Misi !
Nagyon jó dolgot hoztál!!!
Útifű ,mindkét fajta számomra egy csoda ,ajánlom mindenkinek!!!
Lándzsás útifű szirupKészitése nagyon egyszerű !!
Igy szoktam én :
A recept :
Szedjünk egy ötliteres üvegre való mennyiséget a leveléből és a virágjából, alaposan mossuk át,
ollóval vágjuk fel, és 1 kg cukorral rétegezve rakjuk az üvegbe. Takarjuk le egy kistányérral, és várjuk, hogy beérjen. Közben naponta forgassuk át, egy idő után, ha a cukor elolvad, érezhetően szirupos lesz. Amikor beérett, - ez látszik -( méz állagú lesz ) leszűrjük, jól kinyomkodjuk a növényt, a szirupot átforraljuk, és üvegbe töltjük, eltesszük télire.
Köhögéscsillapító, légúti megbetegedések esetén használják. jó gyomorégés és légúti hurut ellen is.
HA GYORSAN VAN SZÜKSÉG A SZIRUPRA :
igy készül:
Két összmarék friss útifűlevelet ledarálok vagy összeturmixolok.
Ezt a pépet felfőzöm 30 dkg cukorral és 25 dkg valódi mézzel és kevés vizet adok hozzá, hogy oda ne égjen.
Folyamatos kevergetés közben gyenge tűzön összefőzöm, amíg sűrű barna massza keletkezik belőle, amit azon melegen üvegekbe töltök.
Hűtőszekrényben kell tároljuk.
A szirup egyébként hűtőben, sötét üvegben tárolva sokáig eláll! 1 évig biztosan!
Az útifű jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító, ezért összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. Saját magam ,erre a célra használom rendszeresen .
Nagyon vékony ,sérülékeny a bőröm ,szinte naponta ér valami .
A legnagyobb ,mély sebet is meggyógyitja ( annak ellenére ,hogy cukorbeteg is vagyok ),
tökéletesen ,var nélkül ,kisebb heggel .
Jól megmosott kissé összetépkedett levelet teszem közvetlenül a sebre ,azt nagyobb levelekkel beboritom ,majd jön egy papirzsepi ,és egy sebháló,hogy mindez a helyén maradjon .
Naponta kétszer szoktam cserélni .Fájdalommentes ,gyors gyógyulást biztosit !
( Saját fotóm is van róla

)