Rögtön puha mézeskalács
( HÚSVÉTRA IS
)hozzávalók :
50 g vaj vagy margarin
60 g cukor
125 g méz
250 g finomliszt
1 tasak sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 teáskanál mézeskalácsfűszerkeverék
1 citrom héja reszelve
1 narancs héja reszelve
1 tojás
A díszítéshez:
120 g porcukor
1 tojás fehérje
pici szines ételfesték
elkészítés:
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
5-12 órára hidegre tesszük.
Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal,
( ajánlat
Díszíteni lehet sokféleképpen, sütés előtt diót, mogyorót, mandulát, mazsolát nyomhatunk rájuk, s felvert tojással megkenjük. Használhatunk cukormázat egyszínűt, vagy ételfestékkel színezettet is.
Az átlagos kiszúróval kb 35-45 figura jön ki ebből a tésztából, a nagyobb kiszúrókkal pedig sokkal kevesebb is akár. Persze ez függ a formák méretétől is.
Ha lágynak tűnik a tészta, nem kell törődni vele, nem kell utánalisztezni, mert a hideg pihentetés után megkeményedik,és kezelhetővé válik.
Érdemes több részletben nyújtani, s a többit bennehagyni a hűtőben, míg sorra nem kerül. )

