Üdvözlöm honlapomon
Gombák
Képek
Érdekesség
A GOMBÁKRÓL
A gombák nehéz emészthetőségük miatt önállóan nem juthatnak jelentős
szerephez táplálkzásunkban. Bár összetételük alapján értékes
élelmiszernek is tekinthetnénk őket, a kitin sejtfalba zárt
tápanyagokból egyes kutatók szerint csak 10-20 százalék, emésztéses
kísérletek szerint 72-88 százalék szabadul fel. A felaprítás segít
feltárni a gombasejteket, a tápanyagokból így valamivel több hasznosul.
A gombák ízók, aromájuk révén fűszerező hatásúak. Fokozzák az
emésztőnedvek kiválasztását, elősegítik a velük együtt fogyasztott
többi étel tápanyagainak hasznosulását.
A gombák biológiai hatása sokrétű. Vannak mérgező anyagokat termelők,
de az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak egyes gombák gyógyító
hatásával is.
Eltérő hatások
A gombákban legnagyobb mennyiségben (88-92 százalék) víz van. Az
ásványi anyagok főleg a kalap bőrében találhatók, nagyobb mennyiségben
káliumot és foszfort tartalmaznak. A gombák fehérjéinek aminosav
összetétele hasonlatos az állati fehérjékhez. Szénhidrátjaik főleg
összetett cukrok, ilyen a sejtfalat alkotó kitin.
Jelentősebbek a gombák, íz, zamat, illetve aroma anyagai, valamint a
biológiai hatású anyagok (gyógyhatású anyagok,vitaminok és mérgek). Az
íz, illet és aromaanyagok a nyálkahártya izgatásával vérbőséget
okoznak, gyorsítják az anyagcserét. Figyelembe kell venni, hogy a
nehezen emészthető kitin sejtfal maga is közvetlenül hat az
idegvégződésekre, az emésztőnedveket termelő mirigyekre, továbbá, mint
az étkezési rostok, serkenti a bélműködést. A gombákban általában magas
a D-vitamint tartalom.
A Ming dinasztia idején "életelixir"-ként ismert shii-take gombát a
kínai orvoslás vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként
használta.
A shii-take gombát hazánkban is termesztik, főleg export célra. Japán
kutatók szerint 5 százalék shii-take gombával kevert étrend 24-45
százalékkal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A gombákban található mérgező anyagok kémiai összetételükben és a
különböző szervekre gyakorolt hatásukban igen eltérőek. A
gombamérgezések szinte kizárólag, saját gyűjtésű, saját háztartásban
előállított gombaételek fogyasztását követően jönnek létre.
Ókori irodalmi feljegyzések tanúsága szerint, eleink ismerték és nagyra
tartották az étkezési gobákat, az ínyencek asztaláról már akkor sem
hiányozhatott az illatos, aromás, pompásan tálalt, gombás étel. Így van
ez ma is. Igaz, a gombaterméssel bővelkedő vidéken a természetjáró is
megleli az ízletes gombát, a maga gyönyörűségére. (Ha betartja a
gombagyűjtés szabályait, biztosan nem esik baja.)
A kalap maradjon
Az erdei gombák illatával a termesztetteké aligha vetekedhet, de
vigyázni kell a beszerzéssel! Csak termesztési igazolással ellátott
vagy gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált és emberi fogyasztásra
alkalmasnak minősített gombát vásároljunk!
Tisztításkor csak akkor távolítsuk el a kalap bőrét, ha ez nem
kerülhető el, az aromaanyagok nagy része ugyanis itt található.
Magas víztartalma miatt a nyers gomba, de a gombás étel is gyorsan
megromlik. Frissen kell felhasználni és nem ajánlatos tárolni!
A gombás étel fogyasztása után fellépő rosszullétek nem feltétlenül
jelentenek gombamérgezést!
A panaszok jelenthetnek "túlterhelést", gyomor- és bélhurutot, az arra
érzékenyeknél epegörcsöt, egyes esetekben allergiás tüneteket (gyomor,
béltünetek mellett bőrkiütést, asztmás panaszokat).
A gyorsan bomló alapanyag magas víz- és fehérjetartalma következtében a
mikrogombák, ha belekerülnek, jó táptalajra lelnek, gyorsans zaporodnak.
Előfordult, hogy a tojással készült gombás étel fogyasztása után
fellépő megbetegedést szalmonella okozta, a nem megfelelő hőhatás,
helytelen tárolás következtében.
A gomba fogyasztását megfelelő körültekintéssel kívánatosnak tartjuk.
Az erdő húsa nem pótolja az állati fehérjéket, de mint láttuk, illatos
fűszernél sokkal többet jelent.
Ha mérges, gyilkol
Tavasztól a téli fagyok beálltáig megteremnek, mindegyik a maga helyén,
előfordulásuk az időjárás függvénye. Mindegyik ehetőnek van mérgező
párja. A fehér gyilkosból egy falat is elég. Ő a galóca. Fehér kalapú,
fehér lemezű, galléros, bocskoros gombát nem gyűjtünk -- nem győzi
eleget hangsúlyozni a gombaszakértő, Higi Andrásné. További fontos
tudnivalók következnek a szakértőtől.Minden évben több híradás szól
gombamérgezésről, s az esetek nagy része tragédiával végződik. Ilyenkor
az emberek elég helytelen döntést hoznak, azt mondják, nem esznek egy
falat gombát sem, ahelyett, hogy jobban megismernék a természet e
csodás teremtményeit. A párás, meleg időszak leginkább a hegyi
gombáknak kedvez, de a dél-alföldi régióban is gyűjthető most néhány
fajta, ezek: a trágyadombi csiperke, a sziki csiperke, a szegfűgomba és
az őzlábgomba. Mivel előfordulásuk az időjárás függvénye, ha esik az
eső, s másnap jó párás a levegő, akkor két-három nap múlva már
megjelennek a kosarakban a gombák.A fehér gyilkos galóca a
legveszélyesebb, ebből már egy falat végzetes. A fehér kalapos, fehér
lemezű, galléros és bocskoros gombát eleve le se szedjük!Kirándulás
előtt mindig tájékozódjanak arról, hogy azon a vidéken milyen gomba nő.
A szegfűgomba körül mindig találunk egy ún. boszorkánykört. Ha találunk
belőle egyet, nézzünk szét, a többi a magunk körül leírható körben
(semmilyen más mértani formában nem!) lesz, az őzlábgomba pedig csak a
gyökér által meghatározott részben terem. A gyilkos galóca ehető párja
a tarlógomba. Ennek is fehér a kalapja, fehér a lemeze, van gallérja,
de nincs bocskora. Csak ennyi a különbség. Ha a gombát letörjük, akkor
a bocskora a földben marad. A tarlógombát a gombavizsgálóhoz is hiába
visszük, mivel nem tudják beazonosítani, azonnal kidobják.Fogadják meg
a következő szabályokat is:Ne szedjen gombát az, aki a gyilkos galócát
nem ismeri fel biztosan. A begyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk be
gombaszakértővel. A gombafajok étkezési értékének eldöntésében ne
higgyünk a gombababonákban, pl. nem a mérgező gombától, hanem a romlott
gombás ételtől feketedhet meg az ezüstkanál; a hagyma és a petrezselyem
színe a mérgező gombától nem változik meg; nem mindig a feltűnő színű
gombák a legmérgezőbbek, a csiga- vagy rovarrágott goma is tartalmazhat
méreganyagot.A frissen szedett vagy vásárolt gombát és gombás ételt ne
tároljuk egy napnál tovább -- még hűtőszekrényben sem. Hosszabb
tárolásra fagyasztószerkrényt használjunk, vagy konzerváló szerrel
tartósítsuk a gombát. Szárításra jól szellőző, meleg helyet válasszunk,
majd a megszárított gombát papírzacskóban vagy légmentesen lezárt
műanyag tasakban tároljuk.
Végül egy tanács a jövő év gombatermése érdekében. A gombát mindig
vágják és ne törjék. A vágás után is megmarad a micélium, (a gomba
"gyökere") így jövőre is lesz mit gyűjteni. De soha ne feledkezzenek
meg a gombavizsgálóról!
fg
Halálosan, vagy nagyon erősen mérgező gombák
1. Galócafélék
Gyilkos galóca: A legmérgezőbb gomba, tünetei (erős gyomorpanaszok)
6-12, ill. 24-36 óra múlva jelentkeznek, mire a méreganyagok már
felszívódtak. Olajoszöldes kalapja, fehér spóratartó lemezei, fehér
húsa, jól fejlett gallérja és bocskora van.
Fehér gyilkos galóca: A fiatal csiperkével könnyen összetéveszthető,
mivel annak lemezei halvány rózsaszínűek. A galóca kalapja és lemezei
fehérek, jól fejlett gallér és bocskor jellemzi.
Tanulságként, figyelmeztetésként megjegyezzük:
fehér lemezes, galléros, bocskoros gombát sose szedjünk!
Légyölő galóca: Piros kalapú, fehér pöttyös (foltos) a mesekönyvek
rajzairól ismert gomba.
Párducgalóca: Barna kalapján fehér pöttyök (foltok) - egykori
burokmaradványok - jellemzik.
2.
Susulyka-félék: Rostosan behasadozó kúpos kalapjukról jól felismerhetők.
Téglavörös susulyka: Fiatalon fehér kalap és tönk jellemzi, mely később
magától vagy törésre is okker, ill. vörös színűre változik. Fehér
lemezei a spóráktól rózsaszínes, majd barnás színűek, de sérülésre ezek
is vörösek.
Selymes susulyka: Fehér kalap, tönk és lemez jellemzi.
Kerti susulyka: Barnás kalap, tönk és lemez jellemzi.
3. Pókhálósgombák: Sárgásbarna kalapú,
ragadós, őszi erdei gombák, melyeken fiatalon a tönköt a kalappal
összekötő fátyol jellemzi, később már
csak
pókhálószerű szálak látszanak a tönkön.
Mérges pókhálósgomba: Barnás árnyalatú kalap, széles, ritkán álló
barnás-sárgás lemezek jellemzik, melyek a vaskos fehér tönkhöz nőnek.
4. Tölcsérgombák
Világító tölcsérgomba: Sárga tönkű és lemezű, sárga húsú, barnás
kalapú, korhadó tuskókon élő gomba. A sárga rókagombához nagyon
hasonlít, de az talajon él.
Parlagi tölcsérgomba: Füves területeken ősszel megjelenő gomba.
Testszínű, szürkés-barnás kalapú és tönkű, enyhén penészszagú (dohos)
fajta. Tönkje legtöbbször feltűnően hullámosan görbült.
Vörhenyes őzlábgomba: Apró termetű, fehér alapon barna pikkelyes
kalapja, fehér tönkje és lemeze van.
5. Egyéb gombák:
Sárga kénvirággomba: Közepes termetű, nagy csomókban csoportosan élő,
sárga színű, korhadó tuskókon előforduló gomba. Lemezei zöldes
árnyalatúak, ez alapján jól felismerhető.
Nagy döggomba: Nagy termetű, világos színű (fehéres szürke,
zöldesszürke, barnásszürke) selymes fényű, sugarasan szálas kalap
jellemzi. Húsa feltűnően vékony, lemezei szélesek, sárgás, majd
rózsaszín árnyalatúak. Erős, nagy fehér tönkje fényes, hosszában
rostos. A csiperkétől megkülönbözteti az igen vékony húsú kalap és a
gallér hiánya.
Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, ha egy állat
megette, megrágta a gombát, még nem biztos, hogy az ember számára is
ehető! Másképpen hat a méreganyag például a gerincesekre és a
puhatestűekre. A csigák számára a gyilkos galóca nem méreg, míg az
emberre nézve legtöbbször halálos!