A A A

Különleges pálinka receptek


Sok pálinkafőző mester sírba vitte a tudományát!
A pálinka- és likőrreceptek szakmai titoknak számítanak.Néhány pálinkáról szóló gyűjteményben ( pl:Balázs Géza: Pálinka, a hungarikum c. könyvében) találhatunk néhány ízletes pálinkareceptet.

Íme a legkülönlegesebbek.

Kökény likőr

 

Hozzávalók:
- 1 kg érett kökény (ha megcsípte az első dér, akkor még ízesebb)
- 1 liter borpárlat
- 250 g cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 liter víz

 

Elkészítés: A kökényt egy zárható edénybe tesszük, és ráöntjük a párlatot. 6-8 hétig állni hagyjuk, lehetőleg árnyékos helyen, majd a cukrot 1 liter vízben felfőzzük, hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét és mindehhez hozzáadjuk a kökényről leszűrt borpárlatot. Palackba töltjük és hűvös, sötét helyen néhány hónapig érleljük.

 

 

 

Rutapálinka

 

Hozzávalók:
- 3 ág friss rutafű
- 3 kanár méz
- 1 liter törkölypálinka

Elkészítés: A rutafűre ráöntjük a pálinkát és négy hétig sötét helyen érleljük. Ezt követően, hozzáadjuk a mézet és még négy hétig érleljük. Ha elkészült, akkor átszűrhetjük, de díszítésként maradhat az üvegben egy-két rutafű.

 

 

Rózsa likőr

 

Hozzávalók:
- 150 g illatos rózsaszirom
- fél liter alkohol
- 500 g cukor
- fél liter víz

 

Elkészítés: A rózsaszirmokat reggel leszedjük, alaposan megmossuk, egy üvegbe tesszük és ráöntjük az alkoholt. Két hétig sötét helyen tároljuk, majd a vízzel és cukorral szirupot készítünk, amit ha kihűlik, összekeverjük az alkohollal. Mielőtt palackba öntenénk, átszűrjük.

 

 

Borókapálinka

 

Hozzávalók:
- 20 dkg borókabogyó
- 1 liter pálinka

 

Elkészítés: A borókabogyót a napon kiszárítjuk, majd mozsárban összezúzzuk és széles nyakú üvegbe tesszük a pálinkával együtt. Egy-két hét tárolás (hűvös helyen) után leszűrjük.

 

 

Zsályalikőr

 

Hozzávalók:
 - 30-35 zsályalevél
- 1 liter borpárlat vagy törkölypálinka
- 1 citrom héja

 

 

Elkészítés: A zsályaleveleket és a citromhéjat egy széles szájú üvegbe tesszük, ráöntjük a párlatot, majd lezárva három hétig napos helyen tároljuk. Ezt követően leszűrjük és még öt hétig sötét helyen tároljuk. Fogyasztása jótékony hatással van emésztési problémákra és gyulladásos megbetegedésre.

 

 

 

Csipkebogyó likőr

 

Hozzávalók:
- 1 kg csipkebogyó
- 1 liter borpárlat
- 200 g cukor
- 250 ml víz
Elkészítése: Az érett gyümölcsöt elfelezzük, a magját eltávolítjuk, majd a héjakat alaposan leöblítjük. Napon vagy sütőben kiszárítjuk a gyümölcsöt és a megszárított héjakat egy üvegbe tesszük és ráöntjük a párlatot. Az üveget lezárva másfél hónapra hűvös helyre tesszük. Ezt követően a vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd ha kihűlt, a megszűrt párlathoz öntjük. Az így elkészült nedűt palackba töltjük, és sötét hűvös helyen tároljuk.

 

 

 
Diópálinka


Hozzávalók:
- 5 db zöld dió
- 3 kanál méz
- 1 liter törkölypálinka
- 10 db szegfűszeg

Elkészítése: A hozzávalókat egy üvegbe tesszük és ráöntjük a törkölypálinkát. Lezárva egy hónapig napos helyen érleljük. Ezt követően leszűrjük és palackba töltjük.

 

 

Citromfüves pálinka

 

Hozzávalók:
- 20 g citromfű
- 1 liter alkohol
- 1 db szárított és lereszelt angelikagyökér
- fél citrom héj
- csipetnyi lereszelt szerecsendió
- csipetnyi koriander, fahéj, szegfűszeg

 

Elkészítés: Az összes hozzávalót egy üvegbe tesszük és hozzáöntjük az alkoholt. Két hét után, mikor már összeértek az alkotóelemek leszűrjük, és palackba töltjük. Fogyasztása teába, vagy kockacukorra csepegtetve, esetleg vízzel hígítva ajánlott. A citromfű gyógyító hatása régóta ismeretes, elsősorban immunrendszer erősítő hatása van.

 

 

Málnalikőr


Hozzávalók:
- 50 dkg málna (esetleg eper v. ribizli)
- fél vaníliarúd
- 2 kanál akácméz
- 7,5 dl gyümölcspálinka
- 2,5 dl borpárlat
Elkészítése: A jól megmosott gyümölcsöt egy üvegbe teszünk és hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét. Ráöntjük a gyümölcspálinkát és a borpárlatot, majd négy hétig érleljük. Miután leszűrtük mézzel ízesíthetjük.

 

 

Hagymapálinka

 

Hozzávalók:
- 500 g hagyma
- fél liter alkohol
- fél liter felforralt víz
- 50 g borókabogyó
- 5-6 fokhagymagerezd

 

Elkészítés: A hozzávalókat apróra vágjuk, a pálinkát ráöntjük és 8 napig egy edényben állni hagyjuk. Ruhán keresztül átszűrjük, majd szűrőpapírral is megismételjük a szűrést, mindaddig, míg a folyadék teljesen tiszta nem lesz. Vérkeringési zavarokra hatékony gyógyír.

 

 

forrás: Magyar Pálinka Marketing Kht.




 

 
Pálinkafőző eladó, pálinkafőzők raktárról Méhészruha Pálinkafőző, pálinkafőzők Víztisztító Harisnya, gyerekharisnya Pálinkafőző, pálinkafőzők

LekvárfőzőLekvárfőző gyártás, forgalmazás! Pálinkafőzés, pálinkafőzők Pálinkafőző berendezés

Pálinkafőző videó, pálinkafőzők Pálinkafőző videó, pálinkafőzők Pálinkafőző kép. Gázégő , gázégők