Csak ülök a folyosón már vagy négy órája. Néhol az álom kedves, meleg karmai elrántják a fejemet. Kollégám mellettem bólogat, ő sem tud ellenállni. Sanda oldalpillantást vetek az órára. Hajnai három óra 23 perc. Jobbra nézek, kollégám arca profilból árnyékot vet rám az ügyeleten égő fénycsövek miatt. Balra nézek, szintén rácsok, a hátsó résznél is ég a villany. Nézek meredten magam elé, az újonnan felrakott arab nyelvű házirendet mustrálom tisztes távolságból. A plexi lapokon néhol megcsillan az épület előtt elhajtó teherautó fényszórója, a hang visszhangot verve a folyosón álomba ringatna, de a tudatalattim harcol, saját horkolásomra ébredek. Vagy tizenötször. Előredőlök, térdeimre támasztom könyökeimet, arcomat tenyerembe temetem. Sehogy se jó, így nem lehet aludni. Ismét hátra dőlök, amikor az éji pillangó a szárnyaira vesz ismét. "Police!" hallom az elkülönítő felől. Szinte azonnal felpattanok, és a jelzett helyiség felé veszem az irányt döngő léptekkel, amire a kolléga is felébred. Kimegyek a zsilipen, balra fordulok, megyek öt métert, és adok tüzet az embernek. "Sorry, sir" - kér elnézést, látván nyúzott arcomat, majd az égő bagóval a kezében magánzárkája felé veszi az irányt. Én visszafele indulok, szememet bántja a neonfény, gyorsan húzódok a sötétbe. A szemhájaimat mágnes vonzza, és fények járnak altató táncokat a szemem előtt. Álomba ringatnak, ismét a saját horkolásomra, és kopogtatásra ébredek. A zárkák felé veszem az irányt, kinyitom a kettest. "Toalett chef" mondja az apró indiai valószínűtlenül magas hangon, én nyitom az ajtót, majd miután elindult, bezárom. Leülök a helyemre, hogy fél percig ismét élvezzem az álomtalan álomvilág és a való élet közötti határmezsgyén történő éber keresztülrepülést, amikor jön vissza a delikvens. "Koszonom chef" hallatszik, majd visszaengedem, leülök ismét, órámra nézek. Hajnali három óra harmincöt perc. - Sose lesz reggel - suttogom magam elé reménytelenül, majd azt hiszem, elnyom az éber, álomtalan álom... Hogy máskor ismét a saját hortyogásomra ébredjek.
_________________ الآلهة المصرية A hobbim az életem. | "Crossing bridges in the sky, On a journey to renew my life!" [DT]
|