Sajnos elég sok állat került a kihalás szélére. Ezek is, meg az Ormóspikkelyű Mauritiusiboa, a Sziámi Krokodil, a Kék Leguán és, a Galapagosi óriásteknősök, az Ameca Splendens (Vadonban már kihalt halfaj, de szerencsére fogságban akváriumokban tartják, sőt néha még kereskedésben is kapni, így úgy tűnik az akvaristáknak, tenyésztőknek köszönhetően ez a szép halfaj fent fog maradni, még ha fogságban is. És talán egy szép napont újra Mexikó vizeiben úszkálhat...), az Aranybékácska és még sorolhatnám. Sajnos ezek közül is pusztíttak ki, ilyen a Mauritiusiboa, a Gyömörköltő békák családja (két faj), az Aranyvarangy, Európa szigetein lévó óriásteknősök, stb...
Szerintem ők is (mármint amik még nem haltak ki) megérdemelnek legalább ennyi figyelmet, ha nem többet, mert ezekről az "apróságokról" hajlamosak az emberek megfeletkezni, mert "gyík-gyík, teknős, teknős... Nem mindegy?". Például tökéletes példa erre a Kék Leguán esete, ami a kihalás szélére került, de a szigeten élő lakosság nem érti a felhajtást, mert a betelepedettnem őshonos Zöld Leguán (Iguana iguana) egyedszáma egyre gyarapodik és nem mindig lehet megkülönböztetni őket olyan könnyen, mivel a Kék Leguán nem mindig világoskék, néha zöldes vagy hogy kékes feketéskék. Ha jól tudom e miatt a Kék Leguánok valami nyakláncot kapnak a kutatóktól, hogy a helyieknek egyértelmű legyen. Tehát a nyakláncost nem szabad bántani, míg a zöldet lehet (sok helyen fán élő csirkének nevezik, mivel elég sok húsa van és meg lehet enni /szerintem eleve barbárság hüllőt enni, de hát ízlések és pofonok/).
Amik általában nagyobb figyelmet kapnak, azok a krokodilok, akik közül sok szintén végveszélyben van. Szerencsére az ő ügyük megoldódni látszik, mert egyre többen ismerik meg ezeket a csodálatos hüllőket, így a védelmük is előtrébe kerül.
De nem is kell ilyen messzire menni példáért. Veszélyeztetett állományú a nálunk honos Rákosréti Vipera (Vipera ursinii rakosiensis), 400 küröli példányt tenyésztettek és ennél valamivel kevesebb él szabadon (200-300 köröli talán

). Tehát az egyedszámuk nem éri el a ezret, így Európa legveszélyeztetebb gerincese
Na ez kicsit bő lére sikerült. A lényeg, hogy a "jelentéktelennek tűnő" kisebb hüllők, halak, kétéllmére is figyelni kel legalább ennyire, ha nem jobban.