Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.08.02. 00:11

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2011.11.23. 00:52 
Főrémrímész

Történet egy kutyáról
írta: jamekka

Kép

"Kedves Anyu és Apu! 6 hetesen magatokhoz vettetek, sokat játszottam a gyerekekkel, és nagyon boldog voltam Veletek. Ahogy tovább nőttem, egyre nőtt a mozgás igényem és vele együtt az étvágyam is. A gyerekek nem akartak velem játszani, ha odamentem egy simiért, sokszor még belém is rúgtak. Aztán egy nap beültettetek a kocsiba. Én olyan boldog voltam, végre hónapok óta először látok mást is a kennelen kívül. Az autópálya szélén álltunk meg. Eldobtátok a labdámat. Futottam utána, de mire visszaértem, Ti már sehol sem voltatok. Kétségbeesetten rohangáltam a kocsik között, labdával a számban. Az autósok dudáltak, de volt olyan is, aki még rá is gyorsított. Ki akartam futni az út szélére, mert nagyon féltem. Hirtelen egy hatalmas ütést éreztem az oldalamon, és többet nem tudtam felállni. Nagyon nehezen kikúsztam az út mellé. Próbáltam utánatok menni, de nem sikerült. Körülöttem minden véres volt. Fáztam, sötét volt és féltem. A labdámat még mindig fogtam, biztos voltam benne, hogy visszajöttök értem. Hiába nyüszítettem, ugattam, senki nem állt meg segíteni. Többórás fekvés után megállt mellettem valaki, nem törődve a vérrel és a sárral, betett az autóba. Egy fehér köpenyes férfi szaladt a kocsihoz, amikor megálltunk. Már csak a fejét csóválta. Új gazdám, aki 15 perce ismert, nagyon sírt és megölelt. Csak akkor engedtem el a labdámat, hogy megnyaljam a kezét, hogy azt tudjam neki mondani: "Köszönöm". Aztán elaludtam, az utolsó dolog, amit hallottam, gazdám kétségbeesett zokogása volt. Már nem félek, nem fázom és nem fáj semmim sem. Meghaltam. Talán ha nem rágom szét a cipőket és nem eszem annyit, még mindig élhetnék. . .

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.23. 02:34 

Ezt ismerem, nagyon megható mese Misi, mindig bepirosodik a szemem, köszönöm :hug:
De jó és már azt is tudom miért nem jön nyáron a Télapó :merleghinta: :tanc:

Kirándulás a Pokolba - japán népmese

Kép

Valamikor, réges-régen élt három jó barát. Az egyik vásári mutatványos volt, a másik fogorvos, a harmadik meg kóborló hegyi szerzetes. Rá se hederítettek a világra, csak ráérősen kódorogtak hol erre, hol arra. Folyton úton voltak, együtt vándoroltak, de annyi pénzt azért mindenütt megkerestek, hogy az aznapi betevő falatjuk meglegyen.
Egyszer éppen egy hegyen kaptattak fölfelé, s már jól benne jártak az erdő sűrűjében, amikor isten tudja, hogyan, de letévedtek az útról.
- Sebaj! Majd csak kilyukadunk valahol! Menjünk!
Még a nap is magasan járt, sietős dolguk sem volt, ballagtak hát tovább, amerre a lábuk vitte őket. Ahogy így mentek-mendegéltek, egyszer csak megpillantottak egy nagy kőtáblát.
"Balra a Mennyország, jobbra a Pokol!" - ez volt a táblára vésve.
- Nahát, még ilyet! Szavamra mondom, sose hallottam, hogy a Túlvilág kapuja éppen hegyek között nyílna!
- Az ám! De a Pokolba csak az juthat be, aki elébb meghótt!
- Csakugyan! No, de talán mi élve is kiruccanhatunk a Pokolba!
- Hát akkor, cimborák, menjünk és nézzünk körül benne!
Ezzel fogták magukat, s megindultak jobbra. Mentek-mendegéltek, s egyszer csak egy óriási vaskapu előtt találták magukat.
- Nahát! Ez lenne a Pokol kapuja? - néztek egymásra ámuldozva, s megpróbálták a kaput kinyitni. Ám olyannyira be volt zárva, hogy hiába feszegették, csak nem bírtak vele hárman se. Belestek hát egy résen, s mit láttak! Egy tucat rusnya ördögöt: vörösöket, zöldeket, feketéket; akik, úgy látszik, nem vették észre a három jövevényt.
- Hé, ördögök! Eresszetek be! - döngette meg a kaput a mutatványos.
Erre egy tagbaszakadt ördög, aki addig lustán tetvészkedett, odajött a kapuhoz.
- Hát kendtek meg mi a fenét akarnak itt?
- Jöttünk, hogy egy kicsit szétnézzünk a Pokolban!
- Eredjenek a fenébe! Hiszen kendtek még meg se haltak! Ez nem olyan hely, ahova bármiféle jöttment élő csak úgy beléphetne!
- Ugyan, ne legyen már olyan szőrösszívű! Engedjen már be, ha szépen kérjük!
- Hát jó, várjanak egy csöppet! Megyek, megkérdem Enma királyt, a főnökömet.
- Hogy milyen ostoba fajankók vannak! Eridj, ereszd be őket, oszt vezesd körbe egy kicsit! Aztán, ha úgy-ahogy körülnéztek, nem bánom, fölfalhatjátok őket! - mondta Enma király, s bőszen forgatta gülü szemeit.
No, nem kellett kétszer mondania, örültek az ördögök, hogy friss húshoz juthatnak. Futottak tüstént a kapuhoz, s szájuk szélét nyalogatva terelték-tuszkolták befelé a három kíváncsiskodót.
- No, most aztán jól nyissátok ki a csipátokat! - kezdte az idegenvezetést egy tarka ördög. - Ez itt a Halottak Folyója. Az a vén banya meg, aki mellette ül, a halottak útbaigazítója és vetkőztetőnője. Nélküle a szegény lélek hiába is akarná, nem találna ide. Az ott a híres-nevezetes Túlvilág Mezeje. Amikor egy két-három esztendős lurkó meghal, oda kerül, ni, aztán ott kell a követ hordania halomba. Mikor a rakás készen van, jön egy magamfajta, s az ujjával kicsit megpöcköli. A rakás összedől, a lurkók meg kezdhetik az egészet elölről. Persze bőgnek. Akkor eljön értük az irgalmas Dzsizó bódhiszattva. Először csak vigasztalja őket, majd megkönyörül rajtuk, s fölviszi mindet a mennyekbe. Így működik a gépezet, világos?
- Értjük, értjük, hogyne értenénk!
Hanem az ördögök nagyon kívánósak voltak, éppen csak a bejárat környékét mutatták meg, s máris megálltak.
- Ennél tovább már nem érdemes menni, mert nincsen semmi látnivaló! Hanem kendtek bizony elég büdösek, meg kéne mosdaniuk. Van egy kis meleg vizünk, jöjjenek, mártózzanak meg! Fölüdülés lesz egy jó fürdőzés! - mondta kaján vigyorral egy vörös ördög, ugyanis ő volt a fürdő fölügyelője.
Elindultak hát a vörös ördög után, s meg is érkeztek egy irdatlan nagy üsthöz: csak úgy bugyogott-fortyogott benne a sok víz, és sűrű gőz gomolygott fölötte.
- Hú, a mindenségit! Ennek fele se tréfa! Hiszen ez kopasztóvíz! Csontig fővünk benne! Most aztán mitévők legyünk? - néztek egymásra borzongva a cimborák.
- Ugyan már, mit vagytok úgy berezelve! - szólt a hegyi szerzetes. - Mi ez nekem? Hiszen pap vagyok, s azzal keresem a kenyerem, hogy fohászkodom! - s máris az üst felé fordult, és valami zsolozsmát kezdett mormolni.
- Mit motyog itt kend összevissza, mint aki lázában félrebeszél! Hanem most már elég, mars bele az üstbe! Hadd főjenek jó puhára kendtek! - azzal a dühös ördög fölkapta a három embert, és zsupsz!, belevágta őket a lobogó vízbe.
Igen ám, de a szerzetes fohászának köszönhetően a víz éppen kellemes meleg lett. Minthogy a cimborák már napok óta nem mosdottak, nekiláttak hát a koszvakarásnak, s mint akik a Mennyországban érzik magukat, hujjogatva lubickoltak, de még énekeltek, táncoltak is hozzá.
A fürdőőr tanácstalanul bámulta a hejehujázókat, aztán elnyargalt Enma királyhoz, hogy jelentse a dolgot.
- Hát akkor dobjátok ki őket a fürdőből! Aztán itassátok le alaposan mind a hármat rizsborral, majd tömjétek meg az ördögök köldökében termett szezámból készült kásával! - adta ki a parancsot a király.
Most egy fekete ördög jött a cimborákért, s hozott nekik rizsbort meg köldökszezámos kását. Mivel azok amúgy is régen ettek, na meg a jóleső fürdőre is megéheztek, örömmel fogadták a kínálást. Még repetát is kértek.
- No, ez jólesett! Köszönjük szépen a finom vacsorát!
- Hát ez így nem mehet tovább! Még hogy ezek itt mindenhez jó képet vágnak! - háborgott a fekete ördög, s eltuszkolta a három jó barátot a Szablya-hegyhez, ahol egy kék ördög őrködött.
- Na, mars föl a hegyre! - üvöltötte a kék ördög.
De a Szablya-hegy nem afféle közönséges hegy volt ám, hanem csupa hegyivel fölfelé meredő kardból volt rakva, s azok olyan szorosan sorakoztak egymás mellett, mint a sündisznó tüskéi. Ha rájuk lépnének, a sok veszedelmes fegyver összevissza szabdalná őket. A fogorvos meg a szerzetes beijedve huppantak a földre már a hegymászás gondolatától is. Nem így a mutatványos!
- Semmi baj, cimborák! Hiszen mutatványos vagyok, s azzal keresem a kenyerem, hogy kardélen táncolok a vásári népek előtt. Mi ez nekem! Gyertek, másszatok föl a vállamra! - azzal a jobb vállára vette a szerzetest, a balra meg a fogorvost, s mintha csak a vásári közönség előtt szerepelne, könnyed léptekkel megindult a hegyre.
- Tessék, csak tessék! Itt láthatják a világ legnagyobb produkcióját! A kardélen táncoló pehelykönnyű embert! - rikkantotta, ahogy szokta. Mikor aztán már fönt voltak a hegy tetején, kényelmesen letelepedtek.
- Hát ezt azért mégsem gondoltam volna! Hogy a Pokolban jó meleg fürdővel fogadnak, fölséges köldökszezámos kásával kínálnak, s mindennek tetejébe szép a kilátás is! Akkor most fújjunk egyet! - ajánlotta a mutatványos. Azzal a három jó barát lustán vakarózni kezdett.
A kék ördög úgy megdöbbent, hogy még a száját is nyitva felejtette. Aztán elrohant, hogy jelentse a dolgot Enma királynak.
- Főnök, főnök! Hát ez nem igaz! Képzelje, egy karcolás nem sok, annyi bántódásuk sem esett a Szablya-hegyen! Most éppen kényelembe helyezték magukat odafönn, és tetvészkednek.
A Pokol királya a fogát csikorgatta szörnyű haragjában.
- Hát ez már tényleg több a soknál! Tüstént hozd őket elibém!
Így is lett, s miközben a kíváncsiskodók szívszorongva találgatták, hogy most vajon hová is vezetik őket, megérkeztek a király színe elé.
- Na, ti jómadarak! Hát mit képzeltek ti, hol vagytok? A Mennyországban? De most aztán elég volt a mulatságból! Végzek veletek: apróra ráglak mindhármótokat! Sorakozó!
Hanem most a fogorvos állt legelőre.
- Rajtam a sor, barátaim! Megmutatom, hogy nem hiába vagyok fogorvos!
Ekkor Enma király kitátotta irdatlan nagy száját, s a fogorvosra vetette magát. Hanem az sem volt rest, egy szemvillanás alatt kirángatta az összes fogat, amit csak talált a szörnyű nagy szájban. Így aztán Enma király hiába rágta, őrölte a cimborákat. Egészben még lenyelni sem tudta a nagy falatokat, hát végül undorral kiköpte őket.
- Én már nem tudok mit kezdeni veletek! Mars vissza oda, ahonnan jöttetek!
Így hát szépen kipenderítették a hívatlan vendégeket a Pokolból, vissza az Evilágra.
- Gondolta a fene, de ez a Pokol nem valami nagy dolog! Akárki megmondhatja, hogy a földi élet sokkal pokolibb! - egyezett meg a három jó barát, s azzal folytatták útjukat, épp oly gondtalanul, mint addig.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.23. 02:43 

A kilátóban 2. rész

Ez volt az egyetlen hely, ahonnan látni vélte a tájat, amit tizenöt éve maga mögött hagyott. A felfoghatatlan méretű eget, ami kék szemével figyelte az ügyetlen mozdulatait. A váci hegyeket, amelyek úgy magasodtak a messzeségben, mintha határt jelölnének: ne láss, ne álmodj tovább! És a falu két templomát árbócként meredezni a dombok hullámai között.

De vajon látják-e őt azokon a fehér vitorlákon üldögélve a galambok, amikor a tyúkólat pucolja fekete gumicsizmában? Hallja-e a habos ég, amikor elalvás előtt a gyerekkorát siratja. Ha tudta volna, hogy ennyi marad mindössze, jobban igyekszik megérteni, miféle kincs átvágni a határon, amikor az árvalányhajat úgy fújja a szél, mintha kábulatba szeretné símogatni, amikor az anyja az asztal közepére teszi a gőzölgő fazekat, s keresztet rajzol a kenyér aljára, amikor félúton találkozik Pirivel, s a délutánt az állomáson töltik a jövőről álmodozva. Mert egy szeptemberi napon, amikor három bevásárló táskába gyömöszölte a holmiját és két faluval odébb költözött, az egyetlen vágy, amely vele maradt, hogy vasárnaponként hazalátogasson.

Pedig mennyire várta, hogy ügyes asszony váljék belőle, mint a nővéréből. Hogy maga válasszon anyagot az új húsvéti ruhájához, hogy szégyenlősen csókolja az urát az arcán, amikor megérkezik a munkából. Majd ő megmutatja ezeknek a népeknek, hogyan öltözik tisztességesen egy fiatal asszony munkába menet, hogyan kapál egyszerre két sor kukoricát a határban délutánonként. Nem maradt semmi abból a büszkeségből, ami egy tucatnyi táskába sem fért volna annak idején. A két gyerek maradt. S bár a fiú már nagy, mégsem érti, miért veszekszik folyton. Az inkább elmegy otthonról, ki tudja merre, ha meglátja az apját a kapuban ködös tekintettel betámolyogni, s ő eleinte magába fojtja a kiáltást. Aztán mégis jönnek a szitkok, mint egy megduzzadt folyó megállíthatatlanul, s az este nyugalma szökve menekül a kertkapun át. A kislány ilyenkor közelebb húzódik. Szorosan mellé, és suttogni kezd. Anyu, ne szólj. Menjünk ki a kertbe, sétáljunk fel a dombra, nézzük meg, érik-e már a szeder.

Az anyjához nem mehet. Amióta eljött otthonról, azóta együtt merül kábulatba a papával. Mikor hazamennek vasárnaponként messziről látja, ahogy vöröslik az arca. Összeszorul a gyomra és csak rázná két karjánál fogva, hogy megszabaduljon a keserűségétől. Legalább maga ne! Legalább maga maradt volna meg nekem.

Könyörtelenül törnek rá az emlékek, ahogy zötyög az üres vagonban a falu felé. Be sem kell húnynia a szemét, mintha utazna az időben. Kicsi lány megint és boldog. De úgy boldog, ahogy csak most ismeri fel. Ahogy akkor nem tudhatta még. Minden szín és forma, hang és illat, minden olyan közeli, amint odahajolnak a lábához és megcsókolják a cipőjét, és ő hagyja, hogy elkényeztessék a potyogó gesztenyék, a fa kérgén siető hangyák, hogy belepje a por a fehér templomos zokniját. Csak ritkán félt a sötétben. Ha morgott a papa a másik szobában. Ilyenkor az anyja átjött és bebújt mellé. Jó meleg volt a teste, erős és biztonságos. Visszatartott lélekzettel maradna a pillanatban, de az semmivé lesz a következő vasuti átjárónál. Most neki kellene odabújnia, és neki mindig hideg a lába. Hogyan melegíthetne fel ő bárkit? Még a kenyér is esetlenül áll a kezében, a leves meg íztelen.

Néha leült egy kicsit hozzá az anyja, hogy meséljen az időről, amikor szolgált. Csak percrekre, mert mindig várta valami tennivaló, de az a pár perc egy egész napra kitartott. Kisimította a kötényét, a bal lábát - az mindig dagadt - a kisszékre rakta és mélyet sóhajtott. Aztán egy darabig csak maga elé révedt, mintha arra várna, hogy köré gyűljenek a megidézett szellemek. Az édesanyja, a nagyanyja, a nagyságosok, a kisasszonyok, a rokonok, a szomszédok.

Az anyja emlékei mostmár a sajátjai. S itt poroszkál mellette ez a kíváncsi szemű lányka. Hát miért nem találja az időt, hogy az ölébe húzza, kiterelje a szeméből a neveletlen hajszálakat és elbeszélje, hogy volt. Mintha magának akarná őrizni a meséket, vagy talán attól fél, nem állnak össze tökéletesen a szavak, s száraz lesz, mint a szombati pogácsája. Vagy nem értené, nem is figyelne rá. Néha úgy érzi, láthatatlan. A múltkor a boltban a hentes egyből a mögötte állót vette sorba. Pedig nem alacsony, olyan közepes méretű, és a ruhája is mindig rendes. Talán a fakó haja miatt.

De innen föntről biztosan jól látható. Magasabban áll mint azok az öreg tölgyfák, magasabban a két templom tiszta tornyánál is. Innen nem látszik a ház, amiben idegenné vált emberekkel lakik. Se a tyúkól, meg a kukoricás, a fészer bejárata elé döntött rossz bicikli, se az a halomnyi keserűség, ami megtöltötte a három táskáját, s arra vár, hogy megint útnak induljon. De hová is? S ez a kicsi lány? Ő mivé lenne? Aki még azt hiszi, minden olyan lesz, ha felnő mint ez a látvány. Tágas és végtelen. Hogy mindig lesz idő egy kicsit megpihenni és emlékezni.

Jó állni ebben a májusi szélben. Lenn sosem érzi így a szelet az arcában. Mintha ki akarná söpörni a gondokat a fejéből. Mintha csak körülötte forogna most, körbe símogatná és bebugyolálná. Vagy talán ezek már az ő szellemei? Aztán Irénke kérdezett valamit. A házról, hogy látszik-e. S azt is mondta, éhes. Friss kiflit hozott neki és idei paradicsomot. Ideje volt visszaindulni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.23. 03:04 

Marcsi jól néz ki a könyvtárad :)

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.23. 07:08 
Papírhajlító

Misi elolvastam a kutyásat hát meg rigatott kicsit.
Sajnos vannak még ilyen emberek,nem is kevesen. :( :(

Kép

"A nőnek olyan szeretetre van szüksége, amely nem mulandó. A nő – még a legérzékibb nő is – a lelkével szeret igazán, s nincs olyan párkapcsolati tanács és szexuális trükk, amely boldoggá tudna tenni egy olyan nőt, akit lelkileg nem szeretnek. Akármilyen érzéki bravúr, vagy megrendítő testi gyönyör – egy nőnek ez nem el...ég, mert az igazi gyönyörpontja nem bonctani helyen rejlik, nem is, ahogy mondani szokás, az „egész testében”, hanem az egész lelkében. Minden olyan ölelés, mely csakis az „erogén zónák” ingerlésén alapul, kevés neki. Egy nő „erogén zónája”: a lelke." Müller Péter

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.23. 10:01 

Ezt a gondolatot ismertem Müller Pétertől, mert olvasgatom könyveit rendületlenül! Én nem mertem idehozni, így is elég sokat "lelkizek", talán túl sokat is.... :?

De, örültem hogy idetetted Juszufka. :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

Marcsika, hogy vagy? Nem láttalak tegnap sem....hiányzol.

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.23. 10:12 

"Képzelj el egy bankot, ahol minden reggel 86.400 Ft kerül a számládra.
Ez nem marad meg a holnapi napra. Minden este lenullázódik, akármennyit is használtál fel a nap folyamán.
Hát akkor mit lehet tenni? Használd fel mindet!
Mindannyiunknak van ilyen bankja: ez az IDŐ.
Minden reggel 86.400 másodperccel gazdagabbak vagyunk.
Minden este lenullázódik, elveszik, akármennyit is használtunk fel céljaink eléréséhez.
Soha nem kapod vissza!
Az óra forog. Csináld ma a lehető legtöbbet!
Hogy megértsd, mennyit ér egy év, kérdezd meg a diákot, akinek ismételnie kell.
Hogy megértsd, mennyit ér egy hónap, kérdezd meg az anyát, aki koraszülöttet hozott a világra.
Hogy megértsd, mennyit ér egy hét, kérdezd meg a hetilap szerkesztőjét.
Hogy megértsd, mennyit ér egy óra, kérdezd meg a szerelmest, aki a találkozóra vár.
Hogy megértsd, mennyit ér egy perc, kérdezd meg az utast, aki lekéste a vonatot.
Hogy megértsd, mennyit ér egy másodperc, kérdezd meg az autóst, aki nem tudta elkerülni a balesetet.
Hogy megértsd, mennyit ér egy tizedmásodperc, kérdezd meg a sportolót, aki csak ezüstérmet nyert az Olimpián.
Minden pillanat kincs, ami a tiéd!
És becsüld meg jobban, mert megoszthatod valakivel. És emlékezz, hogy az idő senkire sem vár.
A Tegnap történelem. A Holnap rejtelem. A Ma ajándék!"

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.23. 21:37 

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.24. 02:43 

juszufka, de szép Müller Péter idézetet hoztál, köszi :hug: :virag:
malacka neked is köszi amit hoztál , nagyon igaz :hug:

Marcsi hiányzol :hug: :hug:

KATT IDE

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.24. 02:45 

Sakura temetése

Réges-rég, egy Kiotó melletti kis faluban állt egy szentély. Musubi-no-Kaminak, a szerelem istenének szentélye volt, a kertjében pedig hatalmas, gyönyörű cseresznyefa pompázott, amit Kanzakurának, szent cseresznyefának neveztek.
Élt a faluban egy Sodayu nevű, garasos és pöffeszkedő kereskedő. Amikor a leánya, Hanano tizenhét éves lett, Sodayu elkezdett neki férjet keresni a környéken.
- Olyan férj kell neked, aki jól bánik majd a vagyonommal - jelentette ki. -Hamarosan tudtodra adom, ki a kiválasztott, te pedig hűen szolgálod majd, mint feleség.
Lánya mit mondhatott volna, fejet hajtott atyja előtt, de komornájának, Yukának megvallotta, hogy nem akar olyan emberhez hozzámenni, akit nem szeret.
- Bárcsak a szerelmemhez mehetnék hozzá. Mit tegyek, Yuka?
- Menj el a szentélybe, és fordulj Musubi-no-Kamihoz. Azt mondják, aki holdtöltétől holdtöltéig minden nap imádkozik hozzá, annak valóra válik a kívánsága.
Hanano nyomban felkerekedett, és ellátogatott a szentélybe. Így tett másnap és harmadnap is, és huszonegy napon át lelkiismeretesen tartotta a fogadalmát. Miután elhangzott a huszonegyedik ima, Hanano kifelé menet elhaladt a Kanzakura alatt. A fa mellett egy gyönyörű fiatalembert pillantott meg: fehér bőre volt és csodálatos, kifejező tekintete. Kedvesen Hananóra mosolygott, majd előrelépett és átadott neki egy cseresznyevirágot. Hanano pirulva fogadta az ajándékot. Az ifjú ekkor meghajolt, és elballagott, Hanano pedig dobogó szívvel, boldogan állt ott. Arra gondolt, bizonyára ezt az ifjút küldte neki a szerelem istene.
- Csak ő lehet az - csicseregte vidáman Yukának. - Ez a huszonegyedik nap! Láttad? Ugye, milyen szép? Bárcsak tovább maradt volna!
Mikor hazaértek, Hanano vázába tette a cseresznyevirágot, és megkérte Yukát, hogy derítse ki a titokzatos ifjú kilétét.
- Ne mondj semmit apának. Lehet, hogy nem őt választotta ki nekem, de én senki mást nem tudok szeretni.
Yuka elindult kérdezősködni, de semmit nem tudott meg az ifjúról. Hírét vette viszont, hogy Hanano atyja már kiszemelt valakit a lányának, és másnap akarja bemutatni neki. Tokunosukénak hívták az illetőt. Jó kapcsolatokkal rendelkező, ügyes fiatalember volt, de külsejét tekintve össze sem lehetett hasonlítani azzal, aki a szentélyben a cseresznyevirágot adta.
Az illem szerint másnap kora reggel Tokunosuke megjelent Hanakóék házában. Teaszertartás keretében bemutatták egymásnak a két fiatalt, majd Tokunosuke elment.
- Ő lesz a férjed - közölte Sodayu a lányával. - Minden szempontból megfelelő ember. Van pénze, az apja a barátom, és titokban hosszú ideje szerelmes beléd. Nála jobbat nem is kívánhatsz.
Hanano keserves zokogásba tört ki, és kirohant. Sodayu értetlenkedve hívatta a szolgálót.
- Mi a baja a lányomnak? Találtam neki egy remek férjet, erre ahelyett, hogy hálás lenne, elszalad.
Yuka nem mert titkolózni a kenyéradója előtt, és elmondta neki, hogy Hanano bizony szerelmes. Mikor Tokunosuke másnap ismét megjelent, Hanano - apja parancsára - megvallotta, hogy valaki mást szeret, igaz, nem pontosan tudja, kit, mert nem ismeri az illető nevét, mindenesetre Tokinosuke ajánlatát nem fogadhatja el.
- Hát ez igencsak furcsa - gondolta Tokunosuke. - Micsoda szégyen, olyasvalakit szeretni, akit nem is ismer! - Haragját leplezve távozott, de elhatározta, hogy megtudja, hogy ki a gyűlölt rivális.
Hanano aznap szokás szerint elment Yukával a szentélybe. Láss csodát, ismét ott találta az ifjút, akitől újabb virágzó faágat kapott. Hananónak torkában dobogott a szíve. Annyira megilletődött, hogy egyetlen szót sem tudott szólni, csak nézte, nézte a fiút szerelmesen.
Tokunosuke, aki titokban követte őket és már pukkadozott a méregtől, hirtelen előrelépett és nekirontott az ifjúnak.
- Ki vagy te, te undorító piperkőc?! Azonnal áruld el a neved! Hogy mered elszeretni a menyasszonyomat?!
Az ifjú könnyedén hátraugrott, és mire Tokunosuke utána vethette volna magát, feltámadt a szél, ezernyi cseresznyevirágot sodorva le a fáról, egyenesen Tokunosuke szemébe. Mire a dühödt kérő visszanyerte a lélekjelenlétét, már nem volt ott senki, csak egy szomorú dal visszhangzott a szakurafa felől.
- Mit művelsz, te szentségtelen barbár! Erőszakoskodsz a szentfánál? Ez a fa évszázadok óta itt áll, és egy isten lakik benne! Megvesztél, hogy kezet emelsz rá?! Tűnj innen!
Tokunosuke eliszkolt, Hanano pedig döbbenten összeroskadt.
-Egy istenbe szerettem bele? Én szerencsétlen! - azzal sírva fakadt. - Milyen bűnt követtem el, hogy a szerelem így tévútra vitt?
Hanano vigasztalhatatlan volt: hazatérve közölte apjával, hogy soha nem fog megházasodni, és ha kényszerítik rá, megöli magát. Úgy döntött, hátralévő éveit az egyháznak szenteli, és mivel nem nem tágított a céljától, apja kénytelen-kelletlen beleegyezett. Hanano leborotválta a haját, felöltötte a szerzetesek fehér vászonruháját és templomszolgaként öregedett, majd halt is meg a Kanzakura szentélyében, ahol gyakran söprögetett, imádkozott az udvaron.
A cseresznyefa szellemét nem látta többé.

A szentélyt nem sokkal később lerombolták, csak a kertje maradt épen, benne a cseresznyefával, ami egyre terebélyesebbé vált. A kiotóiak elfelejtették, hogy szent erővel bír. Útmenti öreg fa lett belőle, árnyas menedék a tikkadt vándoroknak.
Eltelt háromszáz év, és Hanano újjászületett, ezúttal férfiként, nem messze régi lakhelyétől. Heitarónak hívták, és egy aprócska birtokot művelt. Egyik nap látta, hogy néhány városi le akarja dönteni a birtoka melletti hatalmas, öreg cseresznyefát. Hidat építettek, palánk kellett nekik. Heitaro kedvelte a szép, vénséges szakurafát, ami tavaszonként pompázatos virágba borult. Kirohant hát és megkérte a városiakat, ne bántsák.
- Vihettek helyette a birtokomról annyi fát, amennyi kell.
A városiak beleegyeztek és odébbálltak.
Pár nappal később Heitaro éppen hazatért a munkából, amikor egy gyönyörű lányt pillantott meg a cseresznyefa mellett. Ösztönösen meghajolt, a lány pedig viszonozta a köszönést. Úgy tűnt, mintha régóta ismernék egymást. Beszélgetni kezdtek a fáról, és megállapították, milyen régi és gyönyörű.
Heitarót aznap éjjel elkerülte az álom.
"Ki lehetett az a lány?' - morfondírozott.
Lángra gyújtotta a lelkét a szerelem.
Másnap veszettül dolgozott, hogy egyetlen gondolat se jusson el a fejébe, de este megint ott találta a lányt. Együtt heverésztek a fa tövében, és Heitaro szerelmet vallott neki, majd megkérte a kezét.
Nap nap után találkoztak és beszélgettek, és a lány végül igent mondott - azzal a feltétellel, hogy Heitaro sosem kérdezősködik a múltja vagy a szülei felől. Heitaro habozás nélkül beleegyezett.
- Neked adom szívemet és lelkemet - mondta erre a lány. - Hívj Szakurának és a feleséged leszek.
Annak rendje és módja szerint egybekeltek, és nagy boldogságban éltek. Hamarosan egy kisfiuk született, akit Chidoyónak neveztek el. Nem volt náluk boldogabb pár a Japán-szigeteken, se azelőtt, se azóta.
De a boldogság olyan, mint a pillanat - ha az istenek engednék is, az emberek hamar kioltják.
Mikor Chidoyo ötéves lett, a császár elhatározta, hogy hatalmas templomot építtet Kannonnak, az irgalom istennőjének. Azt akarta, hogy 1001 faragott szobor álljon benne az istennőről. Parancsba adta a hatóságoknak, hogy gyűjtsenek be Kiotó környékről annyi fát, amennyi csak kell.
A városiak jól emlékeztek a fenséges cseresznyefára, és tudták, hogy az uralkodó kedvében járhatnak egy ilyen szép darabbal.
Egyik éjjel Heitaro felriadt. Felesége ébren ült mellette az ágyon és komoly tekintettel nézett rá. Könnyek peregtek az arcán.
- Mennem kell - mondta.
Nézték egymást, miközben odakintről tompa ütlegek hallatszottak. "A fa lelke vagyok, engem szerettél" - suttogta Szakura, majd lassan elhalványult és eltűnt.
Heitaro villámsújtottan ült, nem tudta, még mindig álmodik-e. Kikelt az ágyból és kirohant a birtoka elé, de már messziről látta, hogy a városiak recsegve-ropogva rángatják, döntik le a hatalmas cseresznyefát. Heitaro üvöltve próbálta megakadályozni őket, de elállták az útját.
Lecsupaszították a fatörzset, és vonszolni kezdték a folyó felé, hogy a városba úsztassák a vízen. Ekkor különös dolog történt: a halott fatörzset húsz megtermett férfi sem tudta megmozdítani. Mintha odaszögezték volna a földhöz.
Heitaro ekkor vette észre, hogy Chidoyo is felébredt és utánajött az utcára. A kisfiú csodálkozva nézte a furcsa jelenetet. Odament a fatörzshöz, letérdelt hozzá és rátette a kezét.
Feltámadt a szél, és távoli dallamot hozott: mintha égi lombok suttogtak volna szomorúan.
Mikor Chidoyo elvette a kezét, a férfiak már könnyedén odébb gurították a kivágott fát.
Kannon szentélye ma is áll Kiotóban. Sanjusangendónak hívják, benne ezer gyönyörű szobor az irgalom istennőjéről. Talán mindegyik egy ilyen mesét őriz.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 212  Következő

Időzóna: UTC