...
igaz anyum nem örült neki annyira, mint én, de ma kaptam egy régi rádiót egy régi ismerőstől, mert tudja, hogy szeretem az ilyesmiket.

Kívül
--.preview.jpg)
belül
Ez egy ORION AR 205, vagy ismertebb nevén Orionette rádió.
3+1 elektroncsővel szerelt, még igazi békebeli technológia, MADE IN HUNGARY, 1958...
A rádiót ismerősöm elmondása alapján, működőképesen süllyesztette el a garázsába, egy régi szekrény legmélyére. Kipróbáltuk, a csövek fűtése ránézésre megy (sárgásan fénylenek az elektroncsövek), a sávváltó kapcsoló egy merő kontakthiba (ennyi idősen ez már megengedhető), a légszigetelésű kettős forgókondenzátorát valószínűleg jusztírozni kell, mert sávközépen recseg, a rádió amúgy meglehetősen kevés alapzajjal bír, hangszóró ránézésre ép, elektronika pedig a korabeli dzsungel a szerelőlap alatt... A rádió belsejében eluralkodott a por, és a pókháló. A pókhálók gazdáját megleltem, és a rádióban hagytam. Olyan nyugodtan tűrte, hogy piszkálom, lehet, hogy már 30 éve halott...

Hangerőgombja egyben a bekapcsoló is, határozottan kapcsol, a szénpálya és a rajta lévő érintkező nem recseg.
Valaki belebarmolt a készülékbe, ami nekem még hasznomra is válhat, ugyanis bele lett kötve valószínűleg az erősítő fokozat elé egy lemezjátszó-bemenet, a drótjai megvannak, ami javításkor igen jól fog jönni, ha valahová be akarok vezetni valami próbajelet...
Fotó az enyémről még nincs, eldugtam az asztal alá, de majd vizsgáim után nekiállok és kipofozom.