Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.28. 17:43

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 15:27 

Öö..megnézem hogy lemaradt-e valami , pill. :oops:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 15:34 

VELED VAGY NÉLKÜLED ? TEJ A TEÁBA...

Magyarországon annyira nem divat tejjel inni a teát. Nem úgy, mint például Angliában, ahol vérre menő vita tárgyát képezi még az is, hogy az ominózus tejmennyiség kerüljön-e előbb a csészébe, vagy a tea előbb és utána a tej. Nem tudom, milyen probléma különböző nézőpontjai váltanak ki hasonló indulatokat kis hazánkban: esetleg a lecsó készítése, vagy a császármorzsáé? Kérem, őrizze meg a nyugalmát mindenki, most a tea és a tej egy csészébe kerülését járom körül kissé.

Kép

Történetileg

Állítólag a 17. századtól vannak feljegyzések arról, hogy az angolok tejjel itták a teát, mint ahogy előfordult ez a hollandoknál és a kínaiak körében is. A 18. század közepére már általánosan elterjedt szokás volt tejjel inni a teát. A Viktória korabeli Angliában a teázást nagyfokú sznobság övezte. Ha nem volt elég jó minőségű a teáscsésze, akkor megpattanhatott, ha forró teát töltöttek bele. Ezért sokan előbb tejet öntöttek a csészébe, ami kissé lehűtötte az utána beletöltött teát is, így ép maradt a kevésbé jó minőségű csésze. Aki viszont jó minőségű porcelánt is megengedhetett magának, az tüntetőleg előbb teát majd utána tejet töltött, hogy még jobban hangsúlyozza csészéi kiváló minőségét.

Földrajzilag

Számos országban tesznek valamiféle tejterméket a teába (India, Japán, Malájzia, stb.), szerintem a legextrémebb talán a tibeti jakvajas tea. Sóval. Röviden úgy készül, hogy főznek egy nagy adag teát, áttöltik egy hosszúkás edénybe, aztán jakvajjal, sóval pár percig köpülik, majd felforralják, és melegen fogyasztják. Elég kiadós ital. Jó tanács szakértőktől: ha kiiszod a teát, amit a vendéglátód töltött, illetlenség. Ha mindig hagysz egy kicsi teát a csészéd alján, újratöltik. Ha a maradék teád kiöntöd a földre, akkor ér csak véget a teázás, ez nem illetlenség. Ki érti ezt?! Lényeg a lényeg: Tibetben a tea az örökké tartó kapcsolatokat szimbolizálja.

Tudományosan

Egy német tanulmány szerint a fekete tea fogyasztása nagyban növeli az artériák falának rugalmasságát, amelyek ezáltal sokkal inkább képesek fenntartani az egészséges vérnyomást. Igen ám, de a European Heart Journal szerint viszont a tejfehérjék (kazeinek) gátolják a teának ezt pozitív hatását. Végül is csak Anglia teafogyasztó lakosságának 98 százaléka issza tejjel a teát. Mondjuk ha igaz, hogy a tej gátolja a tea szívvédő pozitív hatásait, akkor is nagyobb gondot okoz szerintem a stressz, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, stb. Úgyhogy szerintem nyugodtan igya mindenki úgy a teát, ahogy szereti.
Kép
Praktikusan

Kis közvélemény kutatást végeztem ismerőseim körében, amelyből az derült ki, hogy leginkább azok isszák tejjel a teát, akik valamilyen szinten kapcsolatba kerültek Angliával, angolokkal (rokonok, kint töltött idő, stb.). Az gondolom alap, hogy a jó erős fekete teát isszák tejjel. Ha már tej:

Teát előbb vagy tejet?

A tej jobban feloldódik a teában, ha a teát öntjük később, vagyis ha előbb tej kerül a csészébe. Mindamellett könnyebb megítélni, hogy mennyi tej kell a teába, ha a tejet rakjuk bele később.

Egyszerűen

Azért isszák tejjel az erős fekete teát, hogy ne legyen olyan karcos, hogy krémesebb, lágyabb legyen az íze. Személy szerint nem iszom tejjel a teát. Megszokásból. Próbáltam, de valahogy úgy szeretem, ahogy szoktam: tej nélkül. Amúgy meg igya mindenki úgy, ahogy jólesik! A fő, hogy tea legyen!

Jó teázást! MsTea

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 15:41 

Pótoltam malacka az írást, köszi hogy szóltál :)

Majd szeretnék eljutni egy kis tibeti faluba ahol szeretném megkóstolni az igazi jakvajas teát. :) Azt tudom hogy elsőre borzasztó az íze, de akkor is szeretnék majd inni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 15:46 
Papírhajlító

Malacka ez nagyon jó hogy ide raktad a tea szokásokat de én is maradok a sima teázásnál.Ha bele raknám a tejet a szine a mosogató lére hasonlítana hogy bírják ezt meg inni.??? :shock:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 15:54 

ssuggame írta:

Majd szeretnék eljutni egy kis tibeti faluba ahol szeretném megkóstolni az igazi jakvajas teát.

Szívből kívánom, hogy teljesüljön ez az álmod Ssuggi! :hug: Tibet nekem is vágyam volt mindig...de tea nélkül. :P

Juszufka, én is maradok a sima teázásnál. Amikor vendéglátóban dolgoztam, akkor a külföldiek sokszor kértek tejet a tea mellé. Az összekeverésnél még a fejem is elfordítottam....fordult egyet a gyomrom ha megláttam. :lol: :lol: :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 16:16 

REKVIEM EGY TEAFILTERÉRT....

Kép

Hát ez jó! Koporsó a teának!
Kávéházakban és egyéb nem csak a teának szentelt vendéglátóhelyeken mindig gondban voltam, hogy hova tegyem a kifacsart teafiltert.
A hamutartóba? Vagy a csészealjra? (Ami jobb esetben nem repülő…) Itt a megoldás!
:pray: :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 16:25 
Papírhajlító

:shock: :shock: :shock: de jó tányér :lol: :lol:
Akkor egyetértünk malacka a teázásról. Nálunk egy szer csinálta az Ádám unokám de olyan volt a színe WÁÁÁÁ inkább le sem írom.B ár nem is itta meg a kölök a teát.!!!

suggikám te meg menj és igyál vajas teát ha ugy gondolod hogy kell az neked.

Van egyáltalán valami amit te nem pró :lol: :lol: bálnál meg enni inni???

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 16:27 

juszufka54 írta:
Ssuggi, van egyáltalán valami amit te nem pró :lol: :lol: bálnál meg enni inni???

:lol: :lol: :lol: :lol: Először én is ezt akartam kérdezni tőle... :lol: :lol: :debil: :debil: :debil:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 18:04 

Igen, az állatvér itóka taszít :|

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.10.27. 19:29 

dmarcsi55 írta:
Kép
Drága Ssuggi! Te is nagyon tudsz ám néha hiányozni Nekem....látom éhes -szomjas nem maradtál :P

Hát ezért nem jöttél Marcsika! :o Nem fértél Ssuggi után a géphez! :wall: Hát igen....Ő már csak így tud olvasgatni, fórumozni... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :hug:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 212  Következő

Időzóna: UTC