matedorottya@chello.hu

"Hideg a tél, meleg a nyár,  ki Pázmándi,  mind lovon jár, hol ide néz,  hol oda néz, lova szőre fénylik,  mint a sárgaréz" P

2010.04.30.

Honlap
Elérhetőségünk
VELO- túra
Társoldalak
Fényképalbum
Visszajelzés

 

 

   

Véget ért a Nemzeti Vágta, köszönjük azoknak akik hozzájárultak és segítségüket adták,hogy megjelenhessünk, bemutathassuk falunkat-térségünket egyaránt a nagyközönségnek!

Mindazon barátunknak, ismerőseinknek, ismeretleneknek akik szavazatukkal segítették, hogy álmunk megvalósulhasson!  A DANUBIUS RÁDIÓ jóvoltából mi is ott lehetünk ezen a nemes versenyen!

Továbbiakban és nem utolsó sorban :

HANUS IMRÉNEK és MÁTYÁSNAK akik helytálltak és hősiesen küzdöttek az előfutamokideje alatt is !

Támogatóink: - Pázmánd Község Önkormányzata

                               - Pázmándi Lovas Egyesület

                               - Pázmándi Művelődési Ház

                               - Nagy Gábor Pincészet

                               - György-villa Pincészet

                               - A falunk apraja- nagyja akik végig

                                 mellettünk álltak!!!

 Köszönjük mindenkinek, hogy ott lehettünk mi is a "nagyok" között!

Pázmánd Vágta team

 
A weboldal azért jött létre, hogy megismertessük településünket Pázmándot.

Pázmánd a Velencei-tó mellett helyezkedő falu, hegyek , dombok, között,nagyon szép környéken. Körülbelül kétezer fős lakosságú község.

Működik helyben lovas-egyesület, hagyomány őrző egyesületek : Röpike néptanc,Népdal, Kézműves kör amelyek tagjai híven őrzik közösségünk és a falusi élet hagyományait, ápolja, bemutatja az itt élő fiataloknak illetve az idelátogatóknak egyaránt.

A lovas egylet minden évben szervez Pázmándi lovas-napokat, fogathajtó, díjugrató versenyt. Ősszel hagyományosan minden évben tartunk szüreti lovas-felvonulást, amelyen a falu összes lovasa részt vesz, és a környékbeli felvonulásokra is szívesen ellátogatunk. Valamint az utóbbi időben egyre népszerűsödő lovas íjászatot is gyakoroljuk és show műsor keretébe mutatjuk be a nagyközönségnek a rendezvényeink alatt.

A község déli bejáratánál a műúttól mintegy 100 méterre különleges szikla alakzatok láthatók az út bal oldalán. Ezek a képződmények az eocén vulkáni földmozgásokat követő utóvulkáni tevékenység során alakultak ki. A létrejött hidrokvarcitos övek legjellemzőbb példái a Zsidó-hegyen és a Kálvária-hegyen találhatók.

A Zsidó-hegy északkeleti részén a szőlők mentén a limonitos kőzet kaolinosodott, kőfejtőben a leomlott kőzetek között gyakran találni vulkanitot. A védett terület felszíni formái mellett eredeti állapotban kell megőrizni a környező sziklagyepet és a jellemző növénytársulásokat, amely botanikailag különlegességeket rejt magában.

Községünk területén fél évszázaddal ezelőtt hét forrás volt található. 2002. évben a Téglaházi forrás tisztítását Tolcsvay Béla közreműködésével sikerült elvégezni.

 Ha megtetszett községünk jöjjön el, és ismerje meg falunk világát. Akad még jópár látni való a kirándulni,túrázni vágyók részére is.

 

 

Utoljára frissítve: 2010.04.30.