Barkácsoltam egy lyukkamerát.

Ami röviden annyit takar, hogy a képérzékelő felülettől (film vagy képérzékelő szenzor) bizonyos távolságban van elhelyezve a film vagy szenzor méretétől függő átmérőjű, apró lyuk, körülötte pedig sötéttér.
Az én esetemben szenzor van, a szenzor síkjától 46,5mm távolságban van egy kb. 0,27mm átmérőjű lyuk, hétköznapi konyhai alufóliába a leghegyesebb varrótűvel bökve. Az alufóliát két oldalról fekete fotókarton fogja közre. A fotókartont egyszerűen rögzítettem, vettem egy vázsapkát, abba fúrtam egy kb. 4mm átmérőjű lyukat. A vázsapka belső felébe ragasztottam a fotókartonnal merevített alufólia réteget, amiben a lyuk van. A nagy szülés a lyuk tized-milliméteres pontosságú elhyezése, pont középre. Sikerült, bár szerintem túl nagy a lyuk, mert nem lett tökéletes. A vázsapka elölről kapott egy kínai, LED-es izzóból kitermelt plexi búrát, a képre torzító hatása minimális a közepén, így ezt is pontosan kellett illeszteni, még jó, hogy a vázsapka kialakítása lehetővé tette ezt.
A lyukkamera azért jó, mert ez a legősibb formája a fotózásnak. Már az ókorban is ismert optikai törvényszerűség szerint működik. A lyuk olyan kicsi, hogy a fotó - optimális esetben - beltérben 30, kültérben megvilágítástól függően 5-20 másodperc alatt készül el.
A legelső lyukkamerás filmes fotót Franciaországban rögzítették, akkor 8 óra volt a film megvilágítási ideje.
A lyukkamerám adatai: fényerő f/166 (kb. érték), gyújtótávolság megfelel egy kb. 50mm-es objektívnek, a lyuk átmérője cca. 0.35mm, ami sajnos túl nagy. De lesz ez jobb is.

Fotókat is készítettem vele, de a fény hiánya miatt a keresőben semmi sem látható, így a kép tájolását csak körül-belülre lehet belőni.

Szomszéd lakótelep (Marcalváros 1)

Cserép az erkélyen, kihalófélben lévő növényekkel
Homályosak, igen. Valószínűleg a lyuk elméretezése miatt. A lyukkamera amúgy sem ad éles képet, mivel a mélységélessége végtelen, ezért ezt a "mindenhol életlen" típusú képet kapjuk. A fotókon az apró pettyek a gépem képérzékelőjén jelen lévő porszemcsék.
Seth