Pizza, amúgy magyarosan – mottó: „Nincs píz” (Tolnai Ottó gyermekverse)
Írta gasztronauta több éve
Gondolom nem vagyok egyedül ezzel: szeretem a jó pizzát. A barátaim is szeretik. És sokszor nincs pénzünk. Gondolom ezzel ti is így vagytok… Íme egy pénztárca-kímélő, mégis igényes pizza recept…
A tészta már régóta az asszony dolga. Olyan jól gyúrja, hogy semmi kedvem belekontárkodni. Megközelítőleg 1 kg liszthez egy kocka meleg (kicsit cukros) tejben felfuttatott élesztő, némi só, víz, 1 dl olívaolaj, marék szárított szurokfű-bazsalikom keverék kell hozzá. De ezt ő tudja jobban… J
A mártás az én dolgom. Egy aprított vöröshagymát megfuttatunk olíván, megszórjuk cukorral, felöntjük paradicsomlével, zsírjára sütjük.
Ráöntünk két konzerv legolcsóbb hámozott-aprított paradicsomot, beledobunk 3 gerezd szétnyomott, aprított fokhagymát, okosan sózzuk.
Kimegyünk a kertbe, szedünk virágzó szurokfüvet, görögbazsalikomot, bazsalikomot, felaprítjuk, belekeverjük.
Kicsi lángon pároljuk.
Hasznos a szita-fedő. Mivel az a célunk, hogy a mártásunk besűrűsödjön, fröcskölne, ha nem tennénk rá. Akinek nincs, majd lemossa a tűzhelyet… L
Iszunk 3 sört, míg besűrűsödik. Akkor kész, ha át tudjuk húzni az egyik oldalra, és ott marad… Majd hagyjuk kihűlni… Hangozzék bár szerénytelenül, de kibebaszott jóízű lett! J
És most jön a férfimunka! Begyújtjuk a sütőt, felszeletelünk némi mozzarellát, reszelünk sajtot, simát és füstöltet, szeletelünk paradicsomot, fehérhagymát, paprikával töltött olívát, meg ami van otthon, meg amit szeretünk…
Kinyújtjuk a tésztát. Ennek van egy fifikája: a tésztagombócot úgy gyúrjuk, hogy az egyik kezünkkel ráhúzzuk a tésztát a másik oldalra, miközben a másik kéz öt ujja mindig leszorítja a tészta szélét. Megpróbáltam lefényképezni, hogy ez értelmezhető legyen, nem t’om milyen sikerrel… Ha körbe érünk, szabályos cipó alakot kapunk. Egy kis gyakorlással elérhető a tökéletesség… J Egy ilyen cipóból gyerekjáték kinyújtani a pizzát.
Beletesszük a sütőformába. Én lyukacsos, teflonos pizzaformát használok. Megkenjük a mártással, ráhalmozzuk a mozzarellát, hagyma karikákat, sonkát, reszelt sajtokat, vagy amit szeretünk: szabad a pálya!
Betoljuk a sütőbe, és megsütjük! Sörözzünk közben, és utána is! Sopronit, hátha nyerünk a SzámShow-n… Sejderütyütyü!
(Számoljunk: a 4 pizza kb. 2.000.- Ft, mert a mozzarella drága. Ha helyettesítjük olcsóbb sajttal, 1.500.-Ft-ból is megússzuk… És ezek rendes, nagyméretű, laktató pizzák, amúgy gasztro-ungarische módra!)