A mérés
menete: Száraz
hőmérséklet: megmérjük a helyiség hőmérsékletét.
A
nedves
hőmérséklet: a hőmérő érzékelőjét nedves gézzel burkoljuk. Erről a víz
annál intenzívebben párolog, minél kisebb a levegő nedvességtartalma. A
párolgás hőt von el a hőmérő érzékelőjéről, vagyis: minél intenzívebb a
párolgás, annál alacsonyabb a "nedves" hőmérséklet.
Ha két, egymás
mellett elhelyezett hőmérőt használunk, akkor hőmérő egyikéről a szokványos száraz, a másikról a nedves
hőmérsékletet olvassuk le. A kettő különbsége jellemző a levegő
nedvességtartalmára. (Nagyobb különbség, szárazabb levegőt jelent. Egyenlő hőmérsékletek esetén a
levegő telített - a rel. nedvességtartalom = 100% -, hiszen ekkor a párolgás és a kondenzáció dinamikus egyensúlyban van,
vagyis nem nő tovább a levegőben levő vízgőz mennyisége. A rel.
nedvességtartalom tehát nem azt adja meg, hogy a levegő egységnyi
térfogatában mennyi víz található, hanem csak arról kaphatunk képet, hogy
az adott levegő milyen "távol"
van a telítettség állapotától.
Látható, hogy a levegő
rel. nedvességtartalmát
a legegyszerűbben
melegítéssel tudjuk csökkenteni.-
A levegőben levő vízgőz mennyiségét a levegő absz. nedvességtartalma
mutatja meg.)

Pl.: száraz hőmérséklet:
28°C, nedves hőmérséklet: 22°C, rel. nedvességtartalom: 59%
A Moller-féle diagramon
szemléltetve:

tsz= száraz
hőmérséklet, tn= nedves hőmérséklet, th= harmatpont
Letölthető Képlettár
Papp László |