Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.27. 11:28

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 93  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011.10.20. 17:55 
Papírhajlító

Tamás én szerintem nem.ez nincs benne az ösztönében.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.20. 18:09 
Bionicle harcos

Én azt mondom talán.
Az igaz, hogy nincs bent az ösztönében a kézjel, de mint kommunikációs forma rögzül (bizonyítás :arrow: "beszélgetett" a látogatóval). És mivel a kommunikációra megtanítják a kicsinyeiket, ezért előfordulhat.

Azért nem a biztosat írom, mert valóban nem öröklött ösztön. De mivel a főemlősöknél megfigyelhető a tanult cselekvés továbbadása (a csimpáz például megtanítja az utódait, hogy hogyan kell egy bottal kiszedni a nagy lárvákat a korhadt fából), van rá esély. Ez mondjuk egy "fejletlen" utódgondozású (értsd: lehet kikölti/őrzi egy darabig a kicsiket, de nem tanítja őket, mint mondjuk a tigrispiton vagy a nílusi krokodil) állatnál nem képlékeny dolog, az az ösztönei szerint cselekszik és ugyan kialakulnak benne "szerzett ösztönök", feltételes reflexek, ezeket nem örökíti, mert nem tanítja az utódait.

Egy gorillánál ez ugye más jellegű, mert ő tanítja a kicsiket, bizonyos a túléléshez hasznos, egyéni praktikákat is megtanít, hogy az utódja/utódai jobb eséllyel induljnak a többi egyeddel szemben.

Szóval egyértelműen nem mondanám, hogy igen, de azért esélyt látok rá. :fejetv: :roll:

Bár szerintem lényegtelen, az állat épp olyan értékes és szép e nélkül is. :D

Egység, Kötelesség, Végzet!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.22. 13:44 
Mesemondó

Kép

Európai sün (Erinaceus europaeus)

Életmódjuk: a sün számára az év egy aktív idõszakra és a téli álom idejére tagolódik, amelyet avarból készült alomban tölt el.
Ha a hõmérséklet télen kellõen alacsony, a sün életfunkciói "alvás" közben erõsen lecsökkennek. Belsõ hõmérséklete kb. 5 °C. Ha környezete túlságosan lehûl, a sün egy szabályozórendszer segítségével pontosan annyira fûti testét, hogy hõmérséklete szinten maradjon. Amennyiben vacka jól védett, a téli álmot alvó sünnek nincs különösebb gondja. Erre az idõre tömör, teljesen merev, tüskés gombóccá húzza össze magát, szétnyitásához nagy erõre lenne szükség. A külsõ hõmérséklet emelkedésével, március-áprilisban a sün szíve egyre gyorsabban kezd verni. A lélegzetvételek száma sûrûsödik, és az állat hamarosan eléri rendes testhõmérsékletét, ami mintegy 35-37 °C. Ekkorra már felhasználta zsírtartalékának nagy részét, amelybõl a téli álom idején táplálkozott. Szinte lötyög rajta a bõr.
A sünök rengeteget esznek és isznak, próbálják bepótolni súlyveszteségüket. Kilométereken keresztül vándorolnak, hogy olyan helyet keressenek, ahol bõséges táplálékot találnak.

Kép

Míg a sün nyár elején és közepén jó kondícióban tartja magát, nyár végén valóságos farkaséhség lesz úrrá rajta. Jóval több táplálékot fogyaszt, mint amennyi létfenntartásához feltétlenül szükséges. Súlya rohamosan nõ, három héten belül akár meg is kétszerezõdhet. A kifejlett példányok egy kilót, sõt, a legkövérebbek 1900 grammot is nyomhatnak. Egy éjszaka alatt képesek 150 gramm húst elfogyasztani, és ehhez 50 grammnál is több folyadékot isznak meg.
Az ily módon jól táplált sün szeptember végén, októberben keres magának téli menedéket. Nemegyszer levél- vagy komposzthalomba fészkeli be magát. Ha a középhõmérséklet több napon át nem éri el a 10 °Cot. a sün téli álomba merül. Testhõmérséklete egészen addig süllyed, míg el nem éri a 6 °C-ot. Ekkor "automata fûtésre kapcsol", és a hõveszteséget úgy próbálja kiegyenlíteni, hogy belsõ hõmérséklete soha ne süllyedjen a fagypont alá, ami számára végzetes lenne.

Kép

A tüskék a kölykök születésekor sem okoznak még problémát, mivel ekkor még lágyak. Az utódok zárt szemmel jönnek a világra, csak kb. kéthetes korukban nyitják ki. Eleinte fehér tüskéik ekkor kezdenek sötétedni és keményedni. Elsõ útjaik alkalmával éles, kissé madárszerû füttyök segítségével tartják a kapcsolatot anyjukkal. Ha a nyár második felében születnek, gyakran nem érik el a sikeres átteleléshez szükséges minimális méretet, amely mintegy 700 grammos testtömeget jelent, bár ez az érték attól is függ, hogy az adott helyen milyen hosszú és kemény a tél.
A magas szaporulat biztosítja a faj fennmaradását. A sün a tízéves kort is elérheti.

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.23. 06:28 
Mesemondó

Kép

Jó reggelt Makuta !

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.23. 10:37 
Bionicle harcos

Neked is! :D :D :D :hug: :hug: :hug:

Szép gyíkocska. :hug: :hug: :hug:

Egyébként szerintem ő egy Új-Kaledónai vitorlásgekkó (Rhacodactylus ciliatus). :) :) :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.23. 12:18 
FórumDémon

Gyikológus urat hallottuk. :D

Szép dög, de elsőre frászt kaptam tőle... :suprize: :oops:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.23. 13:02 
Bionicle harcos

Miért is kaptál frászt? Azért, mert a szemedbenézett? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Egyébként kíváncsi vagyok, hogy miért is kaptál frászt ettől az aranyos kis gyíktól. :roll: :roll: :roll:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.23. 13:09 
FórumDémon

A szemeitől.... :suprize:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.23. 13:31 
Bionicle harcos

Egyébként korábban felvetődött az európai imdákozó sáskáról, hogy ha valaki befog egyet és a kicsinyeit magsabb fejlődési stádiumban engedi vissza, akkor több utód lesz és az jó a fajnak.

Közben kicsit utánanéztem a dolgoknak:

Egy adott élőhelyen csak adott számú ragadozó, és prédaállat képviseltetheti magát. Ezek a számok dinamikusan változhatnak (ha megugrik a prédaállat száma, "a ragadozók is jó évet zárnak"), de ez a kényes egyensúly behatárolható szinten mozog. A felesleges ragadozók megjelenése táplálékhiányt idézhet elő, így a több ezer szabadon eresztett ragadozó (madárpók vagy akár imádkozósáska) megint csak több kárt csinál mint hasznot. A megfogyatkozott prédaállat miatt adott esetben a fiatal hím állatok képtelenek időben ivarérettekké válni, a nőstény egyedek pedig megfelelő mennyiségű petét termelni. Így a mi kis "fauna hamisítás"-unk (mert így hívják a koordinálatlan szélnek eresztést) jóvátehetetlen károkat okozhat a következő év(ek) természetes szaporulataiban.
Most gondoljunk arra, hogy a fiatal zsákmányokat túlzabálva nem lesz elegendő imágóvá fejlődött petéző prédaállat, így a jövő év eleve gyengébben indul, ami az adott faj predátorjára is ki fog hatni, akár több évre...

Szóval ha kikel a petetok a kicsiket ki kell rakni a szülők élőhelyre (ez is fontos, mert ha más helyre telepítjük át azzal is fauna hamisítást követün el). Esetleg pár állatot felnevelve annyi felnőttet engedünk szélnek, amenyit begyűjtöttünk. Én ezt vontam le.

Egyébként szerintem a tartásra való begyűjtés nem olyan nagy dolog ahoz képest, hogy sok ökör még a madárpókoknak is ad imádkozósáskát, mint kaját. :wall: :wall: :wall:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.23. 18:48 
Bionicle harcos

Na ilyet se láttam még:

Toke Gekkó megmenti a fajtársát egy kígyótól

:suprize: :suprize: :suprize: :shock: :shock: :shock: :o :o :o

Azt azért mejegyezném, hogy a Toke gekkó védi a párját a szaporodási időszakban és egyébként is egy territoriális és agresszív gekkó, tehát nem lep meg a támadó viselkedés. Az viszont igen, hogy nem magát védi és egy ragadozóval száll szembe, amivel saját magát is veszélynek teszi ki.

Szegény kígyó vacsora nélkül oldaloghatott haza. :debil: :|

Bár most a gekkónak szurkoltam. :D :D :D

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 93  Következő

Időzóna: UTC