Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.08.03. 19:15

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 05:39 
Főrémrímész

Marcsi!!! Csak ismételni tudom az előttem szólókat!
Engedelmeddel ide rakom a munkáidat, hogy bármikor nézhessük Őket!!

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 07:42 
Mesemondó

Kép

Kedves Misi!

Már megint meglepetéssel vártál :hug: :hug:

Rendkivüli ember vagy ,úgye tudod ???

Nagyon köszönök mindent :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 07:44 
Mesemondó

Kép

Mindenkinek ,hálásan köszönöm a dicsérő szavait :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 07:46 
Főrémrímész

Örülök az örömödnek! Másnak is örömet szerzünk vele.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 07:50 
Mesemondó

Kép

A jövő kezdete

Egy Indián bölcs asszony amikor a hegyekben utazgatott, egy folyóban talált egy különösen értékes követ. Másnap találkozott egy másik utazóval, aki éhes volt, így hát a bölcs Indián asszony kinyitotta a csomagját, és megosztotta ennivalóját a vándorral.

Az éhes utas meglátta a drágakövet az Indián asszonynál és kérte őt, hogy adja neki. A nő habozás nélkül neki adta a követ. A vándor örvendezve jószerencséjén továbbállt, hiszen tudta: a drágakő olyan értékes, hogy élete hátralévő részében nem kell többé szükséget szenvednie. Ám néhány nappal később a vándor visszatért az Indián asszonyhoz, és visszaadta neki a követ.
- Gondolkoztam. - szólalt meg - Jól tudom, milyen értékes ez a kő, de visszaadom abban a reményben, hogy adhatsz nekem valamit, ami még értékesebb. Add nekem azt a valamit belőled, ami képessé tett arra, hogy nekem add a követ.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 16:17 
Mesemondó

Kép

Luca napja: december 13.

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetésekor jó ideje ez a nap volt az év legrövidebb napja (ellentétben a mai téli napfordulóval, ami december 21-én van).

Luca napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

Luca-naptár (Luca kalendáruima)

A Luca-naptár a régi magyar Luca-hagyománykör egyik eleme, mi szerint a következő esztendő januárjában a megfigyelési helyen olyan idő lesz (átlagosan), mint Luca napján (december 13.), februárban olyan, mint Luca másnapján és így tovább egészen karácsonyig, ami a következő decemberi időjárásra utal.

Luca-szék (Lassan készül, mint Luca széke)

Az egyik legismertebb népszokás szerint a Luca napján elkezdett és karácsony napján befejezett, 13 (esetenként 9) féle fából készített székről az éjféli misén megláthatók a boszorkányok.

A széket fiatal legények, férfiak titokban készítették. A misén abban a pillanatban, amikor a pap felemeli az oltáriszentséget, körülötte megjelennek a boszorkányok. Mivel a legény széken áll, a boszorkányok is meglátják őt. A legénynek, ha ép bőrrel akarja megúszni a kalandot, mákot (vagy egyéb apró szemű terményt) kell maga mögött elszórnia, miközben fut haza a templomból, mert a boszorkányok addig nem mehetnek utána, amíg a magokat mind fel nem szedik. Miután hazaért, a Luca-széket el kell égetni, és nem szabad senkinek elmondani, kit látott boszorkány képében, mert akkor a boszorkány üldözni fogja, és ha elkapja, széttépi vagy tűzbe veti.

A Luca-ostor ennek a népszokásnak egy változata, amit úgy kellett elkészíteni, hogy az ostort alkotó zsinegen kellett minden nap egyet csavarni, majd karácsony éjjelén pattogtatni vele. Az ostor hangjára odagyűltek a boszorkányok.

Luca-búza

A következő év termését próbálták megjósolni a Luca-búzakeltetéssel. Luca napján búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára zöldültek ki. Később a kikelt búzával az adventi oltárt díszítették.

Lucázás (kotyolás, palázolás)

Luca napjának hajnalán a gyerekek (esetenként kísértetnek öltözve) körbejárták a házakat, és lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, és átkokat, ha nem kapnak ajándékot.

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 18:08 

De jóóóó!!!! Diafilmben láthatók a gyöngyök!!!! :o :pray:

Na, van mit olvasnom, máris nekiállok, amíg erre bóklászik valaki... :P :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.13. 19:08 

Kép

:bye: :hug: :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.14. 07:33 
Mesemondó

Szép,meghitt ez a kép,köszönöm :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.12.14. 07:36 
Főrémrímész

Valóban. Nekem egy kandalló régi vágyam.
A megfelelő topikba keresek is párat.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 212  Következő

Időzóna: UTC