Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.26. 01:11

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2011.09.09. 13:16 

ssuggame írta:
bocsánat malacka, a sütiből vettem pár darabot

:wall: :lol: :lol: :lol: nem is te lennél, ha nem nyúltál volna bele a kistányérba Ssuggi... :lol: :lol: :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.10. 04:13 
Főrémrímész

Más is szereti a sütit.
Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.10. 07:47 
Mesemondó

Juszufkám!!!

Köszönöm drágaságom ,a meséket :hug:

Malackám!

Ssuggi,nektek az ajándékokat :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.10. 07:55 
Papírhajlító

Ez nem igazán mese de nekem nagyon tetszett még meg is rigatott.

Molnár Péter: Tüzet kéne rakni Kép

Állok a baromfiüzlet előtti sorban, a nagycsarnokban.
Generációk állnak… Ahogy Voga&Turnovszky megénekelte annak idején.
Lassan haladunk, csoszogva, jön Karácsony, ilyenkor mindenki valamivel többet, valami mást, kicsit többért, mint egyébkor.
Előttem idős néni, hatalmas, gyékényből font szatyorral, ilyet is a hetvenes évek közepén láttam utoljára, akkor is Nyíregyházán, a piacon. Nincs az idős asszonyon semmi különös, vele egyidős kabátja szürke, nyaka köré zöld sálat tekert, fején hatalmas, lila kötött sapka. A lábán barna, magasszárú, végig fűzős cipő. Pont olyan, mint nagyanyámé volt. (Az ő cipőjének nyelvét kivágtam egyszer, mert kellett a bőr a csúzlimhoz.)
Magas, elegáns hölgy kerül sorra, divatos, hosszú kabátja makulátlan, karján csinos bevásárló kosár, kezén puha kesztyű, a budai úriasszony őstípusa. Először pulykamell filét választ gondosan, aztán két csirkét, szemrevételezi az elé kínált portékát, az egyiket kicserélteti, nem elég dundi vagy nem elég sárga, mindegy is. Vesz még egy kacsát, ellenőrzi, hogy a mája szép-e, meg tyúkot, egy felet, levesnek. Előttem a néni toporog, fejét forgatja, mint aki kiutat keres.
A hölgy közben áttért a felvágottakra, baromfivirslit választ, egy kilót, pulykakolbászt is. Megkérdi elég füstölt-e, és azt is, ugye nem csípős? Azt a vendégei nem szeretik. Végül kér még csirkemell sonkát is, mert hidegtál is készül, és azt a sonkát a lánya nagyon kedveli. Az idős asszony közben döntést hoz, kilép a sorból és indulna, de a kiszolgáló hölgy utánaszól:
- Tessék maradni Márti néni, a hölgy rögtön végez, és már maga jönne!
Az én kopott öregasszonyom kényszeredetten lép az ablakhoz, és nagyon halkan kérdez:
- Van fagyasztott szárny, Zsuzsikám? Vinnék két csomaggal.
Az eladó jókedvű, nevetve kérdezi mamikát, miért nem visz frisset, az most akciós, olcsóbb, mint a mélyhűtött. A néni szabódik, aztán kér kétszer egy kilót, közben magyarázza: Egyiket kirántja, másikból pörkölt lesz, az ember igen szereti.
Az ablak mögött a férfi kiszolgáló most érzi idejét a poénnak.
- Vigyen combot meg mellet, mama! Olyan zsenge, kenyérre lehet kenni. Hát egyszer van Karácsony, nem igaz?
A harsány hang megdermeszti a sorban állókat, magam, kis híján felszisszenek. A férfi körülnéz, megérti a helyzet tragikumát. Ránéz eladótársára, lassan félretolja: Hagyd, majd én.
Nejlonszatyrot fog, rakja a szárnyakat, aztán méri. Rakja a következőt, de először a combok közé markol, aztán két hatalmas csirkemellet ejt a combokra, végül egy összemaroknyi szárny következik.. Ezt nem méri le, csak harsányan kiáltja: Ahogy a kedves vevő kérte, kettő kiló a szárny, éppen hatszáz forint!
A csirkeszárnynak 499.- forint kilója, akciósan. Kilódítja a két szatyrot a néni elé, elveszi a remegő kézből az ezrest, és visszaad egy ötszázast, aztán kiszól az ablakon, sürgetően:
- Tessék jönni, kinek mit adhatok?

Fiatal pár áll az illatszerrel és háztartási vegyi áruval kereskedő üzletlánc boltjának pénztáránál. Nagyon rosszul öltözöttek Az asszony mellett babakocsi, benne az új generáció, a testet öltött jövő. A férj elkeseredetten kotor pénztárcájába, egyre kisebb címletű bankjegyek kerülnek elő, aztán a csöri: húszasok, tízesek, ötösök. A pénztáros kislány előtt két, bőröndnyi csomag pelenka, ő pedig vár türelmesen. A férj végül feladja, átteszi párja kezébe a pénzt, és halkan annyit mond: Az egyiket visszaviszem.
Szürke gyapjúfelöltős, kalapos, idősebb úr lép ki a sorból, tartok tőle, most fogyott el a türelme, reklamálni fog a fiataloknál, miért nem előbb számoltak? Megfogja az apuka karját.
- Várjon, fiatalember.
Tárcájából előveszi az üzletlánc pontgyűjtő füzetét, és odaadja a pénztárosnak.
- Erre jár húsz százalék kedvezmény, mert betelt. Ha úgy sem elég a pénzük, kérem, a maradék összeget hozzám üsse be, kisasszony!
A fiatalok hálálkodnak, a férfi legyint, látszik rajta, hogy zavarban van. A házaspár végül távozik pelenkástul, babakocsistul. A kalapos úr visszaáll a helyére a sorba, a mögötte álló férfi pedig megszorítja a könyökét: Ez szép volt, Miklós.
A kalapos ismét legyint; hagyjuk.

Most következhetne a tanulság.
Most kellene leírnom, hogy mekkora keserűséget éreztem, amikor egy délelőtt, egyetlen óra leforgása alatt láthattam mindezt. Arról kellene írnom, nem a mi hibánk, nem mi juttattuk ide magunkat, másokat. Arról hogy a statisztikák szerint, a munkával töltött órák számát tekintve Magyarország világelső, de a munka ellenértékét tekintve nincs olyan hosszú lista, amelyre rákerülhetnénk, mert csak az úgynevezett harmadik világ-béli országok közt jutna nekünk hely! Nem teszem. Most, nem. Mert jön Karácsony, és én nem politikáról akartam írni. Hanem idemásolni egy vers néhány sorát, befejezésképpen.

„Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hisz zúzmarás a város, a berek...
Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni
És rakni, adjon sok-sok meleget.
Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,
Hogy fölengednének az emberek!”

Ezeket a sorokat József Attila írta, 1922. novemberében.
Hát rakjuk meg végre azt a nagy-nagy tüzet, barátaim! Fogjuk meg végre egymás kezét, öleljük át egymás vállát, karoljunk egymásba nagyon szorosan. Mert azt, ami a következő két-három évben ránk vár, ez a nemzet másképpen nem lesz képes túlélni.
Erről szerettem volna írni ma, kedves olvasóm.

Európa közepén
2008. december 21.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.10. 07:56 
Papírhajlító

Édeském nem kell ezt meg köszönni. :hug: :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.10. 07:59 
Mesemondó

Kép

Misi!

Találó ez a kép :P

Van egy doki bá,akihez már járok sok éve .

Van egy nagyon bájos ,fiatal ,kedves doktornő ( a fiúknak ,biztos tetszene :P ).

ÉS VANNAK AZ ÁPOLÓNŐK!!!

Szigorúak,kioktatóak ,eddig 1 nővérke kivételével nem sok kedves szavuk volt .

Az ember félve megy oda a nővérpulthoz .

Felvételkor kérték a hozzá tartozó nevét ,cimét,a lányomét adtam meg .

Nowa Huta téren lakik,az egy dolog ,hogy leirni nem tudták (ketten!! ),de jöttek

gyógyszert egyeztetni ,akkor megkérdezték ki volt " ez a pasi" ,

ők még soha nem hallottak róla :roll: :lol:

Hát a " pasi" ez volt :

Kép

Nowa Hutát 1949-ben kezdték el építeni egy hatéves terv keretében, melynek célja az a művészet és kultúra fővárosaként számon tartott Krakkó iparosítása volt. Először a kohót építették fel, ami fénykorában közel 7 millió tonna acélt állított elő, és 40 ezer embernek adott munkát. Nowa Huta azt jelenti: új kohó.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.10. 08:04 
Mesemondó

Juszufkám!!

Beleborsóztam az irásba ,amit hoztál,de öröm
is átjárt,azért ,még vannak jólelkű emberek,nem veszett el minden :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.10. 13:23 

malacka írta:
:wall: :lol: :lol: :lol: nem is te lennél, ha nem nyúltál volna bele a kistányérba Ssuggi... :lol: :lol: :lol:
:debil: :debil: :debil:

hű juszufka olyan szépeket hoztál, jól bepirosítottad a szemem! Majd este felolvasom páromnak is,ezek nagyon szép történetek, köszönöm neked :hug: :hug: :hug: :virag:

srácok, intézzünk támadást a nővérpult ellen, mi az hogy Marcsinak szorongva kell odamenni :wtf?: :box: :box: :box: :box: :box2: :lovagol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.10. 13:29 
FórumDémon

ssuggame írta:
srácok, intézzünk támadást a nővérpult ellen, mi az hogy Marcsinak szorongva kell odamenni :wtf?: :box: :box: :box: :box: :box2: :lovagol:

Tegnap majdnem mondtam neki a telefonban, hogy én, mint Széth felhatalmazom arra, hogy a nővérek bunkósága esetén bármi olyat tegyen, amit később akár megbánna, de nem kell, mert azt a részt majd én lerendezem. :D Csak aztán annyifelé ment a szó, hogy ki is ment a fejemből... :o :lol: :mrgreen:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.10. 13:32 

most elképzeltelek ahogy morcos ölni akaró ábrázattal közeledsz a nővérpult felé és vért kívánó fejjel megtorlást követsz el :lol: meg is érdemelnék :wtf?: :box: :box:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 212  Következő

Időzóna: UTC