Ugyan a kalendáriummal elmaradoztam, de azért van mára is hírem.
Szóval ma elmentünk a TESCOba és mivel múlt héten küldtek egy 1500Ft értékű bármilyen 7000Ft feletti játékra felhasználható kupont meg 900Ft bármire levásárolható kupont (igazából 3-t, amiknek az összeges 900, azt hiszem egy 300, egy 200 meg egy 400 értékű volt

), így ma LEGO vadászatra mentem.
Rögtön találtam is valami érdekeset, az egyik NINJAGO készlet még mindig akciós áron volt, pedig az akció már lejárt múlt héten. Gondolom "a készlet erejéig" akció volt. 10990 helyett 8990 volt, plussz lejött belőle 2400, így csak 6590 forintba fájt a készlet. Aztán ahogy felálltam kezemben a dobozzal (a készlet a legalsó, "földszinti" polcon volt) észrevettem egy kis pörgettyűs készletet is ugyanebből a témakörből. Ez is akciós áron volt, bár tábla nem hirdette. Tehát 2690 helyett 1790 volt, így azt is lekaptam a polcról. Mivel ma már nem volt türelmem a nagy készletet összerakni (Iletve egyelőre azt se tudom, hova a fenébe rakom majd...
Lassan tényleg a földön aludhatok

) így csak a kicsit raktam össze.
Akkor hát nézzül a kis méretű készletet, a 2172-es Nyát.
A fotók nem sajátok, mivel ma sem volt időm fényképezni és az időjárás sem volt kedvező. Remélem ez nem befolyásolja a készletvéleményezés minőségét.
2172 - NyaEz az egyike a NINJAGO pörgettyűk második szériájának. A készletben Nya található fegyverekkel, pörgettyűvel és kártyákkal. Tipikus japán típusú játék, aminek ott hagyománya van. És nem, nem a harcos japán "amazontól" japán jellegű a dolog. Ilyen típusú játék volt régen a Yugi-YO kártyajáték (Én már csak tudom, játszottam velük és a garázsban van is egy jó zacskónyi ilyen kártya... Hiába, na én is voltam nyolc-kilenc éves

), később a DuelMasters, ami majdnem ugyanaz mint a Yugi-Yo. De említhetném az új őrületet, a Bakugant is, ami szintén kártya alapú játék, csak abban kis golyóból átalakuló szörnyek is vannak, amiknek meghatározott erejük van (én is csak onnan tudom, hogy a sorozat /ami nem is rossz/ első évadját, a Bakugan szörnybunyósokat és a másodikat, a Bakugan - Új Vestroiát láttam) és a kártyák erejével együtt döntik el a csatát.
Kártya nélküli változatok is vannak, ilyen a Beyblade, amiben pörgettyűk csapnak össze és az ellenfél pörgettyűjének a fellökése a cél. Vagy ilyen volt a Battlebug (Csatabogár), aminek a hat típusából öt megvan (fiókba süllyesztve). Ott a másik hatkerekű bogárjárművét kellett a hátára fordítani. Ez elég jó játék volt, éves szinten van amikor előveszem őket és egymásnak eresztek két harcost.
Szóval ezek tipikus szüneti, iskolában játszott játékok. Ahol szinte mindig az nyer, aki több dolgot megvesz, mert akkor mindig tud jó lapokat felmutatni vagy a többiekénél jóval erősebb "harcost" "csatába" állítani.
Akkor térjünk vissza a NINJAGOhoz. A LEGOnak baromi jó húzása volt ez a termékcsalád, mert vannak klasszikus készletei és pörgettyűi is, ami az amerikai és japán gyerekek fantáziáját mozgathatják meg.
A történet is ehhez igazodik, csontvázharcosok és nindzsák csapnak össze. Ezt mitikus küzdelmet színesítik a sárkányok, a négy őselem és azok fegyverei meg a szentélyek. És most jön a csavar. Mindezt még megfejelték 21. századba illő járműtípusokkal, ám ezeket a csontvázakhoz igazították. Így került a témába szellemlovas helyett csontváz egy robogón, óriási koponya szörnyfurgon és csontikopter is. Mi tagadás érdekes ötlet, de nekem tetszik. Volt már hasonló téma, csak ott középkorban voltak a csontvázak és a sárkányok, varázslók és Castle néven futott. Az nekem valahogy nem tetszett. Túlságosan sablon középkori varázsló a király ellen, meg lovagok, orkok, stb... Ez viszont nekem már elnyerte a tetszésemet. Sokaknak nem tetszik, gyerekesnek tartják, mert nem a szokottat követi. Nekem pont ez az áttörés tetszik. Ugyan én nem vagyok oda a járművekért, de nekem például a koponya szörnyfurgon vagy a csontváz robogó tetszik. Pont egy olyan plusszt kaptak az unalmas járművek, ami a járműveket nem szeretőket célozzák meg. Piros pont a tervezőknek.
Akkor a "történeti áttekintés" után rátértnék a lényegre. A bliszter szép, jól kidolgozott, megvásárlásra csábító külsőt kapott. A vörös színével pedig nem lehet nem észrevenni. Az "ajánlott fogyasztói korosztály" ugyan 6-14 éves kort ír, de marhára nem izgat. Aki szerint ez gyerekes annak meg tojok magasról a véleményére. Ez is játék, akár csak az agyon ajnározott foci vagy ezer más példát mondhatnék. Meg különben is, aki szerint játszani gyerekes dolog az nagyon primitív. Mert a röplabda mi? A sakk mi? A szerepjáték mi? Vagy mi az a sok hülye valami, amit az elektronikus gépeken játszanak? Mind játék. Szerintem nem kéne ennyire korosztályosítani. Aki szere LEGOzni miért ne tehetné? Oké, megint vakvágányra mentem. Vissza a készlethez...

A bliszterkinyitása és az összerakás 3 percig se tart. A bliszter szétkapása után a figura, a pörgettyű és a két fegyver összerakása rutin feladat. Adnak még két kis akármit, amit a pörgettyű oldalára lehet rakni, hogy azokba fegyvereket helyezve és az egyik kártyát használva a játék során előnyhöz jussunk. Ha még nem elítettem volna, akkor igen, 5 kártya is jár a készlethez.
Nagyjából most ez a kép fogad minket.

A piros lapocskára téve a két piros LEGO kockát közéjük be lehet tenni egy kártyát, így egy állványt kapunk. Egyszerű és nagyszerű. A Két "kis izé" is látszik és a három fegyver. A pörgettyű szépen kidolgozottlánggömbök vannak rá festve. Akkor nézzük a készlet fénypontját, a csajszit.
Szép frizurával van megáldva a leány. Jól áll neki és ilyen haj még nem is volt eddig LEGOból. Ha jobban megnézem picit Raven frizurájára is hasonlít ez a haj
(Kár, hogy annak idején nem adtak ki Tini Titánok témakört).
Nyának két arca is van. Szerencsére a frizurája takarja a másik oldalát a fejének, így ez nem is baj.
Az egyik egy kicsit morcos arcú, a másiknak pedig kendő van a szája előtt, tehát harcra kész.

Mivel már minden összeállt a leányzót rátehetjük a pörgettyűre, fegyvereit a kezébe adhatjuk. Ha pedig kedvünk úgy tartja és van vetélytársunk, akkor harcba küldhetjük a nindzsa leányt.
Értékelés:1. Ár: 1790-ért vettem. A figuráért és az alkatrészekért drága lenne, de 5 kártya is jár hozzá és azért ne felejtsük el, hogy a pörtgettyűben egy fém gyűrű van, hogy kellő stabilitása legyen. Nya nem egy sok készletben szereplel a témában, így az ár megkapja a kegyelem 4/5 értékelést. Normál áron csak 3/5 lenne.
2. Bliszter: Szép meg minden, de nem sikerült megmentenem. Óvatosan próbáltam kinyitni, de eléggé megszakadt a külső felülete így ment a kukába. 4/5, de csak azért, mert szétment.
3. Tartalom. Végső soron elégedett vagyok vele, mert a fegyverek, a pörgettyű és a szereplő is tetszik. Szóval megkapja ez is az 5/5-t.
4. Figura: Szép, igényes, kidolgozott. Az egyetlen női szereplő a témában. Nekem elnyerte a tetszésemet, jól megalkották a tervezők. A dupla fegyver teli találat. 5/5*
5. Kártyák: Jók, különösebbként nem részletezném őket, mert aki nem játszott még ilyennel úgyse tudja, mire valók. Sajnos magyar leírás nincs az elején, de úgy a hátulján vagy a leírásban van. Hogy melyiken az már nem rémlik.
Összeségében: A figuráért és a fegyverekért vettem (meg azért, hogy ez se hiányozzon a gyűjteményből), de játszani is jól lehet vele. Az ára nem a legjobb még akciósan sem. Viszont kárpótol érte a figura és a játékrendszer. Összeségében 5/5,-t kap a készlet, ajánlom.