Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.23. 18:08

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 93  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 13:57 
Mesemondó

Kép

Kép

Ha jól értettem a leirást ,ők rokonok :roll:

Legyen szép a délutánod Makutám!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 20:05 
Bionicle harcos

dmarcsi55 írta:
Valahol azt olvastam ,ha sikerül legyőzni a félelmünket,

megérintjük,megsimogatjuk őket,a tapintásuk ,selymes ,kellemes .

Ez ugyan még a topik elején merült fel, de mivel csak nemrég sikerült ténylegesen megfognom egy királypitont, így most válaszolok.
A válaszom határozott igen.
A királypitonnak nagyon finom tapintású pikkelyei vannak. Tényleg selymes a tapintása. Nagyon jó kézben fogni, simogatni. :) :) :)

Egység, Kötelesség, Végzet!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 20:24 
Bionicle harcos

Milyen leírást, Marcsi? :fejetv:
Egyébként aranyosak. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 20:27 
FórumDémon

Makuta, tudsz nekem esetleg mondani pár szót az ékszerteknősökről? (mennyire kényes a hőmérsékletre, elsősorban ez érdekel mert itt télen-nyáron k...va meleg van)

Kép

Kép

Mindig is szerettem volna egyet-kettőt... :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 20:36 
Bionicle harcos

Most fejből amit tudok, hogy...

1. Elvileg nyáron lehet kerti tóban is tartani (ez nálad nem játszik :lol: )
2. A második képen lévő alfaj felejtős, mert nem legális (vagyis úgy legális, hogy ami már megvan, azt lehet tartani, de szaporítani nem, így kétlem, hogy találnál...). Vörösfülűt nem tarthatsz, csak sárgafülűt (szerintem az első képen az van). Mondjuk állatkereskedésben is már csak sárgát kapsz. :roll:
Igazából annyi a különség, hogy a sárgafülűn nincs vörös volt (míly meglepő), kicsit élénkebb sárga és a páncélja is sárga mintás, nem sötétebb, vörösessárga, mint a másiknak. Egyébként az ok, amiért nem lehet vörösfülűt tartani, mert sok ökör tartott ilyet kerti tavakban, aztán szélnek eresztette őket... És sajnos ki tudnak telelni, így invázim fajként veszélyt jelentett volna a hazai mocsári teknősre, ha még több kivadul (rokon fajok, szinte ugyan az az igényük, de az ékszerteki agresszívabban terjeszkedik). A kivadult populációkat tudtommal már túlnyomórészt felszámolták, de még kerülnek néha elő mocsarakból, tavak mellől ékszerteknősök... Mit is akartam ezzel? Azt, hogy a sárgafülű melegigényesebb, ezért nehezebben telel ki, ha elszabadul (bár enyhébb teleken ő is ki tud).
3. Nem lesz ez ám mindig kicsi. 30 cm-re is megnőhet, ha kap elég kaját. :roll: :P

Részletes leírást pedig most keresek...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 20:40 
FórumDémon

Köszönöm Makuta!

Nos, vörös fülű volt ismerősöknél is, három darab.

De van 30 cm-es ékszerteknőse a háztömbben egyik volt kollégámnak is, azok hatalmas nagyok... Az egyik egyszer kiesett az erkélyről (2. emelet) és megrepedt a páncélja. Furán, de összeforrt. És az a teki a mai napig bírja a gyűrődést. :D Bár önszántából vetette magát a mélybe, a tulaj meg elfelejtette, hogy a panelerkélyeken a két szélén van egy-egy hatalmas lyuk (esővíz-elvezetés), na ott akart kinézni szerencsétlen állat...

Szóval akkor vörös nem. De ha a sárga melegigényes, az nem baj, mert az itt állandó állapot... :D

Ja és ráérsz keresni, mert én tízkor lefekszem, holnap meg dolgozás... :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 20:48 
Bionicle harcos

Szegény. :cry: :cry: :cry:

Én csak azért mondom, mert vöröset már nem is lehet kapni. Én legalábbis múltkor csak sárgafülüket láttam. :roll:
Egyébként ha vöröset akarsz és találsz, akkor ne ez tartson vissza, mert a kutya se ellenőrzi. Csak akkor ne, ha esetleg párt akarsz, de gondolom nem akarsz kistekiket. :roll:
Igen, régen a vörösfülűnek volt nagy divatja. Bár szerintem a sárga verzió szebb. :roll:

Ömmm... Nem azt mondom, hogy melegigényes, csak hogy pár fokkal melegebbet szeret... Most keresem a leírást, ott biztos megvan adva, ha Celsius fok az ideális. :roll:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 20:56 
FórumDémon

A vörös annyira nem jön be, de a sárga tényleg szép. :)

Akkor szerettem bele a teknősökbe, amikor még kölökkoromban a veszprémi állatkertben láttunk (és simogattunk, bár nem tudom mi végre, főleg a páncélját), szóval az valami marha nagy példány volt, le is vagyok fotózva vele, majd előkotrom azt a képet... :D

De olyan böszme nagy izé nem kellene. :D Kész homokozója meg medencéje volt... :D :mrgreen:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 20:59 
Bionicle harcos

Ja, amúgy Wikipédiáról:

"Eredetileg az Amerikai Egyesült Államok Virginia dél-keleti részétől Florida északi részéig őshonos. A lassú folyású, nyugodt vizeket, tavakat; mocsaras, nádas, vízinövényes részeken érzik jól magukat. Amióta nem lehet vörösfülű ékszerteknőst behozni Magyarországra, az egyik legelterjedtebb víziteknős lett nálunk. Ennél a fajnál is a szabadon engedett példányaiból életképes, az őshonos mocsári teknőst apránként kiszorító populáció alakulhat ki. A vörösfülű ékszerteknőshöz hasonlóan szívós, nagyon jól alkalmazkodó faj."

Érdekes. Én úgy emlékeztem, hogy ez az alfaj csak enyhe teleken tud nálunk megmaradni. Akkor meg nem értem, hogy vöröst miért nem lehet, ha sárgát igen? Tipikus magyar hüllőtartási jogszabály... Semmi értelme...

Ja, ha már Wikipédia. Ott van a tartás is. Hehe... Teli találat... :hehe: :hehe: :hehe:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.03.20. 21:02 
Bionicle harcos

Sárgafülű ékszerteknős (Trachemys scripta scripta)

Megjelenése
Nevét a feje két oldalán látható vastag sárga sáv („fül”) miatt kapta. Hátpáncéljuk olajzöld, mely idősebb korban elsötétedik, elbarnul. A haspáncél idősebb és fiatalabb korban egyaránt világossárga több-kevesebb fekete folttal tarkítva. A két nem közötti különbség a méretben, valamint a karmok és a farok hosszában mutatkozik. A lábak, a nyak és a fej szürkészöldek, világos csíkozattal. A sárga sávok gyakran az idősebb egyedeknél is élénk színűek maradnak, de előfordul, hogy kifakulnak, narancsszínűek lesznek.

Etetése
A sárgafülű ékszerteknősök fiatalon még nem fogyasztanak növényi eredetű ételeket. Ez lassan alakul ki. 10 éves koruk után már nagyjából megegyezik a növényi, és állati táplálék igénye. Az idő múlásával egyre több növényi táplálékot fogyasztanak. Fogságba tartott egyedeknél elsősorban az élő, vagy fagyasztott hal legyen a fő táplálék. Ezen kívül adhatunk nekik zöldséget, gyümölcsöt, rovarokat, csirkemájat, marhaszív-darabokat és különböző gerincteleneket (pl. csiga, földigiliszta). Ha megkapják a szükséges mennyiségű élő, vagy fagyasztott halat, akkor a különböző tápokat, vitaminokat csak "nasinak" adjuk. Általában ösztönösen nem szeretik a különböző tápokat, vitamin-granulátumokat, ezért, ha szükséges adni nekik, mindig a fő étkezés előtt adjuk, amikor még "éhen akarnak halni", mert olyankor szinte mindent megesznek. Elsősorban a hal a fő élelmük, ezért ha ettől eltérő étrendet alkalmazunk (ami nem ajánlott), nagyon kell figyelni a változatosságra, mert az egyoldalú etetéstől könnyen megbetegednek, és ez sok esetben már csak későn vehető észre.

Férőhelye
A tartása megegyezik a vörösfülű ékszerteknős tartásával, szinte semmiben nem tér el tőle. Az ideális akvaterrárium mérete:

• Hosszúság: kifejlett teknős páncélhosszának ötszöröse. (kb. 5*25=125)
• Szélesség: kifejlett teknős páncélhosszának háromszorosa. (kb. 3*25=75)

A napozórész kialakításánál két fontos szempontot kell figyelembe venni. Az egyik, hogy ha egyedül van, akkor a napozórész mérete legalább a teknős méretével megegyezzen. Több teknős tartása esetén a napozórésznek akkorának kell lenni, hogy a teknősök 2/3-ad része elférjen.Nagyon könnyű elégedetten és egészségesen tartani a teknősöket. Csak néhány igényük van: kell elég hely az úszáshoz, tiszta víz, egy száraz rész a sütkérezéshez, megfelelő víz és hőmérsékletű levegő, megfelelő világítás és az egészséges étrend. Egy, két vagy akár négy teknősbébit is tarthatunk egy megfelelő nagyságú 44-66 literes akváriumban. De ne feledjük, hogy hamar megnőnek és még nagyobb helyre lesz szükségük. Egy vagy két felnőtt teknősnek akár egy 330 literes tartály is szükséges lehet.

A tartályban a víznek olyan mélynek kell lennie, hogy a teknős meg tudjon fordulni benne és fejjel lefele landoljon. Ez azt jelenti, hogy a víz legalább olyan mély kell legyen mint a teknős páncéljának hossza (25-30cm körül). De minél mélyebb annál jobb, lehet akár 40-45 centiméteres is. A víz hőmérséklete 22-30 C fok között kell legyen. Biztosítsunk egy kiugró részt, ahová a teknős kimászhat napozni és ahol a tartály fűtött. Ennek a résznek simának és elég nagynak kell lennie, hogy a teknős könnyedén egyensúlyozhasson és egy kicsit megmozdulhasson, hogy teljesen megszáradjon.

Napközben a kiugró tetején a hőmérséklet 35-39 C fok között kell legyen. A legjobb hőforrás egy UV-B lámpa, amit bármely háziállat kiskereskedésben megvásárolhatunk. Tegyük a lámpát a tartályra a kiugró rész fölé és hagyjuk ott napközben, éjszakára pedig kapcsoljuk ki.

Szaporodása
8–10 éves korukban válnak ivaréretté. Szaporodás előtt gyakori a hímek közötti rivalizálás. Párzás előtt a hím és a nőstény „násztáncot˝ jár. Szemben úsznak egymással miközben végtagjaikat rezegtetik. A párzás a vízben zajlik. A nőstények évente 5–6 alkalommal is rakhatnak tojást. Egy nőstény egyszerre 2–19 tojást tojik, távol a vízparttól a maga által vájt parányi gödörbe, vagy száraz hordalék alá. Ha az átlagos hőmérséklet 25 °C, akkor 112 napra van szükség a tojások kikeléséhez, 30 °C-os átlaghőmérsékleten ez az idő 69 napra rövidül.
(Megjegyzés tőlem: Magasabb hőmérsékleten elvileg több nőstény kel ki, így nem mindig célszerű gyorsítani a dolgot)

Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Makuta Teridax 2012.03.21. 17:59-kor.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 921 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 93  Következő

Időzóna: UTC