Muszaka


g A legjellemzőbb ciprusi ételek egyike a muszaka. Készítik patisszonból is, de az igazán finom változat padlizsánra alapul.
A muszaka a turisták által jól ismert eledel, az egész világon hódit.

Hozzávalók:


3 kg lila, kövér padlizsán
1 kg krumpli
30 dkg zsíros reszelt sajt
só, bors, olívaolaj

A darált húshoz:


1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
2 hagyma
1/2 pohár fehérbor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás
2 leveseskanál reszelt sajt

 

Elkészítés:


  1. Megforrósított olajba tesszük a darált húst és keverjük, amíg kifehéredik. Beletesszük az apróra vágott hagymát és keverjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem sűrűsödik. Félrehúzzuk a tűzről, és hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.

  2. A padlizsánt hosszában ujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk és szűrőben hagyjuk állni egy órát. Törölgessük szárazra egyenként a szeleteket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit vízben főzzük meg és vágjuk karikákra.

  3. Egy tepsibe rétegezzük a megsózott krumplit, a padlizsánt, a darált húst. Ez ismételjük, amíg van alapanyag. A tetejére sajtos-tejszínes besamelt önthetünk. Az egészet meleg sütőben pirosra sütjük.


Jó étvágyat!