MESE KIRÁNAK
Cirmi cica olvasni tanulElmúlt a szép, meleg nyár, és egy nap becsöngettek az iskolába. Peti első osztályos lett, és hatalmas táskával a hátán elindult az iskola felé. Az ajtóból irigykedve nézte kicsi barátja, Cirmi cica.
-Milyen jó lenne, ha én is iskolába mehetnék, és megtanulnék olvasni! - sóhajtott fel a kis nyávogó jószág.
Sóhaját meghallotta a közeli fán üldögélő kismadár, és így szólt:
-Szeretnél megtanulni olvasni?
-Igen – kapta fel a fejét Cirmi.
-Ennél mi sem könnyebb – jött a gyors válasz – Szólj bagolyapónak, és ő megtanít téged olvasni.
-Tényleg? - hitetlenkedett a kicsi állat.
-Természetesen. Miért mondanám, ha nem lenne igaz? Az erdőben, minden állatkölyköt bagolyapó tanít meg olvasni meg mindenfélére.
-Kérlek, vezess el hozzá! - mondta Cirmi – Úgy szeretnék én is olvasni! Kicsi gazdámmal, Petivel együtt olvashatnánk a nagy mesekönyvből szebbnél szebb történeteket. Tudod, bent a házban van egy csodás mesekönyv. Édesanyja mindig abból szokott mesélni a kisfiúnak és a húgának, Pircsinek. Néha, amikor beengedtek a házban, én is hallottam néhány szép mesét.
-Nem bánom elvezethetlek bagolyapóhoz, de neked kell megbeszélni vele a tanulás feltételeit. Abban én nem segíthetek.
Cirmi cica azonnal el akarta kezdeni a tanulást, ezért el is indultak az erdőbe megkeresni bagolyapót.
-Miért jöttetek? - kérdezte egy magas fa ágán ülve minden tudományok tudója.
-Szeretnék megtanulni olvasni – mondta kissé bátortalanul a cica, és pislogva felnézett a magas fára.
-Szeretnél megtanulni olvasni? - ámult el a bagoly – És ugyan miért?
-Kicsi gazdám, Peti ma ment először iskolába és én sem szeretnék lemaradni a tudásban. Ezen kívül van neki egy nagy mesekönyve és olyan jó lenne belőle olvasgatni szép történeteket. Ugye bagolyapó, engem is megtanítasz olvasni?
-Nem is tudom – válaszolta komolyan és elgondolkodva a bagoly – még háziállatokat nem tanítottam erre a mesterségre, de megpróbálhatom, ha annyira akarod.
Ezt meghallván Cirmi cica annyira boldog volt, hogy majd az égig ugrott örömében.
-Mikor fogjuk elkezdeni a tanulást? – kérdezte türelmetlenül.
-Ha akarod, akár már most is.
-Jaj, de jó! Jaj, de jó! Én is megtanulok olvasni – lelkendezett a kicsi állat.
-De figyelmeztetlek, nem lesz könnyű megtanulni az ábécét, és a betűvetést. Hosszú napokig kell gyakorolni, mire elfogadhatóan tudsz olvasni.
A kiscica, amikor meghallotta, hogy betűvetésről is szó lesz, elkomorodott, és mondta:
-De én csak olvasni akarok megtanulni. Különben is írásom az macskakaparás lesz. Engem csak olvasni taníts meg kedves bagolyapó!
-Ez így barátocskám nem fog menni. Aki olvasni akar, annak írni is meg kell tanulnia. Peti gazdád az iskolában az ábécét is tanulja,és nap, mint nap füzeteket ír tele gyöngy betűkkel. Neked is követni kell a példáját, ha meg akarsz tanulni olvasni.
Szegény Cirmi cicának csalódást okozott, hogy ha olvasni akar, akkor meg kell tanulnia írni gyöngybetűkkel. Macskáknak nem erősségük a szépírás.
-Nos, mi legyen barátocskám? Akarsz-e tanulni, vagy meggondoltad magad? - sürgette bagolyapó.
-Nem is tudom. Kicsit elbizonytalanodtam. Nem lehetne csak az olvasást megtanulni? Nem kell nekem az írás. Macskák nem szeretnek írni, mi úgyis csak kaparunk a körmünkkel. Kedves bagolyapó, tanítson meg engem csak olvasni! - kérlelte tovább Mirci.
-Írás nélkül nem vállalom – mondta ki határozottan az erdő tudora – ha így nem jó, akkor keress magadnak másik tanárt, aki megtanít csak olvasni. Isten megáldjon, nekem most mennem kell, mert dolgom van.
Huss, és már el is röpült bagolyapó a magas fa ágáról, otthagyva Cirmi cicát, aki szomorkodva nézett utána.
Kénytelen volt egyedül hazaballagni, mert időközben a kicsi madár is elrepült valahová.
Nagyon bánatos volt, amiért nem sikerült tanítót találni magának. Már majdnem hazaért, amikor egy szédületes ötlet villant át a kobakján. Nem kell neki bagolyapó, mint tanító. Megkéri Petit, hogy tanítsa meg olvasni. Hiszen a kisfiú most jár iskolába, és bizonyára szívesen veszi, ha a cicáját is megtaníthatja erre a tudományra.
Így kedve egy–kettőre vidám lett, és alig várta, hogy bent legyen a házban, ahol kicsi barátja már éppen készülődött gyakorolni az olvasást. Gyorsan a gazdája lábához dörgölődzött, mire Peti megkérdezte Cirmitől:
-Mi van Cirmi cica, te is szeretnél megtanulni olvasni?