkanál  liszt, búzadara, tejfel vagy joghurt kerül bele – ízlés szerint. A krumpli és csicsóka mennyiségét természetesen változtathatjuk. Kerülhet túlsúlyba a tojás is.  Színezőnek sóska- vagy parajpürét tehetünk bele -  mennyisége ízlés szerint. Ne tepsiben, hanem jénai tálban süssük.  Ügyeljünk, hogy ne legyen túl  magasan a tálban, mert nem sül át.  Kockákra vágva különleges „sütemény”.

Kísérletezzen, hogyan ízlik Önnek és a családnak! Jó étvágyat!  Jó egészséget!  

Nyári ízek  télire

 Leveszöldség üvegben

 Egy kg sárgarépát, 50 dkg petrezselyemgyökeret, 25 dkg zellert, ugyanennyi  pasztinákot,  kelkáposztát, karalábét, 50 dkg paradicsomot, 50 dkg édeskáposztát, 50 dkg karfiolt, 25 dkg hagymát, 25 dkg zöldpaprikát, egy félmaréknyi finomra vágott  zellerzöldet és ugyanennyi  vágott  petrezselymet húsdarálón – nyersen -  megdarálunk. (A zöldségféléket tisztítva  mérjük  le.)  A zöldségpépet  elkeverjük 1 kg sóval. Üvegekbe rakjuk,  szorosan  lenyomkodjuk, lekötjük és  száraz helyen  tartjuk.  Használatkor  az ételt óvatosan  sózzuk

 

Lecsó

 Két evőkanál zsiradékban  sárgára  pirítunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát. Fél kg hibátlan paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, és miután héját  lehúztuk, ujjnyi szeletekre vágva a hagymához tesszük. Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor  kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra  vágott, kimagozott egy kg zöldpaprikát. Ízlés  szerint  sózzuk és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha. Forrón töltsük előmelegített üvegekbe. Tetejére tegyünk egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy evőkanál olvasztott zsírt. Kössük le szorosan és rakjuk száraz gőzbe.

 Uborka saláta

 A meghámozott,  meggyalult  uborkát gyengén  sózva üvegekbe rakjuk, majd felforralt  és  kihűtött, hígított borecettel leöntjük úgy, hogy  teljesen  ellepje. (Az üveget  ne tömjük meg  szorosan  uborkával, hogy  az  ecet  jól  átjárhassa.)  Az üveget  lekötjük, és 10-15 percig  gőzöljük. 

 Paprikalekvár

 Egyenlő  mennyiségű húsos zöldpaprikát  és  piros  pararadicsompaprikát  megmosunk,  kicsumázunk,  felszeletelünk  és  fedő  alatt, nagyon kis  lángon,  hogy  le  ne  égjen,  puhára párolunk. Ezután  szitán  áttörjük és még  20-25 percig főzzük, hogy  besűrűsödjön. Belekeverünk kilogrammonként 5 dkg sót, és  kis  üvegekbe töltve  lekötjük

 Tök  ecetben

  A gyalult tököt gyengén  besózzuk, ha  kezd levet  ereszteni, kinyomjuk  és vízzel leöblítve  lecsurgatjuk. Közben  gyengén  ecetes  vizet  forralunk és  hagyjuk  kihűlni. A csurgatott  tököt  tiszta  konyharuhára  tesszük, egy  másik  ruhával  jól  leszárítjuk, azután üvegekbe  rajuk úgy, hogy  az  üveg  csak  háromnegyed részéig  teljen meg. Az üvegeket  nyakig  felöntjük a  kihűlt  ecetes  vízzel, erősen  lekötjük és  kb. 10 percig  gőzöljük. 

 (Forrás: Pelle Józsefné: Nyári  ízek  télire  - GÁL ÉS  TÁRSAI GMK – 1994.)

 

Paradicsom saláta

 Hozzávalók: 

-          kisebb  méretű paradicsomok  karikára  vagy  fél  karikára  szeletelve

-          hagyma  apróra  vágva -  mennyisége  ízlés  szerint

-          tejfel  (kékdobozos)  és/vagy  joghurt,  kefír   jól elkeverve -  sóval  ízesítve

Az  elkészítés  menete:   A megfelelő  méretű  jénai  tálba (vagy  hasonló  edénybe)    elhelyezünk  egy  sor  paradicsomot, megszórjuk  egy sor  hagymával,  majd  meglocsoljuk  a tejtermékkel.  Ezt  a  műveletet addig  végezzük,  míg  el  nem fogynak  a zöldségek. A  tetejére  tejtermék  kerül.  Egy-két  órára  a  hűtőbe  helyezzük,  hogy  az  ízek  jól  összeérjenek.  Önállóan,  kenyérrel  vagy  megfelelő  étel  mellé  salátaként  fogyasztjuk. 

  

Téli vitaminsaláta

 

Hozzávalók:

-          nyers zöldségek ízlésünk és a lehetőségeink  szerint: hagyma, fokhagyma,  sárgarépa, zeller, karalábé,  káposzta, cékla, sütőtök, hagyma, saláta, uborka, petrezselyem, csicsóka, gomba,   stb.

(Egy alkalommal csak három-négyféle nyers zöldséget használjunk, mert a gyomor nem tud mit kezdeni a sokféle nyers étellel!)

-          joghurt, kefír vagy tejfel

-          KOTÁNYI salátaöntet

 

Az elkészítés menete:  A megtisztított zöldségeket a nagylyukú reszelőn megreszeljük és összekeverjük. A kemény  zöldségekből készíthetünk több napi adagot,  s a hűtőben tárolhatjuk.  A KOTÁNYI salátaöntetet  elkeverjük a megfelelő mennyiségű tejtermékkel s annyi zöldségre öntjük rá, amennyit  egyszerre  elfogyasztunk.  Fogyaszthatjuk önmagában, kenyérrel vagy húsok mellé köretként.

 

Megjegyzés:  KOTÁNYI salátaöntet  helyett  használhatunk  sót, vegetát, fokhagymát, egyéb fűszereket ízlés szerint.  

Ha tejtermék nélkül készítjük, akkor  valódi citrom levével, édesítő szerrel  és olajjal ízesítsük.

Nyáron nyári zöldségeket használunk.

 

Törődjünk  egészségünkkel!   -   Egy  kipróbált ötlet  gyermekeknek  is!

 Oliva olajon  pirított  kenyérkocka

 A  szikkadt,  többnapos  kenyeret  úgy is  hasznosíthatjuk,  hogy a gyermekek  számára  is  ízletes, tápláló,   különleges  csemegét  készíthetünk.   (A friss  kenyér  erre a  célra  nem  alkalmas,  mert  nagyon morzsás  lesz  és  beleragad  a  lábosba. A  túl  száraz  kenyér  pedig  nem  szeletelhető  már.)   A  kenyeret   - héjával  együtt -  felszeleteljük,  majd  nagyjából  azonos  méretű kockákra vagy  tégla  alakú  darabkákra   vágjuk,  mint  a  pirított  zsemlekocka  esetén. 

 A  lábos  alját  megkenjük  olivaolajjal,  s  az  olajba  beleállítjuk  a  kenyér kockákat,  egymás mellé,  jó  szorosan  a  helykihasználás  és  a  pirítás miatt.   Nagyon  lassú lángon  megpirítjuk  a kenyérkockák  olajjal érintkező  oldalát.  A  kenyér  magába  szívja  az  olajat  és néhány  perc  alatt  megpirul.  Nézzünk meg  egy-két  kockát,  s ha  eléggé  pirult  az  alja, megkavarjuk  a  kenyereket,  s  a  többi   oldalt  már  csak  szárítjuk  lassú  tűznél,  a  kívánt  ropogósság  eléréséig.   

 Különösen  melegen  tálalva  önállóan, illetve  valamilyen  zöldséggel  (retek,  hagyma,  uborka)  vagy  gyümölccsel  (alma,  narancs)  is  kitűnő   csemege.  A  gyermekek  hidegen  is  nagyon  kedvelik. Kiváló  lehetőség  arra  is,  hogy  a  gyermekek  -  a  káros  cukros-zsíros  csemegék  -  helyett új ízeket,  tápláló  ételeket  ismerjenek  meg.  Nem  utolsó  szempont  -  a  mai  árak  mellett,    hogy  ily módon  is  felhasználhatjuk  a  szikkadt  kenyeret.   

Megjegyzés:  Az  olivaolaj  drága,  de  egyszer-egyszer  engedje  meg  magának  és  családjának,  mert  a  szív-  és  érrendszeri  problémák  megelőzésében  nagyon  hatékony! Inkább  olyan  termékeken  takarékoskodjon,  amelyek  károsítják  az  egészséget!    (Gödöllőn,  az  Átrium  üzletház  Szada  felőli  földszintjén lévő  görög  üzletben kiváló  minőségű,  valódi  görög  olivaolajat  és  egyéb  görög  termékeket  vásárolhat.)  Ha  még  javítani  akar  a  helyzeten,  fehér  lisztből  készült  kenyér  helyett   vásároljon  teljes  kiőrlésű  lisztekből  készült  pékárut! Természetesen   napraforgóből készült  olajban  is  piríthatja  a  kenyeret.  

 

 Sütőtökös  tojáskrém  vagy  lepény

 

Hozzávalók:  2-3 db tojás
                       20-30  dkg  vagy több sütőtök  (felhasználhatunk  nem  egészen  érett  tököt  is)
                       snidling  vagy  bármilyen  hagyma  apróra  vágva  - mennyisége  ízlés  szerint
                       kb. 2 dl tej  vagy  1 dl  tejfel vagy kefir, joghurt  -  választás  és  mennyiség 

                                    ízlés  szerint  

                       2 evőkanál  liszt
                       3 evőkanál  búzadara 
                       fűszerek  ízlés szerint:  só,  bors,  vegeta
                       olaj  a  sütéshez

Az  elkészítés  menete:

A sütőtököt  meghámozzuk,  kimagozzuk,  kockára  vágjuk  és  kevés  vízben  megfőzzük,  mint  a  sóba krumplit.  (Nagyon  gyorsan   megfő!)  Leszűrjük,  tésztaszűrőben  le  is  csorgathatjuk,  majd   villával   pépesre törjük. (Másik főzési mód:  Teljesen egészséges héjú tököt alaposan megmosunk és -   a lábasunk aljának   megfelelő  méretű  -  minél nagyobb darabokra vágjuk. A lábas aljára helyezzük  lehetőleg egysorosan.  Annyi vizet teszünk alája, hogy elfője. Fedő alatt kb. 30 perc alatt megfő.  Kicsit hagyjuk kihűlni, de még melegen evőkanállal kikanalazzuk a tökpürét a héjából.)

-  A  tojásokat   felverjük,  mint  a  rántottának.  Óvatosan,  apránként  hozzáadjuk  a  lisztet,  a  búzadarát  és  a  fűszereket.  (Búzadara helyett próbáljon ki búzakorpát, búzacsirát vagy zabkorpát.)  Csomómentesre  keverjük.  Következik  a  tej  vagy  tejtermék,  s  végül  a  nyers  hagyma  és  a  közben  kissé  kihűlt  sütőtök.   Jól  összekavarjuk.  Ha sűrűnek tűnik, hígítsuk a tök levével vagy vízzel.   

-   Serpenyőben  olajat  melegítünk, az  egész  masszát  beleöntjük  és   közepes  tűznél,   gyakori  kavargatás  mellett   jól  átsütjük.   Kenyérre  kenhető  krémet  kapunk,  amit  melegen  és  hidegen  egyaránt  fogyaszthatunk. 

-    Ha  lepényt  akarunk sütni,  akkor  az  egész  masszát kiolajozott szögletes jénai tálba  helyezzük, s  a  sütőben  közepes  lángnál megsütjük.    3 cm-nél magasabb   ne  legyen a  massza,  mert  nem  sül át.

 

Javaslat:  A  nyers  sütőtököt  felkockázva  vagy a  főtt pürét   mélyhűtőben  tárolhatjuk,  s  ily  módon  egész  évben  készíthetünk  sütőtökös  tojáskrémet.    

 

Savanyú káposzta  saláta gombával

 

Hozzávalók:

-          40 dkg savanyú káposzta, kisebbekre aprítva a hosszú szálak miatt

-          10 dkg gomba – cikkekre vágva – enyhén sós ecetes vízben megpárolva, kihűtve

-          2 szál sárgarépa nyersen, reszelve vagy gyufaszál vékonyra vágva

-          1 szál zeller

-          4 evőkanál olivaolaj  (használhat  más olajat is)

-          10 dkg konzervkukorica – elhagyható

A fentieket összekeverjük.  Tápláló  (teljes kiőrlésű lisztből készült) kenyérrel önálló fogás.

 A savanyú káposzta nyersen sok C- és B12 vitamint, káliumot, foszfort tartalmaz. Növeli a szervezet ellenálló képességét, méregtelenít.

 Jó étvágyat! Jó egészséget!

 Popeye kedvence  -  A  barátparéj   

A  penót (Spinacia oleracea) a  legkorábbi  friss  zöldség,  s  az  egyik  legrégebben  termesztett  zöldségnövényünk.  Könnyen  emészthető,  nagy tápértékű. Különösen  sok  C-vitamint  és  jódot  tartalmaz,  de  jelentős  a vas-  és  fehérjetartalma  is.   Jó  fólsavforrás,  ezért  várandós  anyáknak  is  ajánlott.  Nagy  mennyiségben  tartalmaz szemvédő luteint  is.  Magnéziumtartalma segít  megelőzni  az  idegfájdalmakat  és  az  izomgörcsöket. Spenótfogyasztással  frissen  tartható  az  időskori  emlékezet.  Egyes  kutatások  szerint  a paraj a  rákbetegségek  ellen  leghatékonyabban  védő  zöldségfélék  közé  tartozik. Bioaktív  összetevői  erősítik  az  immunrendszert,  ezáltal   védenek a  daganatok  kialakulásával  szemben.  Alacsony  energiatartalma  miatt  fogyókúrázók is  szívesen  veszik  étlapjukra.  Feldolgozva  jól  bírja  a fagyasztást.  Gyógyító  erejét  tekintve  az  egyik  legértékesebb zöldségfélénk.

 

Nálunk  többnyire  csak  főzelékként  ismert,  de  fogyasztható  még  nyersen  salátaként  (fejes  saláta  helyett),  megfőzve  különféle  fogásokban,  palacsintában,  leveles  tésztákban. Bármit  készítünk  belőle,  elmaradhatatlan  ízesítője  a  fokhagyma.  A  spenóttal  készült  ételeket  csak  egyszer  szabad  melegíteni!  

                                               (Forrás:  képmás  családmagazin, 2008. áprilisi   szám) 

 

Spenót (nyárvégi-őszi)

 

Magról szaporodik, de elég egyszer meghonosítani, mert a magja elhullik és a következő évben ugyanott  kikel. A magot nehéz összeszedni, ezért szokás, hogy májusban a kikelt növényeket palántázzák. A palántákat  egy darabig – amíg megerősödik -,  locsolni kell, de a nyár folyamán nem igényel  öntözést.  Tartsuk gazmentesen, hogy fejlődni tudjon.

 

Szereti a félárnyékot, jól érzi magát a fák pereme alatt. Kb. 60x60 cm-re ültessük, mert őszre nagyon megbokrosodik és fut, burjánzik.   Nyár végétől folyamatosan szedjük a kifejlett leveleit. Minél többször szedjük, annál több új hajtást és levelet hoz.

 

Ősszel a letermett szárakat beássuk a földbe – a lepotyogott magokkal együtt. Ha elmarad az őszi ásás, kora tavasszal pótolhatjuk, de biztosabb az őszi.

 

Spenótgombóc

 

Hozzávalók:

1 kg  burgonya
25-30 dkg  mirelit  spenót
10 dkg  reszelt  sajt
30 dkg finomliszt
5 dkg vaj
só, őrölt  fehérbors, reszelt  szerecsendió
3 tojás  sárgája
1 dl  tejföl

 

A  krumplit  megfőzzük,  áttörjük.  A felengedett spenótot  lecsepegtetjük,  borssal,  szerecsendióval  ízesítjük és a vajban  addig  kevergetjük  kis  lángon,  amíg a  levét  el  nem  főtte. Összedolgozzuk a  krumplival, a liszttel,  a  fele  sajttal  és a  tojássárgájával. Nedves  kézzel  gombócokat  formálunk,  és  lobogó,  sós  vízben  addig  főzzük, amíg a gombócok  fel  nem  jönnek a  víz  tetejére.  Tűzálló tálba  rakjuk,  meglocsoljuk  tejföllel,  rászórjuk a  maradék  sajtot.  Előmelegített  sütőben  közepes  lángon  8-10 percig  sütjük. 

 

 Spenótos  palacsinta 

Hozzávalók:

40 dkg  finomliszt
3 tojás,  só
25-30 dkg friss vagy  mirelit  spenót
7-8 dl  tej
olivaolaj
5 dkg  reszelt  sajt

 

Hagyományos  módon,  az  átlagosnál  kicsit  sűrűbb palacsintatésztát  készítünk. Ízlés  szerint  teszünk  hozzá  spenótpürét (vagy pépesített főtt  spenótot),  így  kevésbé vagy  jobban  zöld  színű lesz. Tálaláskor  megszórjuk  reszelt  sajttal. A palacsintákat  tölthetjük  túróval is,  de  készíthetünk tejszínes öntetet  is,  amit  borssal,  szerecsendióval  ízesítünk, apróra  vágott  olivabogyót teszünk  bele,  és a  palacsintákra  öntjük. 

 Spenótlepény  húsok  köreteként

 

Hozzávalók:

0.5 kg   friss  vagy mirelit  spenót
2 gerezd  foghagyma
3 ek. búzadara
2 ek. finomliszt
2 tojás, 3 dl tej,  olivaolaj,  só

 

A  megmosott  spenótot  olajon  sóval puhára  pároljuk. A  tojásokat  összedolgozzuk a  darával, a  liszttel,  felöntjük a  tejjel,  és  hozzákeverjük a  spenótot  és a  fokhagymát.  Kiolajozott,  négyszögletes  jénai  tálba  terítjük. Előmelegített  sütőben közepes  lángon  megsütjük.  Natúr húsok  körete  lehet.        

 

Spenótos makaróni

 

Hozzávalók: 30 dkg makaróni vagy más hasonló tészta
                     30 dkg friss spenótlevél
                     10 dkg reszelt sajt
                      olaj, vaj, tej  (tejszín vagy tejfel)
                      vöröshagyma,  só,  bors, szerecsendió

 Az elkészítés menete:

-  A makarónit  megfőzzük.

-  A spenótleveleket egészben  sós vízben megfőzzük és  lecsorgatjuk (nem vágjuk össze).

Pici vajon megfuttatjuk és fűszerezzük a hagymával,  sóval, borssal, szerecsendióval.

-   Besamel mártást (fehér mártást) készítünk: diónyi vajon 2 evőkanál lisztet picit megfuttatunk, 2 dl tejjel   csomómentesre keverjük, felfőzzük.  Beleszórjuk a reszelt sajt felét. Tehetünk bele tejszínt vagy tejfelt is. 

-   A makarónit, a spenótot és a besamel mártást összekeverjük.

-  Egy jénai tálat olajjal megkenünk, s beleöntjük a masszát. Elegyengetjük és a tetejére szórjuk a  maradék reszelt sajtot.

-   Sütőben 10-15 percig sütjük, hogy jól  összeálljon.

 

Forrás: Info Rádió Tálaló c. műsora, 2010. május 9. 

Megjegyzés: Elkészítheti mirelit parajpürével is,  de használja ki a  tavaszi vagy őszi spenót  frissességét!  Spenót helyett használhat mángoldot is.

 Jó étvágyat! Jó egészséget! 

Zöldséges  sóska- vagy spenót  leves

 

Hozzávalók (2 személyre)

-          50 dkg sóska  vagy spenót  (vagy  ennek  megfelelő mirelit  püré)

-          12 dkg sajt

-          1  evőkanál  tejföl

-          6 dkg margarin vagy olaj

-          6 dkg Graham-liszt (lehet sima liszt is)

-          20 dkg zöldség

-          5 dkg vöröshagyma

-          csipet só, (esetleg  cukor vagy  édesítőszer  ízlés  szerint)

 

Az apróra vágott zöldséget  kevés vízben megfőzzük. A megmosott  sóskát finom metéltre  vágjuk és 2 dkg margarinon puhára  pároljuk. A sóska főjön jól  szét. 4 dkg margarinból és a lisztből rántást  készítünk, ezt  feleresztjük vízzel. Hozzáadjuk a zöldségfélét,  esetleg az apróra  vágott  hagymát is,  és  felforraljuk. Tálaláskor  keverjünk el benne egy  evőkanál  tejfölt és hintsük meg  reszelt sajttal. (Reszelt  sajt  híján  kockázzon  bele kockasajtot.)     

Megjegyzés:  A zöldség  a  szokásos  leves-zöldség:  sárgarépa,  petrezselyem, zeller,  karalábé. Felhasználhatja  a  húslevesből  megmaradt  zöldséget  is!  Kipróbálhatja  zöldborsóval, zöldbabbal,  paszternákkal.  Kísérletezzen:  próbáljon   ki  bármit,  ami  rendelkezésére  áll. Az  arányok  nem  lényegesek.

 Jó étvágyat! Jó egészséget!

 Rétes  -  egyszerű módon   („rántásos” rétes)

 

Hozzávalók:

 

   25 dkg  simaliszt  +  10 dkg  liszt
   1 jó nagy  tojás
   1 kis  pohár  tejfel
   10 dkg  zsír  (legjobb  a házi zsír  vagy  a  szegedi  PICK-zsír)
    csipet  só
    olaj
   rétesliszt  a  nyújtáshoz  (a  rétesliszt  nem  ragad)
   töltelékek 

Az  elkészítés  menete: 

A 25 dkg lisztet, a tojást, a  tejfelt, a  pici  sót  összegyúrjuk.  Nem  kell  sokáig  gyúrni,  éppen csak  összeállítjuk.  Lágy  tészta  lesz  belőle.  Ha  szükséges,  még  lisztezhetjük.  Sodrófával  kinyújtjuk  kb.  olyan  vastagságúra,  mint  a  káposztás  kockának.  

-  A  10 dkg   zsírt  langyosra  felolvasztjuk  s  - a  tűzről  levéve -   a  10 dkg  lisztet  elkeverjük benne:  fehér  rántásszerű  anyagot  kapunk.

 -  Ezt  a  fehér  rántást nagykéssel  vagy fakanállal a  kinyújtott  tésztára  rákenjük  egyenletesen  és  minél  gyorsabban,  mert  a  zsír   hamar  megszilárdul  Nem  baj,  ha  csak  foltokban  kerül  a  tésztára,  de  valamennyire  egyenletes  legyen. 

-  A  tésztát  felgöngyölítjük,  mint  a  beiglit.  A  tojás  nagyságától  függően  6-7 darabra  vágjuk.  Lisztezett  tálcán  hideg helyen 30-40 percet  pihen. 

-  Pihenés  után  újból nyújtjuk  sodrófával   a   cipókat,  tepsi  méretűre.  Alaposan  lisztezzük  a  deszkát  és  a  nyújtás  közben   is  sok  réteslisztet  használunk,  hogy  ne  tapadjon. 

-   A   kinyújtott  tésztán  elhelyezzük  a  tölteléket  egyenletesen,   majd  olajjal  vagy  zsírral  picit  meglocsoljuk.

-    A  tészta  két  szélét  3-4 cm-re  behajtjuk,   hogy  ne  bújjon  ki  a  töltelék. Felgöngyöljük, mint a  beiglit. A  tetejét  olajjal  vagy tojás sárgájával  megkenjük.  A  rudak  oldalát  villával  megszurkáljuk,  mint  a  beigli  esetén.

-  A  zsírozott  vagy  olajozott  tepsibe  helyezzük,  ahol  még  kb. 15-20 percet  pihen.  Lazán  helyezzük  el  a  rudakat,  mert  terjeszkednek  és  összesülnek,  ha  közel  vannak  egymáshoz.

-  170-180  fokon  (a  gázon  4-es fokozat)  sütjük.

 

Ötletek  a  töltelékhez:

 -  Túró  tejfellel és  tojással dúsítva.  Használatunk  cukrot  vagy  sót  zöld  kaporral. 

-  A  lereszelt  káposztát  vagy karalábét olajon  megpirítjuk, sóval,  borssal  ízesítjük, de nyersen is  jó.

-  Nyers  reszelt  almával   vagy körtével is  tölthetjük, amit  őrölt  fahéjjal,  pici  cukorral  ízesíthetünk.   Az almát  keverhetjük birsalmával:  különleges  ízt ad  neki.  

-  Fejtett  meggy  vagy  cseresznye:  friss  vagy  télire  eltett  mirelit  vagy  befőtt gyümölcs.   A gyümölcsök  alá  nyers  vagy  pirított  búzadarát  szórunk.  (Búzadara  helyett használjunk búzacsírát, búzakorpát  vagy  zabkorpát!) Esetleg ízlés  szerint  meghinthetjük  cukorral  (a  cukorbetegek  édesítőszerrel).  De süssön minél többször  cukor  nélkül!

-  Darált  mákot  vagy  diót  használhatunk. 

-  Reszelt sárgarépát kókusszal ízesítve.

-  Sütőtök  nyersen  lereszelve.

 Megjegyzés:  Ez  a  sütemény  finom  akkor  is,  ha  egyáltalán  nincs  benne  cukor!

Ha réteslapot  használ,  kenje meg olajjal, használhat  hozzá pici  tejfelt is. Két réteslapot  tegyen ily módon egymás tetejére, s  töltse meg  a fenti módon. Ha szakadozik a réteslap. „foltozza” meg egy másik réteslappal.

 Sütőtökös rétes  réteslapból 

A boltban vásárolt réteslapból egy darabot konyharuhára terítünk s  megkenjük olajjal. Ráhelyezünk még egy réteslapot, s szükség esetén azt is megkenjük olajjal. Tejfelt is  használhatunk a lapok megkenéséhez. Megszórjuk buzadarával.  vagy zsemlemorzsával. (A megszóráshoz használhatunk búzacsírát, búzakorpát, zabkorpát is.)  A  nyers sütőtököt nagylyukú reszelőn megreszeljük s ízlés szerint kefírrel, jopghurttal vagy tejfellel összekeverjük.  Megtöltjük  vele a réteslapot oly módon, hogy  mind a négy szélén kb. 2-3 cm-re ne kerüljön töltelék.  Jobbről-balról ráhajtjuk a réteslapot  a töltelékére a 2-3 cm-es  üres darabon,  majd felgöngyölítjük,  s  kiolajozott tepsibe  helyezzük.  Tetejét olajjal megkenjük,  oldalát  villával megszurkáljuk,  s megsütjük. 

 

Tölteléknek használhatunk nyers karalábét, zellert  és  gyümölcsöket.

 

Jó étvágyat! Jó egészséget!

  

Kenyér  sütése   automata  kenyérsütőben

 

Hozzávalók:

-  zsiradék   (2-3 dkg  margarin  vagy  2-3 evőkanál olaj)

-  0.5  liter  folyadék  (víz,  tej, joghurt,  kefír  vegyesen  vagy  csak  víz)

-  liszt:  50 dkg  búzafinomliszt

             25 dkg  teljes kiőrlésű  búza- vagy  rozsliszt,  vagy  grahamliszt

-  élesztő   (kocka élesztő egyharmada  vagy  egynegyede),  zacskós  élesztő  is  lehet

-  két  csepp  méz vagy  cukor

-  só ízlés  szerint

-  őrölt  kömény  2-3 teáskanál

-  olajos  magvak  (napraforgó,  szezámmag,  lenmag, tökmag, darált dió) vagy olivabogyó

    vagy hagyma vagy     szárított paradicsom   - ha nincs, elhagyható 

Megjegyzés: finomabb a kenyér, ha a lisztbe belevegyítünk 2 evőkanál sikért, 1 evőkanál szójalisztet,  l-2 evőkanál zabpehelylisztet.

 

Az elkészítés menete:

A  zsiradékot  a  lapátokra  helyezzük,  beleöntjük  a  vizet, majd  a liszteket.  A két  lapát tetején  a  lisztben  két  kis  gödröt  készítünk,  azokba  helyezzük  az  élesztőt. Az  élesztőre  cseppentjük a  mézet  vagy a  cukrot,  s  liszttel  betemetjük.  Az edény  szélére  kerül  a  só  és  a  kömény.  A  magvakat, egyéb  adalékokat   a  dagasztás  vége  felé  rakjuk  bele,  amikor  a gép  jelez. 

2-es programmal  sütjük  (közel  2 óra).   

Jó  étvágyat!  Jó   egészséget!

 

A szegények  „doktora” -  a  káposzta

 A  legrégebb  óta  termelt  konyhakerti  növényünknek  igen  magas  a  C-vitamin tartalma. 100 g káposztában 40 mg C-vitamin  van. (Ez a  mennyiség  azonos  a 100 g citromban  vagy 100 g narancsban  található  mennyiséggel.) Jelentős  mennyiségben  tartalmaz  káliumot, kisebb mértékben  foszfort,  kalciumot,  vasat, nikotinsavat,  B1-  és B2 vitamint.  Rosttartalma  miatt  nehezen  emészthető,  de  a  bélműködést -  mint  minden  rostban  gazdag  anyag -  hatásosan  elősegíti.  A  kalóriaszegény   (100 g káposzta energiatartalma  32 kalória),  de  biológiai  értékekben  gazdag  káposzta  fogyasztása  hosszabb  ideig  a  jóllakottság  érzetét  kelti,  ezért  fogyókúrázóknak ideális  táplálék.  A  savanyított káposztalé nagyszerű erősítő ital,  növeli  az  étvágyat és  javítja  az  emésztést.   Nem  ajánlott  a savanyú káposzta  fogyasztása  gyomor- és  nyombélfekélyben, hasnyálmirigy gyulladásban  és  vesebajban  szenvedőknek.

 

A káposzta már  az  ókorban sem  csak  élelmiszer  volt,  hanem  orvosságként  is  használták.  A  rómaiak fejfájás,  álmatlanság  ellen,  sebek  vérzésének  csillapítására használták.   Hat  évszázadon  keresztül  szinte univerzális  szernek  tekintették a  káposztát,  belső és  külső  „tisztítószerként”,  borogatásként  sebek  kezelésére  használták.  A  modern orvostudomány  is  igazolta  a káposzta  gyógyhatását.   Mielőtt  azonban  bárki  hozzákezdene az  öngyógyításhoz,  mindenképpen   konzultáljon  kezelőorvosával,  mert a  sebek,  tályogok  könnyen  el  is   fertőződhetnek!   (Forrás:  Fási  Katalin:  Gyógyító zöldségek és  gyümölcsök. Almától  zöldborsóíg.) 

  

Savanyú  káposzta  készítése  házilag

 A  káposztát  régebben  erre  a  célra  használt  hordóban  savanyították.  Ma  célszerűbb   a  speciális  fedő-megoldással ellátott,  különböző  méretű   agyagedény,  amely  gazdaboltokban  kapható.   De  savanyíthatunk  káposztát   5  literes  uborkásüvegben  is.    

 

Hozzávalók:   25  kg  káposzta
                      25 dkg  só    (egy  kiló  káposztára  egy  dkg  sót  számítunk)
                      1 csomag  babérlevél
                      1  csomag  szemesbors
                      1.5  kg  alma  -  héjastól,  kicsumázva,  kb egy  cm-es  szeletekre  vágva
                      1.5  kg  birsalma  - héjastól,  kicsumázva,  kb. egy  cm-es  szeletekre vágva. 
                      hegyes,  erős  paprika  -  ízlés  szerint
                      torma  vékony  csíkokra  vágva

(A  bors,  az  alma,  a  birsalma,   az  erős  paprika  és  a  torma  elhagyható.  Természetesen  készíthetünk  kevesebb  vagy  több  káposztát  is  -  figyelve  a  hozzávalók  arányaira.)

 

Az  elkészítés  menete:

A  káposztát  legyaluljuk  vagy  késsel  nagyon  vékony  csíkokra  vágjuk.  Célszerű  egy  nagyobb  edénybe  helyezve   megsózni,  hogy  egyenletes  legyen a   sózás.

Egy  réteg  káposztát  belehelyezünk   az  agyagedénybe  vagy  az  üvegbe.   Megszórjuk  a  borssal,  babérlevéllel  és  az  almákkal   (esetleg  az  erős  paprikából   is  beledobunk).  Majd  egy  újabb  réteg  káposzta  következik.   Alaposan  ledöngöljük,  hogy  levet  engedjen,  szinte  szutyogjon  a  leve.  (A  friss  káposztában  van  sok  lé! Az  első  rétegeket  alaposabban  sózzuk,  mint  majd  a  következőket,  ugyanis  a  só  hatására  könnyebben  levet  enged.)  Levegő  nem  lehet  a   káposztában.     Ez  a  művelet  nagyon  fontos,  ugyanis,  ha  a   káposzta   nem  áll  a  saját  levében,  megbarnul,  megpuhul,  tönkremegy.    (Később  ilyen  esetben   az  edény  tetején  lévő  barna  réteget  távolítsuk  el.) 

A  döngölés  történhet   ököllel,  lábbal  vagy  döngölőfával.

Ha  sok  káposztát  készítünk,  tapossuk  meg.    Lábmosás  után  2-3  nylon  zacskót  helyezzünk  a  lábunkra,  amit  befőttes  gumival  rögzítünk.   Egyik  lábunkkal  vagy  mindkét  lábbal  beleállunk  az  edénybe,  s  addig  tapossuk  a  káposztát,  míg   bőséges  levet  nem  enged.  

Döngölőfát  készíthetünk  megfelelő  méretű  lehéjazott  tűzifából,    amelyre  lécet  szögelhetünk. 

Ha  a   káposzta  megfelelő  mennyiségű  levet  enged,    jöhet  a  következő  réteg.  Hasonló  módon  járunk  el,  mint  a  fent  leírtak.  Egészen  addig  folytatjuk  a  műveletet,  míg  az  edény  meg  nem  telik.  A  tetejére  csak  káposzta  kerül,  amely  elfedi  a  fűszereket,  egyéb  alkotó részeket.

Az  agyagedény  fedelét  felhelyezzük,  s  ügyelünk  arra,  hogy  a  fedő   - az  edény  peremén -   folyton  vízben  álljon..  A  víz  akadályozza  meg,  hogy  az  edénybe  levegő  kerüljön.  A  víz gyorsan  párolog,  van  aki,  olajat  tesz  a  víz  helyett  az  agyagedény  peremére. 

Az   uborkás  üveget  lekötjük  celofánnal,  mint  a  savanyúság  eltevésnél. 

 

Ötlet:  Savanyú  káposztából  egész  télen  készíthetünk  vegyes  salátát.  Legegyszerűbb,  ha  az  edényből  kivéve  egy  adagot,  nyers  hagymával  keverjük  és  ízlés  szerint  édesítjük.  De  tehetünk  bele  vékonyra  reszelt  nyers  céklát, sárgarépát,  savanyú  uborkát  is - ízlés  szerint. 

 

Jó  étvágyat!  Jó   egészséget!

                                                          

 

 Rizses  vagy köleses  káposzta

(Elkészítési  idő: 65 perc)

 Hozzávalók 4 személyre:

-          60 dkg savanyú káposzta

-          2 evőkanál  zsiradék

-          2 nagyobb  fej  vöröshagyma

-          1 kiskanál  pirospaprika

-          10 dkg rizs  vagy köles

-          1 dl tejföl

-         

 

A vöröshagymát  karikákra  vágjuk és a  felhevített zsiradékban,  fedő  alatt  aranysárgára  pirítjuk. Megszórjuk  a  pirospaprikával  és  beletesszük a  káposztát.  Annyi  vízzel öntjük fel,  hogy  a káposztát  félig  ellepje.  Fedő  alatt,  többször  is  belekeverve, a  káposztát  puhára  főzzük. Mindig  figyeljünk arra,  hogy  a  káposzta  alatt  legalább  egy  ujjnyi  lé  legyen. Ha  a káposzta  megpuhult,  hozzákeverjük a  fejfölt  és  a  megmosott  rizst,  és  fedő  alatt  kis  lángon  vagy  sütőben  puhára pároljuk.  Sült  szalonnával  jóízű,  kiadós  egytálétel.

Sült hússal is tálalhatjuk.  Önállóan  is finom.  

                                                                                       (Forrás:  A 100 LEGJOBB   olcsó  étel)

 

Jó étvágyat! Jó egészséget!

 

 Rakott csirkemell  őzgerinc  formában  sütve 

 

Hozzávalók:

-   6  db  csirkemell  szeletekben

-   1 db  tojás,  liszt,  zsemlemorzsa -  panírozáshoz

-    bacon  szalonna  vékony  szeletekben

-   1 nagy  doboz  tejfel

-    vegeta  ízlés  szerint

-   3-4 gerezd  fokhagyma

 

A  hús szeleteket  panírozzuk,  mintha  rántott húst  készítenénk.  A tejfelbe  belekeverjük  a  vegetát  és  az  apróra  vágott  fokhagymát.  Az  őzgerinc-formát olajjal  vagy  zsírral  megkenjük,  a  szalonnával  kibéleljük,  majd  tejfölt  öntünk  rá  egyenletesen.  A  panírozott  hús  szeleteket elhelyezzük    a  forma  alján  egy  sorban.  Ismét  tejfel  következik,  majd  hús  és  a  maradék  tejfel.  A  tetejét  beborítjuk a  bacon  szalonnával. 

 

Az  őzgerinc formát  sütőbe  helyezzük  és  a húst  kisütjük.  Sütés  után  tálcára  kiborítjuk.  Ha  kihűlt,   felszeleteljük.   Melegen   és  hidegen  egyaránt  fogyasztható,  salátával,  körítéssel. 

 

Elkészíthető  pulykamellből  is. 

Tejfel  nélkül  is  készíthető.  Ez  esetben  a  panírozáskor  zsemlemorzsa  helyett   reszelt  sajtot  használunk.

A  hús szeleteket  nem  laposan,  hanem  rézsútosan  is  elhelyezhetjük   a  formában. 

 Jó  étvágyat!  Jó  egészséget!

 

Gyümölcsök  az ünnepi  asztalon  is

 

- Alma.  „Minden  nap  egy  alma:  a  doktort  távol  tartja.”  A  közmondás  alapja   az  a  tény,  hogy  az almában  lévő  vitaminokra  és  ásványi  anyagokra  minden  életkorban nagy  szüksége  van  az  emberi  szervezetnek. 100  g alma  tartalmaz  -  többek  között-:  32  kalóriányi  energiát,  0.4 g  fehérjét, 0.4 g  zsírt, 0.7 g  szénhidrátot,  1.3 g  rostanyagot,  B1- B2-  és  C-vitamint,  káliumot,  nikotinsavat,  kalciumot,  vasat,  foszfort,  rezet,  mangánt,  cinket.  (Megjegyzés:  A  mai  alma  már  nem  olyan,  mint  régen!   Három-négy  almát  is  nyugodtan  elfogyaszthatunk,  ha   a  közmondásnak  meg  akarunk  felelni!) 

 

- Dió.  A diónak  jelentős  zsír- (57%),  fehérje-  (17 %) és  szénhidráttartalma  (12 %) miatt  kalóriaértéke  a szalonnáéval  azonos.  (100 g  dió 614 kalóriát  tartalmaz.)  A  dióbél  C-vitamint,  E-vitamint,  kalciumot  és  foszfort  tartalmaz.  Tehát  a dióval  készült  ételek  nemcsak  kalóriadúsak, hanem  táplálkozási értékük  is  magas.  Természetesen a  fogyókúrázóknak  nem  ajánlatos  sok  dióval  készült ételt  enni,  de  gyermekeknek  és  felnőtteknek  nagyon  előnyös, ha  naponta  elfogyasztanak  pár  szem  dióbelet.  Csokoládé  helyett  inkább  dióbelet  rágcsáljunk,  különösen  a gyermekek!   A  csontépítésben  és  a  csontritkulás  megelőzésében  is  segít. 

 

Forrás:  Fási Katalin:  Gyógyító  zöldségek  és  gyümölcsök.  Almától  zöldborsóig.   Puedlo  Kiadó.  180 oldal  papírkötésben.  Ára  400  Ft.  Kapható   a  könyvesboltokban  és  a könyvárusoknál,  pl.  a  gödöllői   piacon.

 

 Ketchup   készítése  házilag

 

Hozzávalók:

-   1 kg  paradicsom  felszeletelve  (vagy  ennek  megfelelő  paradicsomlé)

-   35 dkg alma,   héjától megtisztítva,  apróra  vágva

-   35 dkg  hagyma apróra  vágva

-   35 dkg  paradicsompaprika  (ha  nincs,  pirosra  érett  húsos  zöldpaprika),  szeletelve

-   1 db  cseresznyepaprika  (ha  szeretjük  erősen)

-    5-6 db  szegfűszeg

-    5-6 db  szegfűbors

-    2 csapott  evőkanál  só

 

A  fentieket  összefőzzük,  majd  passzírozzuk  (a paradicsomléhez  hasonlóan,  paradicsomdarálón)  vagy  turmixoljuk. 

Az  így  nyert  sűrítményt  újból  felfőzzük.  3 evőkanál  cukorral  (cukorbetegek a  megfelelő  mennyiségű  édesítőszerrel),   3 evőkanál pirospaprikával   és  ízlés  szerinti  mennyiségű  ecettel ízesítjük. 

 

Forrón  üvegekbe  töltjük.  A  két  celofán  közé  tartósítószert  (szalicil vagy  nátriumbenzoát) helyezünk  és  száraz  dunsztba  tesszük  (meleg  ruhák,  pokrócok  között  hűtjük  ki).

 

Jó  étvágyat!   Jó  egészséget!

 

 

Zöldséges  sóska- vagy spenótleves

 

Hozzávalók (2 személyre)

-          50 dkg sóska  (vagy  ennek  megfelelő mirelit  sóska-püré)  vagy parajpüré

(A friss parajt  apró szeletekre vágjuk s pici olajjal megpároljuk.)

-          12 dkg sajt

-          1  evőkanál  tejföl

-          6 dkg margarin vagy olaj

-          6 dkg Graham-liszt (lehet sima liszt is)

-          20 dkg zöldség

-          5 dkg vöröshagyma

-          csipet só, (esetleg  cukor vagy  édesítőszer  ízlés  szerint)

 

Az apróra vágott zöldséget  kevés vízben megfőzzük. A megmosott  sóskát finom metéltre  vágjuk és 2 dkg margarinon puhára  pároljuk. A sóska főjön jól  szét. 4 dkg margarinból és a lisztből rántást  készítünk, ezt  feleresztjük vízzel. Hozzáadjuk a zöldségfélét,  esetleg az apróra  vágott  hagymát is,  és  felforraljuk. Tálaláskor  keverjünk el benne egy  evőkanál  tejfölt és hintsük meg  reszelt sajttal. (Reszelt  sajt  híján  kockázzon  bele kockasajtot.)   

 

Megjegyzés:  A zöldség  a  szokásos  leves-zöldség:  sárgarépa,  petrezselyem, zeller,  karalábé. Felhasználhatja  a  húslevesből  megmaradt  zöldséget  is!  Kipróbálhatja  zöldborsóval, zöldbabbal,  paszternákkal.   Kísérletezzen:  próbáljon   ki  bármit,  ami  rendelkezésére  áll. Az  arányok  nem  lényegesek.

 

Jó étvágyat! Jó egészséget!

 

 

Az  egészséges  táplálkozás  néhány  fontos  alapelve

(a  teljesség  igénye  nélkül)

1.    Minél  több zöldséget  és  gyümölcsöt,   s  minél  kevesebb  édességet  (cukorkát,  csokoládét,  édes  kekszeket,  süteményeket,  fagyit  stb.)  fogyasszunk! Naponta együnk néhány szem olajos magot (dió, mogyoró, mandula).

2.   Fehér  kenyér  helyett   fogyasszunk  barna  kenyeret   (rozskenyeret,  teljes  kiőrlésű  lisztből  készült  kenyeret)!  A fehér lisztből készült ételeket hagyjuk ki az étrendünkből!

3.    Minden  étkezésnél  az  első  falat  nyers  gyümölcs  vagy  zöldség  legyen!

4.    Naponta   ötször  étkezzünk,  s  az  étkezések  között  ne  nassoljunk! Figyeljünk az ételek helyes társítására.

5.    Este  6  óra  után  -  ha  csak   megoldható  -    ne  együnk  már  semmit!

6.    Ne  fogyasszunk  üdítő  italokat,   helyette  igyunk  vizet  vagy  különféle  gyógy- illetve gyümölcs teákat.

7.    Figyeljünk  a  vízivás  szabályaira:

-   reggel,  felkeléskor   igyunk  egy  pohár  vizet  (legjobb lenne fél liter langyos vízzel kezdeni a napot)

-   étkezés  alatt  soha  ne  fogyasszunk  vizet, folyadékot  

-   étkezés  előtt  fél  órával  igyunk  vizet,  majd  az   étkezés  befejezése    után  

    40    perc  elteltével

-   naponta    legalább 2  liter vizet  igyunk  meg,  óránként, kétóránként   igyunk. Ideális a testsúlyunk alapján megszabni az adagot:  minden 10 kg után fél liter,  50 kg testsúly esetén 2.5 liter víz a napi optimális  adag.

 

Jó  étvágyat! Jó  egészséget!

 

 

  Az  egészséges  táplálkozás  néhány  fontos  alapelve

(a  teljesség  igénye  nélkül)

 

 

     1. Minél  több zöldséget  és  gyümölcsöt,  s  minél  kevesebb  édességet  (cukorkát,  csokoládét,  édes  kekszeket,  süteményeket,  fagyit  stb.)  fogyasszunk!  Naponta fogyasszunk néhány szem olajos magot  (dió, mogyoró, mandula).  

     2.  Fehér  kenyér  helyett   fogyasszunk  barna  kenyeret   (rozskenyeret,  teljes  kiőrlésű  lisztből  készült  kenyeret)! A fehér lisztből  készült ételeket  hagyjuk ki az étrendből!

     3.  Minden  étkezésnél  az  első  falat  nyers  gyümölcs  vagy  zöldség  legyen!

     4.   Naponta   ötször  étkezzünk,  s  az  étkezések  között  ne  nassoljunk!  Figyeljünk az ételek helyes társítására!

     5.   Este  6  óra  után  -  ha  csak   megoldható  -    ne  együnk  már  semmit!

     6.   Ne  fogyasszunk  üdítő  italokat,   helyette  igyunk  vizet  vagy  különféle   teákat.

     7.    Figyeljünk  a  vízivás  szabályaira:

-   reggel,  felkeléskor   igyunk  legalább egy  pohár  vizet   

    (legjobb lenne fél liter  langyos vízzel kezdeni a napot) 

-   étkezés  alatt  soha  ne  fogyasszunk  vizet, folyadékot  

-  étkezés  előtt  fél  órával  igyunk  vizet,  majd  az   étkezés  befejezése    után     40    perc  elteltével

-  naponta   legalább 2  liter   vizet  igyunk  meg,  óránként, kétóránként   igyunk.  (Ideális a testsúly alapján megszabni a mértéket: minden 10 kg után fél liter,  50 kg-os testsúly esetén 2.5 liter víz.)

 Jó  étvágyat! Jó  egészséget!

 

 

Egészségünk titkai

 A gabonafélék hatásai szervezetünkre

 Mindennapi kenyerünk

 A legszegényebb időszakokban kenyéren és vízen éltek az emberek. A kenyér tehát jelentős táplálék. Mindennapi kenyerünk  és fő eledeleink gabonafélékből készülnek. Tehát  nem mindegy, hogy a naponta fogyasztott ételek  egészségünket, immunrendszerünk erősödését, szinten tartását szolgálják, vagy az immunrendszer legyöngítéséhez, elviselhető vagy halálos betegségek kialakulásához vezetnek. 

 

Ha - szükség helyzetben - semmi mást nem ennénk, csak a különféle gabonákat párosítjuk és változatosan táplálkozunk velük,  még a hiánybetegségek is  kivédhetők lennének. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag alapanyagok tehát: a teljes kiőrlésű búza, rozs,  zab,  árpa, barna rizs, köles,  kukorica, hajdina. Mi a probléma mégis a mindennapi táplálkozásunkkal?  Magyarországon sajnos elterjedt a fehér liszt fogyasztása: a lisztek 95 %-a fehér liszt, vagyis az ásványi anyagoktól,  a vitaminoktól, az antioxidánsoktól  nagyrészt megfosztott termék, amelynek értékes részeit az állatok takarmányozására használják. 

 

A lakosság nagy többsége csak ebből a „klasszikus” búzalisztből készült termékeket fogyasztja, s ez nagy veszélyt jelent, mert a jól ismert fehér búzalisztből  készült termékek nem alkalmasak a  gyermekek egészséges táplálkozásának biztosítására, sem az egészség fenntartására. Már gyermekkorban elromlik az egészség megalapozása, s folytatódik ez a helytelen táplálkozás - sokak számára - az egész életen át. Szépek, tetszetősek, kívánatosak ezek az ételek a szemnek és az ízlelő bimbóknak, de a gyomor és a szervezet nem ezt nézi. 

 

Újabb probléma   egyre több család számára gyermekeik lisztérzé-kenysége, melynek oka nagy valószínűséggel az, hogy nem az eredeti búzafajtákat termeljük, hanem többszörösen nemesített, módosított egyedeket.  Az emberi szervezet nem képes a génmódosításra,  ezért a sokszor nemesített búza fogyasztása allergiás folyamatokat indíthat el.

Nem lenne baj, ha csak néha ennénk  ezekből az egészségtelen, fehér búzalisztből készült termékekből. Sajnos azonban a fehér liszt Magyarországon a gyermekek, felnőttek és idősek  fő eledele. A lakosság átlagos kenyérfogyasztása  napi 25-30 dkg, s ezen belül a felnőtt emberé 40-50 dkg. Ezen felül fogyasztjuk – szinte naponta többször is - az egyéb, egészségre károsan ható ételeket: fehér lisztből  főtt és sült tésztákat, édesipari és cukrászati termékeket, kekszeket, házilag készült süteményeket.  (Külön fejezetet érdemel a túlzott cukor fogyasztás!)

 

Nemcsak az a baj a fehér liszttel, hogy kivonták belőle az értékes táp- és rostanyagokat,  hanem az is, hogy  a mai kenyér székrekedést okoz: a bélben nyúlós, csirizes masszát képez, megnehezítve az emésztést.  Arról nem is beszélve,  hogy túltápláltsághoz (elhízáshoz) vezet, mert üres, haszontalan kalóriákat visz be a szervezetbe. Ugyanakkor hiányállapotokat idéz elő, illetve  mentális-, idegrendszeri-, viselkedési problémákat okozhat. Ha e helytelen táplálkozás még stresszel is párosul,  hosszú távon még a hormonháztartást is megzavarhatja.  A vastagbél-rák egyik okozója a fehér lisztben gazdag táplálkozás.

 

A szakemberek véleménye szerint minden fehér lisztet tartalmazó zacskón és zömében fehér lisztből készült élelmiszeripari terméken fel kellene tüntetni: „Ez a termék káros az Ön egészségére!”

 

A fenti problémákról a szakemberek tudományos vándorgyűléseket, konferenciákat  rendeznek, de társadalmi méretekben változás nem várható a piaci-,  a profit-,  a kereskedelmi-, sőt – alkalomszerűen – a politikai  érdekek miatt. Ezért mindenki  egyedül kénytelen dönteni saját és családtagjai  egészsége felől!

 

Az emberek többsége általában azzal is érvel a fehér lisztekből készült ételek mellett, hogy olcsóbb, mint az egészséges, teljes kiőrlésű lisztekből  készült termékek. Ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak!  Ugyanis a fehér kenyér vagy abból készült tészta még a gyomrában van, még emésztődik, de már éhes  tőle az ember. Míg a rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből vagy egyéb gabonából készült étel már kiürült a gyomorból, de  még nincs éhségérzet, mert teltségérzetet ad. (Sőt a bélrenyheséget, székrekedést is kezeli, s nem okoz túlsúlyt.) Tehát kevesebbet kell belőle fogyasztani,  s nem kell a nassoláson törni a fejünket.  Mennyiségi helyett minőségi táplálékot ad.

Mi válik tehát a javunkra?  A klasszikus búzából készült fehér liszt fogyasztásának mérséklése, majd teljes elhagyása az étrendünkből. Helyette a többi gabonaféle előnyben részesítése és változatos fogyasztása: teljes őrlésű lisztek, durumbúza, tönkölybúza, rozs, zab, árpa, köles, kukorica,  hajdina.  Fehér rizs helyett barna rizs fogyasztása.

 

Az egészségünkre jótékonyan ható gabonafélék:

 

-   Rozs: A búzához képest kisebb a fehérjetartalma, és bár ugyanazokat a fehérjéket tartalmazza, de másmilyen arányban, így jobb a minősége.  Minél többször vásároljon rozskenyeret. Próbálja ki a fehér lisztet rozsliszttel keverve pl. nokedli készítésére.

 

-  Árpa: A hántolt árpa (gersli)  méregtelenítő, fogvédő, koleszterin csökkentő. Segít egyes bőrbetegségek gyógyulásában. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Lábadozóknak, kimerültségnél és fokozott stressz esetén különösen ajánlott. A belek és a kiválasztó szervek gyulladásait nagymértékben gyógyítja. Nagyon jó nyári étel, mert hűti a szervezetet Próbálja ki rizs helyett a töltött káposztába. A koffeinmentes Zamat, illetve Családi  kávé  alkotóelemei között  van a pörkölt árpa és a pörkölt rozs. Ezek a kávék  tejeskávé készítéséhez is használhatók.

 

- Tönkölybúza: A búza egyik fajtája, amely könnyen emészthető, foszforban, káliumban és vasban igen gazdag. Nyugtató hatású, izületi bántalmakra is hat. Külső pelyvarétege képes megvédeni a búzaszemet a légköri szennyeződésektől.

 

- Durumbúza: A mediterrán éghajlaton leggyakrabban termesztett búzafaj. Fehérjékben gazdag, értékes búzafajta.  Lisztje nagyon jól tapad, ezért tojás felhasználása nélkül is kitűnő főtt tészta készíthető belőle. 

 

- Kukorica: többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkentik a szívinfarktus kockázatát. Lisztje rendszeres használatával csökkenthető a fogszuvasodás. Nagy mennyiségben találhatók benne a rák kialakulását gátló ún. „protoáz inhibitorok”.

 

Köles:  a többi gabonával változatosan fogyasztva, teljes értékű fehérjét tartalmaz, lúgosítja a szervezetet.  A kölest tészta helyett levesekbe is belefőzheti, zöldség ételekben, töltött káposztában, töltött paprikában rizs helyett alkalmazható.

 

- Zab: Fogyasztása által erősödik az immunrendszer¸ csökken a fáradékonyság,    regenerálja az idegeket, pezsdíti az egész idegrendszert. Nyálkaképző anyaga védi a gyomorfalat és a patkóbél felszínét is. Könnyen emészthető. Melegítő hatású gabona. Rostanyagai csökkentik a vér káros koleszterinszintjét, a vérnyomást.  Rendszeres fogyasztása viszonylag hamar megszünteti a vérszegénységet, jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, sziliciumtartalma fénylővé teszi a szemet és a hajat. Enyhe hashajtó hatású. Rugalmas rostanyaga eltávolítja az epesavat. Zabpehely, zabpehelyliszt, zabkorpa formájában vásárolható. Tejbegríz főzésekor a darába tegyen zabkorpát! Rétes készítéséhez a töltelék alá szórjon zabkorpát.

 

- Hajdina:   Kálcium-, foszfor- és káliumtartalma jelentős,  antioxidáns. Védi a szívet és az érrendszert. Javulást eredményez érrendszeri betegségeknél, magas vérnyomás,  depresszió esetén. Enyhe nyugtató és serkentő hatást is kifejt. A szervezetet melegítő, az emésztési bántalmakra jótékony hatású.  Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen is. A főzés előtt le kell forrázni!  Lisztjét  keverheti más lisztekkel.

 

A köles, a hajdina és a zab  rendszeres fogyasztása erősíti az immun-rendszert.  

 

Figyelem!  Fontos a táplálkozási alapelvek ismerete! Pl.  búzakorpát  csak liszttel együtt fogyasszunk. A gyermekek zabkorpát egyáltalán ne egyenek, búzakorpából is csak keveset. Viszont az időseknek nagyon ajánlott mindkettő. Másképpen reagál ezekre a gyermek, mint az idős ember szervezete a felszívódást tekintve. Mindig, de rostokban gazdag táplálkozás esetén (hasznos gabonák, zöldség, gyümölcs) fokozottan kell ügyelni a víz megfelelő mennyiségű fogyasztására. Kenyér vásárlásakor ügyeljen a megnevezésekre: rozsos kenyér helyett rozs kenyeret keressen. A házi jellegű kenyér nem házikenyér!  Keressen megbízható  beszerzési helyeket.

Jó étvágyat! Jó egészséget!

Felhasznált információk és irodalom:

-   Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök  előadásai hangfelvételről

-   Nagy Zsuzsa: Legyen néktek eledelül – IV. rész: Kenyerek és pogácsák

    Oltalom Alapítvány 2006.

 Készítette:  Pálinkás Ibolya  Tábor Alapítvány,  2011.

  

Egészségünk titkai

 

 Háború a testben –

Az immunrendszer működése

 

Az immunrendszer a szervezet védelmi rendszere, melynek 70-80 %-a a belekben helyezkedik el. Ha a bélrendszer egészséges, nagy az esél arra, hogy  az immunrendszer erős. Ha a bélrendszer beteg,  helyre kell állítani a bélflórát,  egyébként nem várható, hogy az immunrendszer betöltse védelmi feladatát.  Egy kínai közmondás  szerint „a halál  a belekben lakozik”.  Ezek szerint az élet is. Tehát az immunrendszer részben táplálkozásfüggő. Elenyésző a született immun gyenge emberek száma.  Magyarországon nagy tömegek – az immun gyengék 99%-a – életmód alapon  gyengítette le, tette tönkre immun rendszerét. Ez bizonyos szempontból jó hír: ugyanis ki-ki saját maga orvosa  lehet, ha jó döntést hoz a táplálkozására és az életmódjára vonatkozóan.

 

A jó  immunrendszer  harmonikusan működik. Egy feladatra számtalan megoldást tud, s a pillanat töredéke alatt a leghatékonyabbat választja.  Minden immunsejt tud a másikról.  Egyszerre több tízezer féle feladaton dolgoznak.  Több millió információ áramlik az emberi szervezetben másodpercenként.  Az immunrendszer tíz millióféle antigént képes felismerni a pillanat töredéke alatt: Ki az? Mit akar? Hova megy?  Feltartóztatja a rosszat, illetve tovább engedi a jót. Bonyolult és csodálatos mechanizmus. Valóságos csoda az emberi test! 

 

Az „immun-rendőrség” a „kirakat-elmélet” alapján dolgozik. Minden sejt köteles az „immun-rendőrség” munkáját azzal könnyíteni, hogy kiplakátolja az ablakára: ki ő?  A jól működő  immunsejtek hármas feladatot látnak el: a szervezetbe betolakodó vagy ott kialakult idegen sejteket felismerik, elpusztítják és eltávolítják. Jó immunrendszer esetén a sejtek nem hazudhatnak.  A gyönge immunrendszerben viszont korrupció van: az immunrendszer lefizetett rendőrei etikátlanok:  nem végzik el a fenti feladatokat, sőt részt vesznek az ellenség romboló munkájában.  Pl. minden ember szervezetében folyamatosan képződnek a ráksejtek, de ettől nem leszünk rákbetegek. Az immunsejtek ugyanis folyamatosan monitorozzák, megjelölik, elpusztítják és elszállítják a ráksejteket. A ráksejt célja, hogy a jelölését (ami számára a halált jelenti) leradírozza. Képes rá, leveti a halálos címkéjét s átragasztja az egészséges sejtre, tehát az egészséges pusztul el a ráksejt helyett.   A ráksejt véralvadást imitál önmaga körül, ezáltal a jelölése füstös, homályos lesz, ilyenformán is védi magát.

 

Az immunrendszer korrupciója  az életmóddal befolyásolható.  Ne gátoljuk, hanem segítsük az immunrendszer optimális működését. Fontoljuk meg az alábbi tényezőket, s változtassunk, ha szükséges.

1./ A nagy mennyiségben fogyasztott olaj, állati zsiradék, cukor és fehér liszt gátolja az  immunrendszer  működését.

2./ Beteg bélrendszer esetén nincs optimális immunrendszer!  Célszerű béltisztító kúrákat végezni ilyen esetben.  A böjt is hatásos lehet.

A rostban szegény táplálékok hirtelen vércukor emelkedést eredményeznek, gyöngítik az immunrendszert is.  A rostban gazdag ételek fogyasztása nagyon fontos: stimulálják az immun rendszert.  Ezekből több vitamin és ásványi anyag szívódik fel, egyenletes elosztásban, lassabban.

3./ Az állati termékek (hús, tej- és tejtermékek, sajt, tojás)  és a növényvédő szerek  gyengítik az immunrendszert.  Részesítsük előnyben a növényi alapú táplálkozást, ezen belül is a bio élelmiszereket.

4./ Az erős, fűszeres, zsíros, nehéz főtt ételektől az immunrendszer teljesen megbénul!  Vacsorára egyáltalán ne fogyasszunk ilyeneket. Sőt  az ilyen ebéd utáni  pihenés  is  ugyanazt váltja ki!  A hasnyálmirigy, a gyomor és a bélrendszer károsodik  mély alvás esetén, ha megterhelt gyomorral feküdtünk le.  Étkezés után inkább sétáljunk egyet!

5./ A váltóvizes fürdők, a szauna 10-10 %-kal növelik az immunsejtek működését.

6./ A  negatív stressz  immun gyöngítő tényező. Viszont a pozitív érzelmek  (öröm, szeretet, békesség, kiegyensúlyozottság  stb.)  erősítően hatnak.

7./ A nagy mennyiségű ételadagok helyett a táplálékbevitel általános csökkentése igen hasznos!  Sohase bánd, ha kevesebbet ettél!

Részesítsük előnyben a nyers salátákat, gyümölcsöket, frissen préselt leveket:  ezek fitoaktív anyagok, megszüntetik a hiány betegségeket.

Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!  Egy felnőtt ember napi adagja 2 liter tiszta víz, amit célszerű lenne délután 5 óráig elfogyasztani.

8./ Az éjfél előtti és a hajnal előtti alvás gyors immunműködést segít elő. Az éjszakába menő krimik helyett inkább időben feküdjünk le.

 

Felhasznált információk:

-   Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök  előadásai hangfelvételről

Készítette:  Pálinkás Ibolya  Tábor Alapítvány,  2011.

Törődjünk  egészségünkkel!    Aszaljunk  gyümölcsöket! 

Mi  már  kipróbáltuk  Nagyszüleink  módszereit

 

Mire  jók  az  aszalt  gyümölcsök?   Természetes  és  hasznos  édességek,  vitaminokkal,  ásványi  anyagokkal.  Télen  is  fogyaszthatók.  Nagyszüleink  a  hullott  gyümölcsöket   is  hasznosították  ily  módon, megmentve  a  hibás  gyümölcs   egészséges  részét.  

 

Szárazra  törölt  hulló  almát vagy  félig érett  körtét  héjastól  hat  gerezdre  vágunk,  a magházakat  eltávolítjuk,  majd   vesszőből  font  tálcára  papírt  terítve  lazán  egymás  mellé  rakjuk  héjával  lefelé.  (Aszalásra  megfelel  régi  fonott  láda  teteje  is.)  A  legyek,  rovarok  ellen  teríthetünk  rá  könnyű  tüll  vagy  függöny  anyagot..  Napközben  napos  helyen  pl.  garázs  vagy  fészer  tetején  helyezzük  el.  Késő  délután  bevisszük  hűvös,  száraz  helyre.  Ezt  naponta  addig  tesszük,  míg  a  gyümölcs  megkérgesedik  és  a héja  ráncos  lesz.  

 

Érett  magbaváló  szilvát,   amikor  már  a  száránál  ráncosodni  kezd,  vékony  falú,  lemezből  készült  tepsibe  teszünk.  (A vörös  szilva  lédús,  ezért  nem  alkalmas  aszalásra.) Lazán  helyezzük  el,  hogy  egymáshoz  ne  érjenek  a  gyümölcsök.  Régen  a   tűzhely  leghátsó  részén  két  fahasábra  helyezték   a  tepsit,   illetve  a  fűtött  kemence  padkáját  is   használták   erre a  célra.  Naponta megkeverték  a  szilvát,  egészen  addig,  míg  a  magjára  ráaszalódott  (múmifikálódott).    A  magbaváló  szilva  őszi  gyümölcs  (ritkaság és értékes!),  ezért   a  fűtési idényben  aszalták.    Ma  ugyanezt  megtehetjük,  ha  a  gázkonvektorra  helyezzük  el  a  tepsit.  

 

A  gyümölcsöket  a  fogyasztásig  ritka  szövésű,  lenvászon zacskóban  tároljuk  hűvös,  száraz  helyen.  Egy-két  kilót  helyezzünk  el  egy-egy  zacskóban. 

 

Fontos   tapasztalat, hogy  aszalásra  a  régi  gyümölcsfajták  a  legjobbak.  Természetesen  kipróbálhatja  mai  fajtákkal  is.  Legjobb  a  félig  érett  alma,  körte,  birs  közepes  vagy  apróbb  szemeit  felhasználni.  A  szilvát,  cseresznyét,  meggyet,  szőlőt   a  magjával   együtt  aszaljuk.  Meggy  aszalására  legjobb  a  cigány-meggy,  illetve  az  apró  szemek. 

 

Mazsola   házi  készítésére  a  rizling  szőlő  kiváló.  Az  Otelló  szőlőt  is  felhasználhatjuk.   Egyes  szőlőfajtákat    úgy  is  tárolhatunk,  hogy  zsinegre  kötve  felakasztjuk   a  kamrában.  Tárolás  közben  is  veszít  víztartalmából   s  megráncosodik.   Még  karácsony  után  is  fogyaszthatjuk   saját  szőlőnket.  

 

A  ribizli  is  aszalható,  különösen  a   fekete  és  a  fehér  ribizli  legapróbb  szemei   alkalmasak  erre a  célra,  de  kipróbálhatja  a  pirosat   is.  Nem  fontos  napra  sem  vinni,  a  lakásban  is  megaszalódik  a  nyári  melegben.    Ha  megkésett  a  ribizli  szürettel,  ne  dobja  el  a   ráncos,  száraz  szemeket!   Kiváló  gyümölcstea  készíthető  aszalt  ribizliből.   A  C-vitamin  tartalom  megőrzése   miatt  a  szárított  ribizlit   -  hasonlóan  a  csipkebogyóhoz,  sőt  azzal  együtt  is  finom   -   8-12  órán át  hideg  vízben  áztatjuk.  Egyéb  hasznos  anyagait   -  leszűrve  és  félretéve  az  áztatással  nyert  lét  -   forrázással   nyerjük  ki.  Ha  a  forrázat  is  kihűlt,   összekeverhetjük  a  két  lét.    

 

Ha  nincs  az  aszaláshoz  vesszőtálcája,  készíthet  magának  egyet  az  ÖRÖMHÍR  tábor  estéin  (aug.  6-17  között,  információ:  Pálinkás  Ibolya,  telefon: 404-618)

 

Jó  étvágyat!  Jó  egészséget!

                                                              Sziráki  Alexanderné  sz.  Romacsek  Erzsébet

                                                                                  és  Pálinkás  Ibolya

 

 Törődjünk  egészségünkkel!

 

Gyümölcsök  befőzése    -  cukor  és   tartósítószer  nélkül

 

Hozzávalók:  gyümölcs,  csavaros  üveg,  kukta.

 

Az  általánosan ismert,  hagyományos    módszer  szerint  a  félérett,  kemény  gyümölcsöket - arányában - nagy  mennyiségű  kristálycukorral   kell  befőzni  télire.  Köztudott,  hogy  a  túlzott  cukor  fogyasztás  nem  tesz  jót  az  egészségnek.  Ezért különösen  ajánlok  kipróbálásra  egy  szintén  régi,  jól  bevált másik  receptet.  (Feltehetően  a  szegény  és/vagy  egészséges  táplálkozásra  törekvő  emberek  találmánya  lehetett.)

 

Kezdjük  a  próbát  az  érett,  de  nem  túl  érett   cseresznyével  és  meggyel.  Alaposan  mossuk  meg  és  csurgassuk  le  a  gyümölcsöt.  Helyezzük  csavaros  üvegbe,  s  közben  rázogassuk  meg,  hogy  több  férjen  bele.  Annyi gyümölcsöt   tegyünk az üvegbe,  amennyi  nyomkodás  nélkül  belefér.  Ne  tegyünk  a  gyümölcsre  sem  vizet,  sem  cukrot,  sem  tartósítószert!  A  zárókupakot  helyezzük  az  üvegre  és  ellenőrizzük,  hogy  pontosan  zár-e. 

 

Egy  hagyományos  kuktába  öntsünk  kb.  4-5 cm  magasan  hideg  vizet,  s  helyezzük  a  vízbe  az  üvegeket.  (Három  db  6-8 dl-es  üveg  fér  egyszerre  a  kuktába.)  Zárjuk  le  a  kuktát. Lassú  tűznél  forraljuk   fel,  s  a  forrástól  számítva  10-15 percig dunsztoljuk, szintén  kis  lángon.    Kihűlés  után  vesszük  ki  az  üvegeket  a  kuktából.  Télen  kompótnak,  levesnek  vagy  szósznak  fogyasztható. 

 

A  sárgabarack  felezve  és  a  szilva  egészben  hasonlóképpen  tartósítható.  Kipróbálhat  más  gyümölcsöt  is,  de  nem  biztos,  hogy  sikert  arat. 

 

Ha  Ön  nem  tudja  elképzelni  cukor  nélkül  a  tartósítást,  van  egy  kis  mennyiségű édesítő-  és  tartósítószerrel  készíthető  recept.   Kevés  cukorral vagy  mézzel (cukorbetegek  speciális  édesítőszerrel)   forraljunk  fel  kb. egy-két  liter  vizet.  A  forrásban  lévő  szirupba  dobjunk  bele  annyi  gyümölcsöt,  amely   egy  befőttes  üvegbe  belefér.  Lassú  tűznél  melegítsük  fel  a  forró  szirupban  a  gyümölcsöt,  de  ne   forraljuk.   Amikor  forrni,  gyöngyözni    kezd,  máris  rakjuk  az  üvegbe a  gyümölcsöt.  Az  üvegre  helyezzünk  egy  réteg  celofánt,  a  celofánra  egy  késhegynyi  tartósítószert (szalicil  vagy  nátrium-benzoát),  majd  egy  újabb  réteg  celofánt.  Így  elkerülhetjük,  hogy  a  tartósító  a  gyümölccsel  érintkezzen. (Ha  a  celofán  egyik  oldalát  a  vizes  kezünkkel megnedvesítjük,  könnyebben  ragad  rá  az  üvegre. Ügyeljünk,  hogy  a  celofán  száraz  oldala  érintkezzen  a  tartósítószerrel.)   Ha  csavaros  üveget  használunk,  akkor  a  második  réteg  celofán  helyett  a  kupakot  helyezzük  fel. Eközben a   forrásban  lévő  szirupba   beledobjuk  a  következő  adag  gyümölcsöt,  s  így  folyamatosan  dolgozunk.   Az  üvegeket  száraz  dunsztba  rakjuk  (kihűlésükig  takarók,  textíliák  közé  helyezzük).

 

Cseresznye,  meggy,  barack,  szilva,  héjától  megtisztított,  darabolt körte  tartósítható   ilyen  formában.   (Ha  lekvárt  főz,  akkor  is  gondoljon  arra,  hogy  nem  a  cukor  tartósít!)

 

Kis  mennyiségben  próbálja  ki  Ön  is!  Kísérletezzen,  melyik  gyümölcs,  melyik  módszerrel   jobb!   Jó  étvágyat,  jó  egészséget!

   

                                                                                                          Pálinkás  Ibolya

  Törődjünk egészségünkkel!

 

Téli vitamin- és ásványi anyag források, gyógyító ételek – a teljesség igénye nélkül

 

Alma: Nyersen szomjoltó, étvágyjavító, gyümölcssaláták tartozéka. Erősíti az immunrendszert és a keringést, védi a szívet, tisztítja a beleket, méregteleníti az emésztőrendszert, mérsékli a magas  vérnyomást, a vérzsírokat és az érelmeszesedés ütemét, csökkenti a fogínyvérzést. Tele van vitaminnal, viszont nagyon kevés kalóriát tartalmaz. Ennek köszönhetően egész évben remek karcsúsító fogásokat készíthetünk belőle. Aki naponta elrágcsál egy almát, az a fogainak is jót tesz: erősíti a fogínyt, a gyümölcsben lévő oxálsav pedig fehéríti a fogakat.

 

Fokhagyma: Segíti a méregtelenítést. Fertőtlenítő, vírus- és baktériumölő, tele van C-vitaminnal, szelénnel és kénnel. A felsorolt anyagok mindegyike tökéletesebbé teszi arcbőrünket.

 

Káposzta:  C-, B1- és B2 vitamint tartalmaz. (A savanyú káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin tartalmát megőrzi.)  Gyomor- és bélrendszeri gyulladás, fekély jó gyógyszere, az izületi gyulladást csökkenti.

 

Sárgarépa:  Jelentős vitaminforrás. Karotint, szénhidrátot, B- és C vitamint tartalmaz. Nyersen fogyasztva főként gyermekeknek értékes és tápláló kiegészítő étel. 

 

Torma:  Eredetileg gyógynövényként termesztették. Reszelt gyökerét minden nap ehetjük: étvágygerjesztő, emésztést elősegítő, gyomorjavító, fokozza az anyagcserét, elősegíti a vizelet kiválasztást, a vérkeringést is előnyösen befolyásolja, s kitűnő gyulladáscsökkentő hatású izületi bántalom esetén. Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák. Gyermekek reszelt almával keverten szeretik.

 

Vöröshagyma: Illóolajat, B- és C vitamint tartalmaz. Baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben  a fertőzések megelőzésére is használták. Étvágyhozó, antibakteriális, különösen influenza, meghűlés, légcsőhurut esetén hatásos. Fokozza az emésztőnedvek elválasztását, hígítja a vért, gyulladáscsökkentő hatása is van. Bélféregűzésre, vizelethajtásra, illetve vércukor csökkentésére is használják.  Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj aromák átmennek a tejbe.

 

        Forrás: Bártfai Laci bácsi : Gyógyító ételek – VAGABUND KIADÓ, 2010.

  

Törődjünk egészségünkkel!

A snidling

 

Már az ókori Rómában is ismerték és szerették a snidlinget, és azóta is a legszalonképesebb hagymaként emlegetik szelíd, mégis jellegzetes, kellemes íze miatt. Nem csoda, hogy ma is népszerű fűszernövény, amely még egy napos konyhaablakban is jól érzi magát.

 

Miért együk?  Mint a többi hagyma, a  snidling is a benne lévő kénvegyületeknek köszönheti csípős ízét és baktériumölő hatását. Jó kalciumforrás, erősíti a körmöket, és egyes vélemények szerint a fogaink állapotán is javíthat. Általános közérzetünkre is kitűnő hatással van.

 

Hogy készítsük el?  Természetesen frissen a legfinomabb (bár a fagyasztott és a szárított formáját is érdemes használni), de mindig csak a már készre főzött ételhez adjuk, illetve hideg ételekhez keverjük, apróra vágva. Vajas kenyérre szórva a legfinomabb. Tojásos ételekbe jól illik. A joghurtos salátaönteteket feldobja. Különleges francia fűszerkeveréket kapunk, ha turbolyával, tárkonnyal és petrezselyemmel keverjük. Sajtokhoz is adhatjuk, különösen gomolyával, friss sajttal vagy túróval ízletes. Lilás virágaival salátákat, szendvicseket is díszíthetünk, mert ugyanolyan finomak, mint a hengeres, zöld levelek.

 

                                                                       Forrás: PRAKTIKA, 2008/06

 

Megjegyzés:  Ha a boltban vásárolt cserepes snidling töveit szétszedi, a növény tovább szaporodik  a szabadföldön, s majd ősszel beviheti a lakásba további fogyasztásra. Magról is szaporítható.

Más ötlet: Ha korán akar zöldhagymát és zöldborsót enni, a fagyok elmúltával, minél előbb ültesse el a dughagymákat, illetve a borsómagot!

 Jó étvágyat! Jó egészséget!

 

A köles - ellentétben a  fehér lisztből készült ételekkel, a rizzsel és a krumplival – lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért különösen jó, ha a cukorbetegek is megkedvelik és fogyasztják.  A legegyszerűbb felhasználási módja:  a levesekbe tészta vagy nokedli helyett  belefőzni az utolsó percekben (ugyanis gyorsan megfő).  Csak keveset tegyen a levesbe, mert megdagad.   Legelőször a paradicsom levesben próbálja ki.

 

Káposzta kölessel

(Elkészítési  idő: 65 perc)

 

Hozzávalók 4 személyre:

-          60 dkg savanyú káposzta

-          2 evőkanál  zsiradék

-          2 nagyobb  fej  vöröshagyma

-          1 kiskanál  pirospaprika

-          10 dkg köles

-          1 dl tejföl

-         

 

A vöröshagymát  karikákra  vágjuk és a  felhevített zsiradékban,  fedő  alatt  aranysárgára  pirítjuk. Megszórjuk  a  pirospaprikával  és  beletesszük a  káposztát.  Annyi  vízzel öntjük fel,  hogy  a káposztát  félig  ellepje.  Fedő  alatt,  többször  is  belekeverve, a  káposztát  puhára  főzzük. Mindig  figyeljünk arra,  hogy  a  káposzta  alatt  legalább  egy  ujjnyi  lé  legyen. Ha  a káposzta  megpuhult,  hozzákeverjük a  fejfölt  és  a  megmosott  kölest,  és  fedő  alatt  kis  lángon  vagy  sütőben  puhára pároljuk.  A köles hozzáadása után többször kavarjuk meg, mert a köles gyorsan a lábas aljához  ragad.  A köles néhány perc alatt megfő. Sült  szalonnával  jóízű,  kiadós  egytálétel.   Kipróbálhatjuk sült hús mellé is. De  szalonna és  hús nélkül is  finom.

                                                                                      

Jó étvágyat! Jó egészséget!

 

 

 Csalánlé  (oko-permetlé) készítése permetezéshez és biotrágyához

 

Hozzávalók:

-  zárható  edény, pl. 16 l-es festékes vödör  fedővel

- csalán  (a teljes növény szára.,levele, a gyökereit is felhasználhatjuk, de a földet  mossuk  le)

-  víz

 

Az elkészítés menete:

-          Az edényt nagyon szorosan, ¾ részéig feltöltjük csalánnal. Meg is taposhatjuk, hogy minél több férjen bele.

-          Színig töltjük vízzel, hogy ellepje a csalánt. Lefedjük. Addig hagyjuk a vízben, míg el nem rodhat a csalán, s nagyon büdös lesz.  Ez kb. két- három hét.

-          Szitán leszűrjük, s a leszűrt folyadékot lezárt, műanyag flakonokban tároljuk. Ha nem kap levegőt, akár egy évig is tárolható. A jelzett mennyiségből kb. 10 liter lé lesz.  Az elrothadt csalánt a komposztálóba tesszük.

 

A csalánlé felhasználása:

1.  Permethez hígítva használjuk: 10 liter vízhez egy liter csalánlét öntve.

2. Trágyának: A bokros növények (pl. paradicsom, paprika, tök, uborka,  bab, szőlő stb.) tövébe 1 dl folyadékot öntünk. (A sűrű sorban ültetett növényeket – pl. sárgarépa, petrezselyem) ne trágyázzuk a lével, hanem permetezzük.

 

A csalánlé véd a növény kártevői ellen, intenzíven táplálja  a növényt.  Kéthetente permetezzünk, trágyázzunk vele.

Megjegyzés: A csalán szedéséhez védőkesztyűt használjunk. Egész  évben  készíthetünk csalánlevelet, de leghatékonyabb a  májusi csalán.                                        Közli:  Fejes Antal 

  

Lestyános köles – az ősmagyarok egyik étele

 Hozzávalók 4 személyre:

-  1 kg vegyes zöldség:  karalábé, sárgarépa, petrezselyem és/vagy pasztinák, zeller, káposzta

    (bármelyik elhagyható) nagyjából arányosan, apróra vágva

-  20 dkg hagyma apróra vágva

-  15-20 dkg tarhonya

-  25-30 dkg köles (kapható a bioboltokban és a Tescoban)

-  fűszerek ízlés szerint: só, vegeta, bazsalikom, borsikafű, lestyán, őrölt fehér és fekete bors

 

Az elkészítés menete:

-  A hagymát zsiradékon üvegesre felfuttatjuk, felöntjük kb. 2 liter vízzel és öt percig főzzük

-  Beletesszük a tarhonyát, s újabb 5-10 percig főzzük.

-  Következnek a zöldségek: beletesszük először  a  sárgarépát, a petrezselymet és a zellert, s 5 percig főzzük. (Ezek nehezebben főnek) Majd következik a káposzta és  karalábé, amelyeket belerakva, újabb 5 percig főzzük.

-  A végén kerül bele a köles és a  fűszerek, s még 10 percig főzzük az ételt. A kölest célszerű az edény tetejére   tenni, mert a lábas aljához könnyen  odaragad.  Kevergessük az ételt, de a kölest csak a  főzés vége felé keverjük össze  a zöldségekkel.   

 Megjegyzés:  Bográcsban is készíthető.