Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.28. 18:33

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2012.03.25. 08:23 
Mesemondó

Kép

""Perc, percröl percre
rohan tovább,
szüntelen száguld
szívünkön át,
fátyolba burkolva
el-el mereng,
ringó léptébe a Föld belereng,
görcsös fájdalomban
szinte megáll-
sajgó gyönyörben csak röpke sugár.
Vaksötét semmiböl
villan elém
süvítö sirályként
szélnek ölén,
cikázva lecsap, majd továbbrepül,
körülölelnek szüntelenül,
szüntelenül
sziszegve a percek.""

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.25. 13:32 
Papírhajlító

dmarcsi55 írta:
Kép

Mikor leszek én is felnőtt?
Mondd el nekem, Apa!
Nem vagyok még iskolás,
de nem is vagyok baba!
Mondd el nekem, milyen érzés
Apukának lenni?
Szeretsz-e mondd korán reggel
dolgozóba menni?
Jó érzés-e hazaérni,
megölelni engem?
Látod-e, hogy egész kicsit
ma is nagyobb lettem?
Jó érzés-e betakarni,
puszit adni este?
Maradj itt az ágyam mellett,
kérlek, ne menj messze!
Rajzoltam egy képet neked,
Te vagy rajta, nézd meg!
Én vagyok a kisgyerek és
kézen foglak Téged!
Örülsz neki? Vigyázol rá?
Mi vagyunk a képen!
Én vagyok az apukámmal,
ketten, kéz a kézben

Marcsika ez nagyon aranyos vers Evinek is meg mutatom:)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.26. 08:24 
Mesemondó

Szent-Györgyi Albert, a nagy kívülálló
75 éve kapta Nobel-díját

Kép

Diplomája megszerzése után, a húszas években néhány évig sikertelennek érezte magát. Ezt erősítette rövid hollandiai tartózkodása is, ottani főnöke ugyanis semmibe vette mind a munkáját, mind a kutatási témáját – említ érdekes adalékot a nagy tudós életéből Palló Gábor tudománytörténész, Szent-Györgyi-szakértő. De milyen fura az élet! Szent-Györgyi elment egy konferenciára, ahol az egyik előadó a szakma akkori „pápája”, Sir Frederick Gowland Hopkins brit biokémikus volt, aki előadásában megemlítette a fiatal magyar kutató nevét, mondván, „nem tudom, ki ez, de fontos dolgokat állít”. Szent-Györgyi bemutatkozott Hopkinsnak, aki a beszélgetést követően meghívta magához dolgozni, és ez a lehetőség teljesen megváltoztatta az életét.
A brit tudós kifejezetten szerény ember volt, aki a laboratóriumba is ritkán, akkor is szinte félénken ment be, ám sok tehetséges fiatalt gyűjtött maga köré, s azok éjjel-nappal óriási energiával dolgoztak, de arra is volt idejük, hogy politizáljanak, vitatkozzanak .

Sok lépés kellett még az aszkorbinsav megtalálásához, tisztításához, preparálásához, ennek érdekében Szent-Györgyi egy évre Amerikába, a híres Mayo-klinikára is elutazott. Rockefeller-ösztöndíjának lejárta után Cambridge-ben azonban nem kapott állást. Ebben az időben szerveződött a szegedi egyetem, és Klebelsberg Kunó megpróbálta hazahívni a külföldön dolgozó sikeres kutatókat. Wigner Jenőt, Neumann Jánost és Polányi Mihályt is hívta, de ők – vélhetően a zsidó származású diákok és tanárok számára akkor már nem éppen kedvező légkör miatt – nem jöttek. Szent-Györgyi viszont kapott az alkalmon.

A Nobel-díja után bemutatták Horthynak, aki egy ismert lótenyésztő társaságában fogadta – idézi a történetet Palló Gábor. Szent-Györgyi nem különösebben érdekelte a kormányzót, a lótenyésztő annál inkább. Végül mégis odafordult a tudóshoz, és nemes egyszerűséggel megkérdezte, nem „svindli-e” az a dolog, amit a paprikával csinált. Talán nem csoda, ha Szent-Györgyi Albert soha nem vált hívévé ennek a rezsimnek.

A Nobel-díj abban az időben svéd állampolgárságot is jelentett, ám ez sem védte volna meg, ha a Gestapo elfogja. A híres fizikussal, Bay Zoltánnal fabrikált egy rádiót, miközben ballonkabátban, szakállasan, vastag szemüvegben próbált inkognitó mögé rejtőzni. Ez azonban nem lehetett tökéletes álca, beszámoltak arról, hogy egy teraszon valaki odament hozzá azzal: ugye maga a híres professzor? A németek mégsem kapták el, a bevonuló szovjetek azonban igen. Pillanatok alatt megtalálták, Szegedre vitték, kapott egy házat a családjával, ahol ugyan mindent megadtak neki, amit kért, de házi őrizetben tartották.

Egy fogadáson még Sztálinnal is találkozott, szerinte a generalisszimusz úgy viselkedett, mint „mindenki atyja”. Élményeiről az MKP kongresszusán is beszámolt. Arról már nem szólt, hogy a látogatás során egy fogadáson összefutott az ausztrál nagykövettel, aki egyébként szintén biokémikus volt. Szent-Györgyi elmondta a diplomatának, hogy jól látja: a politikai helyzet számára nem kedvező, Magyarország iránti lojalitása dacára sem tud lemondani angolszász kapcsolatairól. Kérte a nagykövetet, hogy lépjen kapcsolatba a Rockefeller Alapítványnyal, segítsék a kiutazását. Ahogy Vajda Tamásék tanulmányában is olvasható, 1947 tavaszán egy amerikai előadókörútja után néhány hetet Svájcban töltött, és – miután értesült arról, hogy egy barátját, aki nagyobb összeggel segítette laboratóriumának újjáépítését, letartóztatták – úgy döntött, hogy nem tér haza. Rövidebb angliai tartózkodás után az Egyesült Államokba távozott.

Tengerparti villája viszont évtizedekig szinte zarándokhelye volt világhírű tudósoknak, akik élvezték az ott töltött időt, és a Szent-Györgyivel való társalgást. A DNS szerkezetének egyik felfedezője, a szintén Nobel-díjas James Watson emlegette, micsoda élményt jelentettek számára azok a beszélgetések. Szent-Györgyi azonban, ahogy Magyarországon kilógott a németes struktúrából, úgy Amerikában sem tudott teljesen beilleszkedni az ottani kutatási rendszerbe, és állandó pénzszerző próbálkozásai beárnyékolták életének utolsó évtizedeit.

Zseniális kívülálló volt idehaza, és az maradt odakint is.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.26. 11:39 
Mesemondó

Kép

Azt mondod, hogy szereted az esőt,
de ernyőt használsz.
Azt mondod, hogy szereted a napot,
de árnyékot keresel.
Azt mondod, hogy szereted a szelet,
de becsukod az ablakot.
Ezért félek, mikor azt mondod nekem,
hogy szeretsz.

(Bob Marley )

katt Bob Marley- Three Little Birds

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.26. 16:26 
Papírhajlító

Jó zene meg hallgattam:))))

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.26. 16:27 
Főrémrímész

Szent-Györgyi Albert azon kevesek közé tartozik akik szerényen is ismertté váltak és maradandót alkottak a világnak. Köszönöm az írást.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.26. 17:03 
FórumDémon

Ma este: amikor az égbolt ránk mosolyog

(nekem már volt szerencsém ezt tegnap látni. :D)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.26. 17:08 
Bionicle harcos

Ez aranyos. :)

Egység, Kötelesség, Végzet!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.26. 17:31 
Mesemondó

Köszönöm ,hogy ennyien erre jártatok!

Idézet:
Ma este naplemente után, a tiszta égbolton egyszerre lesz jelen a Jupiter, a Vénusz és az újhold vékony sarlója. Együttálásuk egy elnyújtott háromszöget formáz, melynek sarkain látható a három fénylő égitest.

Tomi, ez tényleg rendkivüli :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.26. 17:53 

Én még csak most fogok erre járni, hétvégén nem voltam gép mellett. De már hiányoztak az olvasnivalóid Marcsika. :hug:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 212  Következő

Időzóna: UTC