Kecskehúst  birkahúshoz  hasonlóan  elő  kell  készíteni a főzéshez, sütéshez, le kell hártyázni. A hártyázást  megkönnyíthetjük,  ha  forró vízbe tesszük az előkészíteni kivánt kecskehúst. Felhasználhatjuk az idősebb állatok húsát vadhúsként elkészítve is. Fűszerezésnél  kissé erőteljesebben használjuk a fűszereket, mint más állatok húsánál. Kotányi fűszereket szoktam használni.

 

Levesek:

 

   1/ O r e g á n ó s   g i d a   l e v e s.

A  húslevest  oregános  ízesítéssel  készítjük el tojásfehérjés derítéssel tehetjük szép tisztává. Majd ehhez készítjük el a májgombócokat a következő módon. Gidamájból készítjük a gombócokat a májgombóchoz : tojássárgájával, apróra  vágott petrezselyemmel, zsemlével, borssal és delikáttal kikeverjük a  lekapart  gidamájat.Végül a keményre vert tojásfehérjével keverjük össze a fenti keveréket és kifözzük.  Tálaláskor a levesbe rakjuk a gombócokat.

 

 

   2/ O r j a l e v e s

1     kg fejhús                                                      1 fej vöröshagyma

0,7  kg orja ( nyakszirt csont és hús )                  0,03 kg só

0,25 kg petrezselyem                                          0,02 kg bors

0,25 kg sárgarépa                                               0,01 kg szegfűbors

1 zöldpaprika                                                       0,15 kg liszt

0.1 kg zeller                                                         2 tojás

0,1 kg karalábé                                                    1 teáskanál piros paprika

0,1 kg kelkáposzta                                               1 ujjhegynyi sáfrány

 

A nyakszirtcsontból, húsból és fejrészből éppen úgy főzzük a levest, mint a marhahúsból.Nagyon  vékonyra  nyújtott  tésztalapból  csigatésztát készítünk és miután a levest leszűrtük, belefőzzük. Csontokkal, húsdarabokkal együtt tálaljuk. A húst ecetes tormával is tálalhatjuk.

 

 

   3/ T á r k o n y o s    g i d a l e v e s   ( erdélyi recept )

Hozzávalók:1 evőkanál( ek ) olaj, vagy zsír, 0,5 kg gidahús, tisztított gida-fej, citromlé, tejföl, tárkony rántáshoz:1 evőkanál olaj,  2  evőkanál liszt, késhegynyi pirospaprika

Egy  ek  zsiradékon ( olaj, vagy zsír ) 15 percig párolunk 0,5 kg darabokra vágott gi-dahústKülön  megfőzünk  sós vízben egy tisztított gidafejet, átszűrt levével engedjük fel a párolt húst és jó puhára főzzük. Egy ek zsiradékból és 2 ek liszttel rántást keverünk, meghintjük késhegynyi papriká-val, adunk hozzá jó csomó apróra vágott tárkonyt és besűrítjük vele a levest. Citromlével és tejföllel ízesítjük.

 

 

    4/ S z í v   l e v e s 

Hozzávalók: kecskeszív, füstölt szalonna, zöldségek, étolajolaj, só

Szalonnát aprókockára vágjuk és megpirítjuk . Erre dobjuk rá a megmosott és aprókockára vágott kecskeszívet, felaprított zöldséget, melyet tetszés szerint válogatunk össze. Puhára főzzük és leves tésztával dúsítjuk. Tálaláskor egy kanál tejföllel kellemesen savanykássá tehetjük.

 

Előétel:

 

   1/ Z ö l d s é g    k e c s k e p á s z t o r   m ó d r a

Hozzávalók:   apróra vágott sárgarépa, kukorica szemek, zöldborsó, kecske gomolyatúró, vagy camembertA  zöldségkeveréket  sós vízben felfőzzük , tűzállótálba rétegezzük. Forró rétegek közé gomolyatúrót, vagy camamber szeleteket szórunk.  A  rétegeket váltogatva tölt-jük meg a tálat  legvégén  Kotányi vajkrém fűszerrel megszórjuk és díszítjük. Tálalhatjuk körítésnek, önálló fogásként is. Hidegen , melegen egyaránt fogyasztható.  

 

    2/ G a z d a    k e d v e n c e

Hozzávalók: szentlászlói kecskesajt, vékonyra vágott félbarna, vagy barnakenyér szeletek, foghagyma, tejföl, olívaolaj, szőlőszemek, vagy olívabogyók

Kb 10cm átmérőjű kenyérfalatkákat  megpirítunk, erre teszünk a sajtból egy fél szeletet. A sajtszelet vastagságára vigyázzunk, mert a sajt markáns ízű. A tejfölből, foghagymából és az olívaolajból tejföl sűrűségű öntetet készítünk, ebből egy teás kanálnyit teszünk a sajtszeletre. Az egészet betesszük a grillbe ( szalamanderbe ) 5 – 6 mp-re, kivéve diszítjük a bogyókkal.

 

Húsételek:

 

   1/ K e c s k e g i d a    r á n t v a

Hozzávalók: gida  húsos  részei,  liszt,  tojás,  tej,  zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a kisütéshez. A kotletteket vagy a szeletekre vágott combhúst megmossuk, megtisztítjuk, megtörölgetjük, kiveregetjük, besózzuk és kissé állni hagyjuk. Ezután rendesen , lisztben, egy kevés  tejjel  felvert  tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd felhevített, bőséges  zsírban  vagy  olajban szép pirosra kisütjük. Zöldpetrezselyemmel díszítjük, és forrón, burgonyával és salátával tálaljuk.

 

 

   2/ T ö l t ö t t   k e c s k e g i d a    ( erdélyi recept )

Hozzávalók: a kecskegida szegye, 1-2 zsemle ( a hús nagysága szerint  ) tej, 1 evő-kanál vaj, 2 keményre főtt tojás, 1-2 nyers tojás, zöldpetrezselyem, törött feketebors, só, 2 evőkanál zsiradék, esetleg 2-3 evőkanál tejföl.

A húsba egy hegyes kés segítségével nyílást vágunk, jól megmossuk. A zsemlét tej-be áztatjuk - kinyomkodjuk, majd áttörjük vagy villával jól eldolgozzuk. A vajat habos-ra keverjük, hozzáadjuk a zsemlét, az apróra vágott kemény tojást és zöld petrezselymet, 1 - 2 nyers tojást ( aszerint, hogy mennyi zsemlét vettünk ), sóval, törött borssal ízesítjük, és összekeverjük. a húst megtöltjük ezzel a töltelékkel , a nyílást bevarrjuk. A húst  minden  oldalról  megsózzuk, zsiradékot meg egy kevés vizet teszünk alá és sütőbe  téve szép pirosra  sütjük,  miközben  saját  levével  öntözgetjük. Amikor már csak nem  készen  van, tehetünk rá 2 - 3 kanál tejfölt, és ezzel sütjük készre. A töltelékbe zsemle helyett kb.  5  dkg  apróra  vágott  füstölt szalonnán pirított 3 evőkanál zsemlemorzsát is tehetünk.

 
     3/    B o r b a n   p á r o l t   g i d a   p a d l i z s á n n a l

Hozzávalók: 0,50 – 0,60 kg tisztított, apró kockákra vágott gidacomb, 0,1 l édes fehér bor, 0,2 l víz, 3 padlizsán hámozva, kb. 1,5 cm vastag karikákra vágva, só, bors,  3 db paradicsom hámozva, 5 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 db zöldhagyma vékonyra szeletelve, fél gerezd zúzott fokhagyma

Padlizsán szeleteket egy tálban jól megsózzuk, ezáltal kiadja keserű levét, 30 perc állás után folyó hideg víz alatt jól kimossuk, és ruhával szárazra töröljük. Ezután sis-tergő vajba ( margarinba ) dobjuk, és a szeleteket  mindkét oldalát hirtelen megsütjük. Végül kivesszük a vajból, és félretesszük.  Dobjuk a megmaradó vajra ( margarinra ) a húskockákat, és kb .2 percig süssük őket. Tegyük át egy nagyobb lábosba a húst. A húslében és  maradék vajban ( margarinban ) először pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot, végül forgassuk meg benne a padli-zsán szeleteket és öntsük rá az egészet a húsra. Sózzuk, borsozzuk meg, öntsük rá a bort és a vizet, jól fedjük be. A gida korától függően főzzük lassú tűzön.

Rizzsel, vagy zöldséges rizzsel tálaljuk.

 

 

      4/   I l l a t o s    g i d a b o r d a

Hozzávalók:  8  szelet  gidaborda ( 30 kg élősúlyú gida méretig ), 2 dl étolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál őrölt kakukkfű, só, törött bors.

 

A sütés előtti napon az olajat összekeverjük a kakukkfűvel, beletesszük a babér-levelet, az egészben hagyott fokhagymát, hogy az ízek jól összeérjenek. A hússzele-teket megsózzuk, megborsozzuk,  és  20  percre  a  fűszerezett olajba rakjuk, egy-szer  - kétszer megforgatva, hogy  a mártás  íze átjárja.  Tűzálló  tálba  egy kevés olajos mártást öntünk, belerakjuk a hússzeleteket. Grillsütőben vagy közepesen meleg sütőben 5 - 6 percig sütjük a hús mindkét oldalát, meglocsolva egy kevés fűszerezett olajjal.

 

      5/ G i d a p ö r k ö l  t

Hozzávalók: a gida csontosabb részei ( kb 60 - 70 dkg ), 1hagyma, 3 evőkanál zsír, vagy olaj , 1 zöld paprika, 1 paradicsom, 1 kávéskanál pirospaprika, só. A zsíron megpirított, apróra vágott hagymára rátesszük a kockára vágott, megmosott húst. Kissé‚ megpirítjuk, meghintjük piros paprikával, felöntjük egy kevés vízzel és fe-dő alatt lassan pároljuk. Amikor már félig puha, rátesszük a megtisztított zöldpaprikát, a lehámozott paradicsomot és készre pároljuk. Galuskával tálaljuk. A paprikás csaknem ugyanúgy készül, a különbség csak az, hogy 2 dl tejföllel dúsít-juk a levét, amikor már készen van. Mindkettőt forrón adjuk az asztalra.

 

 

      6 / G i d a p a p r i k á s   g a l u s k á v a l

Hozzávalók:   1,2 kg gida eleje,  2 dkg só,  3 dkg liszt,  5 dkg zsír, 10 dkg hagyma, 1 dkg paprika, 10 dkg lecsó, 4 dl  tejföl, 5 adag galuska.

A finomra vágott hagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, pirospaprikát teszünk hoz,  majd  a gidahúst nagy kockára vágva, megmosva belerakjuk , megsózzuk, kevés vizet öntünk rá, és puhára pároljuk . Ha megpuhult beletesszük a lecsót, majd tejfölt liszttel elkeverve paprikásba keverjük, jól felforraljuk és galuskával tálaljuk.

 

 

      7/ F o k h a g y m á s   g i d a c o m b

Hozzávalók:  1  kg  gidacomb,  10  dkg füstölt szalonna, 4 - 5 gerezd fokhagyma,zsír , só , törött bors.

A húst szalonnával, vékonyra  vágott  fokhagymával  megtűzdeljük, megsózzuk, megborsozzuk. Zsírozott tepsibe tesszük, és leöntjük forró zsírral. Lassú tűznél, a pecsenyelével locsolgatva szép pirosra sütjük.

 

 

      8/ T ö l t ö t t    g ö d ö l y e

Hozzávalók: 1 gödölyecomb, 1 gödölyeszügy, 2 liter tej, füstölt szalonna, 4 fej vö-röshagyma, 2 - 3 kanál zsír, só, bors, paprika, majoranna, borsmenta, foghagyma ( ízlés szerint. )A gödölyecombját, szügyét megmossuk, megtöröljük, és 1 órán át tejbe áztatjuk. A húsba nyílást  vágunk, illetve a bőrét megemeljük, és megtöltjük. Töltelék: a durván vagdalt vöröshagymát füstölt szalonna zsírjában pároljuk. Fű-szerezzük sóval, borssal, paprikával, majorannával, borsmentával, fokhagymával. Ezeket összekeverve megtöltjük a húst. Forró sütőben elősütjük, majd lassúbb tűznél zsírral öntözve megpirítjuk.

 

       9/  T ö l t ö t t    k e c s k e g i d a       

(  bármilyen ivarú gida 15 kg élősúlyig  )

Hozzávalók: egy egész gida, tojás, zsemle ( vagy száraz kenyér , )hagyma, petre-zselyemzöld, só, bors.

 

A tölteléket elkészítés után beletöltjük a gidába. Megtöltés után a nyitott nyak és has-részt fehér cérnával össze kell varrni. A gidára kivűlről bazsalikomot, vad fűszer keveréket szórhatunk, majd pedig bacon szeletekkel borítva kemencében vagy sütőben ropogósra sütjük.

 

 

   10/ T ö l t ö t t    k e c s k e 

( bármilyen korú kecskehúsából elkészíthető )

Hozzávalók: 1 kecskegömböc (kecskebendője ),1/2 kg marhahús,  ½ kg kecskehús, 0,1 kg szalonnatepertő, 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma, paprika, kömény-mag ízlés szerint.

Egy fej apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk a tepertővel és a zsírjával. Sózzuk, borsozzuk, majd zúzott fokhagymával és tört köménymaggal ízesítjük. Az egészbe belekeverjük az apróra vágott marha- és kecskehúst, majd megtöltjük vele a kecskegömböcöt. Forró sütőben zsírral öntözve elősütjük, majd vízzel locsolva megpirítjuk. Felszeletelve tálaljuk.

 

   11/ G ö d ö l y e m á j    l e p e d ő b e n

Hozzávalók: májszeletek ( bármilyen életkorú egyed mája alkalmas erre ), alufólia, sör, bacon

szalonna szeletek, Kotányi vadfűszer és grillfüszer.

Olyan méretű alufóliát vágunk, hogy a májszeletet teljesen bele tudjuk csomagolni. A fóliaszéleket kissé felhajlítjuk és a a szalonnaszeleteket elhelyezzük a fóliába majd a máj szeletet és erre ismét szalonnaszeleteket teszünk. Mielőtt lezárjuk a fóliát egy kevés - kb 1/2 dl sört töltünk a májra és szorosan összecsavarjuk a fóliát . Forró platnira  tesszük  az így előkészített " lepedőt "és néhány percig sütjük, közben meg is fordítjuk. Amikor úgy érezzük, hogy készen van, kinyitjuk a fóliát, fűszerezzük. Tálaljuk sok zöldség kiséretében.

 

 

   12/ Z ö l d s é g e s   g ö d ö l  y e

Hozzávalók:  gida  (  10  -  40  kg élősúlyú fiatal kecskéből készíthető ) bármelyik -

sze  felhasználható, bacon szeletek, grillfűszer, vadfűszer,  só,  zsír, vagy olaj, zöld-ség  (  sárgarépa,  petrezselyem,   karalábéstb  apróra  kockázva  ) fedeles  tepsi   ( römertopf, vagy egyszerű tepsi alufóliával fedetten )

 

Lehártyázott húst megmosva szokásosnál erősebben befűszerezzük, ajánlom Kotá nyi grill, steak, vadak fűszer keverékeket , néhány órára állni hagyjuk. Ez  idő alatt a tepsit olajjal, vagy zsírral  kikenjük  és  baconszeletekkel a  húshelyét  kibéleljük. A húst behelyezzük és zöldségkeverékkel alaposan körbe ágyazzuk. Bacon szeletekkel betakarjuk. Lefedve  a  forró  sütőbe  helyezzük. Sütés  után  csontokkal,  vagy  anélkül  tálaljuk.  Ugyanis  sütés  közben a csontról lemálik a hús és így könnyedén el is távolíthatjuk.

 

 

   13/ Ő r s é g i    g i d a c o m b

 Hozzávalók: olaj, vagy mangalicazsír, gidacomb szeletek, őrségi gömböc vagy na-

tur, tejszín, só, vajkrém fűszer keverék.

Magyarszombatfai cserép  tepsit  kikenjük  zsiradékkal,  belereszeljük az őrségi göm-böcöt. A gidacomb szeleteket  kiklopfoljuk, besózzuk,  lisztezzük,  tojásban  megfor-gatjuk  és  a  reszelt sajtra tesszük. Megfűszerezzük,  reszelt  sajttal  megszórjuk és 1 dl tejszínt öntünk rá,180 – 200 Co - os sütőben kb. 25 percig sütjük. 

 

 

    14 /  P i k á n s    p u l y k a m e l l

Hozzávalók: pulykamell filé, főzőtejszín, fehérbors, fokhagyma, étolaj, gourmet sajtkrém.

A pulykamell filét vékonycsíkokra vágjuk és olajban fehérre sütjük.  Főzőtejszínnel feltöljük,  hogy  a  húscsíkokat  ellepje,  fehér borsot, fokhagymát és gourmet sajtkrémet teszünk hozzá. Készre pároljuk.

 

 

    15 / T ö l t ö t t    g i d a c o m b

Hozzávalók: gidacomb, füstölt mangalicasonka, jonathán alma, magalicazsír,

A gidacombot kicsontozzuk, befűszerezzük és megtöltjük a csonthelyét alma szeletekbe ágyazott sonkacsíkokkal. A gidacombot összetüzzük hústűvel.Egy napig állni hagyjuk, majd forró mangalicazsíron kisütjük. Burgonyapürével, vagy zöldség körettel tálaljuk Hidegen is szépen szeletelhető és így is fogyasztható.

 

Saláta :

 

Hozzávalók: tetszés szerinti zöldséget felaprítunk .

Az Őrségi fűszeresből adagolunk a saláta mennyiségtől függően és a fűszeres tök-magolajból ugyancsak öntünk a a saláta alapra. Továbbiakban olívaolajjal hígítjuk a ráöntött tökmagolajat, majd összekeverjük. 1 – 2 óráig állni hagyjuk, majd tálaljuk.

 

  

Dessertek:     

Az itt közölt receptek csak  az általam  készített kecsketúróból adják az igazi élvezetet. Ugyanis én eltérő módon készítem a kecsketúrót és ez adja azt a specilális selymes állagát és különösen finom ízét.  Ez  természetéből adódóan krémes

 

   1/ T e n g e r s z e m   á f o n y á v a l

Friss kecsketúróból öklömnyi 5 - 6 cm vastag pogácsát készítünk, melynek köze-pében, fészket alakítunk ki. A túróra mandulaszirmokat szórunk, erre egy kis kristálycukrot is. ( De készítettem úgy is, hogy először a túrószegélyt mézzel megkentem és erre szórtam a mandulaszirmokat. Ez esetben nem szükséges a kristálycukor. ) Amikor ezzel készen vagyunk akkor a  "   tengerszemet  "  megtöltjük áfonyaöntettel vagy áfonyadzsemmel.  

 

   2/ F r o m a g e   d e   f r u i t.

A friss, de sótlan sajtot a formából kiütjük, függőlegesen kettévágjuk külön - külön kistányérra helyezzük.  A kettévágott, lapos oldalára fektetett friss sajtot ismét kettévágjuk ( vagyis negyedeljük ) és a szélesebbik felénél a terpeszét szétnyitjuk úgyhogy ebbe a terpeszbe például egy málna , vagy eper szemet helyezünk és az egészet málna vagy eper öntettel leöntjük.

 

 

   3/ Őszibarack vagy körte kompótot apró kockára vágunk és kehelybe helyezzük.

Erre a friss túróból néhány kanálnyit rakunk, megcukrozzuk  és tejszínhabbal sző-lőszemmel díszítjük.

 

 

   4/ T ú r ó t o r t a

 Hozzávalók: 5 db tojás, 0,3 kg porcukor, 1 vanilliás cukor,1 kockamargarin, 0,5 kg kecsketúró, gyümölcs, vagy kompót, 1 tasak zselé.

A tojás sárgáját habosra keverni a porcukorral, vanilliás cukorral. A kockamargarint, kecsketúróval elkeverni. Majd  az előbbi masszát belekeverni a túrómasszába . Ezt az egészet  piskótalapra tenni. Közéje lehet gyümölcsöt is helyezni, úgy még jobb és hűtőben kihűteni. De úgy is elkészülhet, hogy a gyümölcsöt a tetejére helyezzük és zselével fixáljuk.