Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.27. 11:27

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2011.09.23. 14:39 
Mesemondó

Kép

Romy Schneider született: Rosemarie Magdalena Albach
született:Bécs, 1938. szeptember 23.

A sors sokféleképpen próbálta megmutatni Romy Schneidernek, hogyan teljesíthetné be életfeladatát. A gyönyörű színésznő azonban csak a filmvásznon, Sissyként tudta tökéletesen alakítani a neki szánt szerepet, a való életben letért karmikus útjáról.

Romy Schneider – hála szüleinek, az osztrák filmgyártás két befolyásos alakjának – tizennégy évesen kezdett filmezni, és már az első filmjeivel jelentős sikereket ért el. Szép volt, fiatal és tehetséges, de a világhírt mégis az első Sissy-filmnek köszönhette.

Nem csoda hát, hogy az emberek a szereppel azonosították a fiatal színésznőt. Rajongói elvárták, hogy a magánéletében is az a finom, romantikus lény legyen, mint a filmvásznon.

Ő viszont valami egészen másra vágyott... Nagy volt a felháborodás Ausztriában, amikor egy francia filmben szerepet vállalt.

Aztán hamarosan elkészült két újabb film Erzsébet királynőről, és Romyra ismét úgy tekintettek, mint a tisztaság és a romantika megtestesülésére. Szinte Sissy reinkarnációjaként kezelték szülőhazájában.
Talán éppen emiatt nem került sor a negyedik film elkészítésére. Már a forgatókönyvet is megírták, de a színésznő kategorikusan kijelentette, többé nem hajlandó a szépséges Erzsébet szerepébe bújni.

Ettől kezdve mindent elkövetett, hogy szakítson addigi életével, elhagyta a szülői otthont, a családját, a hazáját, Párizsba költözött, és ezzel rálépett a tragikus végzete felé vezető útra.

Kép

Párizsba szerződött, és itt találkozott először élete nagy szerelmével, Alain Delonnal, akivel hamarosan el is jegyezték egymást. Ekkor mondta egy interjúban: „Minden hidat felégettem magam mögött. Meg kellett szabadulnom anyám és nevelőapám befolyásától, hogy végre tudjam, ki is vagyok tulajdonképpen, és mi az, amit akarok. De nyugalmat nem találtam, mert két világ közt hányódtam. Az egyik, amit otthagytam, a polgári felfogás és a gondoskodás légköre, a másik – ahova vágytam –
a párizsi színház, a francia intellektuális film és a szabad ifjúság világa. Ettől azonban féltem. Úgy éreztem, hogy két világ között lebegek.”

Kép

Az első súlyos csapás az volt a számára, amikor az újságokból értesült arról, hogy szerelme, Alain Delon más nőt vett feleségül. Berlinbe utazott felejteni, ahol megismerkedett egy német rendezővel, akihez hozzáment feleségül, és akinek hamarosan fiút szült. „Csak feleség és anya akarok lenni – nyilatkozta akkoriban

Két évig élt berlini otthonában feleségként és anyaként, amikor ismét feltűnt a színen Alain Delon. A férfi kérésére elhagyta a családját, és szerelméhez költözött Franciaországba. Ezután évekig csak a munkájának élt. Sikert sikerre halmozott, díjakat, kitüntetéseket, csodálatos filmszerepeket kapott. De a magánélete maga volt a pokol. Alain elhagyta, családját .

Romy elvált a férjétől, majd ismét férjhez ment, és kislánya született .

Romy hamarosan kórházba került, ahol vesetumort állapítottak meg nála, kivették a jobb veséjét, és közölték, hogy ezután csak fájdalomcsillapítókkal tud majd élni. Végül következett a legsúlyosabb tragédia: 14 éves kisfia fönnakadt a kertkapu hegyes vasán, és többórás műtéttel sem tudták megmenteni az életét. Fia halála után egy évvel Romy felhívta telefonon a fivérét, akinek azt mondta: „nem bírom tovább”, és másnap hajnalban, 43 éves korában valóban meghalt. A halál oka, szívelégtelenség.

Kép

A magyarok kedvenc királynője
Sissy, azaz Erzsébet magyar királyné 15 évesen találkozott Ferenc Józseffel, a Habsburg-birodalom örökösével. Eredetileg a nővérét szánták a trónörökösnek, de a fiatalok egymásba szerettek, és egy évvel később össze is házasodtak. Erzsébet három kislány és a trónörökös, Rudolf édesanyja lett. Legkisebb gyermekét, Mária Valériát magyar gyermeknek nevezték az udvarnál, hiszen Magyarországon született, és magyarul is oktatták

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.23. 15:06 
Papírhajlító

Marcsika köszönöm ezt a szép írást nagyon megható ez az élet történet.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.23. 16:17 

Olvastam valamikor én is a könyvet róla, szomorú és megható volt élete ennek a szép nőnek. Kedves volt szívemnek a filmjeiben is... :P
Kép

Seth, a tanításról szóló kis gondolattal is szívesen azonosultam... :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.23. 16:45 

AZ EMANCIPÁLT HERCEGNŐRŐL...

Volt egyszer messzi földön egy gyönyörű, önálló, magabiztos hercegnő, aki egy szép napon a kastélya melletti zöldellő mezőn, a kristálytiszta tó partján, környezeti kérdésekről elmélkedve, egyszercsak meglátott egy békát.
A béka ráugrott a hercegnő kezére, és azt mondta:

- "Oh, csodálatos hölgy, valamikor daliás herceg voltam, amíg el nem átkoztak, ha megcsókolnál, ismét jóvágású fiatal herceg lehetnék, és akkor, drágám, összeházasodhatnánk, beköltözhetnék a kastélyodba az anyámmal együtt, ahol főzhetnél, moshatnál ránk, nevelhetnéd a gyerekeinket, és emiatt örökké hálás és boldog lehetnél."

Kép

Aznap este, miközben a gyönyörű hercegnő könnyű vacsoraként fehérborban és enyhe hagymamártásban megfuttatott, fenséges békacombot szopogatott, magában elmosolyodva így szólt:

- "Én rohadtul nem így gondolom..."

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.23. 16:48 
Könyvtáros

Idézet:
Szeretem a szőlőmet, teljessé teszi az életem.

Mindenki a saját szőlőfürtjét kapja a sorstól. Néha a másét szeretnénk, mert az dúsabbnak és szebbnek tűnik. De az úgyse nekünk való. A másé megfeküdné a gyomrunkat :-)

Malacka, jó a modern hercegnő :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.23. 17:11 
Mesemondó

Kép

Köszönöm Mindenkinek ,amit ma hozott a topikba :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.24. 06:19 
Papírhajlító

A farkassá változott királylány

Zimányi József (4. osztályos) meséje

Biztosan hallottatok már Romulus és Remus legendájáról. Ők alapították, építették fel Róma városát. Pedig csecsemőkorukban kirakták őket az erdőbe, hogy elpusztuljanak. Egy farkas megtalálta a két kisbabát és ahelyett, hogy felfalta volna őket, megszoptatta és felnevelte a kisfiúkat. Én apukától hallottam ezt a történetet, meg is mutatta a szobrukat, Szarvason, amikor autóval átmentünk a Körös-hídján.
Nagyon csodálkoztam, hogy történhetett ilyen, mert a farkas és az ember különbözik, de ma már tudom az igazságot. Elmesélem nektek.
Az én történetem nagyon régen kezdődött, amikor a király még a Cukorka szigeten élt a feleségével és a lányával. A királyné nagyon szerette az édességet. Mivel a szigeten sok volt az arany cukorfa, mindig rengeteget evett belőle. Így aztán annyira elhízott, hogy hamarosan meg is halt. Remélem ti is tudjátok milyen egészségtelen, ha valaki sok cukrot eszik.
A király ekkor megtiltotta az országban a cukorkaevést. Lánya, Anna hercegnő sokat sírt édesanyja után. Bánatában mindig csak evett és evett. Apja a király azt mondta:
- Ne egyél annyi húst kislányom, mert te is el fogsz hízni.
De a hercegnő nem bírta abbahagyni az evést, farkasétvággyal evett éveken át. A király nem bírta tovább nézni és egyszer rákiáltott:
- Egy hercegnő nem zabálhat így, nem vagy többé a lányom, ha nem hagyod abba! Úgy falsz, mint egy farkas!
És a lány abban a pillanatban igazi farkassá változott. Négy lábra ereszkedett, szürke bundája nőtt, éles fogaival vicsorgott a királyra és aztán a nyitott palotaablakon keresztül kiugrott és az erdőbe futott. Többet soha nem hallottak róla a palotában. A király onnantól kezdve rettegésben élt. Attól félt, hogy Anna egy éjjel belopódzik a palotába és felfalja. Kiküldte hát az embereit az erdőbe, hogy lőjék le az összes farkast. A vadászok olyan pusztítást végeztek, hogy alig maradtak farkasok a Földön. Ma is védett állatok, vigyáznunk kell rájuk, nehogy végleg kipusztuljanak.
Arra is gondoljatok, ha szembe kerültök egy farkassal, lehet, hogy éppen Anna hercegnő, vagy valamelyik leszármazottja áll veletek szemben. Én biztos vagyok benne, hogy ő találta meg és ő nevelte fel azt a két kisgyermeket is, akikről a mesém elején írtam…

Bajban a természet

Zsebedics Barbara (7. osztályos) meséje

A természet egyre rosszabb állapotban volt. Mindent szemét borított, a folyókba mérgező vegyszerek kerültek, a levegőt széndioxiddal szennyezték az emberek. Folyamatosan vadászatokat tartottak, csak azért,hogy az állatok bundájával kereskedjenek, vagy a madarak tollát használják díszítésként. Látta ezt Pán a természet istene is. Aki ugyan a vadászok oltalmazója volt, de ez már neki is sok volt. Más isten, ha ilyen pusztítást fedezett volna fel birodalmában már rég az emberiség ellen fordult volna, de Pán könyörületes volt ő nem akart háborút, egyszerűen csak szerette volna rávenni az embereket, hogy jobban vigyázzanak a környezetre. Ám ez egyedül nem sikerülhetett neki, így hát belefújt a varázserejű nádsípjába melynek hangjára a világ összes állata a színe elé járult. Ekkor így szólt Pán:ahogy ti is észrevettétek, a természet nagy bajban van, de van egy tervem ennek a megváltoztatására. Felteszem tehát a kérdést: melyikötök lenne az a bátor állat, aki nem gyáva ahhoz, hogy az emberek közt járva szószólóm legyen? E kérdés hallatán az összes állat szabadkozni kezdett. Az oroszlánok arra hivatkoztak, hogyha ők elmennek, senki nem fog vigyázni a rájuk bízott falkára. A sasok pedig azt mondták, hogy ők nem mehetnek, hisz éppen költési időszak van. A növényevő állatok meg azt hajtogatták, hogy túl kevés volt az élelem az idén, ezért nagyon gyengék. Ezt hallva Pán már arra gondolt, felesleges volt összehívnia az állatokat, s már éppen el akarta küldeni őket,amikor egy kis cinege a hátsó sarokból elé repült és így szólt:
- Én elvállalom a küldetést,ha megtesz nekem egy szívességet.
- Mi lenne ez a kis szívesség? - kérdezte a természet istene. - Nem nagy dolog - mondta a madár - csak azt szeretném kérni,hogy adja vissza a régi testem.
- Ezt meg hogy érted? - kérdezte meglepődve Pán.
- Úgy, hogy nem mindig voltam madár, régen ember voltam, de egy rossz útra tért tündér cinegévé varázsolt. - mondta el röviden a történetét a madárka.
- Jól van, ha teljesíted a küldetést újra ember lehetsz! - mondta Pán a bátor vállalkozónak. Majd kis gondolkodás után,azt mondta a többi állatnak:
- Most menjetek! Szavára az összes állat útnak indult hazafelé.
- És én mit tegyek? - tette fel a kérdést a kis kék cinege.
- Te repülj, s keress egy olyan embert a világban, aki segíthet a tervünk megvalósításában! - így engedte útjára Richárdot a madarat Pán a természet istene.
Richard addig-addig repült országok felett amíg meg nem pillantott egy luxusházat a tenger parton. Leszállás közben ez járt az eszében: akik itt élnek bizonyára gazdagok,és nagy hatással vannak a világra a médián keresztül. A lány, akit először meglátott, olyan 18 éves lehetett, s bizonyára a család tagja volt, mivel drága, márkás ruhákat viselt. Richard először csak felült egy faágra, hogy onnan figyelje a lányt. Mikor már elég bátorságot gyűjtött, leszállt a lány közelében. A lány észrevette, hogy egy kis cinege ott van nem messze tőle, egy kis kenyérmorzsát dobott neki. Richard örömmel elfogadta, mivel már nagyon éhes volt, és madárként nagyon szerette a kenyeret. Mikor végzett ezt mondta a lánynak:
- Köszönöm, én Richard vagyok és egy nagyon fontos ügyről szeret.. - de nem fejezte be a mondatot, mert észrevette mennyire megijedt a lány, de a lány is észrevette, hogy madár elhallgatott, mivel elég kíváncsi természetű ezért megszólította a madarat:
- Kérem folytassa nem akartam megbántani, csak meglepődtem ugyanis nem minden nap találkozik az ember beszélő madárral. Egyébként Roxána a nevem.
- Jól van folytatom,de megkérhetném,hogy ne magázódjunk, úgysem vagyok sokkal idősebb magánál! - mondta Richard, mivel Roxána bólintott és folytatta:
- Azt szerettem volna megkérdezni, hogy tudnál-e segíteni nekem.
- Attól függ miről van szó - válaszolta Roxána.
- Abban kell segítened, hogy megakadályozzuk a további környezetszennyezést. Ha így folytatják az emberek az összes állat es növény el fog pusztulni.
Egy kis gondolkodás után Roxána ezt válaszolta:
- Segítek, csak mond meg, hogy mit tegyek?
- Mit gondolsz, a szüleid segítenének? - kérdezte Richard.
- Persze, de azért nem mondom meg nekik, hogy egy beszélő madár kért meg rá, mert a végén diliházba csuknának! - válaszolt nevetve Roxána.
- Abban biztos lehetsz - mondta Richard - Amúgy a szüleid mit dolgoznak?
- Az édesapám politikus, az édesanyám műsorvezető.
- Ez tökéletes párosítás! - kiáltott fel Richard,
- Az biztos, most viszont lássuk munkához. - mondta Roxána.
- Van valami ötleted? - kérdezte a cinege.
- Igen,de majd befelé menet elmondom - és ezzel elindult a lakásuk felé.
Mikor már félúton jártunk, akkor kezdte Roxána el a tervét. Az internetről össze kell gyűjteni a legrondább képeket, amik valaha a környezetszennyezésről készültek.
- Még miről keressünk képet?- tette fel a kérdést.
- Mondjuk arról is kellene, mikor egy madarat megráz az áram, mert az emberek csak magukkal törődnek.
Miután elég képet gyűjtöttek, Roxána lement a szüleihez, hogy segítséget kérjen tőlük.
- Apa, anya segítenetek kellene! - jelentette ki Roxána.
- Miben segíthetünk? - kérdezte meg előzékenyen az édesanya.
- Te abban segíthetnél,hogy ezeket a képeket leközöljék a hírekben és hogy minél több szemétszedő akciót kezdeményezzenek. Mikor látta, hogy édesanyja bólint, a következő kérdéssel édesapjához fordult:
- Apa,te pedig új törvényjavaslatokat tehetnél!
- Mint például?- kérdezte Roxána apukája.
- Például arról,hogy 18000 Ft-tól kezdődően büntessék azt, aki szemetel, s azokat a gyávákat, akik szennyezik a környezetet végleg be kell záratni! - Roxána sorolta volna még, az édesanyja azonban félbeszakította:
- Jó ezt mind értem, de eddig csak a környezetszennyezésről beszéltél, itt pedig másra vonatkozó képek is vannak.
- Igen pont most akartam beszélni ezekről - mondta Roxána. - Azokat a településeket, amelyek nem gondoskodnak a villanypóznák megfelelő szigeteléséről, ahol a madarak fészkelnek, pénzbírságot kell, hogy fizessenek és azt is meg kell szabni, hogy milyen állatfajból évente hány darabot lehet levadászni.
- Ezek komoly kérések,de megpróbálhatjuk. –válaszolták a szülei.
Másnap már a hírekben látni lehetett a képeket, és a felhívást a szemétszedésre. Roxána édesapja beadta a törvényjavaslatot. Az már nem ment olyan könnyen, mivel a legtöbb politikus nagy vadász volt, egyiküknek sem tetszett ez a törvényjavaslat. Sok gyűlést kellett összehívni, mivel mindenki a saját igazát védte. Egyik alkalommal ezt vágták a fejéhez:
- Ön bizonyára megőrült!
- Ezt ön mire alapozza? - tette fel a kérdést Roxána édesapja.
- Arra, hogy csak egy örült akarna olyan törvényt érvényesíteni, ami arról szól, hogy szemetelésért 18000 Ft feletti büntetést kapjon - válaszolta a vádló.
- Maguk az örültek,ha hagyják, hogy mi, emberek megmérgezzük a természetet, és ezután hagyjuk kipusztulni az állatokat és a növényeket - mondta felháborodottan Roxána apukája.
A vádló még hozzászólt volna, de az elnök közbeszólt: szavazzunk! Erre mindenki voksolt. Míg összeszámolták a szavazatokat, feszült csend volt. Ezután mindenki örömére a törvényjavaslatot elfogadták. Roxána hazasietett,hogy közölje a jó hírt Richarddal. Hazaérve ugyanott találta a madárrá változott fiút ahol reggel beszélgettek. Richard mikor meghallotta a jó hírt, dalolt örömében. 3 nap múlva hírekben közölték, hogy több országban is követik a példánkat, az új törvényeket illetően. Látta ezt Pán a természet istene is, aki hálája jeléül visszaváltoztatta emberré Richardot, aki azóta is boldogan él Roxánával!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.24. 07:34 
Mesemondó

Kép

Köszönöm a meséket Juszufka !

Mivel videót nem tudok most berakni,igy egy dalszöveget hozok ,
kedvenc énekesnőmtől :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.24. 07:39 
Mesemondó

Kép

Indián nyár

előadó:Kovács Kati

Tudod, még sohasem voltam olyan boldog,
mint akkor, azon a reggelen,
Sétáltunk a folyóparton, és a hullámokat néztük.
Ősz volt; de azért még sütött a nap.
A fákon piros és sárga levelek remegtek.
Az angolok ezt úgy hívják: Indián nyár.
De nekünk csak ősz volt, egyszerűen csak ősz.
Fehér ingeden megcsillant a fény,
És én emlékszem - pontosan emlékszem, hogy mit mondtam neked.
Egy év telt el azóta, egy század, egy örökkévalóság.

Elmegyünk, egy szép nap innen elmegyünk,
S velünk jön a szerelem, engedd, hogy így legyen.
Életünk, megszépíti egy fénysugár,
elkísér az indián nyár.

Ma nagyon messze vagyok attól az őszi reggeltől,
Ülök a folyóparton, és rád gondolok.
Hol vagy most? Mit csinálsz?
Eszedbe jutok-e még néha?
Egyedül nézem a hullámokat,
Látod, kijöttem ide.
Lefekszem a parti homokra, és emlékezem.
Emlékezem a víz kékjére, a napsugárra,
és a boldogságra, amit elvesztettem.
Egy örökkévalóság telt el azóta
egy század, egy év.

elkísér az indián nyár.

S velünk jön a szerelem, engedd, hogy tied legyen.
elkísér az indián nyár.

elkísér az indián nyár.

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.24. 08:11 

Marcsika én olvasás közben meg is hallgattam. Juszufka köszi a meséket neked is. :hug:

INDIÁN NYÁR

....és Ronytól is szeretem...

INDIÁN NYÁR 2

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 212  Következő

Időzóna: UTC