A kaméleonok általános felépítése

A kaméleon tökéletesen bele tud olvadni a környezetébe. Amikor meg szeretnéd a kamát fogni, ő rögtön észrevesz, azon nyomban eltűnik egy faág mögött, és felkúszik a lombok közé. Ha fenyegetve érzi magát, lepottyan a földre (sértetlenül) és elrohan. Az is lehet, hogy az erős kapaszkodó farkával és fogólábaival csak lelógatja magát egy alsóbb ágra védett helyre. Ebben a biztonságos pozícióban marad, amíg a ragadozó a földön keresi. (Jól átverte:)))

A kaméleon csökevényes, azonos, háromszög formájú állcsonthoz rögzült fogakkal rendelkezik. Ezt a típusú, üregtelen fogazatot acrodontnak nevezzük.

A kaméleonnak fejlett, izmos végtagjai, erős markoló-fogó lábai vannak. Néhány kutatónak feltűnt, hogy azoknak a nagytestű fajoknak (pl.: Chamaeleo j. johnstoni),amelyek élőhelyén gyakori az erős szél, arányaiban nagyobb, és izmosabb végtagjaik, fogólábuk van.

 A biztos kapaszkodáshoz a kamáknak minden lábán öt lábujja van. A lábakon 2-3 arányban az ujjak összeforrtak, így egymással szembefordíthatók, csipeszként működnek. A mellső lábain kifelé két, befelé három ujj található, míg a hátsó lábakon pont fordítva. Minden ujjon ívelt köröm van. Ezen túlmenőleg a talpakon és a farok végén recés bőrlemezek vannak, amik hasonlóan a csúszásgátló cipő talpához stabil tapadást bizstosítanak.

sdfsd

Régóta ismert, hogy a fán élő kaméleonok farka oldalirányban lapított, erős fogó-kapaszkodó farok. Úgy tűnik, hogy a lombok között élő fajok (pl.: Chamaeleo oweni) farka testükhöz mérten a leghosszabb. Amelyek alacsonyabb szinteken laknak (pl.:Chamaeleo cristatus) arányaiban rövidebb farokkal rendelkeznek. De vajon miért van ez? Mindkettő, a C. oweni és C. cristatus, Közép-Afrika egyenlítői részén él, de különböző területeket foglalnak el. Úgy tűnik, hogy a napkedvelő (=heliophil) fajok hosszabb farka (hosszabb mint a testhossz másfélszerese) biztonságosabb kapaszkodást nyújt a magas fák tetején, napozáskor. A cristatus (az alacsonyabb szinteken) nincs kitéve a viharos szél erejének, ezért nincs szüksége olyan erős kapaszkodásra (farokhossza a testhossz fele). A cristatus a hűvösebb klímát kedveli, úgy nevezzük sciophilous (=árnyékkedvelő) faj. A madagaszkári Furcifer balteatus egy másik fán élő faj, és rendkívül hosszú farka van.

 Elmélkedhetünk a kaméleonok farkhosszának és élőhelyüknek, viselkedési szokásainak összefüggéseiről, azonban jelen pillanatban ez spekulációnak tűnik. Több felmérésre lenne szükség ebben a témában.