Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.29. 23:26

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2011.11.10. 22:37 

Idézet:
Kérem, legyen mindennap ünnep,
Hol könnyet nem a fájdalmak szülnek,

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.11. 10:35 
Mesemondó

A krimi nagyasszonya

Kép

Agatha Christie 1890-ben látta meg a napvilágot egy délnyugat-angliai tengerparti városban. Eredeti neve Agatha Mary Clarissa Miller, a Christie vezetéknevet első férjével való házasságkötésekor vette fel. A frigy azonban nem volt éppen felhőtlen, a kedves hites ugyanis másfél évtizeddel később bevallotta Agathanak, hogy egy másik nőbe szerelmes, el is váltak. Akkorra azonban Agatha már belekóstolt a regényírásba. Az első világháború alatt ugyanis ápolónő volt, majd egy gyógyszer-laboratóriumban dolgozott. Itt jött az ötlet első krimijéhez, amelyben méreggel ölnek meg valakit, s egy ravasz nyomozó kideríti az igazságot. Így született meg Hercule Poirot. Az írónő hat kiadónak is elküldte a kéziratot, azonban mindenhol visszautasították. Végül mégis kiadták a regényt, azonban nevetségesen csekély honoráriumot fizettek érte, s ugyanennyiért állapodtak meg a következő öt krimire is. Agatha azonban tudatlanul és lelkesen írta alá a szerződét. Hamarosan megjelent Miss Marple is, a két nyomozózseni azonban sosem találkozhatott személyesen – az írónő meggyőződése szerint nem lett volna szerencsés egyazon regényben szerepeltetni az egoista belgát és a vénkisasszonyt. Második házassága sem sikerült a legtökéletesebben, régész férjének köszönhetően azonban egzotikus tájakra is eljutottak az agyafúrt gyilkosok és a fordulatos nyomozások. Regényei mellett novellákat, színdarabokat, sőt, verseket is írt; a krimiken túl pedig a romantikus regényekbe is belekóstolt. Egész életét végigkísérte a zene – főleg az opera – iránti szeretete. 86 évesen meggyengült egészsége következtében hunyt el. Azon szerencsések egyike volt, akik megkapták a Dame Commander of the British Empire, azaz a brit birodalom lovagja cím női megfelelőjét. A Guinnes Rekordok Könyve szerint William Shakespeare mellett ő a világ minden idők legtöbb eladott könyvét elérő író – csak a Biblia ért meg magasabb eladott példányszámot.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.11. 14:24 
Mesemondó

Kép

A Márton-napi liba legendája

Életrajzi feljegyzésekből kiderül, hogy a középkor egyik legnépszerűbb szentje - a 317 körül született és 397-ben elhunyt - Márton, aki a koldusok és katonák védőszentje lett, már 12 éves korában rájött: hite olyan mély, hogy életét Istennek és az emberek megsegítésének kell szentelnie. Jótetteit látva (egyszer odaadta köpönyegét egy koldusnak) püspökké akarták választani, ám ő elrejtőzött egy libaólban, nehogy megtalálják. A libák viszont olyan hangosan gágogtak, hogy végül nem menekülhetett a püspöki tisztségtől - így tartja a legenda.

Márton-napkor ünnepelték az őszi munkák végét, az urak ilyenkor kifizették cselédeiket, akik bérük mellé alaposan felhizlalt libát is kaptak, amit ízesen elkészítettek, mellé pedig az adott évi szüretből származó újbort itták. Márton-naphoz számos hagyomány és babona kötődik.

A népi időjárásjelzés szerint, ha november 11-én kemény fagy van, akkor karácsonykor enyhe lesz az idő. „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” Ha viszont jó az idő Márton napján, nagyon hideg lesz a tél. „Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél” - szól a népi bölcsesség. Aki pedig november 11-én éjjel álmodik, boldog lesz - így tartották.

Álom
"Álmokból születtünk. Egész életünk álmok tarka szőttese...
Sok színű fonálból szövődik, mint a mese..."
Shakespeare

Kivánom ,a Ti álmotok nagyon szép legyen !

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.11. 15:15 
Papírhajlító

:hug: :hug: Marcsika a te álmod is legyen szép ,és teljesüljön.:)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.11. 17:28 
Főrémrímész

Márton napján nem volt fagy. Kemény tél jöhet majd.
Igaz libát ma nem ettem. Talán mégsem éhezem.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.11. 17:31 
Könyvtáros

Én viszont liba helyett kacsát ettem, ahogy kell, párolt káposztával, és úgy leültetett, hogy nem nagyon bírok menni a mosógépet edzeni :lol: :lol: :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.11. 17:53 
Mesemondó

Kép

Hamvas Béla

magyar író, filozófus
1897. március 23. — 1968. november 7.

"Az élet ott, ahol fakad, tiszta, édes gyönyör, amely magában az életben van. Nem elmenni a forrástól annyi, mint szűziesnek lenni. Az etruszkok asszonyaik sírkövére virágot faragtak, se nevet, se mást, se kort, se rangot. Mit mond a sírkő? Aki itt fekszik, virág volt, élni tudta azt, amit a bölcsek csak gondolni."

"Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között. Miért csillag a barát? És miért barát a csillag? Mert olyan távol van, és mégis bennem él? Mert nem kíván tőlem és én sem kívánok tőle semmit? Csak azt, hogy legyen, és így, ahogy van; és ő van, és én vagyok, ez kettőnknek tökéletesen elég? Nem lehet rá válaszolni. Nem is kell."

"Ez a tevékenység: a lehullottat visszaemelni, az elvesztettet megtalálni, a bemocskolódottat megtisztítani, az elhomályosultat kifényesíteni, az összetörtet ismét egybeépíteni, a fellázadtat megtéríteni és megbékíteni. Egyszóval: megváltani. Az emberi tevékenység értelme, hogy a világot át kell emelni a szellemi világba, vagyis arannyá kell változtatni."

"A barátságnak négy formája van: a hősies, az intim, a szellemi és a játékos. De az igazi barátság mind a négyet egyesíti, s ezért nyugodtan mondható, hogy ez a barátság négy dimenziója. A hősiesség az, hogy feláldozom érte életemet; a szellemi az, hogy ahol együtt vagyok vele, az a szellemi világa; a játék az, hogy olyan vidáman játszom vele, mint a gyermek; az intim az, hogy feltárom magam."

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.11. 17:59 
Főrémrímész

Olvastam a barátságot és eszembe jutott Shrek. "Az ogre olyan mint a hagyma".
Igen sok rétű. És felettébb értékes az igaz barát.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.12. 01:13 

MILYEN AZ IGAZI KÖNYV ILLATA?

Kép

Az emberi fantáziának semmi nem szabhat határt.

Korábban felröppent az a hír miszerint olyan spray-ket lehet kapni, amivel az e-bookoknak bármilyen könyv-illatot lehet adni, kezdve a szalonnástól, friss-könyv-illatútól a klasszikus illaton át, de az érzékenyek vagy a macskatulajdonosok is találnának számukra megfelelőt (bár állítólag az egész egy poén).

Viszont most egy olyan illaton kísérleteznek, ami a régi könyveket idézi.

Kép

A londoni kutatócsoport Matija Stric vezetésével 72 db 19. és 20. századi könyv alapján próbálják összeállítani azt a jellegzetes illatot, amit csak az antikváriumokban vagy az idősebb könyvtárakban lehet érezni. A vizsgálatok során a holland kutatókkal karöltve úgy analizálták a kötetek illatmolekuláit, hogy semmilyen kárt nem szenvedtek a művek. A kutatásokkal a könyvtárakat és a múzeumokat akarják segíteni.

(Guardian)

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.12. 03:38 

Ez tök szuper malacka, nekem tetszik az ötlet :) :)

Marcsi meghatóan olvastam a Három Matyi mesét, ismertem már, szomorú, a Vallomás pedig teljesen letaglózott annyira megérintett, könnyeztem rajta........... A többi olvasmányt is köszönöm. :hug: :hug:
Misi írta:
dmarcsi55 írta:
A farkas csak állt némán, a virágot nézve.

Ahhoz is tehetség kell. Némán csodálni. Akkor nem a külvilágnak hanem a léleknek üzen.
Ezt tök szépen írtad Misi.
dmarcsi55 írta:
Kivánom ,a Ti álmotok nagyon szép legyen !
én is ezt kívánom neked Marcsi :hug: :hug:
dmarcsi55 írta:
A Guinnes Rekordok Könyve szerint William Shakespeare mellett ő a világ minden idők legtöbb eladott könyvét elérő író – csak a Biblia ért meg magasabb eladott példányszámot.
Ezt nem is tudtam. :suprize: :)
dmarcsi55 írta:
Aki itt fekszik, virág volt, élni tudta azt, amit a bölcsek csak gondolni."
Hű ez nagyon szép volt.
Misi írta:
Olvastam a barátságot és eszembe jutott Shrek. "Az ogre olyan mint a hagyma".
Igen sok rétű. És felettébb értékes az igaz barát.
ez is tök jó :)
Köszönöm nektek :hug:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 212  Következő

Időzóna: UTC